Naujienos

Populiariausi itališki žodžiai (įdomybės)
Gairės: įdomybės
Italų virtuvė žinoma visame pasaulyje, matyt, dėl šios priežasties trys populiariausi šios kalbos žodžiai Europos Sąjungoje yra: pizza, spaghetti ir cappuccino.

Italų virtuvė žinoma visame pasaulyje, matyt, dėl šios priežasties trys populiariausi šios kalbos žodžiai Europos Sąjungoje yra: pizza, spaghetti ir cappuccino. Tačiau internetinė apklausa dar nesibaigė. Lietuviai taip pat gali dalyvauti balsavime. Iš 100 žodžių, pateiktų www.ladante.it svetainėje, reikia išrinkti 10, kurie Jums atrodo svarbiausi istorijos ir kultūros prasme.

Apklausą organizavo Dante Alighieri asociacija, kuri daugiau nei 100 metų užsiima italų kultūros ir kalbos skleidimu ir populiarinimu pasaulyje. Šis projektas skirtas paminėti jau aštuntą kartą švenčiamą pasaulinę italų kultūros savaitę. Žodžiai parinkti ne atsitiktinai – pasak tyrimo autorių, juos pasaulyje žmonės naudoja dažniausiai. Taigi populiariausi tarp apklausos dalyvių kol kas išlieka: pizza, spaghetti ir cappuccino, o taip pat nuo pastarųjų mažai atsilieka: espresso, dolce vita, bravo, mozzarella, allegro, tiramisu bei banca. Kaip matome, dauguma žodžių yra iš gastronominės srities. Vadinasi, italų virtuvė daro bene didžiausią įtaką italų kultūros skleidimui pasaulyje: juk visi žino, jog šios šalies baristoms sunku prilygti, o ką jau kalbėti apie sūrius, desertus ir delikatesus. Italai labai mėgsta spagečius – per dieną eilinis šios šalies gyventojas suvalgo bent vieną porciją makaronų. Kadangi šioje šalyje labai daug regionų, o kiekvienas pasižymi išskirtiniu gastronominiu regioniniu palikimu – italų pomėgis maistui suvokiamas gana lengvai. Šios šalies virtuvė priskiriama prie Viduržemio jūros virtuvės, kuri tituluojama kaip viena sveikiausių pasaulyje.

Elena Germanovič
Šaltinis: onet.pl
Nuotraukos: jonesview.wordpress.com; pro.corbis.com; allposters.com
Meniu.lt informacija

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Išskirtinio, netikėto dizaino, elegantiškos prijuostės visiems virtuvės mylėtojams. Ir ne tik. UGI gaminiai papuoštų kavinių bei restoranų ar įvairių parduotuvių personalą. Labai stengiamės, kad mūsų gaminiai būtų ypatingi nuo sumanymo iki atlikimo. Tai... Skaityti daugiau
„Kodėl aš rugsėjo 12–13 dienomis dainuosiu Vilniaus Kalnų parke? Ir kodėl sutikau tapti festivalio vedėju? Todėl, kad ir po trisdešimties metų atgimęs festivalis „Lituanika“ nėra komercija. Mums visiems reikia atitrūkti nuo buitinių reikalų, nuo pinigų,... Skaityti daugiau
Lietuvos barbekiu kepėjų asociacija (LBKA) kviečia dalyvauti 10-ajame ATVIRAME LIETUVOS GRILIO ČEMPIONATE, kuris vyks 2015 m. rugsėjo 18-19 d. Vilniuje Lukiškių aikštėje. Svarbi žinia rekordų mėgėjams: šeštadienį, rugsėjo 19 d., bus kepamas rekordinis... Skaityti daugiau
Geriausia turbūt būtų pradėti ypatingai banaliu, bet esmę nusakančiu teiginiu, jog restoranui, kavinei ir, iš tiesų, bet kuriai maitinimo įstaigai svarbu turėti ją reprezentuojančias maisto nuotraukas. Fotografiniu požiūriu, maisto fotografija yra ganėtinai... Skaityti daugiau
Lietuvoje renkamas geriausias gastronomijos projektas, o būti pripažintais geriausiais Lietuvoje ir pristatytais užsienio turistams panoro 16 projektų iš įvairių šalies vietovių. Kas – Pakruojo dvaro alus, šakotis ar pamario krašto žuvys bus pristatyta Lietuvos... Skaityti daugiau
2015 m. Liepos 12 d. Kairėnų vasaros festivalyje laukia išskirtinis vasaros vakaras, nes jame pasirodys vienas populiariausių atlikėjų Lietuvoje – Linas Adomaitis. Dar įdomiau yra tai, kad šis koncertas bus akustinis ir vienas tų, kuriuos atlikėjas labai retai... Skaityti daugiau
Liepos mėnesį Lietuvoje net 2 koncertus surengs unikalaus Afrikos retro–pop žanro muzikos grupė „Alsarah & The Nubatones“ iš Bruklino. Neeiliniais gebėjimais apdovanota grupės lyderė dainininkė Alsarah yra vadinama naująją Nubijos pop ir Sudano retro muzikos... Skaityti daugiau
Ar žinote iš ko ir kaip kepamas šakotis? Kuo skiriasi šakotis nuo baumkūcheno? Kokį šakotį mūsų protėviai kepė akmens amžiuje? Koks buvo mėgstamiausias legendinės kunigaikštienės Barboros Radvilaitės desertas? Atsakymus į šiuos ir daugiau klausimų... Skaityti daugiau
Gegužės 29–30 dienomis „Litexpo“ vyksianti paroda „Vyno dienos“ jau vienuoliktą kartą taps įdomiausių vyno mėgėjų ir profesionalų susitikimų su gamintojais ir tiekėjais vieta. Skaityti daugiau
Paskutinę kalendorinio pavasario dieną startuosiantis Kairėnų vasaros festivalis jau trečią kartą kvies visus geros muzikos mylėtojus planuoti vasaros sekmadienius ir praleisti juos žalioje salelėje šalia šurmuliuojančio Vilniaus – VU Botanikos sode. Skaityti daugiau
Gegužės 29–30 dienomis vyksianti didžiausia Baltijos šalyse vyno paroda pažers įdomių renginių Vilniaus mieste ir Lietuvos parodų ir konferencijų centre „Litexpo“. Parodos metu nuolat veiks dvi degustacijų salės ir pranešimų zona. Tik čia bus galima... Skaityti daugiau
Pavasariu kvepiantys valgiaraščiai kviečia kartu leistis į žaismingą kulinarinę kelionę! Karamelizuotų burokėlių muslinas, vištiena, gardinta apelsinų sultimis, gvakamolė ir artišokai, špinatų kremas su perliniu kuskusu, gardūs sūrio užkandukai ir daugybė... Skaityti daugiau
Vasario 27 – kovo 1 dienomis, PPC Panorama vyks aistringas renginys kavos mėgėjams ir profesionalams. „Kavos kultūros dienos“ – didžiausias kavos renginys Lietuvoje. Kasmet jame apsilanko daugiau nei 20 000 žmonių. Skaityti daugiau
Vasario mėnesio pabaigoje Lietuvoje lankysis daugiakultūrė grupė „Forabandit“, mistiškai apjungianti realiai niekada nesusidūrusių Oksitanijos trubadūrų ir Turkijos bardų klajoklių aşık muzikines tradicijas bei pasaulius. Šį kolektyvą sudaro Sam Karpienia... Skaityti daugiau
X Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos (LBKA) sezonas prasideda! Asociacija kviečia net į du renginius: tradicinį Žiemos žuvies barbekiu turnyrą Palangoje, kuris vyks vasario 14 d. ir Žiemos barbekiu varžytuves Trakuose vasario 16 d. Skaityti daugiau