Naujienos

PIPIRŲ SKONIAI ir poskoniai - ką privalote žinoti apie svarbiausią prieskonį virtuvėje
Kokius prieskonius naudojate dažniausiai? Koks prieskonis yra kone visuose patiekalų, o paskutiniu metu vis dažniau ir desertų receptuose? Koks prieskonis stovi ant visų restoranų stalų? Vienareikšmiškai – prieskonių karaliumi ne be priežasties pramintas, dažniausiai ir plačiausiai naudojamas prieskonis – pipirai. Kavą ir arbatą geriame kasdien, todėl renkamės atsakingai, degustuodami, gilindamiesi į savybes, užauginimo vietą ir sąlygas, vyną renkamės įvertindami skonių, poskonių ir aromatų visumą ir harmoniją. O kiek žinote apie pipirus ir kaip renkatės prieskonį, kurį naudojate kiekvieną dieną, 8-iems iš 10-ties patiekalų?

Pipirų temperamentas
Pipirai turi savo „sudėtį“, tai šerdis su piperinu ir luobelės su eteriniais aliejais.
Tikroji pipirų esmė – tai ne deginantis aštrumas, o harmoningas derinys: piperino, kuris suteikia aštrumą, ir eterinių aliejų rinkinio, suteikiančio aromatą. Kiekviena pipirų rūšis pasižymi savitu šių dviejų komponentų deriniu, sukuriančiu unikalius skonius ir aromatus.

Naudoja visi, įvaldę - vienetai
Pipirai yra kupini netikėtumų. Taip pat kaip vynuogių, pipirų skonio savybės priklauso nuo vietos klimato ir dirvožemio ypatumų visumos. Nuo pipirmedžių auginimo iki jūsų virtuvės stalo pipirais rūpinasi Santa Maria. Santa Maria pipirai atkeliauja iš Keralos regiono, esančio pietryčių Indijoje, kuris laikomas geriausiu pipirų auginimo regionu visame pasaulyje. Geriausi – baltieji pipirai, auginami Saravako regione, Borneo saloje.
 Kiekvienos rūšies pipirai pasižymi ypatingu skoniu ir kvapu ir gali būti:
•    sodrūs ir kvapnūs;
•    saldūs ir vaisiniai;
•    aštrūs ir ryškūs;
•    medžio ir žemiškų natų.
Gerai pažinodami pipirų rūšis, lengvai juos išnaudosite, kurdami išskirtinius patiekalų skonius ir... poskonius.
Juodieji pipirai Tellicherry

Juodieji pipirai Tellicherry – tikras Santa Maria juodasis deimantas, aptinkamas Indijos Keralos provincijos Tellicherry šlaituose. Tellicherry yra dideli, sodriai rudos spalvos, raukšlėti ir pasižymintys švelniu aštriu bei ryškiu skoniu. Subtiliai vaisinio, sodraus, tačiau neužgožiančio kitų patiekalo ingredientų, skonio. Šie pipirai iš tiesų išskirtiniai!

Baltieji pipirai...
.atkeliauja iš Borneo. Tai prinokę raudonųjų pipirų vaisiai. Jie išdžiovinami, paskui fermentuojami vandenyje ir nuplaunami, pašalinant luobeles. Geriausios kokybės baltieji pipirai dėl savo spalvos yra vadinami kreminiais baltais.
Žalieji pipirai - tai neprinokę pipirų vaisiai, surinkti tuoj po žydėjimo, pasižymintys gaiviu skoniu bei lengvu aštrumu.

Santa Maria aukščiausios kokybės pipiruose paprastai yra daugiau eterinio aliejaus.

ATSKLEISKITE SKONIUS
Malant pipirus išlaisvinami eteriniai aliejai, kurie gana greitai oksiduojasi, todėl laikui bėgant mažėja aromatas. Geriausiems rezultatams pasiekti naudokite profesionalų malūnėlį arba grūstuvę, rinkitės didelius pipirų vaisius. Rupiai sumaltuose pipiruose išlieka daugiau eterinių aliejų.
Pipirai, kurių luobelės yra pašalintos, yra aštresni, nes piperino lieka daugiau negu eterinio aliejaus.

KAD PIPIRAI KUO ILGIAU IŠLIKTŲ ŠVIEŽI: pirkite nedaug pipirų, malkite atidžiai, stebėkite pipirų galiojimo laiką.

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Nedaug kas žino, tačiau lapkričio 1 d. - pasaulinė veganų diena. Šiandien žino gal ir nedaugelis, bet sekant kulinarines tendencijas - akivaizdu, kad kiekvienais metais veganišką mitybą propaguojančių, ar bent palaikančių, skaičius auga ženkliai. Jūsų... Skaityti daugiau
Ruduo idealus laikas į savo receptų sąsiuvinius įtraukti įdomius fermentavimo, arba paprasčiau tariant, raugintų produktų receptus. Dėl fermentavimo šiuo metu pamišęs visas pasaulis net restoranų šefai didžiuodamiesi pristato fementuotus produktus savo meniu.... Skaityti daugiau
Žiniasklaidoje pateikta daug prieštaringos informacijos. Kai kuriuose straipsniuose teigiama, kad maistas, paruoštas folijoje, pavojingas sveikatai. Ar tokia informacija pagrįsta? Skaityti daugiau
Pirkėjai turi žinoti, kad sveikatai palankiausi maisto produktai dažniausiai yra be ženklinimo etikečių arba vienkomponenčiai produktai t.y. susidedantys tik iš vienos sudedamosios dalies, sako maisto technologė, sveikatai palankios mitybos ir gyvenimo būdo... Skaityti daugiau
Kai kiekvienas savaitgalis Lietuvos sodybose ir paplūdimiuose prasismelkia griliaus kvapais, žodis „veganas” ir visi šios šaknies variantai skamba absurdiškai. „Tos karštos merginos ir šaltas alus” be šašlykų ir dešrelių netenka pusės malonumo. Tačiau... Skaityti daugiau
Visi žino, kad reikia valgyti reguliariai, kad pietūs yra pagrindinis valgymas, o vakarienė, tai pusė pietų porcijos. Žinoti yra viena, o kaip tai įgyvendinti visai kas kita. Mitybos specialistė Raminta Bogušienė atsako, kodėl blogus valgymo įpročius turėtume... Skaityti daugiau
Daugelis šeimininkių ruošdamos žuvį ją ruošia panašiai kaip mėsos patiekalus. Dažnai pasitaiko, kad termiškai apdoroja, pavyzdžiui kepant orkaitėje, ilgiau nei valandą laiko. Kas gi lieka iš tiek laiko apdorotos žuvies? Koks žuvies apdorojimo būdas yra... Skaityti daugiau
Turbūt nėra žmogaus, kuris neįvertintų picos kaip greito maisto ir jos tikrai nepriskirtų prie sveikos mitybos. Tačiau „Jurgis ir drakonas“ pica ypatinga, apie ją ne tik kalbama, bet ir rašoma. Gaminama pagal senuosius italų receptus, malkomis kūrenamoje... Skaityti daugiau
Per tris tūkstančius metų šviežiai spaustas ir nefiltruotas alyvuogių aliejus buvo ir tebėra esminė graikų dietos ir virtuvės dalis, užtikrinanti skanią ir sveiką mitybą bei natūralią kosmetiką. Šiandien, po penkių metų patirties degustuojant ir atrandant... Skaityti daugiau
Pastaraisias metais gero skonio ženklu tapo maitintis sveikai ir atsakingai. Vis daugiau žmonių domisi gyvulinės kilmės produktų poveikiu žmogaus organizmui. Daugybe mokslinių tyrimų įrodyta, jog tas poveikis nėra toks malonus, kaip minėtų produktų skoniai. Bet... Skaityti daugiau
Aliejus – vienas iš tų maisto produktų, kuriuos savo virtuvėje naudojame kasdien. Nors jis dažnai kaltinamas dideliu riebalų kiekiu ir tuščiomis kalorijomis, aliejus gali turėti nemažai naudingų medžiagų. Tradiciškai perkamiausi saulėgrąžų arba rapsų... Skaityti daugiau
Vasarą, ypač kepinant karščiams, itin griežtai būtina laikytis higienos, maisto gaminimo, produktų laikymo reikalavimų. Svarbu saugotis, kad ant rankų, produktų ir paviršių nepatektų patogeninių mikroorganizmų, kurie gali sukelti sveikatos sutrikimus. Skaitykite... Skaityti daugiau
Pasak legendos Prancūzijos hercogo Rišeljė virtuvėje iš nusivylimo gimęs padažas, majonezas, šiandien vienas populiariausių pagardų ant lietuvių stalo. Prieš Velykas siūlome paeksperimentuoti. Šį kartą apie majonezo gamybą namuose. Skaityti daugiau
Visame pasaulyje jau kone savaime suprantamas, o ir Lietuvoje, tarp maisto kokybe ir virtuvės lygiu lyderiaujančių restoranų, sparčiai populiarėja atsakingas maisto žaliavų pasirinkimas - kuomet produktams ir jų kokybei keliami griežti ir aukšti reikalavimai. Viena... Skaityti daugiau
Pastaraisiais metais kokybiško alyvuogių aliejaus paieškos tampa svarbios vis didesniam ratui, savo sveikata, grožiu ir, žinoma, skaniais virtuvės kūriniais besirūpinančių, žmonių. Variantai tokie įvairūs, kad kartais tampa sunku pasirinkti. O dar jei galvoje... Skaityti daugiau