Naujienos

Populiariausi itališki žodžiai (įdomybės)
Gairės: įdomybės
Italų virtuvė žinoma visame pasaulyje, matyt, dėl šios priežasties trys populiariausi šios kalbos žodžiai Europos Sąjungoje yra: pizza, spaghetti ir cappuccino.

Italų virtuvė žinoma visame pasaulyje, matyt, dėl šios priežasties trys populiariausi šios kalbos žodžiai Europos Sąjungoje yra: pizza, spaghetti ir cappuccino. Tačiau internetinė apklausa dar nesibaigė. Lietuviai taip pat gali dalyvauti balsavime. Iš 100 žodžių, pateiktų www.ladante.it svetainėje, reikia išrinkti 10, kurie Jums atrodo svarbiausi istorijos ir kultūros prasme.

Apklausą organizavo Dante Alighieri asociacija, kuri daugiau nei 100 metų užsiima italų kultūros ir kalbos skleidimu ir populiarinimu pasaulyje. Šis projektas skirtas paminėti jau aštuntą kartą švenčiamą pasaulinę italų kultūros savaitę. Žodžiai parinkti ne atsitiktinai – pasak tyrimo autorių, juos pasaulyje žmonės naudoja dažniausiai. Taigi populiariausi tarp apklausos dalyvių kol kas išlieka: pizza, spaghetti ir cappuccino, o taip pat nuo pastarųjų mažai atsilieka: espresso, dolce vita, bravo, mozzarella, allegro, tiramisu bei banca. Kaip matome, dauguma žodžių yra iš gastronominės srities. Vadinasi, italų virtuvė daro bene didžiausią įtaką italų kultūros skleidimui pasaulyje: juk visi žino, jog šios šalies baristoms sunku prilygti, o ką jau kalbėti apie sūrius, desertus ir delikatesus. Italai labai mėgsta spagečius – per dieną eilinis šios šalies gyventojas suvalgo bent vieną porciją makaronų. Kadangi šioje šalyje labai daug regionų, o kiekvienas pasižymi išskirtiniu gastronominiu regioniniu palikimu – italų pomėgis maistui suvokiamas gana lengvai. Šios šalies virtuvė priskiriama prie Viduržemio jūros virtuvės, kuri tituluojama kaip viena sveikiausių pasaulyje.

Elena Germanovič
Šaltinis: onet.pl
Nuotraukos: jonesview.wordpress.com; pro.corbis.com; allposters.com
Meniu.lt informacija

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Tradiciniu tapęs renginys, į bendrą ratą suburiantis aktyviausius namų aludarius. Skaityti daugiau
Latvijos sostinėje Rygoje jau įsibėgėja projekto „Ryga – Europos kultūros sostinė 2014“ renginiai. Kartu su kultūros, muzikos, šiuolaikinio meno gerbėjais į Rygą kviečiami visi tie, kurie mėgsta gurmanišką maistą ir kulinarines keliones– čia tęsiamas... Skaityti daugiau
Šeštadienio vakarą išskirtinių pramogų ir gurmaniškų patiekalų mėgėjai rinkosi į paslaptingą Vilniaus baro „One Two“ biblioteką, kur vienam vakarui savo jėgas sujungė “Čiop Čiop” kulinarijos meistrai, “Druskos Namų” šefas Šarūnas Paškauskas... Skaityti daugiau
„Lietuvoje jaučiuosi kaip sugrįžęs į namus“. Po ilgos petraukos į Lietuvą sugrįžta unikalus bliuzo atlikėjas Harry Manx iš Kanados. Jo kūryba – tai anksčiau negirdėtas eksperimentas, kuriame bliuzas jungiamas su klasikinėmis Indijos raga tradicijomis.... Skaityti daugiau
Praėjusį savaitgalį sostinėje tradiciškai varžėsi pavasarinio barbekiu kepėjai ir buvo siekiama dar vieno Lietuvos rekordo. Šiais metais žiūrovai galėjo stebėti ne tik besivaržančias Lietuvos ir Estijos barbekiu komandas, kurios ant ugnies ruošė patiekalus iš... Skaityti daugiau
„Palangos stintos“ šventėje vyko III stintų barbekiu kepimo čempionatas, kurį organizavo Lietuvos barbekiu kepėjų asociacija (toliau – LBKA). Žuvienės virimo ir stintų kepimo rungtyse varžėsi 7 komandos iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Palangos. Skaityti daugiau
Vasario mėnesį Vilniuje ir Kaune viešės neįprastai spalvingas trijų narių world music kolektyvas, perteikiantis meksikiečių, švedų bei senegaliečių liaudies tradicijas. Kolektyvo nariai Ellika Frisell, Solo Cissokho ir Rafael Sida, pasitelkę smuiką, korą ir... Skaityti daugiau
Jei mėgstate gaminti ant gyvos ugnies ir manote jog galite rungtis su barbekiu veteranais - ruoškite savo iešmus vasario 15 d. Palangoje vyksiančiai šventei "Palangos stinta“. Šventės metu, be kitų renginių, kurorte susirungs ir žiemos žuvies barbekiu turnyro... Skaityti daugiau
Sausio mėn. 31 d. Kinija pasitinka Naujuosius, Medinio arklio, metus. Pagal senovės Kinijos tradicijas, naujametinis stalas negali apsieiti be žuvies patiekalų, kurie simbolizuoja prabangą, turtus ir gerovę. „Kinų rožės“ restoranuose kviečiame Jus prisijungti... Skaityti daugiau
Berlyne sausio 17-21 vyko viena populiariausių pasaulyje tarptautinė maisto pramonės, žemės ūkio ir sodininkystės paroda „Žalioji savaitė 2014-tieji“ (vokiškai „Grüne woche 2014“). „Žalioji savaitė“ yra viena seniausių bei populiariausių parodų ne... Skaityti daugiau
Sumuštiniai ir mėsainiai nebėra tik greitas maistas, kainuojantis pigiai ir skirtas užkimšti skrandį, kai nėra laiko normaliai pavalgyti. Pastarųjų metų tendencijos rodo, kad taip vadinami gourmet sumuštiniai tapo pilnaverčiu brangių restoranų pagrindiniu... Skaityti daugiau
„Gera muzika gyvai“ sveikina visus su naujaisiais 2014m. metais ir skubame jums pristatyti naująjį world music sezoną. Šį pavasarį muzikinės kelionės jus nuskraidins į Švediją, Prancūziją, Senegalą, Nigerį ir Kanadą. Skaityti daugiau
Šiais laikais ypatingai išaugo žaliavų ir maisto produktų įvairovė, tai prisideda prie to, kad žmogaus organizmas gali gauti reikalingų medžiagų iš skirtingų produktų. Mokslininkų dėka apie maistą ir jo naudą ar žalą žinoma kur kas daugiau nei ankščiau.... Skaityti daugiau
Gruodžio 21 d. (šeštadienį) visi gero maisto mėgėjai kviečiami dalyvauti kalėdinėse žąsų kepimo ant griliaus varžytuvėse. Dalyvaukite, kaip kepėjai arba ateikite paragauti, kaip žiūrovai ir vertintojai. Skaityti daugiau
Nuo ekologiškos iki futuristinės – tokias šiuolaikinės prijuostės idėjas pateikė Vilniaus dailės akademijos (VDA) kostiumo dizaino katedros antrakursiai, priėmę iššūkį sukurti inovatyviausią, praktiškiausią ir stilingiausią prijuostę. Skaityti daugiau