Naujienos

Kaip įrengti šiuolaikišką virtuvę?
Kad susikurtume jaukią ir patogią virtuvę, anksčiau ar vėliau turime pagalvoti apie integruotą buitinę techniką.

Kad susikurtume jaukią ir patogią virtuvę, anksčiau ar vėliau turime pagalvoti apie integruotą buitinę techniką.

Virimo panelis ir atskira integruota orkaitė – būtinas minimumas, kad virtuvė taptų šiuolaikiška. Tačiau integruotos technikos be specialių baldų nebūna. Ką prie ko derinti? Kokiais vertinimo kriterijais vadovautis?

Jauniems reikia erdvės
Jauno bei laikinai vienišo žmogaus ar jaunos šeimos poreikiai dažniausiai būna minimalūs. Tačiau patogiai įrengta virtuvė, kurioje praleidžiama nemažai laiko, priskiriama prie būtiniausių patogumų.

Virtuvė – tai ne tik patalpa, kurioje gaminamas maistas. Tai ir kabinetas, ir svetainė, ir vieta, kurioje mes galime pabendrauti su draugais ar ramiai pamąstyti. Todėl ji turėtų būti maksimaliai erdvi.

Pasiekti kompromisą tarp geidžiamo ir įmanomo galima tik integruota technika. Tada vietos virtuvėje užteks ir stalui, ir spintelei, ir kriauklei, ir viryklei, ir šaldytuvui. Tiesa, didelė viryklė ar šaldytuvas virtuvėje užims daug vietos ir tik iš dalies bus integruoti į baldus, todėl rinktis šią buitinę techniką reikia realiai atsižvelgiant į patalpos dydį. Tuo labiau, kad jaunai bevaikei šeimai didelis šaldytuvas vargu ar reikalingas – maisto atsargų kaupti nereikia, o visa kas būtina galima nusipirkti artimiausiame prekybos centre.

Maža – ne problema
Maža virtuvė turi akivaizdų pranašumą – nereikia išleisti daug pinigų baldams. Tačiau pagrindinis komplektas nesikeičia – viryklė, orkaitė, mikrobangų krosnelė. Optimaliausias variantas – integruota į baldus dviejų skylių elektrinė viryklės panelis ir nedidelė orkaitė.

Mažoje virtuvėje padidėja efektingo technikos valdymo svarba. Prieš viryklę išdėstytos perjungimo rankenėlės, jei virtuvės plotis nedidelis, gali trukdyti. Tokiu atveju siūlomi du sprendimo būdai - įsirengti virykle su sensoriniais valdymo mygtukais arba įrengti ištraukiamą reguliatorių ir perjungėjų bloką.

Esant reikalui panelis pasikelia iki viryklės lygio, o paskui paslepiamas stalo viduje įrengtoje specialioje nišoje. Kasdieniam naudojimui sensoriniai mygtukai nėra labai patogūs (iš tikrųjų tai priklauso nuo įpročio), nes yra neinformatyvūs. Tuo tarpu pasukamą rankenėlę dažnai galime surasti apgraibom ir akimirksniu, beveik instinktyviai, nustatyti koks viryklės režimas įjungtas ar ji yra išjungta.

Nedideli butai su nedidele virtuve Europos šalyse gan populiarūs. Juose žmonės gyvena ir nesiskundžia, nes ir maža virtuvė gali atrodyti gan žaviai ir būti patogi.

Integruotos technikos įrengimas
Išsirinkti ir nusipirkti gerą integruotą techniką sudėtingiau nei ją sumontuoti. Kad nepigus įrenginys tarnautų kuo ilgiau, o jo eksploatacija būtų kuo patogesnė, privalu žinoti elementariausias taisykles.

Prieš įrengiant integruotą techniką reikia pagalvoti, kaip cirkuliuos oras apie integruojamuosius įrenginius, ypač apie orkaitę ir viryklę, apie efektingą ventiliaciją, kuri pašalintų užterštą orą iš virtuvės, apie laisvą prieigą prie pagrindinių įrenginio mazgų, kad esant reikalui būtų galima techniką suremontuoti, apie komfortabilų vietų prie kriauklės, viryklės, orkaitės ir stalo apšvietimą.

Patalpos sienos ir baldai neturi labai priglusti prie viryklės ar orkaitės korpuso. Išoriniai baldų paneliai, slepiantys prieigą prie viryklės mazgų, turi būti lengva demontuojamos. Nuėmus stalviršį ar priekinę stalo sienelę po ranka turi būti visa viryklės instaliacija ir tvirtinimo detalės.

Apie ventiliaciją reikia žinoti tik tiek, kad ji turi būti įrengta virš viryklės tam tikrame aukštyje – ne per aukštai, kad dirbtų efektyviai, ir ne per žemai, kad netrukdytų gaminti maistą.

Įrengiant integruojamąją techniką arba autonominę viryklę reikia pagalvoti apie vietinį apšvietimą. Vieno šviestuvo prie lubų tikrai neužteks, ypač kaitvietėms ir kriauklei apšviesti. Apšvietimą apmąstyti reikia visų pirma – dar prieš įrengiant techniką ir pastatant baldus. Elektros lizdai turi būti tvarkingi ir prieinami. Visus senus lizdus būtina pakeisti, nes ilgainiui spyruokliniai kontaktai iškliba, lizdas ima kibirkščiuoti, įkaista. Daug energijos reikalaujančius prietaisus jungti į tokį elektros lizdą paprasčiausiai pavojinga, todėl pakeisti lizdus yra naudinga ir profilaktiškai.

Jei nesate nagingas žmogus ir neturite ypatingų meistravimo gabumų, geriau samdykite meistrą. Nieko nėra blogiau, nei bet kaip sumontuota brangi šiuolaikinė buitinė technika – negražu, nesaugu, nepatogu. Išlaidos technikai sumontuoti yra juokingos palyginti su pačios buitinės technikos kaina.

„Vakarų ekspreso“ informacija
Interneto archyvo nuotr.

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Besirenkant įvairiausių atspalvių, ilgių, audinių užuolaidas bei jų aksesuarus užtrukę ilgiau atsipūsti galėsite kavinėje... Skaityti daugiau
Nebrangus, skanus, išskirtinis – dažniausiai kavinėse tenka rinktis tik du iš šių „ingredientų“. Mėgstantys ieškoti ir atrasti naujus skonius turėtų įsidėmėti rytietiškais aromatais ir skoniais alsuojantį pavadinimą „Ibrahim“. Skaityti daugiau
Senamiesčio širdyje, restorano „La Pergola“ sode („Grotthuss Hotel“), jau veikia lauko terasa. Skaityti daugiau
Tango tai būtybė su keturiomis kojomis ir dvejomis plakančiomis širdimis - meilė, aistra, dviejų sielų ir kūnų dialogas. Ar gali būti geresnė dovana žmogui, kurį mylite nei Tango šokių pamokos? El tango te espera, kaip sakė vienas žymiausių Argentinos Tango... Skaityti daugiau
Vilniuje į šiaurę nuo miesto centro, Fabijoniškių mikrorajone, Ateities 21, nuo 1996 metų yra įsikūrusi kavinė „Fabai“, kviečianti papietauti, stebėti, kaip kepami kepsniai ar šašlykai, pažaisti biliardą bei šiltuoju sezonu pasimėgauti eglaičių pavėsy... Skaityti daugiau
Kieno sąskaita palaikomas malonus burnos kvapas ir akinantis baltumas? Atrodo kartais pamirštame, jog pagrindinis turtas ne Holivudo baltumo, o sveiki dantys. Mao Dzedungas, kaip ir kiti kinai, atsisakydavo valytis dantis, skalaudamas juos arbata ir nuolat kramtydamas... Skaityti daugiau
Sostinėje pradėjo veikti pirmoji šalyje socialinė parduotuvė, kur už simbolinį mokestį galima įsigyti dar tinkamų vartoti maisto produktų. Skaityti daugiau
Geriausiai valgo sveikas, guvus, šiek tiek pavargęs vaikas. Mieguistas ar apatiškas vaikas net ir praalkęs valgo prasčiau... Jei vaiką sudominsite, kad jis pats pasigamintų sau tokį maistą, kurį jis mėgsta - tai taps visai įdomiu nuotykiu ne tik jam, bet ir tėvams! Skaityti daugiau
„Mums, siekiantiems didesnės Europos Sąjungos (ES) maisto saugos, šis įvykis be galo svarbus – priimti du reglamentai dėl maisto priedų, kurie bus itin naudingi vartotojams ir pramonei, nes bus lengviau gauti tikslią informaciją apie leidžiamus naudoti maisto... Skaityti daugiau
Sostinės Kalvarijų turgaus prekeiviai su nerimu laukia žadamos rekonstrukcijos. Bijoma prarasti darbo vietą ir klientus. Skaityti daugiau
Nuotykių verslo lyderė Lietuvoje bendrovė „UNO Parks“ antruosius savo veiklos metus baigia, skaičiuodama išaugusį teikiamų paslaugų spektrą ir jomis besinaudojančių lankytojų srautą. Du nuotykių parkus – Druskininkų „ONE nuotykių parką“ ir Vilniaus... Skaityti daugiau
Vilniaus penkių žvaigždučių viešbutis „Ramada“, priklausantis didžiausiam pasaulyje amerikietiškam viešbučių tinklui, atidaro klasikinės virtuvės restoraną „California Gourmet“. Terminu gourmet pasakoma ne tik restorano klasė, bet ir atspindima pati... Skaityti daugiau
Obuolių, šokoladinis, agrastų, pieninis migdolų kisielius... 1854 m. išleistas patiekalų žinynas „Lietuvos virėja“ daugeliu tapo kulinarijos enciklopedija, kurios receptus negalintieji nusipirkti stengdavosi bent persirašyti. Skaityti daugiau
Daugelis netoliese dirbančių dažnai čia pietauja – siūloma net keletas dienos pietų variantų, kurie vyksta nuo 11 iki 15 valandos. Skaityti daugiau
Kasdien nauji patiekalai. Dienos pietūs darbo dienomis nuo 11 iki 14 val. Skaityti daugiau