Naujienos

Populiariausi itališki žodžiai (įdomybės)
Gairės: įdomybės
Italų virtuvė žinoma visame pasaulyje, matyt, dėl šios priežasties trys populiariausi šios kalbos žodžiai Europos Sąjungoje yra: pizza, spaghetti ir cappuccino.

Italų virtuvė žinoma visame pasaulyje, matyt, dėl šios priežasties trys populiariausi šios kalbos žodžiai Europos Sąjungoje yra: pizza, spaghetti ir cappuccino. Tačiau internetinė apklausa dar nesibaigė. Lietuviai taip pat gali dalyvauti balsavime. Iš 100 žodžių, pateiktų www.ladante.it svetainėje, reikia išrinkti 10, kurie Jums atrodo svarbiausi istorijos ir kultūros prasme.

Apklausą organizavo Dante Alighieri asociacija, kuri daugiau nei 100 metų užsiima italų kultūros ir kalbos skleidimu ir populiarinimu pasaulyje. Šis projektas skirtas paminėti jau aštuntą kartą švenčiamą pasaulinę italų kultūros savaitę. Žodžiai parinkti ne atsitiktinai – pasak tyrimo autorių, juos pasaulyje žmonės naudoja dažniausiai. Taigi populiariausi tarp apklausos dalyvių kol kas išlieka: pizza, spaghetti ir cappuccino, o taip pat nuo pastarųjų mažai atsilieka: espresso, dolce vita, bravo, mozzarella, allegro, tiramisu bei banca. Kaip matome, dauguma žodžių yra iš gastronominės srities. Vadinasi, italų virtuvė daro bene didžiausią įtaką italų kultūros skleidimui pasaulyje: juk visi žino, jog šios šalies baristoms sunku prilygti, o ką jau kalbėti apie sūrius, desertus ir delikatesus. Italai labai mėgsta spagečius – per dieną eilinis šios šalies gyventojas suvalgo bent vieną porciją makaronų. Kadangi šioje šalyje labai daug regionų, o kiekvienas pasižymi išskirtiniu gastronominiu regioniniu palikimu – italų pomėgis maistui suvokiamas gana lengvai. Šios šalies virtuvė priskiriama prie Viduržemio jūros virtuvės, kuri tituluojama kaip viena sveikiausių pasaulyje.

Elena Germanovič
Šaltinis: onet.pl
Nuotraukos: jonesview.wordpress.com; pro.corbis.com; allposters.com
Meniu.lt informacija

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Šią savaitę kulinarijos ir renginių studijoje “Čiop Čiop“ studijos vadovė ir tinklaraštininkė Urtė Mikelevičiūtė pristatė naujausias vestuvių tendencijas 2017-iems metams. Buvo išskirtos trys pagrindinės kryptys: boho, aristokratija bei minimalizmas. Skaityti daugiau
Vakar „Kempinski“ viešbutyje 13 virėjų, konditerių ir someljė bei vyno žinovų komandų kūrė saldžius stebuklus ir kovojo dėl „Auksinės šakutės“ įvertinimo. Septintą kartą vykusio Vyno ir deserto čempionato nugalėtojais tapo restorano „Stebuklai“... Skaityti daugiau
Visame pasaulyje populiarėjantis veganizmas neaplenkė ir Lietuvos. Į sparčiai augančią veganų bendruomenę jau atkreipė dėmesį verslas - prekybos centruose ir specializuotose parduotuvėse atsiranda veganams skirtos lentynos, o maitinimo įstaigos į meniu įtraukia... Skaityti daugiau
Jau ateinantį pirmadienį, spalio 24 d. prabanga alsuojančiame „Kempinski“ viešbutyje šurmuliuos septintasis Vyno ir desertų čempionatas. Beveik rekordinis 20-ties – virėjų, konditerių ir someljė ar vyno žinovų – komandų skaičius sieks aukščiausio... Skaityti daugiau
Nepraleiskite progos sudalyvauti unikaliame visame pasaulyje - Vyno ir desertų derinių čempionate spalio 24-ąją dieną! Kurkite! Derinkite! Dalyvaukite ir nugalėkite! Septintąjį kartą nugalėtojais bus skelbiamos virėjų, konditerių ir someljė ar vyno žinovų... Skaityti daugiau
Unikali proga pavakarieniauti su nacionaline šefų rinktine ir būti nustebintais novatoriškais sprendimais, išradingais patiekalais, burnoje tirpstančiais naujais skoniais bei praplėsti žinias apie pasaulines gastronomijos madas. Vakarienė vyks Klaipėdoje, restorane... Skaityti daugiau
Ketvirtasis Kairėnų vasaros festivalis į pasimatymus su muzika kvies\čia birželio-rugpjūčio mėnesiais. Šiemet festivalis pristato dar įvairesnę ir spalvingesnę programą, kurią neabejotinai įvertins geros muzikos gurmanai. Šeši vasaros koncertai lyg šilto... Skaityti daugiau
Stokholmo parodų rūmuose balandžio 26-29 dienomis vyko paroda „Gastro Nord 2016“ - tai pirmaujanti bei galima sakyti vienintelė Šiaurės regionuose viešbučių, restoranų, viešojo maitinimo ir greito maisto įstaigų paroda. Skaityti daugiau
Kovo 2-3 dienomis Vyno klubas kviečia Jus į dvi dienas kupinas Pjemonto! Tai puiki ir reta proga susitikti su „Mauro Molino", „Produttori del Barbaresco", „Elvio Cogno" ir „Ca' dei Mandorli" vyninių atstovais ir paragauti „Barolo", „Barbaresco", „Barbera" bei... Skaityti daugiau
Atgaivinkime istorinę lietuvių virtuvę savo namuose ruošdami šventines vaišes! Kokia gi iš tiesų toji lietuviška virtuvė? Kas jai būdinga? Kas lėmė jos formavimąsi, darė didžiausią įtaką? Kaip ji keitėsi bėgant amžiams ir kokią ją turime šiandien?..... Skaityti daugiau
Š. m. lapkričio 9 dieną vyks šeštasis Vyno ir desertų derinių čempionatas – tarptautinės virėjų, konditerių ir someljė varžybos, kuriose dalyvių komandos teisėjų komisijai pateikia specialiai varžyboms sukurtus vyno ir deserto derinius. Organizatoriai... Skaityti daugiau
Vestuvių fotosesija – individualus, labai asmeniškas ir netgi intymus procesas, kurio kūrime dalyvauja ne tik fotografas, bet ir patys jaunavedžiai. Dažnai itin daug pastangų skiriama tos vienintelės, gražiausios vietos svajonių fotosesijai paieškoms. „Vis dėlto... Skaityti daugiau
Penktadienį Vilniuje pirmą kartą vyksiančio John’o Lennon’o mini festivalio lankytojai bus kviečiami vaišintis užkandžiais, paruoštais pagal legendinio atlikėjo ir jo žmonos Yoko Ono receptus. Juos iš JAV turimų archyvų festivalio iniciatoriui –... Skaityti daugiau
„Gero skonio“ rudens numeryje daugiau kaip 100 puslapių gražesnio gyvenimo pasiūlymų. Keliaukite, skanaukite, mėgaukitės. Juk žymiausi pasaulio meistrai kuria Jums. Kaip ir kiekvienais metais, pristatome geriausių pasaulio restoranų penkiasdešimtuką. Tikime, kad... Skaityti daugiau
Išskirtinio, netikėto dizaino, elegantiškos prijuostės visiems virtuvės mylėtojams. Ir ne tik. UGI gaminiai papuoštų kavinių bei restoranų ar įvairių parduotuvių personalą. Labai stengiamės, kad mūsų gaminiai būtų ypatingi nuo sumanymo iki atlikimo. Tai... Skaityti daugiau