Naujienos

Tarybinė egzotika Ševčenkoj
Palygint su ja Vilniuje veikiantys „egzotiniai“ kinų, japonų, indų, žaliojo, vegetariško, stebuklingojo ir visokio kitokio maisto restoranai yra visai ne egzotika, o paprasčiausia pilkoji masė, nes tai ką pamatai ir patiri Ševčenkos gatvėje, su jokia kita patirtim nepalyginsi.

Žmones, daiktus, vietas ir situacijas, kurios man ne prie širdies, aš „iškituoju“. Esu „iškitavusi“ Akropolį, „Domino“ teatrą, Pilies gatvę, Karoliniškių Norfą, Liepkalnio Maximą, „Lietuvos ryto“ laikraštį ir daug visokių smulkmenų. Dar didesnis sąrašas  tų, kurių neiškituoju, bet labai norėčiau tą padaryti. Iškitavimas reiškia, kad šių vietų vengiu kaip velnias kryžiaus, neigiamai atsiliepiu apie juos visuomenėje ir šiaip jau manau, kad mano gyvenimas daug geresnis be jų. Esu iškitavusi ir „Čili picą“, „Čili kaimą“ ir „Čili Kiniją“. Argumentas labai paprastas.  Bet apie tai kitąkart.

Yra tokių vietų, kurios tokios stebinančiai baisios, kad jų net neiškituosi. Pavyzdžiui, paskutiniu metu gyvenimo esu verčiama lankytis Lietuvos Edukologijos Universiteto (LEU) Antrųjų rūmų valgykloje Ševčenkos gatvėj. Palygint su ja Vilniuje veikiantys „egzotiniai“ kinų, japonų, indų, žaliojo, vegetariško, stebuklingojo ir visokio kitokio maisto restoranai yra visai ne egzotika, o paprasčiausia pilkoji masė, nes tai ką pamatai ir patiri Ševčenkos gatvėje, su jokia kita patirtim nepalyginsi. Nebent esi tarybų santvarkos kūdikis ir esi gerai (arba bent jau paviršutiniškai) susipažinęs su jos viešojo maitinimo ypatumais... Taigi Ševčenkos valgykla atitinka visus tarybinės valgyklos reikalavimus. Pirmiausia, į akis krenta visiškai nenusakomos spalvos  ir  išblukusiomis dirbtinėmis gėlėmis puoštos sienos, lipnūs stalai ir nuolat ore tvyranti gūdi prieblanda.

Antras ne ką mažiau svarbus valgyklos akcentas yra vriednosios bufetininkės, kurios nuolat demonstruoja firminį gyvenimu nepatenkintą veidą ir kas jau kas, bet klientai joms mažiausiai rūpi.  Kotletą jos įdeda kančios kupinu veidu, o jei nori atsiskaityti už suteiktą gėrį, turi laukti staiga nežinia kur prasmegusios kasininkės. Daug lengviau būtų išeiti nesusimokėjus... Bet lauki. Šnekasi jos tik tarpusavyje, su klientais nelabai... Todėl užsakymą kartais tenka kartot kelis kartus vis tikintis, kad šįkart tai jau tikrai kas nors išgirs. Kavą daro ilgai, viena kitai perduodamos estafetę arba bent primindamos, kad „čia jau tavo darbas“. Beje,  už cukrų reikia papildomai primokėti.

Meniu irgi egzotiškas. Silkutė su balta mišraine, kiaušinukai su žirneliai kaip šalti užkandžiai. Burokėlių ir rūgštynių sriuba, kai norisi sriubos. O pagrindiniam patiekalui dažniausiai siūlomi kotletai, tokie ligoninės stiliaus, kur net itin išprususio skonio pilietis gali eiti lažybų „iš kokios rūšies mėsos anie pagaminti“. Nors, pvz., šiandien valgiau įdarytą troškintą papriką.  Žavingiausia yra garnyras. Bulvių košytė, daryta „ant vandens“ ir pasižyminti tokiu neapibrėžtu skoniu, kaip ir pats vanduo iš krano, raugintų agurkų salotos su stambiais svogūnų gabalais arba stambiagabaričiai troškinti kopūstai. Žodžiu, viskas lietuviška, sezoniška ir, drįsčiau sakyti, egzotiškai skanu.

Aišku, egzotikos prideda ir tokios detalės kaip indai bei įrankiai. Lėkštutės apdaužytais kampais. Mažutės, nes ir porcijos mažutės. Bet tas gerai, nepersivalgai, po pietų vėl žvalus gali šokti į darbus, arti mokslo dirvonus. O ne tai kaip kokiam „Brius Ly“ – privalgysi, o likusią dieną gaivaliosiesi po kokio milijono kalorijų, kurias talpina toks tai thai noodles šedevras. Šiandien pakėliau stiklinę ir pamačiau užrašą „Made in Russia“. Kiniško ir vietnamietiško šlamšto laikais retai pasitaikantis užrašas. Egzotika visgi, ar ne?

Tai štai – išvada: kai už pietus sumoki 8 litus, juk nesitiki stebuklų... Kam važiuoti į Grūto parką, žaisti tarybinius laikus, sekmadienius  parduoti Blusturgyje, jei gali tiesiog traukti ten, kur tokia egzotika yra savaime suprantamas dalykas. Kam dirginti savo skrandžius visokiais ten kariais, tortilijom, paeljom, tepenadom, sashimiais, wasabiais, dumbliais, kapariais ir visokiu kitu velniu, jei galima gauti savos egzotikos, nuo kurios mūsų pilvukai tik padėkos. Arba ne... Arba ne...

Parengė: Vita Mikuličiūtė
Šaltinis: http://unexploredvilnius.blogspot.com
Nuotrauka: http://ny-image0.etsy.com

Tai yra asmeninė autoriaus nuomonė, už straipsnio turinį ir kalbą Meniu.lt portalas neatsako. 

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Skaityti komentarus (1) Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Kovo 18-19 d. viešbučio „Radisson Blu” konferencijų centre Vilniuje vyks jau penktąjį kartą organizuojama Ann Wigmore sveikos mitybos konferencija. Pranešimus renginyje skaitys visame pasaulyje žinomi mitybos specialistai Brenda Davis, Jeffrey Smithas, Mladenas... Skaityti daugiau
Nėra sudėtinga suorganizuoti šventės stalą. Tereikia suplanuoti ir suderinti meniu, apskaičiuoti, kiek reikės gėrimų, pasirūpinti tinkamais indais... Kada atiduoti šaltus, kada karštus patiekalus ... Kaip sutaupyti, bet neprarasti kokybės... Kaip susodinti... Skaityti daugiau
Iš ko Jums susideda žodis šventė? Pirmos mintys šaunančios į galvą daugeliu – stalas, vaišės, gėrimai, muzika/šokiai, vienas kitas žaidimas, torto dalinimas, išlydint svečius. Tačiau jau seniai vien gausus stalas nebesimbolizuoja gerovės ir svetingumo. Tad... Skaityti daugiau
Šią savaitę kulinarijos ir renginių studijoje “Čiop Čiop“ studijos vadovė ir tinklaraštininkė Urtė Mikelevičiūtė pristatė naujausias vestuvių tendencijas 2017-iems metams. Buvo išskirtos trys pagrindinės kryptys: boho, aristokratija bei minimalizmas. Skaityti daugiau
Vakar „Kempinski“ viešbutyje 13 virėjų, konditerių ir someljė bei vyno žinovų komandų kūrė saldžius stebuklus ir kovojo dėl „Auksinės šakutės“ įvertinimo. Septintą kartą vykusio Vyno ir deserto čempionato nugalėtojais tapo restorano „Stebuklai“... Skaityti daugiau
Visame pasaulyje populiarėjantis veganizmas neaplenkė ir Lietuvos. Į sparčiai augančią veganų bendruomenę jau atkreipė dėmesį verslas - prekybos centruose ir specializuotose parduotuvėse atsiranda veganams skirtos lentynos, o maitinimo įstaigos į meniu įtraukia... Skaityti daugiau
Jau ateinantį pirmadienį, spalio 24 d. prabanga alsuojančiame „Kempinski“ viešbutyje šurmuliuos septintasis Vyno ir desertų čempionatas. Beveik rekordinis 20-ties – virėjų, konditerių ir someljė ar vyno žinovų – komandų skaičius sieks aukščiausio... Skaityti daugiau
Nepraleiskite progos sudalyvauti unikaliame visame pasaulyje - Vyno ir desertų derinių čempionate spalio 24-ąją dieną! Kurkite! Derinkite! Dalyvaukite ir nugalėkite! Septintąjį kartą nugalėtojais bus skelbiamos virėjų, konditerių ir someljė ar vyno žinovų... Skaityti daugiau
Unikali proga pavakarieniauti su nacionaline šefų rinktine ir būti nustebintais novatoriškais sprendimais, išradingais patiekalais, burnoje tirpstančiais naujais skoniais bei praplėsti žinias apie pasaulines gastronomijos madas. Vakarienė vyks Klaipėdoje, restorane... Skaityti daugiau
Ketvirtasis Kairėnų vasaros festivalis į pasimatymus su muzika kvies\čia birželio-rugpjūčio mėnesiais. Šiemet festivalis pristato dar įvairesnę ir spalvingesnę programą, kurią neabejotinai įvertins geros muzikos gurmanai. Šeši vasaros koncertai lyg šilto... Skaityti daugiau
Stokholmo parodų rūmuose balandžio 26-29 dienomis vyko paroda „Gastro Nord 2016“ - tai pirmaujanti bei galima sakyti vienintelė Šiaurės regionuose viešbučių, restoranų, viešojo maitinimo ir greito maisto įstaigų paroda. Skaityti daugiau
Kovo 2-3 dienomis Vyno klubas kviečia Jus į dvi dienas kupinas Pjemonto! Tai puiki ir reta proga susitikti su „Mauro Molino", „Produttori del Barbaresco", „Elvio Cogno" ir „Ca' dei Mandorli" vyninių atstovais ir paragauti „Barolo", „Barbaresco", „Barbera" bei... Skaityti daugiau
Atgaivinkime istorinę lietuvių virtuvę savo namuose ruošdami šventines vaišes! Kokia gi iš tiesų toji lietuviška virtuvė? Kas jai būdinga? Kas lėmė jos formavimąsi, darė didžiausią įtaką? Kaip ji keitėsi bėgant amžiams ir kokią ją turime šiandien?..... Skaityti daugiau
Š. m. lapkričio 9 dieną vyks šeštasis Vyno ir desertų derinių čempionatas – tarptautinės virėjų, konditerių ir someljė varžybos, kuriose dalyvių komandos teisėjų komisijai pateikia specialiai varžyboms sukurtus vyno ir deserto derinius. Organizatoriai... Skaityti daugiau
Vestuvių fotosesija – individualus, labai asmeniškas ir netgi intymus procesas, kurio kūrime dalyvauja ne tik fotografas, bet ir patys jaunavedžiai. Dažnai itin daug pastangų skiriama tos vienintelės, gražiausios vietos svajonių fotosesijai paieškoms. „Vis dėlto... Skaityti daugiau