Naujienos

Nepelnytai pamiršta vakarienės dalis - taurė gėrimo.
Viena iš nepelnytai pamirštų vakaro sudedemųjų dalių restorane - taurė maistą lydinčio gėrimo. Kartais grakšti ir elegantiška, gaivi bei lenga, o kartais kompleksiška ir tvirta. Dažnai pamirštama ar nevertinama, retai kada išskirtinė ar išieškota. Tuo pačiu mažai kada edukuojanti ar priverčianti sustoti ir išgirsti naują ir tau dar negirdėtą istoriją. Pasakėme sau, kad gėrimų svarbos vakaro metu ignoruoti negalime. Ir nenorime. Kad būsime atviri visiems, kurie gali papasakoti dar neatskleistą gėrimo istoriją, besipinančią su mūsų vakarienės potyriu bei skonių deriniu.

Apie ką po vakrienės kalbame vertindami restoraną bei jo kokybę? Dažniausiai pokalbis prasideda ir baigiasi maisto, ingrientų bei skonių vertinimu, lyginimu ar aptarimu. Sunku būtų paneigti, kad tai nėra svarbu. Juk tai atspindi restorano veidą, parodo jo charakterį bei asmenybę.

Prieš atveriant duris, savęs paklausėme - ar maistas yra vienintelė ir pagrindinė restorano dalis, kur turėtume sutelkti išskirtinai visą savo dėmesį bei koncentraciją? Supratome, kad ne. Yra daug daugiau! Detalių, mažesnių ar didesnių, kurios vakarienę padaro pilnavertę, kurios priverčia maistą žydėti ryškiau ir tuo pačiu, kurioms reikia skirti atitinkamą dėmesį ir surasti tose ribotose 24-iose paros valandose papildomo laiko bei pastangos.

Bičiulis Augustas kartą mums priminė, jog vakarienė, kaip ir teatras, prasideda anksčiau nei suskambant skambučiui. Vakarienė gali prasidėti jos laukimu, lengvu pokalbiu skaitant meniu bei pirmųjų aperityvo gurkšnių aptarimu. Tad praleidome penkis pirmadienio vakarus kartu su miksologiją dievinančiu Augustu, degustavome 74 kokteilius ir dar valandų valandas apie juos diskutavome. Galiausiai atrinkome šešis. Tam, kad vakaras prasidėtų kitaip - velvetišką minkštumą turinčio Honey Sour ar elegantiška bei subtilia French 75 kokteilio taure.

Vakaras tęsiasi. Platėja ir gėrimo, kuris lydės maistą pasirinkimas. Taurė Cava Brut kartu su užkandžiu, o gal citrusinį apynio kartumą išryškinantis mažo bravoro iš Kauno Green Monster IPA alaus bokalas. Tuomet jau laikas pagalvoti ir apie lengvąjį bei pagrindinį patiekalus bei pasirinkti gėrimą, kuris padės subalansuoti skonius. Cabarnet Franc ar Aglianico - kuri vynuogė labiau išryškintų troškinto jautienos liežuvio su nakvišų bei rugštynių lapais skonį? Gal geriau derėtų karamelinį saldumą turintis Anderson Valley Amber Ale? Maisto spalvų yra be galo daug. Taip pat ir  vynas gali būti įvairiapusiškesnis nei baltas ar raudonas, saldus ar sausas, o alus - šviesus arba tamsus.

Kaip ir kiekvienas spektaklis, taip ir vakarienė turi savo kuliminaciją - tai keletas kąsnių nenuspėjamo ir žaižaruojančio deserto! Šiuo momentu gėrimų pasaulis atsiveria neapčiuopiama platybe. Tirštas puodelis Ethiopia Tarba espresso kavos (viena iš 4 skirtingų kavos pupelių rūšių restorane), džiovintais vaisiais alsuojantis Kavalan Ex-Sherry Oak viskis iš Taivano (taip, Taivano!), medumi ir pievomis kvepiantis klampus ramunėlių likeris, taurioji prancūzų Sauternes taurė, Picolit vynuogių statinėje 10 metų brandinta grappa, šeivamedžio žiedų St. Germain likeris…

Tereikia smalsumo, atvirumo ir noro pažinti. Tuomet gėrimo taurė papildys vakarienės sukurtą emociją ir papasakos dar negirdėtą istoriją. Istoriją, kurią mums kiekvieną kartą susitikus pasakoja miksologija besidomintis Augustas, ar Domas ir Ieva (Taste Map Coffee Roasters), kurią girdime iš Pauliaus (LUX food & drinks), Ginto (Duoklė Angelams), Lino (Sofa de Pancho) ir kitų. Istoriją, kuri niekada nesibaigia. Kuri atsinaujina kartu su maisto istorija - keičiantis metų laikams ir ingredientams lėkštėje.

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė
Sweet Root

Sweet Root

Užupio g. 22-1, VILNIUS  (4.5)
Sweet Root - metų laikų kaitos ir vietinių produktų įkvėptas lokalios virtuvės restoranas, įsikūręs Vilniuje, spalvingame Užupyje....

Daugiau straipsnių šia tema:

Viduržemio jūros virtuvės restorano MEZE komanda kviečia pirmąją pavasario šventę švęsti gurmaniškai. Skambės gyvai atliekamos populiarios dainos, gyvai gros gitara, ragausite rytietiškų patiekalų ir gersite nuostabų vyną. Skaityti daugiau
Kuris restoranas nustebins labiausiai? Kovo 16 dieną, ketvirtadienį, vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami dalyvauti kulinariniame safaryje „Vilnius Gastro 2017“. Pasirinkę vieną iš trijų maršrutų – Geltoną, Žalią arba Raudoną gurmanai, už vienos... Skaityti daugiau
Visi kavos mėgėjai, maloniai kviečiami į kavos degustaciją. Visi norintys ne tik galės išbandyti savo skonio receptorius, bet ir sudalyvauti kavos ruošimo pamokoje, kur išmoksite pasiruošti kavą kaip tikri profesionalai, sužinosite daug įdomių faktų apie kavą.... Skaityti daugiau
Restoranas „Esse“ ir žurnalistai Jurga ir Paulius Jurkevičiai (Roma) kovo 7 d. kviečia į degustacinę vakarienę - „Artišokai ir Viduržemio Jūros Gėrybės“. Degustacijos metu ragausite: 2016 metų derliaus alyvuogių aliejų, gurmaniškus artišokų patiekalus... Skaityti daugiau
Balandžio 22-23 d. Druskininkuose vyks jau antrasis Lietuvoje tarptautinis plovo virimo čempionatas į kurį kviečiami dalyvauti visi, kam plovas - ne tik ryžių patiekalas, tiek gero maisto mėgėjai, teik profesionalūs šefai. Čempionato metu plovą virs ne tik... Skaityti daugiau
„Kai jie pakilo į dangų ir Jis paprašė už Jo tekėti, Ji nedvejodama atsakė TAIP!”. Kovo 17 dieną, Vilos „Dubgiris“ bei renginių organizatorių „Pramogų Diva“ ir „Trys Karaliai organizuojama – Žemaitijos Vestuvių (ir ne tik) paroda – mugė! Jauki... Skaityti daugiau
Kas sugalvojo, kad Meilės dienos negalima švęsti pavyzdžiui Vasario 17-18 d.? Penktadienį, po darbų, su savo mylimiausiais žmonėmis lėkti prie jūros - pripažinkite tai, ko gero, geriausias pasirinkimas. Šiemet atsidaręs, bet jau tapęs vienu populiariausių,... Skaityti daugiau
Vilniuje įsikūrusi "Alaus studija" apipinta ir legendomis, ir gandais, ir apkalbomis... Truputį atitrauksime miglos šydą ir įvesime šiek tiek aiškumo, nes tai viena iš nedaugelio teisingų Vilniaus vietų, kur mažai kas keičiasi arba visai nesikeičia! Skaityti daugiau
Likus 2 dienoms iki užgavėnių, sostinės Meze restoranas kvies pasisemti įkvėpimo, kulinariniuose kursuose, kad blynų šventė būtų dar sotesnė ir skanesnė. Užsiėmimų metu gaminsite 2 tipų blynus ir 3 pasakiškai skanius įdarus. Šį kartą kviečiami... Skaityti daugiau
Ar kada galvojote, kiek kainuoja gera vakarienė namuose? Receptų paieška, kelionė į kelias parduotuves, kad gauti viską, ko reikia patiekalui, nepraktiški pirkiniai, kai reikia tik „žiupsnelio“...O dabar įsivaizduokite, kad grįžus į namus, jau viskas būtų... Skaityti daugiau
Sostinės senamiesčio širdyje įsikūrę šampano ir austrių namai "Epernay" dvelkia tikra Prancūzijos regiono "Champagne" dvasia. Nuo išskirtinio įrengimo ir subtilių interjero detalių iki kruopščiai apgalvotų Prancūzijos simbolių - pasijusite lyg įžengę į... Skaityti daugiau
Kas sakė, kad žiemą prie jūros nėra ką veikti? Tai geriausias laikas ramiai ir jaukiai pasilepinti. Visą vasario mėnesį Palangos viešbutyje "Vanagupė" nuolaidos SPA ir grožio procedūroms. Skaityti daugiau
Didelių porcijų ir persivalgymo erą ilgam pakeitė sveikos mitybos ir individualių dietų laikas. Maisto vertės supratimas auga kasdien, o mokėti už „bet ką“ nebesinori vis didesniam ratui žmonių. Švaraus, subalansuoto ir patikimo maisto ieškotojams atsiveria... Skaityti daugiau
Vakar Vilniaus senamiestyje Rūdninkų gatvėje duris atvėrė atsinaujinęs restoranas „Vegan RawHouse“. Vienintelis Lietuvoje 100% žaliavalgiškas restoranas atsinaujino ir pakeitė pavadinimą (iki šiol vadinosi „Raw 42“). Restorano patiekalai atitinka... Skaityti daugiau
„Bernelių užeiga“ nuo seno džiugina savo lankytojus tradiciniais lietuviškos virtuvės patiekalais bei gilia senove ir tautine dvasia alsuojančia aplinka, kuri Lietuvos svečiams ir turistams kelia susižavėjimą, o lietuviams pasididžiavimą savo kultūra.... Skaityti daugiau