Naujienos

Kokią žuvį naudoja geriausi pasaulio šefai?
Visame pasaulyje jau kone savaime suprantamas, o ir Lietuvoje, tarp maisto kokybe ir virtuvės lygiu lyderiaujančių restoranų, sparčiai populiarėja atsakingas maisto žaliavų pasirinkimas - kuomet produktams ir jų kokybei keliami griežti ir aukšti reikalavimai. Viena karščiausių tendencijų – atsakingas žuvies pasirinkimas: restoranai palaipsniui atsisako nykstančių ir pergaudomų žuvų rūšių, į meniu įtraukdami vietines, užaugintas ne intensyviu būdu, žuvų rūšis. Kitas labai svarbus pasirinkimo kriterijus – kaip žuvis buvo užauginta, kaip pagauta ir kaip paruošta vartojimui.


Lietuviška žuvis: yra iš ko pasirinkti

Yra didelis gėlavandenių žuvų, auginamų čia pat, Lietuvoje, pasirinkimas. Tvenkiniuose Lietuvoje dažniausiai auginami karpiai, amūrai, plačiakakčiai, kurių auginimas dažnai būna ekstensyvus (žuviai leidžiama augti beveik natūraliomis, gamtos sąlygomis), todėl poveikis aplinkai taip pat minimalus. Taip pat žuvys Lietuvoje auginamos ir uždarose recirkuliacinėse sistemose. Tokiu būdu užauginami afrikiniai šamai, unguriai, eršketai, upėtakiai.
Skoninės ir maistinės žuvies savybės priklausys nuo to, kaip užauginta, kuo maitinta ir netgi, kaip paskersta žuvis. Kad žuvis atitiktų visus šiuos kriterijus būtinas šimtaprocentinis jos atsekamumas ir patikimas augintojas/tiekėjas.

Intensyvių būdu (žuvų augimas skatinamas hormoniniais priedais, žuvys šeriamos kombinuotais pašarais, kurių sudėtyje dažnai yra genetiškai modifikuotos sojos ar kiti grūdai bei žuvų prekinei išvaizdai ir sveikatai užtikrinti naudojami antibiotikai) dažniausiai auginamos populiariosios lašišos, tilapijos, pangasijos...

Kur pirkti žuvį
Gėlavandenių šaldytų, atšaldytų ar rūkytų žuvų turguose, turgeliuose ir parduotuvėlėse apstu, bet atsekti jų kilmę dažniausiai būna neįmanoma. Neretai ta žuvis krikštijama kaip ,,Rusnės“, bet iš tikrųjų į Lietuvą gali būti atkeliavusi iš Lenkijos ar net Vengrijos. ,,Ekologiški“ lietuviški afrikiniai šamai irgi dažnai būna iš Lenkijos purvinų uždarų recirkuliacinių žuvų auginimo sistemų. Tad kaip atsirinkti? Ieškokite patikimų tiekėjų.

Vieninteliai iš 18-os Lietuvoje esančių pramoninių tvenkinių - „Išlaužo žuvis“ priklauso Lietuvos atsakingų restoranų ir tiekėjų asociacijai (LARTA). Tai reiškia, kad žuvis auginama ir paruošiama vartojimui maksimaliai natūraliomis sąlygomis, tausojant aplinką ir turint 100% atsekamumą viso auginimo, maitinimo, skerdimo ir paruošimo ciklo.

Pagrindinės tvenkinių žuvys - karpiai auginami dažniausiai pusiauintensyviai - kai per 30 proc. jų maisto yra natūraliai tvenkiniuose gyvenanantys vėžiagyviai, uodų lervos ir pan., o 70 nuošimčių papildomai šeriami grūdais ar kombinuotais pašarais. Taip augdami 1,5 kg prekinį svorį karpiai pasiekia tik per 3 vasaras. Su karpiais kartu tuose pačiuose tvenkiniuose auga natūraliai žole mintantys amūrai, melsvadumblius iš vandens košia plačiakakčiai, o lydekos, šamai, ešeriai sėkmingai natūraliai maitinasi tvenkiniuose gyvenančiomis nepageidautinomis žuvytėmis. Lynai tvenkiniuose irgi paprastai susiranda natūralaus maisto. Tik eršketus tenka auginti atskirai nuo kitų žuvų ir šerti gerai subalansuotais kombinuotais pašarais. Išlaužo tvenkiniuose praktiškai nenaudojami jokie vaistai, hormonai ar kitokios kenksmingos medžiagos.

zuvis

Kokybiška žuvimi keiskite menkavertes lašišas, tilapijas ir kt.

Keptą lašišą sėkmingai galėtų pakeisti teisingai užaugintas, stambus, dumblu nekvepiantis karpis. Tiliapijas ir pangasijas – tikrai stambus lietuviškas plačiakaktis. Jūros lydekas – baltasis amūras. O gerai paruošto paltuso ir stambaus Išlaužo tvenkinių šamo paragavęs, ko gero, neatskirtų net patyręs virtuvės šefas.
Jeigu tinkamai išsirinksite, teisingai, be streso, paskersite atsakingai išauginta žuvį, iš jos pavyks pagaminti geriausią patiekalą. Netikite? Paklauskite jūsų pažįstamo restorano šefo!

AB “Išlaužo žuvis“ firminės parduotuvės
Firminė žuvies parduotuvė (Dainavos 2A, Išlaužas) Tel. nr. 8 319 48599
Firminė žuvies parduotuvė (Šv. Gertrūdos 70, Kaunas) Tel. nr. 8 37 436016
Žuvies įsigyti taip pat galima:
Kauno Pilies ūkininkų turgavietė
Vilniaus Tymo ūkininkų prekyvietė

http://www.islauzozuvis.lt/

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė
„Išlaužo žuvis“

„Išlaužo žuvis“

Dainavos g. 2A, Išlaužas, Prienų r., KAUNO APS.  (0)
Vieninteliai iš 18-os Lietuvoje esančių pramoninių tvenkinių - „Išlaužo žuvis" priklauso Lietuvos atsakingų restoranų ir tiekėjų...

Daugiau straipsnių šia tema:

Nedaug kas žino, tačiau lapkričio 1 d. - pasaulinė veganų diena. Šiandien žino gal ir nedaugelis, bet sekant kulinarines tendencijas - akivaizdu, kad kiekvienais metais veganišką mitybą propaguojančių, ar bent palaikančių, skaičius auga ženkliai. Jūsų... Skaityti daugiau
Ruduo idealus laikas į savo receptų sąsiuvinius įtraukti įdomius fermentavimo, arba paprasčiau tariant, raugintų produktų receptus. Dėl fermentavimo šiuo metu pamišęs visas pasaulis net restoranų šefai didžiuodamiesi pristato fementuotus produktus savo meniu.... Skaityti daugiau
Žiniasklaidoje pateikta daug prieštaringos informacijos. Kai kuriuose straipsniuose teigiama, kad maistas, paruoštas folijoje, pavojingas sveikatai. Ar tokia informacija pagrįsta? Skaityti daugiau
Pirkėjai turi žinoti, kad sveikatai palankiausi maisto produktai dažniausiai yra be ženklinimo etikečių arba vienkomponenčiai produktai t.y. susidedantys tik iš vienos sudedamosios dalies, sako maisto technologė, sveikatai palankios mitybos ir gyvenimo būdo... Skaityti daugiau
Kai kiekvienas savaitgalis Lietuvos sodybose ir paplūdimiuose prasismelkia griliaus kvapais, žodis „veganas” ir visi šios šaknies variantai skamba absurdiškai. „Tos karštos merginos ir šaltas alus” be šašlykų ir dešrelių netenka pusės malonumo. Tačiau... Skaityti daugiau
Visi žino, kad reikia valgyti reguliariai, kad pietūs yra pagrindinis valgymas, o vakarienė, tai pusė pietų porcijos. Žinoti yra viena, o kaip tai įgyvendinti visai kas kita. Mitybos specialistė Raminta Bogušienė atsako, kodėl blogus valgymo įpročius turėtume... Skaityti daugiau
Daugelis šeimininkių ruošdamos žuvį ją ruošia panašiai kaip mėsos patiekalus. Dažnai pasitaiko, kad termiškai apdoroja, pavyzdžiui kepant orkaitėje, ilgiau nei valandą laiko. Kas gi lieka iš tiek laiko apdorotos žuvies? Koks žuvies apdorojimo būdas yra... Skaityti daugiau
Turbūt nėra žmogaus, kuris neįvertintų picos kaip greito maisto ir jos tikrai nepriskirtų prie sveikos mitybos. Tačiau „Jurgis ir drakonas“ pica ypatinga, apie ją ne tik kalbama, bet ir rašoma. Gaminama pagal senuosius italų receptus, malkomis kūrenamoje... Skaityti daugiau
Per tris tūkstančius metų šviežiai spaustas ir nefiltruotas alyvuogių aliejus buvo ir tebėra esminė graikų dietos ir virtuvės dalis, užtikrinanti skanią ir sveiką mitybą bei natūralią kosmetiką. Šiandien, po penkių metų patirties degustuojant ir atrandant... Skaityti daugiau
Kokius prieskonius naudojate dažniausiai? Koks prieskonis yra kone visuose patiekalų, o paskutiniu metu vis dažniau ir desertų receptuose? Koks prieskonis stovi ant visų restoranų stalų? Vienareikšmiškai – prieskonių karaliumi ne be priežasties pramintas,... Skaityti daugiau
Pastaraisias metais gero skonio ženklu tapo maitintis sveikai ir atsakingai. Vis daugiau žmonių domisi gyvulinės kilmės produktų poveikiu žmogaus organizmui. Daugybe mokslinių tyrimų įrodyta, jog tas poveikis nėra toks malonus, kaip minėtų produktų skoniai. Bet... Skaityti daugiau
Aliejus – vienas iš tų maisto produktų, kuriuos savo virtuvėje naudojame kasdien. Nors jis dažnai kaltinamas dideliu riebalų kiekiu ir tuščiomis kalorijomis, aliejus gali turėti nemažai naudingų medžiagų. Tradiciškai perkamiausi saulėgrąžų arba rapsų... Skaityti daugiau
Vasarą, ypač kepinant karščiams, itin griežtai būtina laikytis higienos, maisto gaminimo, produktų laikymo reikalavimų. Svarbu saugotis, kad ant rankų, produktų ir paviršių nepatektų patogeninių mikroorganizmų, kurie gali sukelti sveikatos sutrikimus. Skaitykite... Skaityti daugiau
Pasak legendos Prancūzijos hercogo Rišeljė virtuvėje iš nusivylimo gimęs padažas, majonezas, šiandien vienas populiariausių pagardų ant lietuvių stalo. Prieš Velykas siūlome paeksperimentuoti. Šį kartą apie majonezo gamybą namuose. Skaityti daugiau
Pastaraisiais metais kokybiško alyvuogių aliejaus paieškos tampa svarbios vis didesniam ratui, savo sveikata, grožiu ir, žinoma, skaniais virtuvės kūriniais besirūpinančių, žmonių. Variantai tokie įvairūs, kad kartais tampa sunku pasirinkti. O dar jei galvoje... Skaityti daugiau