Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

„Kosmoso aludariai“: sukurtas specialiai kosminėms kelionėms skirtas alus

2011-06-06
Paskelbk savo straipsnį

Vienas Australijos inžinierius ir jo kolega – mažos alaus daryklos savininkas – sumanė iš anksto užsitikrinti geresnes startines pozicijas būsimoje lengvų kosminių svaigiųjų gėrimų rinkoje. Suvieniję savo žinias, jie sukūrė pirmąjį alų, tinkamą vartoti kosmose.

Nors, iš principo, nesvarumo būsenoje tinkamas gerti yra bet koks alus, astronautų patirtis rodo, kad gyvenant Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) ištinsta veidas ir liežuvis – jausmas panašus į nedidelį peršalimą. Tokios būsenos metu ypač suprastėja skonio receptorių jautrumas. Būtent dėl šios priežasties astronautų meniu skonio prasme labai skurdus. Kita vertus, tam nėra ir jokio poreikio, kadangi skonis būtų jaučiamas labai silpnai.

Naujojo alaus išradėjai Džeisonas Heldas ir Jaronas Mitčelis teigia, kad jų alus yra ypač sustiprinto skonio, kuris „permuš“ skonio receptorių neveiksmingumą.

Naujasis gėrimas pavadintas „Vostok 4 Pines Stout” vardu. Kodėl pasirinktas būtent toks pavadinimas, kūrėjai, deja, nepaaiškino.

Naujienų agentūros „Reuters“ teigimu, kosmoso aludariai jau spėjo ištestuoti alų ir nesvarumo būsenoje. Tiesa, tai buvo padaryta ne kosmose, o specialiame lėktuve, kuris skrydžio metu imituoja nesvarumo būseną.

Bandymų metu paaiškėjo ir tam tikri galutinio produkto trūkumai. Vienas iš realių pavojų yra susijęs su tuo, jog alaus sudėtyje paprastai yra angliarūgštės. Kitaip tariant, alus būna „gazuotas“. Angliarūgštės burbuliukai žemės sąlygomis virškinimo trakte iššaukia visuomenėje įvairiapusiškai vertinamą atsirūgimo procesą. Pastarasis nesvarumo būsenoje pavojingas tuo, jog paskui išsilaisvinti sumaniusius angliarūgštės burbuliukus patraukti gali ir likęs skrandžio turinys. Laimei, kosminio alaus kūrėjai šią bėdą numatė, todėl angliarūgštės „Vostok 4 Pines Stout” yra labai nedaug.

Kita bėda – esant labai silpnai gravitacijos jėgai, alus sunkiai bėgo iš butelio. Tačiau ryžtas įveikti kliūtis – stipresnis už nusivylimą. Pasirodo, aludariai jau derasi su olandų mokslininkais – šie prieš dešimtmetį išrado specialų butelį, kuris „spjaudo“ skystį mažais „rutuliukais“.

Belieka tikėtis, jog alui neabejingi kosmoso turistai bus pakankamai sąmoningi ir išgerto alaus „inventoriaus“ kur pakliuvo nemėtys.

2011 06 06

Nuotraukos: ©tasmancave.blogspot.com, Discovery News
Šaltinis: www.technologijos.lt