Naujienos

„Marato gurmanų klube“ ir virtuvės tvarkymas, ir dalyvavimas tarptautiniuose kulinarijos projektuose
Patiekalų gaminimas bei virtuvės tvarkymas gali tapti jei ne menu, tai bent mėgstama veikla. Paaugliams tuo patikėti padeda žinomas šou verslo atstovas Maratas Sargsyanas, TV laidos „Skanus savaitgalis su Maratu“ vedėjas.

Patiekalų gaminimas bei virtuvės tvarkymas gali tapti jei ne menu, tai bent mėgstama veikla. Paaugliams tuo patikėti padeda žinomas šou verslo atstovas Maratas Sargsyanas, TV laidos „Skanus savaitgalis su Maratu“ vedėjas.

Spalio 6-tąją Lietuvos vaikų ir jaunimo centre (LVJC) prasidėjo jau antrasis „Marato gurmanų klubo“ sezonas. „Šiame būrelyje man svarbiausia – vaikai. Stengiuosi jiems perteikti, kad maisto gaminimas, indų plovimas ir virtuvės tvarkymas – ne kasdieninė rutina, o linksmas, kūrybiškumo ir išradingumo reikalaujantis procesas“, – apie „Gurmanų klubą“ pasakoja pats Maratas. Užsiėmimai „Gurmanų klube“ prasideda nuo rankų plovimo – Maratas žino ypatingą šio ritualo būdą, kurį naudoja visi kulinarai. Išklausę pirminių žinių apie sveiką mitybą, virtuvės ir maisto higieną, paaugliai kimba į maisto produktus, kuriuos derina, eksperimentuoja, kuria pagal lietuvių, armėnų, meksikiečių ar kinų virtuvių tradicijas, taip pat geriausių kavinių ir restoranų valgiaraščius. Kiekvieno užsiėmimo pabaigoje gimusį šedevrą kūrėjai patys ir „suragauja“.

Anot Ievos Malaiškaitės, LVJC Etninio ugdymo skyriaus koordinatorės, ne kartą teko bendrauti su dėkingais ugdytinių tėvais ir seneliais apie tai, kad vaikai dažnai imasi „vyriausiojo namų kulinaro“ vaidmens.

Tai, kad beveik visi „būreliečiai“ po vasaros sugrįžo, ko gero, lėmė ir Marato entuziazmas bei savitas šmaikštumas, kurio dėka jis padeda vaikams įgyvendinti ir sudėtingiausias gurmaniškas idėjas.

„Marato gurmanų klubo“ veikla vien eksperimentais virtuvėje neapsiriboja. Kaip ir praėjusiais metais, vaikai turės galimybę filmuotis tango TV laidoje „Skanus savaitgalis su Maratu“.
Taip pat gerai susipažins su italų virtuve: dažniausiai Italijoje naudojamais maisto produktais, nacionaliniais patiekalais, populiariausiais pagardais, maisto kultūra. 2005 m. gruodžio – 2006 m. balandžio mėnesiais jaunieji gurmanai dalyvaus tarptautiniame Ente Regionale per i Servizi (Italija) organizuojamame kulinariniame projekte „Paaugliai virtuvėje“. Iš viso šiame projekte dalyvaus per 20 mokyklų iš daugelio ES šalių (išskyrus Italiją). Kiekvienai jų, atsižvelgiant į vaikų skaičių, amžių ir mokyklos pobūdį, paskirti partneriai – viena Italijos mokykla. LVJC „Marato gurmanų klubo“ vaikai dirbs kartu su Italijos mokykla Istituto Comprensivo Olgiate Comasco. Projekto eiga: partneriai tarpusavyje pasikeičia dėžutėmis („Mistery box“) su nacionaliniais maisto produktais (vienas produktas – pagrindinis) ir brošiūromis apie savo šalies virtuvės ypatybes (dėžutėje esantys produktai iš anksto nežinomi). Panaudojant visus partnerio atsiųstus ir vieną savo šalies produktą, pasinaudojant partnerio nacionalinės virtuvės ypatumais, projekto dalyviai turės sukurti naują patiekalą. Naujo patiekalo gimimas ir vadovo bei vaikų bendravimas bus fiksuojamas vaizdajuostėse. Pavasarį vyksiančiame konkurso finale bus išrinkti originaliausių patiekalų ir įdomiausių siužetų autoriai.

Kontaktinė informacija:

Ieva Malaiškaitė
mob. tel. 8 ~ 670 68 342;
tel. (8 ~ 5) 272 56 53;
el. p. ieva@lvjc.lt.

Jūratė Janavičienė
LVJC ryšių su visuomene specialistė
tel. (8 ~ 5) 273 06 24;
mob. tel. 8 ~ 610 02633;
el. p. jurate.j@lvjc.lt.

ELTA informacija 

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Ramioje sostinės senamiesčio gatvelėje (M. Antokolskio g. 11) įsikūręs nedidelis restoranas „Markus ir Ko“ jau skaičiuoja antrąjį dešimtmetį. Skaityti daugiau
Besirenkant įvairiausių atspalvių, ilgių, audinių užuolaidas bei jų aksesuarus užtrukę ilgiau atsipūsti galėsite kavinėje... Skaityti daugiau
Nebrangus, skanus, išskirtinis – dažniausiai kavinėse tenka rinktis tik du iš šių „ingredientų“. Mėgstantys ieškoti ir atrasti naujus skonius turėtų įsidėmėti rytietiškais aromatais ir skoniais alsuojantį pavadinimą „Ibrahim“. Skaityti daugiau
Senamiesčio širdyje, restorano „La Pergola“ sode („Grotthuss Hotel“), jau veikia lauko terasa. Skaityti daugiau
Tango tai būtybė su keturiomis kojomis ir dvejomis plakančiomis širdimis - meilė, aistra, dviejų sielų ir kūnų dialogas. Ar gali būti geresnė dovana žmogui, kurį mylite nei Tango šokių pamokos? El tango te espera, kaip sakė vienas žymiausių Argentinos Tango... Skaityti daugiau
Vilniuje į šiaurę nuo miesto centro, Fabijoniškių mikrorajone, Ateities 21, nuo 1996 metų yra įsikūrusi kavinė „Fabai“, kviečianti papietauti, stebėti, kaip kepami kepsniai ar šašlykai, pažaisti biliardą bei šiltuoju sezonu pasimėgauti eglaičių pavėsy... Skaityti daugiau
Kieno sąskaita palaikomas malonus burnos kvapas ir akinantis baltumas? Atrodo kartais pamirštame, jog pagrindinis turtas ne Holivudo baltumo, o sveiki dantys. Mao Dzedungas, kaip ir kiti kinai, atsisakydavo valytis dantis, skalaudamas juos arbata ir nuolat kramtydamas... Skaityti daugiau
Sostinėje pradėjo veikti pirmoji šalyje socialinė parduotuvė, kur už simbolinį mokestį galima įsigyti dar tinkamų vartoti maisto produktų. Skaityti daugiau
Geriausiai valgo sveikas, guvus, šiek tiek pavargęs vaikas. Mieguistas ar apatiškas vaikas net ir praalkęs valgo prasčiau... Jei vaiką sudominsite, kad jis pats pasigamintų sau tokį maistą, kurį jis mėgsta - tai taps visai įdomiu nuotykiu ne tik jam, bet ir tėvams! Skaityti daugiau
„Mums, siekiantiems didesnės Europos Sąjungos (ES) maisto saugos, šis įvykis be galo svarbus – priimti du reglamentai dėl maisto priedų, kurie bus itin naudingi vartotojams ir pramonei, nes bus lengviau gauti tikslią informaciją apie leidžiamus naudoti maisto... Skaityti daugiau
Sostinės Kalvarijų turgaus prekeiviai su nerimu laukia žadamos rekonstrukcijos. Bijoma prarasti darbo vietą ir klientus. Skaityti daugiau
Nuotykių verslo lyderė Lietuvoje bendrovė „UNO Parks“ antruosius savo veiklos metus baigia, skaičiuodama išaugusį teikiamų paslaugų spektrą ir jomis besinaudojančių lankytojų srautą. Du nuotykių parkus – Druskininkų „ONE nuotykių parką“ ir Vilniaus... Skaityti daugiau
Vilniaus penkių žvaigždučių viešbutis „Ramada“, priklausantis didžiausiam pasaulyje amerikietiškam viešbučių tinklui, atidaro klasikinės virtuvės restoraną „California Gourmet“. Terminu gourmet pasakoma ne tik restorano klasė, bet ir atspindima pati... Skaityti daugiau
Obuolių, šokoladinis, agrastų, pieninis migdolų kisielius... 1854 m. išleistas patiekalų žinynas „Lietuvos virėja“ daugeliu tapo kulinarijos enciklopedija, kurios receptus negalintieji nusipirkti stengdavosi bent persirašyti. Skaityti daugiau
Kasdien nauji patiekalai. Dienos pietūs darbo dienomis nuo 11 iki 14 val. Skaityti daugiau