Palangos gastronominio žemėlapio „vinis“

2016-12-04
Palangos gastronominio žemėlapio „vinis“

Naujas Palangos restoranas intriguoja jau vien savo pavadinimu - 4. Norint jį iššifruoti reikia ieškoti keturių  svarbiausių gero ir jaukaus restorano sudedamųjų dalių, tuomet ir paaiškės pavadinimo kodas. Šiuo atveju, tai darna tarp: modernaus minimalistinio interjero, profesionalaus ir dėmesingo aptarnavimo,  atpalaiduojančios Jazz, Soul, Funk muzikos ir,  be abejo, kokybiško maisto bei pasiaukojančio virtuvės šefo darbo.

Bendraujant su restorano komanda susidaro įspūdis, jog tai greičiausiai entuziastingo jaunimo verslas, nes tik jauni, savo idėja tikintys bei jai atsidavę žmonės taip dėmesingai ir iš tikrųjų nuoširdžiai rūpinasi, kad viskas, iki mažiausių smulkmenų, atitiktų aukščiausio lygio standartus ir  dar visa tai daro su malonumu bei užsidegimu.

4 – iš tikrųjų išskirtinis restoranas, kuriame vietinės ir sezoninės žaliavos ne tik skambus marketinginis šūkis. Virtuvėje naudojami tik patys šviežiausi, skrupulingiausiai atrinkti maisto produktai. Vienintelis restorane esantis šaldiklis skirtas desertų laikymui, todėl galite įsivaizduoti, kokio šviežumo yra bet kuris, kiekvieno patiekalo lėkštėje atsidūręs produktas.

„Mūsų moto – užsakyti kuo įmanoma šviežesnę žaliavą, ją paruošti ir iškart parduoti. Produktų atsargų nepapildome bet kuo ir iš bet kur, todėl pasibaigus šviežiems produktams, tiesiog uždarome restoraną. Kartais, kai netikėtai užklumpa būrys svečių, o tai dažniausiai pasitaiko šeštadieniais, sekančios dienos rytą užsidarome po pusryčių, nes būname jau pardavę visą savaitgaliui skirtą maistą. Nebijome pasakyti svečiams, kai kokie nors patiekalai baigiasi, juk tai pačių klientų labui  -  jau geriau visai neišsirinkti, nei būti apgautam.“ – įsitikinusi restorano vadovė Vesta Šližienė.

Šią vasarą prieš atidarant restoraną meniu kūrė  vyriausias šefas Gabrielius Zajac, kartu su vienu geriausių Lietuvos restoranų, Kempinski virtuvės šefu  Baliu Andrejevu. Pirmoji vasara buvo pamokų ir atradimų metas,  kada meniu buvo nuolat šlifuojamas bei papildomas naujais modernios virtuvės patiekalais. Dabar meniu keičiamas du kartus metuose, o lankytojai nuolatos lepinami specialiais šefo pasiūlymais. „Lankomės  įvairiuose restoranuose, ragaujame, diskutuojame apie tai, kokie skoniai dažniausiai žavi klientus,  koks maistas kokybiškiausias, ko trūksta, aptarinėjame įvairių pasaulio restoranų meniu, tokiu būdu ir gimsta nauji patiekalai“ – pasakoja restorano vadovė Vesta.

Restorano 4 šefas Gabrielius patirties sėmėsi dirbdamas geriausiame Lietuvos restorane „Stebuklai“. „Jis nuolatinėse kūrybinėse paieškose, be perstojo sukasi virtuvėje arba skaito keistas pasaulio virtuvių meistrų  knygas.“ – šypsosi Vesta. Pilną kūrybos laisvę turintis šefas virtuvėje dirba vienas, visas jėgas atiduoda tam, kad jo pagaminti patiekalai būtų, kaip tik įmanoma, geriausi. „Taip dirbdamas galiu garantuoti, kad svečiams nereikės klausti „kuris virėjas šiandien dirba?“ – sako Gabrielius.  Naujajam 2017 metų vasaros sezonui planuojama vėl iš naujo sušaukti visą buvusią, tokiu pat užsidegimu trykštančią virtuvės komandą.

Šiandien restoranas 4 lepina poilsiautojus ir Palangos miesto gurmanus vėlyvaisiais pusryčiais, jaukiais vakarojimais bei skoningais vakarėliais. „Pusryčiams siūlomi – Benedikto kiaušiniai (su šonine/lašiša/špinatais) – tikrai geriausi Palangoje, o saldiems pusryčiams patiekiami - Blyneliai su karšto šokolado kremu – tobulai dera su dideliu Latte kavos puodeliu. “Mums didžiausias komplimentas yra tada, kai iš vakarieniaujančiųjų vienam užsisakius jautienos išpjovą, jos paragavus, netrukus ir kitas, šalia sėdintis užsisako to paties... arba kai pamatome pilnus nuostabos žvilgsnius įbestus į salotas su 6 didžiulėmis krevetėmis – žmonės klausia ar tikrai už tokią kainą gali būti tiek daug krevečių.“ – atvirauja restorano vadovė. Tuo tarpu pačių svečių atsiliepimai vienareikšmiški: „atvažiuojame 300 km vien dėl jūsų tuno tartaro“, „tai nuostabiausia antiena, kokią teko kada nors valgyti“, „žmonės kalba apie jūsų įspūdinga moliūgienę, atėjome paragauti“.  

Restoranas nedidukas (iki 40 svečių šaltuoju metų laiku, iki 80 vasarą) tad jei norite įsitikinti tokių pagyrų pagrįstumu, geriau iš anksto rezervuokite staliuką.

4baras
Negalime nepastebėti originalaus  ir estetiškai skoningo baro :
23 val. virtuvei užsidarius prasideda vakarėliai prie baro, muzika rūpinasi įvairūs DJ. Tačiau kaip ir maistas restorane, taip ir siūlomi gėrimai bei muzika yra tik geriausios kokybės – atvykstantys DJ groja  laiko patikrintomis vinilinėmis plokštelėmis iš savo pačių surinktų kolekcijų – nuo Jazz iki RnB, House, Soul ar net Reggue ritmų. “Kartais, klausantis Tado iš Diskonektų, apima nuostaba, kai išgirstame gerai žinomos dainos kitokį variantą, o pasirodo, jog būtent tasai  ir yra originalas. Tikrai neatspėsite, kokie puikūs ritmai slypi viniluose. Atmosferai bare įšildyti turime daug ir tikrai gerų gėrimų. Viskiai, burbonai, romai, konjakai, kalvadosai ir net 25 rūšys tekilos: nuo tradicinių blanco, švelnių reposado iki sodriausių mezcal.

4tekila

Barmenas Dominykas, - tikrai neišsemiamas žinių apie gėrimus šaltinis, baro svečiai stebisi kaip jame ir sutelpa tiek informacijos. Tad visus, ne šokti, o atmosferos, bendravimo, naujų skonių ieškančius kviečiame pas mus, į restoraną-barą 4. Mūsų kokteiliai  taip pat ne palangietiško sukirpimo – kartą juokėmės, kai mergina, užsakiusi visiems gerai žinomą tradicinę margaritą, jos paragavusi nesiliovė žerti komplimentų, jog niekur kitur, ne tik Palangoje, tokios daugiau nerasi – o to paslaptis labai paprastutė: stengiamės  naudoti kiek įmanoma mažiau dirbtinių sirupų, sirupus, kuriuos galime, ruošiame patys, į kokteilius spaudžiame tik šviežių vaisių sultis – tada ir skonis tikras. Organizuojame ir aptarnaujame  privačius gimtadieniams ar įmonėms skirtus kokteilių vakarėlius. Mūsų bare nejaukiai nesijaus net ir vienišiai, mes  jiems mielai palaikysime draugiją.” – nuoširdžiai ir jaukiai apie 4 pasakoja Vesta.

Pasiūlyk restoraną