Naujienos

Vynas, įkvėpęs Bethoveną
Rugsėjo pabaigoje, kai vėstančios naktys pamažu pradeda spalvinti medžius, o išsikvėpusios saulės atokaitoje karo prisirpę vynuogių kekės, Vengrijos vyndariams prasideda pats darbymetis – derliaus nuėmimo metas. Tiek plačiuose stambių vynuogių augintojų laukuose, tiek mažuose šeimos ūkiuose klega žmonės. O vyno ūkių šeimininkai, prieš tai apėję savo valdas – išragavę auginamų rūšių vynuogių, patikrinę, ar jose yra pakankamas cukraus kiekis, ar uogų spalva pakankamai sodri, ar kauliukai nusidažę rudai – dabar rūpestingai vadovauja vynuogių kelionei namo.


Šie malonūs rūpesčiai neaplenks ir
Etyek-Buda regiono vyndarių. Nuo šalies sostinės Budapešto apie 30 km. į vakarus nutolęs Etyek kraštas traukia atvykėlių žvilgsnį banguojančiomis kalvomis, tvarkingai užsodintomis vynmedžiais ir kviečia užsukti į čia pat jaukiai įkurdintas terasas, kur aplinkos įspūdį sustiprins kvapnus šlakelis vyno.

Į nedidelį
Rókusfalvy šeimos vyno ūkį užsukome pakviesti vietos gyventojų. 1999 metais įkurtas vynininkystės verslas auga pamažu, tačiau kalbinti vyndariai labai didžiuojasi savo produkcija. O didžiuotis yra dėl ko, prieš keletą metų šio ūkio vynas laimėjo konkursą ir buvo atrinktas atstovauti savo šaliai Vengrijos diplomatinių atstovybių renginiuose. Senomis vyno gamybos tradicijomis garsėjančios šalies diplomatams tai dar vienas būdas reprezentuoti valstybę, o mažiems vyndariams – didžiulė garbė ir nelengvo darbo įvertinimas.

Mums buvo pasiūlyta apžiūrėti vyno gamybos patalpas, aplankyti drėgną ir pelėsiais kvepiantį rūsį bei įvertinti vyndario produkciją specialioje degustacijoje.

Rókusfalvy
šeimos laukuose šiuo metu auginamos Sauvignon blanc, Pinot noir, Pinot blanc, Pinot gris, Chardonnay, Olaszrizling ir Zöld veltelini vynuogės.

Degustaciją pradėjome nuo 2011 m.
Pinot noir rose, prie kurio buvo pasiūlyta sūrio ir riešutų pyragaičių (pogácsa). Nežinau, ką pasakytų vyno žinovai, tačiau mūsų kompanijai šis šilko švelnumo aromatingas rožinis gėrimas nuspalvino vakarą praėjusių vasarų skonių pėdsakais ir maloniai intrigavo belaukiant, kol taures pasieks kitų trijų rūšių vynas.

Antrąjį butelį atkimšti vakaro šeimininkai pasirinko baltąjį 2010 m.
Fresküvé. Šis ypač lengvas gaivus ir citrusais kvepiantis vynas, kaip ir prie jo patiekti kanape su baklažanų kremu, užkariavo moteriškąją kompanijos dalį ir išlaisvino draugiškas kalbas.

2010 m.
Sauvignon blanc baltasis mums pasirodė gal kiek per daug tradicinis, tačiau tikrai neprastas. Labiau išlavintos nosys uodė šeivamedžio uogų kvapų natas ir lengvus vaisių prieskonius. Juos atskleisti turėjo padėti nuostabus šamo užkandis su žaliųjų žirnelių piurė – nežinau, ar teisingai parinktas, nes užkandį prisimenu dar šiandien, o vyno skonis išblėso.

Degustacijos pabaigai šeimininkai pasiūlė 2009 m. raudonojo
Pinot noir ir kanape su naminiu saliamiu. Sodrios spalvos, pakankamai tirštas, tačiau mažai taninų turintis vynas kvepėjo vyšniomis ir praturtino vakarą maloniais pašnekesiais, palydimais Egészségedre! – Į sveikatą! Išgirdau istoriją, kad Bethovenas sėdėdamas ant Belatono ežero kranto ir gurkšnodamas vengrišką raudonąjį parašė savo „Mėnesienos simfoniją“.

Rudens pradžia Vengrijoje džiugi ir šurmuliuojanti. Rugsėjį ir spalį visuose šalies vyno regionuose, kurių yra net 22, rengiamos derliaus šventės. Jas vainikuoja Budapešto vyno festivalis, sutraukiantis minias vyno gamintojų, mėgėjų ir miesto svečių, suburiantis draugų kompanijas, atveriantis sielas ir lepinantis gurmaniškais atradimais.


Indrė Ramanavičienė
Specialiai Meniu.lt iš Vengrijos
Vyno ūkio Rókusfalvy bei autorės nuotraukos


Grįžti atgal

MENIU.LT informacija
170_Meniu_logo_TIFAS

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Neretai skirtingų Kaukazo virtuvių atstovai kviečia ragauti to tikrojo chačiapuri. Tačiau yra tiek skirtingų jų rūšių, ir nei viena iš jų nėra tikresnė už kitą. Puikius chačiapuri gamina ir Armėnai, tačiau Gruzijos valdžios institucijos užpatentavo... Skaityti daugiau
Šiuo metu tradiciniais ir išskirtiniais gaminiais, kurie gali būti specialiai ženklinami, Europos Komisija yra pripažinusi šešis Lietuvoje gaminamus produktus: Daujėnų naminę duoną, žemaitišką kastinį, Stakliškių midų, lietuvišką varškės sūrį, Seinų... Skaityti daugiau
Dr. Rimvydo Laužiko knyga „Istorinė Lietuvos virtuvė. Maistas ir gėrimai Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje“ (Briedis, 2014) yra bene pirmasis bandymas sistemiškai rašyti apie istorinę Lietuvos virtuvę. Siekta suderinti istoriją ir kulinariją, t. y.... Skaityti daugiau
Norėdami pažinti šiuolaikinės Graikijos virtuvę, jos skonio profilį, maisto gaminimo techniką, valgymo kultūrą, neišvengiamai savo žvilgsnį atgręšime į senąją Eladą, jos mitus bei tikras, nesumeluotas istorijas, tautos genialumą, sąmojį ir neišvegiamai... Skaityti daugiau
Armėnija garsėja, kaip viena seniausių pasaulio civilizacijų, kurioje gausu gamtinių išteklių. Nuo seno šalis vadinama vienu seniausių vynuogynų bei vyndarių lobynu. Biblijoje sakoma, kad „Nojus nužengė nuo Ararato kalno ir pasodino pirmąją vynuogių šakelę... Skaityti daugiau
Grįžusi iš beveik mėnesio trukmės kelionės mašina po Ukrainą ir Krymą, per ukrainietiškos virtuvės vakarą, kurį organizavau artimiausiems draugams, norėdama pasidalinti įspūdžiais, buvau kategoriška – niekada daugiau! Mažų mažiausiai traukė ten... Skaityti daugiau
Keliaudami paprastai neišvengiame ir pažinties su lankomų šalių virtuve, tradiciniais patiekalais, sužinome, kas būdinga tai vietovei. Tačiau yra ir tokių vietovių, kurias pasaulyje garsina tam tikri produktai. Tad kur jų ieškoti? Skaityti daugiau
Itališki desertai sparčiai randa kelią į lietuvių skrandžius ir širdis. Dar ne taip seniai italų virtuvė mūsų šalies gyventojams siejosi tik su picomis ir makaronais, tačiau dabar jau ne vienas mūsų žino, kad tai – tik maža dalelė to, ką mums gali... Skaityti daugiau
Svečius iš užsienio nedvejodami vaišiname didžkukuliais. Ar neklystame Lietuvos kulinarines tradicijas siedami su bulviniais patiekalais ir rūkytais mėsos gaminiais? Apie kulinarinį paveldą ir jo komunikavimą - Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto docentas,... Skaityti daugiau
Pietų Korėja – kupina kontrastų, bet tuo pačiu ir labai svetinga šalis. Korėjiečiai labiausiai vertina tai, kas gaminta Korėjoje, tiek šnekant apie gėrimus ir maistą , tiek ir apie darbą . Korėjiečiai gana stipriai įsikibę savo tradicijų ir sunkiai perima... Skaityti daugiau
Japonų virtuvė mums tokia pat paslaptinga ir egzotiška, kaip ir pati Japonija. Japonų kulinarai laikosi principo – „Ne sukurk nauja, o atrask ir atskleisk“. Skaityti daugiau
Bulvės Airijoje yra vienas pagrindinių maisto produktų. Jų maistinė vertė šalyje buvo žinoma žymiai anksčiau nei kitose Europos šalyse. Skaityti daugiau
Ritualiniai korėjiečių valgiai mums yra paslaptis, kadangi Lietuvoje dominuoja kinų virtuvė, kuri nustelbia kitas rytų virtuves. Tačiau korejiečių tradicijos ir ritualai tokie pat stiprūs, kaip japonų ar kinų... Skaityti daugiau
Visi žino, kad indų virtuvė neįsivaizduojama be prieskonių, žalumynų, įvairių pagardų, kurie gaminamą patiekalą ne tik praturtina, bet dar labiau pabrėžia jo gerąsias skonio savybes. Skaityti daugiau
Daugelyje šaltinių Gruzijos virtuvė skiriama į dvi dalis – vakarų ir rytų. Viena šio skirstymo priežasčių yra skirtingas didelės šalies klimatas. Skaityti daugiau