Naujienos

Vynuogynai saloje, kur geriamas vanduo gaunamas nudruskinant vandenyno vandenį
Vynuogynai paprastai asocijuojasi su žaliuojančiomis kalvomis. Tačiau taip yra ne visur. Sala, kurios kraštovaizdyje vyrauja pilkšvos vulkaninės kilmės uolienos, kurią negailestingai kepina saulė, o lietus pamalonina tik keletą kartų per metus. Tai – Lansarotė, priklausanti ties Afrikos krantais susispietusiam Kanarų salynui.

Atlanto vandenyne išsibarsčiusios septynios Kanarų salos yra viena iš Ispanijos provincijų, tačiau nuo žemyninės šios šalies dalies, Iberijos pusiasalio, jas skiria apie tūkstantis kilometrų.

Augmenijai karštas salos klimatas išties nėra palankus, tad atvykėlius stebina Lansarotėje plytintys vynuogynai – atkaklaus žmonių darbo rezultatas. Neįprasti akiai vynuogynai driekiasi centrinėje salos dalyje, La Geria regione.

Kiekvienas vynmedis yra sodinamas atskiroje 4-5 m pločio duobėje, kurią puslankiu supa akmeninė tvorelė, vadinama Zocos. Ši tvorelė saugo augalus nuo vėjų ir padeda kaupti drėgmę, kurios taip trūksta saulės kepinamoje saloje. Tūkstančiai tokių simetriškai susodintų vynmedžių juosvame vulkaninės kilmės dirvožemyje surado unikalų kraštovaizdį.

01Lanzarotes_vynuogynai7

Vynas Lansarotėje buvo gaminamas nuo XVI amžiaus. Tačiau per 1730-1736 m. ugnikalnio išsiveržimus lava užliejo maždaug ketvirtadalį salos teritorijos, po jos sluoksniu buvo palaidotos čia buvusios gyvenvietės ir dirbamos žemės. Žemdirbiai buvo priversti prisitaikyti ir išrasti naują metodą, kaip užsiauginti vaisius bei daržoves tokiomis nepalankiomis sąlygomis.

Lansarotės vyndarių moto yra „Vulkano esencija tavo taurėje“. Vynuogės čia subręsta bene anksčiausiai Europoje – derlius pradedamas rinkti jau liepos pabaigoje-rugpjūčio pradžioje. 

Net 75 procentai vyno padaroma iš vienos seniausiai žinomos vynuogių veislės – Malvasia.Vynai pagaminti iš Malvasia veislės vynuogių pasižymi turtingu skoniu, saldumu, medaus spalva, nors šiandien iš šių vynuogių daromi ir raudoni, rožiniai vynai, kurių skonis vyrauja nuo saldžių iki sausų. Pats Šekspyras gyrė šį nuostabaus skonio vyną.

Nuotraukos: sxc.hu

Grįžti atgal

407084

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Prancūziški burbuliukai, šviežiai spaustos apelsinų sultys ir specialiai šia proga sukurtas blynų meniu nuostabiam, pavasariškam Užgavėnių rytui.! Pasilepinkite tiek pačiais įvairiausiais buffet tipo užkandžiais, tiek užsakomaisiais patiekalais iš a la carte... Skaityti daugiau
Kuris restoranas nustebins labiausiai? Kovo 16 dieną, ketvirtadienį, vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami dalyvauti kulinariniame safaryje „Vilnius Gastro 2017“. Pasirinkę vieną iš trijų maršrutų – Geltoną, Žalią arba Raudoną gurmanai, už vienos... Skaityti daugiau
Lietuvos vyriausių virėjų ir konditerių asociacija kovo 5 d. kviečia į meistriškumo kursus: „Šiuolaikinės gastronomijos tendencijos pagal iSi kulinarijos ambasadorių ir virtuvės meistrą Douglas Spiik“. Kursų žvaigždė - švedų virtuvės meistras Douglas... Skaityti daugiau
Visi kavos mėgėjai, maloniai kviečiami į kavos degustaciją. Visi norintys ne tik galės išbandyti savo skonio receptorius, bet ir sudalyvauti kavos ruošimo pamokoje, kur išmoksite pasiruošti kavą kaip tikri profesionalai, sužinosite daug įdomių faktų apie kavą.... Skaityti daugiau
Frankofonijos dienų proga į Lietuvą atvyksta išskirtinė Karibų bliuzo grupė „Dèlgres“ iš Gvadelupos (Prancūzijos užjūrio regionas). Ji kone pirmoji savo unikaliu delta bliuzo skambesiu užpildė trūkstamą Karibų muzikos grandį bei naujai papildė patį... Skaityti daugiau
Visą savaitę Lietuvoje vykęs kavos festivalis „Coffee Week Lithuania“ sekmadienį baigėsi net trijų kavos čempionatų nugalėtojų paskelbimu. Kavos ragavimo ir piešimo pieno puta nugalėtojai birželį demonstruos savo įgūdžius Budapešte vyksiančiuose pasaulio... Skaityti daugiau
Restoranas „Esse“ ir žurnalistai Jurga ir Paulius Jurkevičiai (Roma) kovo 7 d. kviečia į degustacinę vakarienę - „Artišokai ir Viduržemio Jūros Gėrybės“. Degustacijos metu ragausite: 2016 metų derliaus alyvuogių aliejų, gurmaniškus artišokų patiekalus... Skaityti daugiau
Balandžio 22-23 d. Druskininkuose vyks jau antrasis Lietuvoje tarptautinis plovo virimo čempionatas į kurį kviečiami dalyvauti visi, kam plovas - ne tik ryžių patiekalas, tiek gero maisto mėgėjai, teik profesionalūs šefai. Čempionato metu plovą virs ne tik... Skaityti daugiau
„Kai jie pakilo į dangų ir Jis paprašė už Jo tekėti, Ji nedvejodama atsakė TAIP!”. Kovo 17 dieną, Vilos „Dubgiris“ bei renginių organizatorių „Pramogų Diva“ ir „Trys Karaliai organizuojama – Žemaitijos Vestuvių (ir ne tik) paroda – mugė! Jauki... Skaityti daugiau
Tiekėjai kelia kainas, konkurentai plečiasi, keičiasi vartotojų skonis, įpročiai, o Jūs liekate tokie patys? Dažnai ne restoranai sustoja vietoje, o jų savininkai atsiremia į fantazijos ir ryžto ribas. Jūsų restoranas pasiekė ribas. Lankytojų visada turite,... Skaityti daugiau
Etninės, istorinės lietuvių virtuvės augantį populiarumą įrodo vis daugiau naujų restoranų pristatančių tikrąją lietuvių virtuvę, neturinčia nieko bendro su kugeliu ir cepelinais. Tarp geriausių Lietuvos šefų vyksta nemažai „kulinarinių... Skaityti daugiau
Kas sugalvojo, kad Meilės dienos negalima švęsti pavyzdžiui Vasario 17-18 d.? Penktadienį, po darbų, su savo mylimiausiais žmonėmis lėkti prie jūros - pripažinkite tai, ko gero, geriausias pasirinkimas. Šiemet atsidaręs, bet jau tapęs vienu populiariausių,... Skaityti daugiau
Rytoj laukia ypatingų vakarienių metas. Leiskite sau leistis į nedidelį kulinarinį nuotykį ar net eksperimentą. Įsivaizduokite, jog restorano meniu pagrindiniais patiekalais tapo...desertai. Užsisakykite desertą "į priekį", arba skirkite ištisą vakarienę... Skaityti daugiau
Kvapas yra vienas svarbiausių skonio įvertinimo ir formavimo kriterijų. Kai kurių tyrimų duomenimis, tinkamas kvapas sudaro 75 proc. patiekalo sėkmės. Tačiau uoslė, kaip ir skonis, mums atrodo toks įprastas dalykas, jog net nesusimąstome, kaip vyksta pats užuodimo... Skaityti daugiau
Restoranas Pilialaukis - tikri įsimintinų renginių organizavimo ekspertai. Jauki aplinka, įdomus valgių ir gėrimų meniu ir romantiška vakaro programa - viskas Jūsų įsimintinam Valentino vakarui. Na, o nusprendę pratęsti šventę ir savaitgalį - užsukite, čia... Skaityti daugiau