Naujienos

Populiariausi itališki žodžiai (įdomybės)
Gairės: įdomybės
Italų virtuvė žinoma visame pasaulyje, matyt, dėl šios priežasties trys populiariausi šios kalbos žodžiai Europos Sąjungoje yra: pizza, spaghetti ir cappuccino.

Italų virtuvė žinoma visame pasaulyje, matyt, dėl šios priežasties trys populiariausi šios kalbos žodžiai Europos Sąjungoje yra: pizza, spaghetti ir cappuccino. Tačiau internetinė apklausa dar nesibaigė. Lietuviai taip pat gali dalyvauti balsavime. Iš 100 žodžių, pateiktų www.ladante.it svetainėje, reikia išrinkti 10, kurie Jums atrodo svarbiausi istorijos ir kultūros prasme.

Apklausą organizavo Dante Alighieri asociacija, kuri daugiau nei 100 metų užsiima italų kultūros ir kalbos skleidimu ir populiarinimu pasaulyje. Šis projektas skirtas paminėti jau aštuntą kartą švenčiamą pasaulinę italų kultūros savaitę. Žodžiai parinkti ne atsitiktinai – pasak tyrimo autorių, juos pasaulyje žmonės naudoja dažniausiai. Taigi populiariausi tarp apklausos dalyvių kol kas išlieka: pizza, spaghetti ir cappuccino, o taip pat nuo pastarųjų mažai atsilieka: espresso, dolce vita, bravo, mozzarella, allegro, tiramisu bei banca. Kaip matome, dauguma žodžių yra iš gastronominės srities. Vadinasi, italų virtuvė daro bene didžiausią įtaką italų kultūros skleidimui pasaulyje: juk visi žino, jog šios šalies baristoms sunku prilygti, o ką jau kalbėti apie sūrius, desertus ir delikatesus. Italai labai mėgsta spagečius – per dieną eilinis šios šalies gyventojas suvalgo bent vieną porciją makaronų. Kadangi šioje šalyje labai daug regionų, o kiekvienas pasižymi išskirtiniu gastronominiu regioniniu palikimu – italų pomėgis maistui suvokiamas gana lengvai. Šios šalies virtuvė priskiriama prie Viduržemio jūros virtuvės, kuri tituluojama kaip viena sveikiausių pasaulyje.

Elena Germanovič
Šaltinis: onet.pl
Nuotraukos: jonesview.wordpress.com; pro.corbis.com; allposters.com
Meniu.lt informacija

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Jei turi pinigų, valgyk plovą, jei jų neturi, valgyk tik plovą. Tai uzbekų patarlė, kuria patys uzbekai, netrukus plovą siūlysiantys Vilniuje, pristato maisto vertę ir reikšmę. Lietuvoje plovą įprastai keičia šaltibarščiai ir cepelinai, tačiau šie patiekalai... Skaityti daugiau
Lietuvos someljė asociacija (LSA) skelbia, kad Vyno ir desertų derinių čempionatas šiemet vyks lapkričio 17 dieną. Kaip ir kasmet nugalėtojais bus skelbiamos virėjų, konditerių ir someljė ar vyno žinovų komandos, sukūrusios originalius desertus ir prie jų... Skaityti daugiau
Royal SPA Residence Birštonas – atsinaujinęs 4 žvaigždučių viešbutis su SPA, bei konferencijų centru, kartu su GERO SKONIO Klubu pakvietė svečius į gurmanišką vakarienę rudenėjančios gamtos prieglobstyje. Royal SPA Residence išskirtinumas - S. Kneipo... Skaityti daugiau
Naujas žurnalo „Geras skonis“ numeris – spalvingas tarsi rudens lapai, šiugždantys tarp saulės blyksnių. Tai laikas, kai norisi išgerti puodelį karšto šokolado, kvepiančio cinamonu. Suruošti sekmadienio pietums tirštos avokadų sriubos, gardintos migdoliniais... Skaityti daugiau
Dvigubai didesnis studijos plotas, 5 žemynų virtuves atstovaujančių 10-ies virtuvės šefų komanda ir moderniausia šalyje virtuvės įranga – taip auksinio rudens sezoną pasitiko oficialų atidarymą surengusi didžiausia Lietuvoje kulinarinė studija ČIOP ČIOP. Skaityti daugiau
Geras restoranas, kaip geras spektaklis – iš žiūrovo reikalauja ir laiko, ir nusiteikimo, tačiau dovanoja nekasdienišką nuotaiką. Tokia yra restoranų kultūra. Vykstant kasmetinei Baltijos maisto ir gėrimų mugei BAF ir svetingumo verslui skirtai parodai... Skaityti daugiau
Spalio mėn. Lietuvoje koncertuos ryški bliuzo žvaigždė Eric Bibb iš JAV. Šį atlikėją publika be galo myli už scenoje kuriamas gražiausias emocijas, o kritikai vieningai sutaria, kad Eric Bibb muzika – unikalus ir praturtinantis patyrimas. Atlikėjas daugybę... Skaityti daugiau
Kiekvienais metais leidinyje "Restoranų verslas" ir Meniu.lt portale pristatomos įdomios užsienio restoranų koncepcijos. Kiekvienais sekančiais metais bent kelios iš pristatytų idėjų įgyvendinamos Lietuvoje. Kuri koncepcija įkvėps šį kartą? Skaityti daugiau
Čempionatas vyks rugsėjo 19-20 d. Vilniuje. Penktadienį, rugsėjo 19 d., bus rengiama kapitonų rungtis, kuri padės išsiaiškinti išradingiausią ir labiausiai pažengusį barbekiu kepėją. Šeštadienį, rugsėjo 20 d., varžysis grilio kepėjų komandos. Jos gamins... Skaityti daugiau
Naujasis žurnalo „Geras skonis“ numeris tiesiog kvepia atostogomis... Garsiausių pasaulio kulinarų mintys, žuvų ir jūrų gėrybių deriniai, šampano pustoniai, kelionių nostalgija padovanos Jums daugiau nei 100 puslapių geros nuotaikos! Skaityti daugiau
Vasaros pradžioje „Gero skonio“ mokykla surengė edukacinį seminarą-degustaciją, kuriame buvo kalbama apie vasarą karaliaujantį rožinį vyną. Į pažintinę rožinio vyno degustaciją buvo sukviesti restoranų vadovai ir padavėjai – žmonės, atsakingi už vyno... Skaityti daugiau
Liepos 6 d. 19 val. dvi aktorių kartos, tėvai ir sūnūs susitiks ir muzikuos vienoje scenoje. Visiems, vertinantiems tikrą teatrą ir gyvą muziką – šis koncertas taps maloniu įvykiu arba netikėtu atradimu. Šiuolaikinio teatro scenoje pavardės Bareikis ir... Skaityti daugiau
Praėjusią savaitę Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos (toliau – LBKA) nariai dalyvavo Europos čempionate Lenkijoje, kuriame bendroje įskaitoje užėmė šeštąją vietą, o jautienos kepimo rungtyje buvo antri. Lietuviams atstovavo komanda „Kadagio uogos“. Skaityti daugiau
Trumpiausios nakties ir ilgiausios dienos šventė turi savo apeigas, simboliką. Joninėms arba Rasų šventei/Kupolinėms būdinga pievos žolių rinkimas vaistams, vadinamasis kupoliavimas. Žolių puokštės buvo vadinamos kupolėmis. Dažnai kupolėmis vadinami žolynai,... Skaityti daugiau
Birželis prasidėjo dviem įspūdingais renginiais, kuriuose dalyvavo Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos (toliau – LBKA) nariai: Marijampolėje iškepta ilgiausia Lietuvoje dešra, o Druskininkų miesto šventėje paaiškėjo grilio mėgėjų ir profesionalų... Skaityti daugiau