Naujienos

Kur keliauja alaus mėgėjai
Sakoma, jog seniausias iki šių dienų išlikęs receptas, užrašytas prieš 5000 metų akmeninėje plokštėje, priklauso alui. Be to, ir seniausia žinoma reklama yra skirta būtent šiam gėrimui. Vardijame keletą įdomių vietų, kuriose ne tik alaus upės liejasi, bet ir galima susipažinti su šio gėrimo istorija bei kultūra.


Miunchenas, Vokietija

Vargu ar alaus mėgėjų tarpe yra negirdėjusiųjų Oktoberfest pavadinimo. Tai – bene didžiausias alaus festivalis pasaulyje. Šventės metu per kelias savaites išgeriama apie 6 mln. litrų alaus. Oktoberfest šventė paprastai rengiama spalio mėnesį. Be festivalio linksmybių, aplankykite Weihenstephan alaus daryklą, gyvuojančią nuo XI amžiaus. Sakoma, jog tai – seniausia iki šiol tebeveikianti alaus darykla, kurios svečiai supažindinami su daugiau nei 1000 metų Bavariško alaus gamybos istorija.


Praha, Čekija

Jei bent sykį lankėtės Prahoje, turbūt pastebėjote, jog čekiškam alui čia teikiamas ypatingas dėmesys. Čekai netgi teigia, jog pasaulyje pirmauja pagal vienam gyventojui tenkantį išgerto alaus kiekį. Jei norite šviežiausio ir geriausio alaus, sukite toliau nuo pagrindinių gatvių ir ieškokite užrašo „pivo z tanku“. Tokiose alinėse (pivnicose) alus pilstomas iš didelių statinių, paprastai ilgai neužsibūna ir yra tiekiamas kiekvieną dieną. Smichovo rajone netoli Prahos pilies nuo seno veikia Staropramen alaus darykla, kurioje rengiamos pažintinės ekskursijos ir degustacijos lankytojams. Na, o jei trokštate aplankyti pirmąjį pasaulyje alaus muziejų, sukite link Plzen, kuris įsikūręs už 100 km nuo Prahos.


Dublinas, Airija

Dublinas ir juodasis Gineso yra neatsiejami dalykai, o kai kas sako, kad tai yra tiesiog sinonimai. Gal dėl to Gineso alaus darykla (Guinness Storehouse) yra tarp svarbiausių lankytinų vietų Airijos sostinėje. Istoriniame St. James Gate įsikūrusi ekspozicija pasakoja Gineso alaus istoriją, apžvelgia gamybos proceso etapus ir, žinoma, siūlo paragauti šio alaus. Nors alaus kainos Dublino pub‘uose ar tradicinėse alinėse nedžiugina, tačiau norint pajusti airiško alaus dvasią apsilankyti jose būtina. 

Briuselis, Belgija

Belgai savo alumi didžiuojasi panašiai kaip prancūzai vynu. Alaus tradicijos Belgijoje siejamos su vienuolynais, kuriuose jau viduramžiais buvo verdamas alus, o jo receptai yra išsaugoti iki šių dienų. Belgiškas alus pasižymi skonių įvairove, o dauguma belgų gali būti vadinami tikrais šio gėrimo žinovais: šioje šalyje įprasta skirtingas alaus rūšis gerti iš specialių bokalų, o alus parenkamas atsižvelgiant į paros laiką. Lankydamiesi Briuselyje, užsukite į Belgijos aludarių muziejų, La Maison des Brasseurs, įsikūrusį netoli miesto rotušės, kuriame supažindinama su alaus gamybos subtilybėmis ir istorija šioje šalyje.

Anglijos alinės 

Anglijoje alaus gamyba ir vartojimas turi itin gilias tradicijas. Viduramžiais miestuose švarus geriamas vanduo buvo itin retas svečias, tad troškulys būdavo dažnai malšinamas alumi. Šioje šalyje egzistuoja savita alinių kultūra, savos nerašytos alinių lankymo taisyklės. Laisvalaikio leidimas alinėje – vienas iš mėgiamiausių britų užsiėmimų. Britams alinė (angl. pub) yra ta vieta, kur galima ne tik išgerti alaus, bet ir susitikti su draugais, pabendrauti bei užkąsti. Taigi ir alines šioje šalyje pamatysite ant kiekvieno kampo – ir didžiuosiuose miestuose, ir mažyčiuose miesteliuose. Netgi teigiama, kad 75% britų bent kartą per savaitę užsuka į alinę.

407084


Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Pristatome Jums vienintelį geriausių vynų sąrašą, kuriame rasite vyno ekspertų, Vynai.com komandos atrinktus ir sureitinguotus vynus, iki 12 Eur. Remiantis JAV ir Didžiosios Britanijos vyno žurnalų praktika, vynai buvo vertinami 100-bale skale. Pagrįstai galima... Skaityti daugiau
Kokteilių gamyboje vis daugiau technologijų ateina iš virtuvės, kurioje skrupulingai derinami skirtingi ingredientai. Ne ką mažiau svarbiais elementais tampa ir pamatiniai, gerai visiems pažįstami skoniai bei sezoniški produktai. Tokiomis įžvalgomis apie naujausias... Skaityti daugiau
Kaip ir kiekvienais metais Vynai.com portalo komanda išrinko geriausius lentynose pasirodžiusius vynus Lietuvoje 2016 metais. Vynus tradiciškai buvo vertinami dvejose kategorijose: gerų vynų (iki 12 Eur) ir proginių vynų (iki 30 Eur). Remiantis JAV ir Didžiosios... Skaityti daugiau
„Tai buvo trečias kartas mano gyvenime, kai verkiau iš džiaugsmo. Pirmieji du buvo gimus mano vaikams, o trečiasis šiandien – iškovojus geriausio Baltijos šalių someljė titulą. Tai kainavo man daugybę pastangų, o jausmas būti pripažintu geriausiu tarp... Skaityti daugiau
Sidras žinomas jau nuo senovės egiptiečių laikų. Tačiau pastaruoju metu šis gėrimas labiau asocijuojamas su susintetintų salstelėjusiu ir užgazuotu skonio gėrimu skardinėse. Iš tikrųjų natūralus ir tikras sidras visiškai skiriasi nuo pramoninio gazuoto... Skaityti daugiau
Karpis daugeliu kalbų vadinasi vienodai (carpe – pranc., carp – angl., карп – rus. ir pan.), nacionalinius jo paruošimo būdus turi kiekviena tauta: a la polonaise (lenkiškai) – šviesiame aluje su daugybe saldžių prieskonių, a la moldavienne (moldaviškai)... Skaityti daugiau
Dėmesio – šiame straipsnyje įtartinai daug kartų naudojamas žodis „kraft“. Pasak kalbininkų, tai yra „amatininkų alus“, ką pavadinčiau pačiu mistiškiausiu žodžiu šiuolaikinėje alaus rinkoje. Kai aludariai paklausia kalbininkų, kaip tuomet reikėtų... Skaityti daugiau
Gruzijos nacionalinė vyno agentūra ir Jos Ekscelencija Gruzijos ambasadorė Khatuna Salukvadze kviečia į edukacinį Gruzijos raudonojo vyno seminarą. Seminaras Balandžio 4 d. 15 val. vyks Vilniuje, Naručio viešbutyje, o balandžio 5d. 10 val. Kaune, Daugirdo viešbutyje. Skaityti daugiau
Visi tik kalba apie burbuliukų kultą ir erą. Visi tik derina šampaną ir kitus putojančius gėrimus prie ko netingi. Visi tik lanko putojančio vyno ir šampano paskaitas ir pildo šiais gėrimais savo vyno šaldytuvus. Tačiau norintiems būti dar vienu žingsneliu... Skaityti daugiau
Jau 14 metų, vynai.com portalas renka geriausius šiemet Lietuvoje pasirodžiusius naujus vynus. Šį kartą pristatome geriausius “Proginius vynus”, kurių kaina svyruoja nuo 12 iki 30 Eur. Sąraše rasite vyno vietą, balą (iš 100), pavadinimą, kilmės šalį, kainą. Skaityti daugiau
Tradiciškai, jau 14 metų iš eilės, vynai.com portalas renka geriausius tais metais Lietuvoje pasirodžiusius naujus vynus. Tam yra išskirtos dvi katgorijos – „Geri vynai“ (iki 12 Eur) bei “Proginiai vynai” (iki 30 Eur). Bendradarbiaujant su vyno platintojais,... Skaityti daugiau
Šaltą žiemos vakarą mėgstantys vyną ir maistą buvo pakviesti į „Gerard Bertrand“ vyno degustaciją. Šių metų Lietuvos vyno čempionate metų vynine tapusios vyninės atvyko pristatyti atstovė iš Prancūzijos Laura Perez-Garrigue. Vakaro metu buvo degustuojami... Skaityti daugiau
Lietuvos someljė asociacija rugsėjo pabaigoje paminėjo someljė profesijos atsiradimo Lietuvoje ir Someljė asociacijos įkūrimo dešimtmetį. Nuo 2005 metų, vadovaujant asociacijos įkūrėjams Rasai ir Arūnui Starkams, Lietuvoje atsirado per du šimtus someljė... Skaityti daugiau
Neseniai paskambino vienas aludaris, sako – turiu naują alų, padėk „išstumti“. Klausiu – su medumi? Atsako – taip, iš kur žinai? Na, po velnių, aludariai. Kur jūsų fantazija? Pasaulyje yra klasifikuojama virš 70 alaus stilių ir postilių. Vien Lietuvoje... Skaityti daugiau
„Vyno klubas“ vasaros sezoną pradeda dviejų vyno ir maisto įžymybių vizitu. Tai istorinio vyno ūkio Weingut Reichsgraf von Kesselstatt savininkė ir jau triskart išrinktoji ‚metų vyndarė‘, Annegret Reh-Gartner ir jos vyras, žymusis Vokietijos šefas, Michelin... Skaityti daugiau