Naujienos

JAU ATVYKO!!!Šviežias, nefiltruotas, šalto spaudimo alyvuogių aliejus iš Graikijos ūkių
Per tris tūkstančius metų šviežiai spaustas ir nefiltruotas alyvuogių aliejus buvo ir tebėra esminė graikų dietos ir virtuvės dalis, užtikrinanti skanią ir sveiką mitybą bei natūralią kosmetiką. Šiandien, po penkių metų patirties degustuojant ir atrandant geriausius alyvuogių aliejus, turime progą pasidalinti šviežiai spaustu, nefiltruotu (kaip Graikijos ūkininkai sako - "extra extra virgin" kategorijos) alyvuogių aliejumi, atvežtu iš, mūsų manymu, pačio geriausio Graikijos alyvuogių regiono - Kalamatos, Messinia. Ragaukite ir vertinkite!

Koks aliejus atkeliauja?
Kasmet, paskutinėmis gruodžio ar pirmomis sausio dienomis keliaujame tiesiai į Kalamata regioną, lankomės ūkiuose ir malūnuose, renkame aliejaus pavyzdžius bei atsirenkame geriausią aliejų, kurį patys vartojame visus metus – salotoms, troškiniams, kepiniams, marinatams ir net kosmetikai. Kadangi graikiškas aliejus, kurį patys atsirenkame ir patys atsivežame, sudaro 99% viso mūsų vartojamo aliejaus, mums asmeniškai labai svarbu išsirinkti patį geriausią. Prieš atrasdami Kalamata ūkininkų aliejų, dalyvavome įvairiose paskaitose apie gero aliejaus savybes ir jo degustavimą, bei ekskursijose ir degustacijose po Italijos, Ispanijos ir Graikijos alyvuogių aliejaus spaudyklas. Esame pagrįstai tvirti savo įsitikinimuoise, kad graikiškas aliejus mums yra geriausias!

Kaip atsirenkame šalto spaudimo alyvuogių aliejų?
Aliejų perkame tiesiai iš ūkininkų arba iš spaudyklų (tačiau žinome, iš kokio ūkininko sodo ir kada atkeliauja alyvuogės). Dažnai patys dalyvaujame alyvuogių derliaus nuėmime ir stebime procesą spaudykloje.
Degustacijų metu atsirenkame pačius geriausius aliejus, vadovaudamiesi keliais kriterijais: alyvuogių surinkimo ir išspaudimo laiku (nuo surinkimo iki išspaudimo turi praeiti ne daugiau, kaip 24 val.), užtikrintu spaudyklos šaltojo spaudimo technologiniu procesu, ir svarbiausia – pačio aliejaus šviežumu, aromatu, skoniu. Pasirinkto alyvuogių aliejaus degustaciją kartojame keletą dienų, norėdami įsitikinti teisingu alyvuogių aliejaus pasirinkimu.

Koks šviežiai spausto alyvuogių aliejaus skonis?
Aliejaus aromatas ir skonis priklauso nuo daugelio faktorių ir kartais skiriasi nesulyginamai. Jei šalia alyvmedžių augo citrusiniai vaismedžiai – turintys jautrią uoslę užuosite citrusus jo aromate ir pajausite skonyje. Aliejaus skonis skirsis ir priklausomai nuo surinkimo laiko, saulėtų dienų skaičiaus, alyvuogių rūšies, spaudimo būdo ir dar daugybės faktorių. Aliejaus skonis varijuoja nuo švelnaus iki intensyvaus skonio su aštrumėlė, kuri „ateina“ pabaigoje. Šviežiai išspaustame aliejuje dominuoja nupjautos žolės aromatas. Ragaujant aliejų galima pajausti netgi artišoko ir migdolo prieskonį. Laikui bėgant šviežiai spausto alyvuogių aliejaus skonis švelnėja, šiek tiek mažėja aštrumas.

Kokia nefiltruoto alyvuogių aliejaus spalva?
Aliejaus skaidrumas ir spalva taip pat skiriasi ir kinta – ką tik išspaustas alyvuogių aliejus yra žalsvas ir drumstas. Laikui bėgant alyvuogių aliejus skaidrėja (drumstumas tampa nedidelėmis nuosėdomis apačioje), tačiau suplakus/supurčius aliejų, jis vėl įgauną pirminį drumstumą. Spalva taip pat kinta (net ir laikant tinkamomis salygomis – tamsoje ir vėsoje, sandariai uždarytą/apsaugotą nuo oro) – nuo gana skaisčiai/ryškiai žalios ji tampa švelnesne, žalsvai gelsva spalva. Tačiau aliejaus savybės nesikeičia ir neprastėja.

Primename, kad aliejaus  spaudimui  skirtos  alyvuogės  skiriasi  nuo marinavimui skirtų. Skirtingai nei, pavyzdžiui, žymiosios Kalamata alyvuogės, aliejui naudojamos yra visiškai mažytės – kaip mažojo pirštelio nagas. Šviežių,  ką  tik  nuskintų,  alyvuogių  valgyti  neįmanoma  – nors jos yra sultingos ir minštos, jos yra labai karčios.

Kodėl verta vartoti šviežiai šaltu spaudimo būdu pagamintą alyvuogių aliejų, o ne kitus aliejus?
Viena  iš  pagrindinių  alyvuogių aliejaus sveikatinimo priežasčių yra linolenic rūgštis, kurios trūkumas žmogaus organizme  įtakoja  daugelio  susirgimų  ar  negalavimų  priežastis  pvz.:  lėtą vystymąsi, medžiagų apykaitos sutrikimus, odos būklės blogėjimą/senėjimą.

Ypač  gryno (ypatingai gryno ir nefiltruoto)  alyvuogių  aliejaus  sudėtyje  yra  daug  efektyvaus antioksidanto  – polifenolio. 60-80 proc. šio aliejaus sudaro monosotieji riebalai, kurie išsaugo „gerąjį“  cholesterolį  ir  mažina  „blogojo“  cholesterolio  kiekį  organizme.

Moksliniais  tyrimais  įrodyta (o ir savo asmeninėje praktikoje įsitikinome),  jog  alyvuogių  aliejus  reguliuoja   kraujospūdį, mažina širdies ligų riziką, kraujo krešėjimą. Šie riebalai pagerina virškinimą, todėl  apsaugo  nuo  tulžies  akmenligės,  padeda  žmonėms  kenčiantiems  dėl sutrikusios žarnyno veiklos, kepenų ligų.

Alyvuogių aliejus padeda įsisavinti vitaminus A, D, E ir K, pagreitina žaizdų gijimą, reguliuoja metabolizmą. Be to, alyvuogių aliejus puikiai veikia veido bei viso kūno odą, plaukus, nagus, stabdo organizmo senėjimo procesą. Jį galima naudoti vietoj tradicinių chemizuotų veido ir kūno odos kremų.

Šviežias, jauno derliaus nefiltruotas alyvuogių aliejus į Lietuvą atkeliauja kiekvienų metų sausio mėnesio gale. Šiuo metu priimami paskutiniai užsakymai pageidaujantiems visus metus turėti kokybiško ir skanaus alyvuogių aliejaus.

Jei Jums įdomu paragauti ar užsisakyti šaltuoju būdu šviežiai spausto, nefiltruoto alyvuogių aliejaus tiesiai iš Graikijos – susisiekite el.p. arturas@meniu.lt

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė
KALAMATA graikiškas alyvuogių aliejus ir gėrybės

KALAMATA graikiškas alyvuogių aliejus ir gėrybės

Kalamata, Mesinias, Greece,  (5)
Šiandien, po penkių metų patirties degustuojant ir atrandant geriausius alyvuogių aliejus, turime progą pasidalinti šviežiai spaustu,...

Daugiau straipsnių šia tema:

Nedaug kas žino, tačiau lapkričio 1 d. - pasaulinė veganų diena. Šiandien žino gal ir nedaugelis, bet sekant kulinarines tendencijas - akivaizdu, kad kiekvienais metais veganišką mitybą propaguojančių, ar bent palaikančių, skaičius auga ženkliai. Jūsų... Skaityti daugiau
Ruduo idealus laikas į savo receptų sąsiuvinius įtraukti įdomius fermentavimo, arba paprasčiau tariant, raugintų produktų receptus. Dėl fermentavimo šiuo metu pamišęs visas pasaulis net restoranų šefai didžiuodamiesi pristato fementuotus produktus savo meniu.... Skaityti daugiau
Žiniasklaidoje pateikta daug prieštaringos informacijos. Kai kuriuose straipsniuose teigiama, kad maistas, paruoštas folijoje, pavojingas sveikatai. Ar tokia informacija pagrįsta? Skaityti daugiau
Pirkėjai turi žinoti, kad sveikatai palankiausi maisto produktai dažniausiai yra be ženklinimo etikečių arba vienkomponenčiai produktai t.y. susidedantys tik iš vienos sudedamosios dalies, sako maisto technologė, sveikatai palankios mitybos ir gyvenimo būdo... Skaityti daugiau
Kai kiekvienas savaitgalis Lietuvos sodybose ir paplūdimiuose prasismelkia griliaus kvapais, žodis „veganas” ir visi šios šaknies variantai skamba absurdiškai. „Tos karštos merginos ir šaltas alus” be šašlykų ir dešrelių netenka pusės malonumo. Tačiau... Skaityti daugiau
Visi žino, kad reikia valgyti reguliariai, kad pietūs yra pagrindinis valgymas, o vakarienė, tai pusė pietų porcijos. Žinoti yra viena, o kaip tai įgyvendinti visai kas kita. Mitybos specialistė Raminta Bogušienė atsako, kodėl blogus valgymo įpročius turėtume... Skaityti daugiau
Daugelis šeimininkių ruošdamos žuvį ją ruošia panašiai kaip mėsos patiekalus. Dažnai pasitaiko, kad termiškai apdoroja, pavyzdžiui kepant orkaitėje, ilgiau nei valandą laiko. Kas gi lieka iš tiek laiko apdorotos žuvies? Koks žuvies apdorojimo būdas yra... Skaityti daugiau
Turbūt nėra žmogaus, kuris neįvertintų picos kaip greito maisto ir jos tikrai nepriskirtų prie sveikos mitybos. Tačiau „Jurgis ir drakonas“ pica ypatinga, apie ją ne tik kalbama, bet ir rašoma. Gaminama pagal senuosius italų receptus, malkomis kūrenamoje... Skaityti daugiau
Kokius prieskonius naudojate dažniausiai? Koks prieskonis yra kone visuose patiekalų, o paskutiniu metu vis dažniau ir desertų receptuose? Koks prieskonis stovi ant visų restoranų stalų? Vienareikšmiškai – prieskonių karaliumi ne be priežasties pramintas,... Skaityti daugiau
Pastaraisias metais gero skonio ženklu tapo maitintis sveikai ir atsakingai. Vis daugiau žmonių domisi gyvulinės kilmės produktų poveikiu žmogaus organizmui. Daugybe mokslinių tyrimų įrodyta, jog tas poveikis nėra toks malonus, kaip minėtų produktų skoniai. Bet... Skaityti daugiau
Aliejus – vienas iš tų maisto produktų, kuriuos savo virtuvėje naudojame kasdien. Nors jis dažnai kaltinamas dideliu riebalų kiekiu ir tuščiomis kalorijomis, aliejus gali turėti nemažai naudingų medžiagų. Tradiciškai perkamiausi saulėgrąžų arba rapsų... Skaityti daugiau
Vasarą, ypač kepinant karščiams, itin griežtai būtina laikytis higienos, maisto gaminimo, produktų laikymo reikalavimų. Svarbu saugotis, kad ant rankų, produktų ir paviršių nepatektų patogeninių mikroorganizmų, kurie gali sukelti sveikatos sutrikimus. Skaitykite... Skaityti daugiau
Pasak legendos Prancūzijos hercogo Rišeljė virtuvėje iš nusivylimo gimęs padažas, majonezas, šiandien vienas populiariausių pagardų ant lietuvių stalo. Prieš Velykas siūlome paeksperimentuoti. Šį kartą apie majonezo gamybą namuose. Skaityti daugiau
Visame pasaulyje jau kone savaime suprantamas, o ir Lietuvoje, tarp maisto kokybe ir virtuvės lygiu lyderiaujančių restoranų, sparčiai populiarėja atsakingas maisto žaliavų pasirinkimas - kuomet produktams ir jų kokybei keliami griežti ir aukšti reikalavimai. Viena... Skaityti daugiau
Pastaraisiais metais kokybiško alyvuogių aliejaus paieškos tampa svarbios vis didesniam ratui, savo sveikata, grožiu ir, žinoma, skaniais virtuvės kūriniais besirūpinančių, žmonių. Variantai tokie įvairūs, kad kartais tampa sunku pasirinkti. O dar jei galvoje... Skaityti daugiau