Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Mokyklų valgyklose dar naudojami seni aliuminio indai (VMVT)

2005-03-17
Paskelbk savo straipsnį

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) pareigūnai, tikrindami mokyklų, internatų valgyklas, vis dar randa senų, subraižytų aliuminio puodų, indų ir įrankių.

Aliuminis – labai aktyvus metalas, nesunkiai tirpstantis rūgščiame maiste. Rūgščioje terpėje iš jo į maisto produktus išsiskiria nemaži aliuminio kiekiai.

„Aliuminio indai nedraudžiami, tačiau reikalaujama, kad ant jų būtų lipdukai, įspėjantys, jog šie indai netinkami rūgštiems maisto produktams laikyti. Tačiau pareigūnai vis dar randa valgyklose aliuminio puoduose virtą ir laikomą raugintų kopūstų sriubą“, - sako VMVT Maisto skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja Irena Pečiulienė.

Aliuminio induose maisto produktus galima laikyti ne ilgiau kaip tris valandas. Dėl metalo plastiškumo, jo lengvumo tokie indai ir įrankiai labai greitai susibraižo, susilanksto, juos sudėtinga gerai išplauti, jie nehigieniški.

„Jei gaila išmesti tokius puodus, virkite juose tik pienišką ar šviežių daržovių sriubas, tik jokiu būdu ne raugintų kopūstų sriubas“,- pataria specialistė.

I. Pečiulienė aliuminio indus siūlo keisti naujos kartos saugiais indais ir įrankiais, lengvai plaunamais ir atspariais dezinfekcijai.

VMVT, vykdydama mokyklų, internatų valgyklose kontrolę, siekia, kad puodai, indai, įrankiai, būtų nesubraižyti, nesulankstyti, saugūs, kad į maisto produktus nepatektų jokių kenksmingųjų medžiagų.

VMVT informacija
2005 m. kovo 1 d.