Kokią žuvį rinktis šventei ir kasdienai

2015-04-01
Kokią žuvį rinktis šventei ir kasdienai

Lašišą keiskite lietuvišku upėtakiu
Ūkiuose užauginamų lašišų pašarui sunaudojama daug kitos rūšies žuvų. Pašarų gamyba tampa vienu iš aplinkos taršos šaltinių. Kad būtų neutralizuotas ligų ir parazitų poveikis, į lašišų maistą pridedama ne tik stiprūs antibiotikai, bet ir nervus paralyžiuojančių nuodų dozės. Laukinės lašišos dar retas atvejis Lietuvoje, tačiau jų reikėtų iš viso vengti. Šiaurės rytų Atlante jos ištekliai labai negausūs, Baltijos jūroje jų taip pat yra smarkiai sumažėję.

Vietoj lašišos rinkitės Lietuvoje užaugintus vaivorykštinius upėtakius. Būtų puiku, jei upėtakiai būtų išauginti kuo natūralesnėmis sąlygomis: pratekančiuose šaltavandeniuose vandens telkiniuose ir būtų nors dalį savo maisto gavę natūraliai. Tik vartotojui rinktis, ar dirbtiniais pašarais uždarose talpose auginta žuvis atitiks jo lūkesčius. Nors ir nedaug, bet yra Lietuvoje žuvininkystės ūkių, kurie gali pasiūlyti vandens telkiniuose augintų upėtakių.

Pavojingai nykstančius ungurius atstos Lietuvoje užaugintas Šamas
Ungurių (Anguillla anguilla) ištekliams yra iškilusi grėsmė, nes stiklinių unguriukų skaičius, pasiekiantis Europos krantus, kasmet mažėja. Daugelyje Baltijos valstybių ungurių žūklė yra draudžiama, o pats ungurys įrašytas į daugelio šalių Raudonąsias knygas kaip saugoma rūšis. Ne veltui ungurio kaina kasmet kyla vis aukščiau. Dėl savo mėsos ungurys yra laikomas delikatesu, todėl jam lygiavertį pakaitalą surasti gana sunku. Vienintelis realus pretendentas – afrikinis šamas plėšikas, daugumai geriau žinomas kaip „afrikinis šamas“. Tiesa, jis turėtų būti kiek galima šviežesnis, todėl rinkitės Lietuvoje užaugintą žuvį. Tačiau afrikinis šamas gali pretenduoti į aukštos kokybės žuvį tik tada, jei yra vasarą augintas tvenkiniuose ir mitęs ne tik dirbtiniais pašarais. Kitaip jo maistinė vertė ne ką geresnė nei tų pačių pangasijų.

Pamirškite tilapijas ir pangasijas
Tilapijos ir pangasijos dažniausiai auginamos Azijos ūkiuose, kurie beveik nekontroliuojami, augimo hormonų ir antibiotikų naudojimas bei kontrolė yra nereglamentuoti. Dėl selekcijos žuvys nebeatsparios ligoms, todėl naudojama daug cheminių preparatų, antibiotikų. Tai kone beskonė žuvis, todėl ją iš esmės galėtų pakeisti bet kuri kita žuvis. Rinkitės didelį ir sveiką, dumblu neatsiduodantį karpį, plačiakaktį ar amūrą. Pastaruosius, dėl skanios, švelnios, baltutėlės mėsos, vis dažniau renkasi ir teigiamai vertina Lietuvos restoranų šefai. Jei ieškote ypatingo skonio žuvies, jus nustebinti galėtų lynas, kurio mėsa ypatingai švelni ir kvapni. Savo mėgėjų ratą turi net ir karosai.
2014_09_18_14.10.50

Ar žinote, kaip atrodo šviežia žuvis?
Jei žinote, tuomet turbūt gana retai žuvį perkate prekybos centre. Visi žinome, jog šviežios žuvys yra pačios vertingiausios. Jos yra išlaikiusios visas maistines savybes ir iš jų galima pasigaminti įvairiausių patiekalų.  Šviežiausia žuvis – vietinė, patikimų augintojų užauginta Lietuvoje.
„Išlaužo žuvis“ firminėse parduotuvėse parduodamos šviežios žuvys niekaip neapdorojamos, tik atvėsinamos ledu, kuris gaminamas iš švaraus ar geriamojo vandens ir laikomos tirpstančio ledo temperatūroje, kad nevyktų gedimo procesai. Yra galimybė užsisakyti norimų žuvų iš anksto. Parduotuvėje Išlauže prekiaujama ir gyvomis žuvimis iš akvariumų, į kuriuos jos pildomos kiekvieną dieną.
Šviežia žuvis neturi pašalinio kvapo, o teisingai užaugintas karpis – neatsiduoda dumblu. Šviežių žuvų akys išsipūtusios, švarios, ragena skaidri, žiaunos nuo šviesiai iki tamsiai raudonos spalvos, žiauniniai dangteliai standžiai suglausti nesusiklijavę, oda blizganti ir stangri, gleivės skaidrios, žvynai tvirtai laikosi, pelekai ir uodega neapdžiūvę, raumenys standūs, elastingi, sunkiai atsiskiria nuo ašakų, žuvis nelinksta, paspaudus pirštu duobutė nedelsiant išsilygina. Neskrostų žuvų vidaus organai neištižę, nesusilieję ir gerai matyti, juos galima laisvai atskirti.

Rinkdamiesi žuvį..
...įtakojame ne tik kiekvienos žuvų rūšies būklę bet ir savo sveikatą. Rinkitės nykstančias žuvų rūšis, jei jos Jums tikrai labai nepatinka ir norėtumėte, kad jų ateityje nebeliktų. Tačiau jei norite ir toliau mėgautis įvairiomis žuvimis – pradėkite jau dabar. Paįvairinkite savo racioną, išbandykite gausius išteklius turinčias šviežias, atsakingai Lietuvoje išaugintas žuvis.

AB “Išlaužo žuvis“ firminės parduotuvės
Firminė žuvies parduotuvė (Dainavos 2A, Išlaužas) Tel. nr. 8 319 48599
Firminė žuvies parduotuvė (Šv. Gertrūdos 70, Kaunas) Tel. nr. 8 37 436016

Žuvies įsigyti taip pat galima:
Kauno Pilies ūkininkų turgavietė
Vilniaus Tymo ūkininkų prekyvietė


Pasiūlyk restoraną