Naujienos

Kokią žuvį rinktis šventei ir kasdienai
Pasiūlą formuoja ne gamintojai, o vartotojai - Jūs. Siūlo ne tiekėjai, o renkasi restoranai. Užsisako ne restorano šefai, o lankytojai. Žinodami, kaip pasirinkti žuvį, galite prisidėti prie kai kurių žuvų išteklių išsaugojimo, o mainais gauti sveikesnį bei kokybiškesnį produktą. Padaryti teisingą pasirinkimą labiausiai trukdo informacijos stoka, arba jau suformuotas įprotis. Tokias populiarias žuvis, kaip: lašiša, tunas, unguriai, paltusai - tikrai yra kuo pakeisti, renkantis vietines, atsakingai užaugintas žuvis, ir žinant jų savybes. Išbandykite!

Lašišą keiskite lietuvišku upėtakiu
Ūkiuose užauginamų lašišų pašarui sunaudojama daug kitos rūšies žuvų. Pašarų gamyba tampa vienu iš aplinkos taršos šaltinių. Kad būtų neutralizuotas ligų ir parazitų poveikis, į lašišų maistą pridedama ne tik stiprūs antibiotikai, bet ir nervus paralyžiuojančių nuodų dozės. Laukinės lašišos dar retas atvejis Lietuvoje, tačiau jų reikėtų iš viso vengti. Šiaurės rytų Atlante jos ištekliai labai negausūs, Baltijos jūroje jų taip pat yra smarkiai sumažėję.

Vietoj lašišos rinkitės Lietuvoje užaugintus vaivorykštinius upėtakius. Būtų puiku, jei upėtakiai būtų išauginti kuo natūralesnėmis sąlygomis: pratekančiuose šaltavandeniuose vandens telkiniuose ir būtų nors dalį savo maisto gavę natūraliai. Tik vartotojui rinktis, ar dirbtiniais pašarais uždarose talpose auginta žuvis atitiks jo lūkesčius. Nors ir nedaug, bet yra Lietuvoje žuvininkystės ūkių, kurie gali pasiūlyti vandens telkiniuose augintų upėtakių.

Pavojingai nykstančius ungurius atstos Lietuvoje užaugintas Šamas
Ungurių (Anguillla anguilla) ištekliams yra iškilusi grėsmė, nes stiklinių unguriukų skaičius, pasiekiantis Europos krantus, kasmet mažėja. Daugelyje Baltijos valstybių ungurių žūklė yra draudžiama, o pats ungurys įrašytas į daugelio šalių Raudonąsias knygas kaip saugoma rūšis. Ne veltui ungurio kaina kasmet kyla vis aukščiau. Dėl savo mėsos ungurys yra laikomas delikatesu, todėl jam lygiavertį pakaitalą surasti gana sunku. Vienintelis realus pretendentas – afrikinis šamas plėšikas, daugumai geriau žinomas kaip „afrikinis šamas“. Tiesa, jis turėtų būti kiek galima šviežesnis, todėl rinkitės Lietuvoje užaugintą žuvį. Tačiau afrikinis šamas gali pretenduoti į aukštos kokybės žuvį tik tada, jei yra vasarą augintas tvenkiniuose ir mitęs ne tik dirbtiniais pašarais. Kitaip jo maistinė vertė ne ką geresnė nei tų pačių pangasijų.

Pamirškite tilapijas ir pangasijas
Tilapijos ir pangasijos dažniausiai auginamos Azijos ūkiuose, kurie beveik nekontroliuojami, augimo hormonų ir antibiotikų naudojimas bei kontrolė yra nereglamentuoti. Dėl selekcijos žuvys nebeatsparios ligoms, todėl naudojama daug cheminių preparatų, antibiotikų. Tai kone beskonė žuvis, todėl ją iš esmės galėtų pakeisti bet kuri kita žuvis. Rinkitės didelį ir sveiką, dumblu neatsiduodantį karpį, plačiakaktį ar amūrą. Pastaruosius, dėl skanios, švelnios, baltutėlės mėsos, vis dažniau renkasi ir teigiamai vertina Lietuvos restoranų šefai. Jei ieškote ypatingo skonio žuvies, jus nustebinti galėtų lynas, kurio mėsa ypatingai švelni ir kvapni. Savo mėgėjų ratą turi net ir karosai.
2014_09_18_14.10.50

Ar žinote, kaip atrodo šviežia žuvis?
Jei žinote, tuomet turbūt gana retai žuvį perkate prekybos centre. Visi žinome, jog šviežios žuvys yra pačios vertingiausios. Jos yra išlaikiusios visas maistines savybes ir iš jų galima pasigaminti įvairiausių patiekalų.  Šviežiausia žuvis – vietinė, patikimų augintojų užauginta Lietuvoje.
„Išlaužo žuvis“ firminėse parduotuvėse parduodamos šviežios žuvys niekaip neapdorojamos, tik atvėsinamos ledu, kuris gaminamas iš švaraus ar geriamojo vandens ir laikomos tirpstančio ledo temperatūroje, kad nevyktų gedimo procesai. Yra galimybė užsisakyti norimų žuvų iš anksto. Parduotuvėje Išlauže prekiaujama ir gyvomis žuvimis iš akvariumų, į kuriuos jos pildomos kiekvieną dieną.
Šviežia žuvis neturi pašalinio kvapo, o teisingai užaugintas karpis – neatsiduoda dumblu. Šviežių žuvų akys išsipūtusios, švarios, ragena skaidri, žiaunos nuo šviesiai iki tamsiai raudonos spalvos, žiauniniai dangteliai standžiai suglausti nesusiklijavę, oda blizganti ir stangri, gleivės skaidrios, žvynai tvirtai laikosi, pelekai ir uodega neapdžiūvę, raumenys standūs, elastingi, sunkiai atsiskiria nuo ašakų, žuvis nelinksta, paspaudus pirštu duobutė nedelsiant išsilygina. Neskrostų žuvų vidaus organai neištižę, nesusilieję ir gerai matyti, juos galima laisvai atskirti.

Rinkdamiesi žuvį..
...įtakojame ne tik kiekvienos žuvų rūšies būklę bet ir savo sveikatą. Rinkitės nykstančias žuvų rūšis, jei jos Jums tikrai labai nepatinka ir norėtumėte, kad jų ateityje nebeliktų. Tačiau jei norite ir toliau mėgautis įvairiomis žuvimis – pradėkite jau dabar. Paįvairinkite savo racioną, išbandykite gausius išteklius turinčias šviežias, atsakingai Lietuvoje išaugintas žuvis.

AB “Išlaužo žuvis“ firminės parduotuvės
Firminė žuvies parduotuvė (Dainavos 2A, Išlaužas) Tel. nr. 8 319 48599
Firminė žuvies parduotuvė (Šv. Gertrūdos 70, Kaunas) Tel. nr. 8 37 436016

Žuvies įsigyti taip pat galima:
Kauno Pilies ūkininkų turgavietė
Vilniaus Tymo ūkininkų prekyvietė


Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė
„Išlaužo žuvis“

„Išlaužo žuvis“

Dainavos g. 2A, Išlaužas, Prienų r., KAUNO APS.  (0)
Vieninteliai iš 18-os Lietuvoje esančių pramoninių tvenkinių - „Išlaužo žuvis" priklauso Lietuvos atsakingų restoranų ir tiekėjų...

Daugiau straipsnių šia tema:

Tad uogų ir vaisių vynas tapo itin aktualus, restoranams pradėjus domėtis ir vertinti vietinės, sezoninės produkcijos vartojimą ir į savo meniu įtraukiant modernios lietuviškos virtuvės patiekalus. Lygiagrečiai atgimė ir uogų bei vaisių vynų kultūra. Ką... Skaityti daugiau
Šeštasis Vyno ir desertų derinių čempionatas, vykęs lapkričio 9 d. viešbutyje „Crowne Plaza Vilnius“, nustebino virėjų, konditerių ir someljė pastangomis atrasti lietuviško deserto ištakas. Du iš trijų prizininkų – čempionato nugalėtojai restorano... Skaityti daugiau
Ar Jums kada buvo, kad užsisakius patiekalą restorane jaustumėt, kad kažko trūksta? Ne druskos ar pipirų, bet Jūsų mėgstamiausio prieskonio, egzotiško aromato ar pikantiškos aštrumėlės? Ar kada valgydami kelionėje ar išvykoje pagalvojote – velnias, jei po... Skaityti daugiau
Kulinarinių aukštumų siekiantys virtuvės entuziastai turės galimybę išmokti aukšto lygio restoranuose itin vertinamo ir jau į namų virtuves po truputį žengiančio patiekalų ruošimo vakuume, prancūziškai vadinamo sous-vide. Skaityti daugiau
Gegužės 19d. vakarą, Vilniuje, restorane „Soul&Pepper“, Gedimino 9, vykoGERO SKONIO klubo renginys, kurio tema buvo „Ant mūsų stalo - geriausi, skaniausi, Lietuviški...“ Skaityti daugiau
Kava – tai galybė skirtingų skonių, poskonių, aromatų, todėl uždavus sau klausimą: „Kokie produktai dera su kava?“, atsakymas būtų – praktiškai visi. Na gerai, gal koks šviežias česnakas ir nebūtų pats tinkamiausias ingredientas. Apie kavos kokteilius... Skaityti daugiau
Yra daug versijų apie tai, kas pirmieji pradėjo kultivuoti ir prisijaukino alyvmedį. Nepabijosiu būti subjektyvi, tačiau, jei norite iš tikrųjų suprasti šio medžio bei jo duodamų vaisių istoriją, reikšmę ir naudą – kviečiame į Graikiją. Šalį, kuriai... Skaityti daugiau
Svajonių maistas svajonių vietoje. Prancūziška svogūnienė kalnuose, sepijos ir dešra su apelsinais, šviežios krevetės ir ant griliaus keptos žuvys, tiesiog paplūdimyje. Grilio sezonas atidarytas! Kaip ir su kuo gaminti, kad ant žarijų būtų įmanoma gaminti ką... Skaityti daugiau
„Kavos bankas“ tęsia kolekcinės kavos kūrimo tradiciją ir pavasario proga sukūrė bei išleido nedidelį šventinės kavos „Pavasario lauktuvės“ tiražą. Įdomu tai, kad pakuotei pavadinimą bei tekstą sukūrė „Kavos banko“ gerbėjai. Tai unikali dovana... Skaityti daugiau
„Kavos bankas“ pristato Jums naujieną - kavos rinkinį „8 kelionės su kava“. Skaityti daugiau
Naujiena Lietuvoje - ESPRESSO LITUANO - jau galima užsisakyti internetu, o nuo penktadienio ją rasite ir Kauno „Akropolyje" esančioje „Kavos karietoje". Skaityti daugiau
Aliejaus degustacijų studija. Bene Didžiausia Lietuvoje Panettone ekspozicija. Vaikų piešinių konkursas. Skaityti daugiau
Mes ją vadiname Aukščiausios Prabos Kavos diena! Kviečiame dalyvauti smagiame žaidime ir pasitikrinti savo kavos žinias! Skaityti daugiau
Vilniuje, „Ibrahim“ pasaže (Kalvarijų g. 24 A) įsikūręs ne tik užuolaidų salonas. Mėgstančių išskirtinumą virtuvėje čia laukia rytietiškų produktų parduotuvė: nuo prieskonių iki saldumynų... Skaityti daugiau
Dažnai net už Lietuvos ribų ieškoma tikrai gerų Viduržemio jūros regiono produktų. O štai krautuvėlė „La Pasta d'Oro“, įsikūrusi restorane-viešbutyje „Dvaras“, siūlo kruopščiai atrinktą kokybiškų ir natūralių itališkų produktų asortimentą.... Skaityti daugiau