Naujienos

Nepelnytai pamiršta vakarienės dalis - taurė gėrimo.
Viena iš nepelnytai pamirštų vakaro sudedemųjų dalių restorane - taurė maistą lydinčio gėrimo. Kartais grakšti ir elegantiška, gaivi bei lenga, o kartais kompleksiška ir tvirta. Dažnai pamirštama ar nevertinama, retai kada išskirtinė ar išieškota. Tuo pačiu mažai kada edukuojanti ar priverčianti sustoti ir išgirsti naują ir tau dar negirdėtą istoriją. Pasakėme sau, kad gėrimų svarbos vakaro metu ignoruoti negalime. Ir nenorime. Kad būsime atviri visiems, kurie gali papasakoti dar neatskleistą gėrimo istoriją, besipinančią su mūsų vakarienės potyriu bei skonių deriniu.

Apie ką po vakrienės kalbame vertindami restoraną bei jo kokybę? Dažniausiai pokalbis prasideda ir baigiasi maisto, ingrientų bei skonių vertinimu, lyginimu ar aptarimu. Sunku būtų paneigti, kad tai nėra svarbu. Juk tai atspindi restorano veidą, parodo jo charakterį bei asmenybę.

Prieš atveriant duris, savęs paklausėme - ar maistas yra vienintelė ir pagrindinė restorano dalis, kur turėtume sutelkti išskirtinai visą savo dėmesį bei koncentraciją? Supratome, kad ne. Yra daug daugiau! Detalių, mažesnių ar didesnių, kurios vakarienę padaro pilnavertę, kurios priverčia maistą žydėti ryškiau ir tuo pačiu, kurioms reikia skirti atitinkamą dėmesį ir surasti tose ribotose 24-iose paros valandose papildomo laiko bei pastangos.

Bičiulis Augustas kartą mums priminė, jog vakarienė, kaip ir teatras, prasideda anksčiau nei suskambant skambučiui. Vakarienė gali prasidėti jos laukimu, lengvu pokalbiu skaitant meniu bei pirmųjų aperityvo gurkšnių aptarimu. Tad praleidome penkis pirmadienio vakarus kartu su miksologiją dievinančiu Augustu, degustavome 74 kokteilius ir dar valandų valandas apie juos diskutavome. Galiausiai atrinkome šešis. Tam, kad vakaras prasidėtų kitaip - velvetišką minkštumą turinčio Honey Sour ar elegantiška bei subtilia French 75 kokteilio taure.

Vakaras tęsiasi. Platėja ir gėrimo, kuris lydės maistą pasirinkimas. Taurė Cava Brut kartu su užkandžiu, o gal citrusinį apynio kartumą išryškinantis mažo bravoro iš Kauno Green Monster IPA alaus bokalas. Tuomet jau laikas pagalvoti ir apie lengvąjį bei pagrindinį patiekalus bei pasirinkti gėrimą, kuris padės subalansuoti skonius. Cabarnet Franc ar Aglianico - kuri vynuogė labiau išryškintų troškinto jautienos liežuvio su nakvišų bei rugštynių lapais skonį? Gal geriau derėtų karamelinį saldumą turintis Anderson Valley Amber Ale? Maisto spalvų yra be galo daug. Taip pat ir  vynas gali būti įvairiapusiškesnis nei baltas ar raudonas, saldus ar sausas, o alus - šviesus arba tamsus.

Kaip ir kiekvienas spektaklis, taip ir vakarienė turi savo kuliminaciją - tai keletas kąsnių nenuspėjamo ir žaižaruojančio deserto! Šiuo momentu gėrimų pasaulis atsiveria neapčiuopiama platybe. Tirštas puodelis Ethiopia Tarba espresso kavos (viena iš 4 skirtingų kavos pupelių rūšių restorane), džiovintais vaisiais alsuojantis Kavalan Ex-Sherry Oak viskis iš Taivano (taip, Taivano!), medumi ir pievomis kvepiantis klampus ramunėlių likeris, taurioji prancūzų Sauternes taurė, Picolit vynuogių statinėje 10 metų brandinta grappa, šeivamedžio žiedų St. Germain likeris…

Tereikia smalsumo, atvirumo ir noro pažinti. Tuomet gėrimo taurė papildys vakarienės sukurtą emociją ir papasakos dar negirdėtą istoriją. Istoriją, kurią mums kiekvieną kartą susitikus pasakoja miksologija besidomintis Augustas, ar Domas ir Ieva (Taste Map Coffee Roasters), kurią girdime iš Pauliaus (LUX food & drinks), Ginto (Duoklė Angelams), Lino (Sofa de Pancho) ir kitų. Istoriją, kuri niekada nesibaigia. Kuri atsinaujina kartu su maisto istorija - keičiantis metų laikams ir ingredientams lėkštėje.

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė
Sweet Root

Sweet Root

Užupio g. 22-1, VILNIUS  (4.5)
Sweet Root - metų laikų kaitos ir vietinių produktų įkvėptas lokalios virtuvės restoranas, įsikūręs Vilniuje, spalvingame Užupyje....

Daugiau straipsnių šia tema:

Jei vertinate kokybišką maistą, gaminamą ir patiekiamą pagal naujausias gastronomines tendencijas, ko gero girdėjote puikiąją, geriausių Lietuvos šefų nacionalinę rinktinę iš pasaulinių kulinarijos čempionatų vežančią į Lietuvą visų spalvų medalius?... Skaityti daugiau
Pirmosios Baltijos stintos tiesiai iš jūros jau "Žuvinės" restoranuose Vilniuje ir Palangoje! Pačios skaniausios - be jokių bulvių ir įmantrių garnyrų. Skaniausia keptas stintas valgyti rankomis. Skaityti daugiau
Gera naujiena vilniečiams - nauja vieta vėlyviesiems pusryčiams! Tokiems tikriems, kur galima neskaičiuoti laiko, pabėgti nuo kasdieninio šurmulio, atsipalaiduoti gamtos apsuptyje neišvažiuojant iš miesto. Dar geresnė naujiena - tokius pusryčius galite laimėti sau... Skaityti daugiau
Sausio 18 d. 19 val. Meze restorano komanda kviečia į kulinarinius kursus su virtuvės šefu Christos Georgogiannopoulos. Kursų metu bus gaminama iš Jūsų mėgstamiausių ingredientų, kuriuos patys galėsite įvardinti prieš kursus. Išmoksite naujų, dar neatrastų... Skaityti daugiau
„Kempinski Hotel Cathedral Square“, prabangių viešbučių lyderis Lietuvoje, paskelbė apie naujo generalinio direktoriaus p. Kai Schukowski paskyrimą. Skaityti daugiau
Nusibodo žiemos šalčiai? Norisi karščio, įspūdžių ir kažko ypatingo? Tuomet Jums į Pilialaukio alaus namus - restoraną. Čia startavo žiemos įkvėptas kepsnių meniu, kuriuos galima užsigerti firminiu restorano karštu alumi...O didžioji karščio banga,... Skaityti daugiau
Berlynas garsėja kokybško greito maisto koncepcijomis, o lietuvaičiai dažnai daro 100 km. lanką pro šį miestą vien tik užkasti kokybiškų ir skanių kebabų! Beje, būtent Vokietijoje buvo sugalvota kebabą pateikti lavaše ar pitoje! Šiandien lanką galima sukti į... Skaityti daugiau
Sostinėje pastebimai auga barų ir restoranų skaičius, o tai rodo, kad daugėja žmonių, ieškančių gardaus maisto, gero alaus ar pramogų mieste. Sostinės senamiestyje ir centre įsikūrę patys įvairiausi restoranai – nuo siūlančių tradicinius lietuviškus... Skaityti daugiau
Ar prisimenate kultinį serialą „Draugai“, kur pagrindiniai herojai kasdien susėsdavo savo mėgstamoje kavinėje, kur jauki atmosfera – beveik, kaip namuose? Būtent tokia vieta yra Kaune įsikūręs restoranas-klubas „Migdolas“. Tai gerų draugų ir geros... Skaityti daugiau
Yra laikas ieškoti gurmaniškų atradimų ir yra laikas tiesiog skaniai ir sočiai pavalgyti. Tiesa, dažniausiai tas laikas būna suskaičiuotas minučių tikslumu, todėl Ukmergėje įsikūrusios dvi užeigos „Kolegos“ žada dienos pietus patiekti per 4 minutes. O... Skaityti daugiau
Vertinantys aukšto lygio gurmanišką virtuvę, Palangą ilgą laiką vertino, kaip keistą nesusipratimą, kur gera ilsėtis, bet jei nori tikrai skaniai pavalgyti, pasirinkti nelabai turi iš ko. Ką gi, Palanga, po truputį keičiasi į gerą, atsidaro nauji restoranai,... Skaityti daugiau
Jau devintus metus vilniečiai ir miesto svečiai renka sostinės svetingiausius – viešbutį, restoraną, kavinę, muzikinį klubą, barą, muziejų, galeriją, krautuvėlę, gidą, turizmo agentūrą bei svetingiausius sostinės įstaigų darbuotojus. Šiandien Vilniaus... Skaityti daugiau
Sparčiai populiarėjant sveikam gyvenimo būdui, vienas iš „must“ aplankyti Kauno taškų – “Fruti Juice&Smoothie” sulčių baras! Tai šviežiai spaustos sultys, trinti, žalieji, riešutų pieno kokteiliai, desertai, detoksikacijos programos. Sultys spaudžiamos... Skaityti daugiau
Meksikietiškos virtuvės mylėtojų, entuziastų ir žinovų įkurtas "No forks" labiausiai žinomas dėl savo buritų, taikosi prie vietinio klimato ir į meniu įtraukia autentišką meksikietišką vištienos sriubą 'chicken fajita'. O kad po gerų pietų būtų... Skaityti daugiau
Dviejų Lietuvos pulo čempionų įkurtas biliardo klubas „Entry“, tarp Kauno gyventojų, garsėja ne tik dėl savo pasaulinio lygio biliardo įrangos, bet ir dėl geros virtuvės, pamėgtos net „Žalgirio“ klubo krepšininkų, bei įspūdingos gėrimų kolekcijos,... Skaityti daugiau