Naujienos

Populiariausi itališki žodžiai (įdomybės)
Gairės: įdomybės
Italų virtuvė žinoma visame pasaulyje, matyt, dėl šios priežasties trys populiariausi šios kalbos žodžiai Europos Sąjungoje yra: pizza, spaghetti ir cappuccino.

Italų virtuvė žinoma visame pasaulyje, matyt, dėl šios priežasties trys populiariausi šios kalbos žodžiai Europos Sąjungoje yra: pizza, spaghetti ir cappuccino. Tačiau internetinė apklausa dar nesibaigė. Lietuviai taip pat gali dalyvauti balsavime. Iš 100 žodžių, pateiktų www.ladante.it svetainėje, reikia išrinkti 10, kurie Jums atrodo svarbiausi istorijos ir kultūros prasme.

Apklausą organizavo Dante Alighieri asociacija, kuri daugiau nei 100 metų užsiima italų kultūros ir kalbos skleidimu ir populiarinimu pasaulyje. Šis projektas skirtas paminėti jau aštuntą kartą švenčiamą pasaulinę italų kultūros savaitę. Žodžiai parinkti ne atsitiktinai – pasak tyrimo autorių, juos pasaulyje žmonės naudoja dažniausiai. Taigi populiariausi tarp apklausos dalyvių kol kas išlieka: pizza, spaghetti ir cappuccino, o taip pat nuo pastarųjų mažai atsilieka: espresso, dolce vita, bravo, mozzarella, allegro, tiramisu bei banca. Kaip matome, dauguma žodžių yra iš gastronominės srities. Vadinasi, italų virtuvė daro bene didžiausią įtaką italų kultūros skleidimui pasaulyje: juk visi žino, jog šios šalies baristoms sunku prilygti, o ką jau kalbėti apie sūrius, desertus ir delikatesus. Italai labai mėgsta spagečius – per dieną eilinis šios šalies gyventojas suvalgo bent vieną porciją makaronų. Kadangi šioje šalyje labai daug regionų, o kiekvienas pasižymi išskirtiniu gastronominiu regioniniu palikimu – italų pomėgis maistui suvokiamas gana lengvai. Šios šalies virtuvė priskiriama prie Viduržemio jūros virtuvės, kuri tituluojama kaip viena sveikiausių pasaulyje.

Elena Germanovič
Šaltinis: onet.pl
Nuotraukos: jonesview.wordpress.com; pro.corbis.com; allposters.com
Meniu.lt informacija

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Čikagos bliuzo legenda Mighty Mo Rodgers (JAV), išleidęs šešis albumus ir laimėjęs 7 JAV ir Europos muzikos apdovanojimus, kuria bliuzą apie Lietuvą. „Kaip žinote, aš esu rašytojas ir aš žadu sukurti Lietuvos bliuzo dainą“, – sakė atlikėjas. Jis... Skaityti daugiau
Čempionatas vyks rugsėjo 19-20 d. Vilniuje. Penktadienį, rugsėjo 19 d., bus rengiama kapitonų rungtis, kuri padės išsiaiškinti išradingiausią ir labiausiai pažengusį barbekiu kepėją. Šeštadienį, rugsėjo 20 d., varžysis grilio kepėjų komandos. Jos gamins... Skaityti daugiau
Naujasis žurnalo „Geras skonis“ numeris tiesiog kvepia atostogomis... Garsiausių pasaulio kulinarų mintys, žuvų ir jūrų gėrybių deriniai, šampano pustoniai, kelionių nostalgija padovanos Jums daugiau nei 100 puslapių geros nuotaikos! Skaityti daugiau
Vasaros pradžioje „Gero skonio“ mokykla surengė edukacinį seminarą-degustaciją, kuriame buvo kalbama apie vasarą karaliaujantį rožinį vyną. Į pažintinę rožinio vyno degustaciją buvo sukviesti restoranų vadovai ir padavėjai – žmonės, atsakingi už vyno... Skaityti daugiau
Liepos 6 d. 19 val. dvi aktorių kartos, tėvai ir sūnūs susitiks ir muzikuos vienoje scenoje. Visiems, vertinantiems tikrą teatrą ir gyvą muziką – šis koncertas taps maloniu įvykiu arba netikėtu atradimu. Šiuolaikinio teatro scenoje pavardės Bareikis ir... Skaityti daugiau
Praėjusią savaitę Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos (toliau – LBKA) nariai dalyvavo Europos čempionate Lenkijoje, kuriame bendroje įskaitoje užėmė šeštąją vietą, o jautienos kepimo rungtyje buvo antri. Lietuviams atstovavo komanda „Kadagio uogos“. Skaityti daugiau
Trumpiausios nakties ir ilgiausios dienos šventė turi savo apeigas, simboliką. Joninėms arba Rasų šventei/Kupolinėms būdinga pievos žolių rinkimas vaistams, vadinamasis kupoliavimas. Žolių puokštės buvo vadinamos kupolėmis. Dažnai kupolėmis vadinami žolynai,... Skaityti daugiau
Birželis prasidėjo dviem įspūdingais renginiais, kuriuose dalyvavo Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos (toliau – LBKA) nariai: Marijampolėje iškepta ilgiausia Lietuvoje dešra, o Druskininkų miesto šventėje paaiškėjo grilio mėgėjų ir profesionalų... Skaityti daugiau
ČIOP ČIOP visuomet akcentuoja ir vertina vietinius lietuviškus produktus. Tad jau antri metai organizuoja kursus, kurių metu vienas geriausių Lietuvos šefų, modernios kulinarijos šefas, Tomas Rimydis supažindins su naujausiomis virtuvės tendencijomos, papasakos, kaip... Skaityti daugiau
„Crown Plaza“ restorane „Horizontas vyko “GERO SKONIO klubo renginys, kuris buvo organizuojamas 100–ojo žurnalo numerio proga. Šį pavasarį žurnalas GERAS SKONIS, šviečiantis Lietuvos visuomenę gastronomijos, gėrimų ir vartojimo kultūros temomis, mini net... Skaityti daugiau
100–ojo žurnalo „Geras skonis“ numerio proga organizuojamas "Gero skonio" klubas, kuris vyks gegužės 29 d., ketvirtadienį, 18.30 val. - viešbučio „Crown Plaza“ restorane„Horizontas“, M. K. Čiurlionio g. 84, Vilnius. Skaityti daugiau
Šiais metais gegužės 23–24 dienomis vyksianti didžiausia Baltijos šalyse vyno paroda „Vyno dienos 2014“ švenčia dešimties metų jubiliejų. Parodos lankytojų laukia Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse dar nematyti renginiai ir beveik dvigubai išaugęs dalyvių... Skaityti daugiau
Bistrampolio festivalis buvo pradėtas rengti 2003 m. siekiant Bistrampolio dvare išsaugoti ir atgaivinti istorinį Lietuvos paveldą bei populiarinti dvarų kultūrą. Tai nuolat augantis sėkmingas projektas, kasmet sutraukiantis vis daugiau klausytojų. Festivalio... Skaityti daugiau
Gegužės 9-11 dienomis Vilniuje jau 10 kartą vyksianti Europos dienos šventė šiais metais maisto gurmanus kviečia atrasti 10-ies Europos šalių virtuvių patiekalus. Šventės metu bus galima paragauti Europos šalių tradicijas atspindinčių patiekalų. Virtuvės... Skaityti daugiau
Šių metų „Bodegas Protos Grand Prix“ atvirajame Lietuvos someljė čempionate dalyvavo ir kaimyninių šalių vyno žinovai. Varžybų finalas, vykęs Vilniaus „Kempinski Hotel Cathedral Square“ viešbutyje, baigėsi lenko Kamilo Wojtasiako (Kamil Wojtasiak)... Skaityti daugiau