Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

„Itališkame sode“ nokinamos saldžios iškilmių puošmenos (Vilnius)

2004-09-27
Paskelbk savo straipsnį

„ Kiekvienas tortas man - it vaikas “ . Sutikite, tokie žodžiai skatina suklusti. Taip apie savo gaminius šneka sostinės senamiestyje, Savičiaus gatvėje, veikiančios konditerijos parduotuvės-kavinės „Itališkas sodas“ šeimininkės. Užsakomieji kavinės saldumynai vis dažniau puikuojasi ant pobūvių stalų. Be to, „ Itališko sodo “ tortai ir pyragaičiai sparčiai plinta po kitas Vilnius kavines ir restoranus. Kaip sicilietiškai konditerijai sekasi pavergti sostinės smaližius, mėginome išsiaiškinti su kavinės direktore Daiva BARSUKOVIENE ir jos dešiniąja ranka Lina LEVICKIENE.

- Sicilietiška konditerija ir Italijoje yra išskirtinė?

L.L.: Sicilija garsėja savo konditeriniais gaminiais. Arčiau Afrikos krantų esančios Sicilijos salos konditerijoje susipina prancūziškos, arabiškos ir ispaniškos virtuvės elementai. Tačiau kiekvienas konditeris turi ir savų paslapčių. Mūsų įmonės vyriausiasis konditeris Vinčenzas Mantijas naudoja receptus, kurie siekia jo senelės, net prosenelės laikus, tačiau daugelį sukuria pats. Tortus šis žmogus kepa nuo 12 metų, nors nė vienas iš jo giminių nieko bendra su konditerija neturėjo. Torto receptą jis gali sukurti apimtas liūdesio ar linksmos nuotaikos. Taip, pavyzdžiui, mūsų kavinėje atsirado tortas „Nostalgija“.

D.B.: Įmonės savininkai Sicilijoje išplėtotą konditerijos verslą prieš 10 metų perkėlė ir į Maskvą. Dar vėliau įkūrė įmonę Krasnodare. Firmos „ Giordino Italiano “ atėjimas į Lietuvą nebuvo spontaniškas. Tam rengtasi keletą metų.

- Praktika, kai mūsų restoranuose siūloma kitos įmonės konditerinių gaminių, dar labai reta.

L.L.: Daugelis restoranų valgiaraščiuose nori turėti puikių desertų, tačiau vienas virtuvės šefas visko aprėpti negali. Konditerijai reikia samdyti šios srities specialistą, o tai brangu, be to, profesionalų tikrai nėra daug. Šiuo metu mūsų tortų ir pyragaičių galima paskanauti sostinės restoranuose „ Vandens malūnas “ , „ Belmonto kriokliai “ , „ Pilies menė “ . Specialius užsakymus gaminiams gauname iš restorano „ Freskos “ , kavinių bei kitokių organizacijų.

D.B.: Mūsų gaminių atiduoti bet kam nesinori. Ši konditerija itin geros kokybės, sveika, todėl siūlyti ją rimtoms kavinėms ir restoranams tikrai ne gėda.

- Vadinasi, įmonės darbuotojams keliami nemenki reikalavimai.

D.B.: Mūsų kolektyve dirba aukštos kvalifikacijos konditeriai, kurie baigė rimtus mokymus kompanijos atstovybėje Maskvoje.

L.L.: Du tris kartus per mėnesį į Vilnių atvyksta italų konditeriai konsultantai. Jie ne tik diegia naujas receptūras, bet ir kontroliuoja, kaip laikomės senųjų, koks tortų dekoras. Vos atvažiavę italai neprisėda net puodelio kavos, išsyk skuba prie vitrinos ir į cechą, kad išmėgintų tai, kas pagaminta. Neduokdie, paklius gabalėlis jų reikalavimų neatitinkančio torto ar pyragaičio. Tuomet gresia nemalonumai, o visa partija keliauja į šiukšlių konteinerį.

D.B.: Kosultantai mokė ir administraciją, kaip atskirti gerą skonį nuo netikusio. Dabar kiekvieną dieną atėjusi į darbą turiu patikrinti visus dubenis, paragauti kiekvieno kremo... Beje, aukščiausias kokybės matas pagal italus - kąsnis, kurio nereikia kramtyti, jis turi ištirpti burnoje.

- Nežinantieji linkę skleisti gandus apie itališkoje konditerijoje naudojamus sintetinius priedus.

D.B.: Tokios paskalos neseniai pasiekė ir mus. Tai normali konkurencija. Tačiau visi mūsų gaminiams naudojami produktai - natūralūs. Tai rodo ir mūsų tortų bei pyragaičių galiojimo laikas - ne ilgiau nei trys dienos. Jei naudotume sintetinius priedus, siūlytume kepinius suvartoti per savaitę...

L.L.: Klientai džiaugiasi ir tuo, jog mūsų gaminių užsakymų atlikimo laikas - viena diena. Iš vakaro užsakytas tortas jau kitą dieną puikuosis ant šventės stalo. Užsakovus iš anksto įspėjame, jog tortą atiduosime tik šventės dieną, o jei klientai negalės atsiimti, atvešime patys.

- Itališkų produktų pasiūla pas mus dar nėra itin didelė. Galbūt radote jiems lietuviškų atitikmenų?

D.B.: Vilniaus prekybos centruose laisvai galima nusipirkti mūsų gaminiams reikalingo itališko maskarponės sūrio ar rikotos varškės. Tiesa, mėginome italams pasiūlyti ir lietuviškos. Išmėginome įvairias jos rūšis, tačiau „konkursą“ perėjo tik vienui vienintelė.

Buvo mėginami ir pas mus parduodami alkoholiniai gėrimai, nes šie komponentai – itališkos konditerijos skonio pagrindas. Iš lietuviškų gėrimų taip pat buvo pasirinktas tik vienas. Naudojame Italijoje pagamintus – „ Cointreau “ , „ Amareto Venine “ , „ Galliano “ .

Kai kurių produktų Lietuvoje sunku įsigyti. Iš Italijos vežamės cukatas, pistacijas be priedų, tortams puošti reikalingus komponentus.

- Rinkdamiesi tortus dažnai perkame katę maiše. Nes apie gaminio skonį galime nutuokti tik pagal konditerio ar pardavėjos rekomendaciją arba spręsti pagal pavadinimą.

D.B.: Daugeliui nieko nesakys ir mūsų tortų pavadinimai. Neatsižvelgdami į iškilmių progą ar pageidaujamo torto svorį, visiems klientams siūlome išsirinkti gaminį pagal skonį. Tam turime paruošę įvairių rūšių vieno kąsnio pyragaičių, kuriais užsakovus vaišiname nemokamai. Tuomet žmogus gali išsirinkti patikusio skonio tortą.

Dažniausiai užsakovai turi pageidaujamo torto skonio viziją. Vieni nori kietesnio, trapesnio, kiti - minkštesnio, saldesnio ar lengvo, gaivaus torto. Randame, ką pasiūlyti kiekvienam.

L.L.: Dažnai proginiams užsakymams siūlome kelių skonių tortų. Skirtingų skonių gali būti torto aukštai arba sudėtinės dalys. Pavyzdžiui, per Jonines kepėme ramunės žiedo pavidalo tortus. Kiekvienas gėlės žiedlapis buvo skirtingo skonio.

D.B.: Vieno kąsnio pyragaičiai ypač tinka pobūvio svečių lauktuvėms. Kitaip nei supjaustyto torto gabaliukai, jie neyra, netepa dėželių, pakuojami su popieriniais padėkliukais, todėl patogūs valgyti. Kilogramas mažųjų pyragaičių kainuoja 39 Lt, kilogramas torto - 20-35 Lt.

- Esate vieni iš konditerijos madų diktatorių. Kokie šiuolaikinės itališkos tortų mados kanonai?

D.B.: Lietuvoje žmonės pirmiausia „ valgo “ akimis ir tik tada pasidomi vidumi. Italijoje svarbiausia gaminio kokybė, be abejo, daug dėmesio skiriama ir dekorui. Ten tortų gražmenų pagrindas - vaisiai ir gyvos gėlės. Kuo jų daugiau, tuo geriau.

L.L.: Dekorą tortams kuriame atsižvelgdami į užsakovų pageidavimus ir džiaugiamės, jei galime drauge su jais fantazuoti. Be vargo galime sukurti norimas marcipanines figūrėles ar papuošti tortą valgomu dekoru, primenančiu jaunosios suknelės audinį. Puošiame tortus ir gyvomis valgomomis gėlėmis.

Kaip atrodo mūsų tortai, netrukus bus galima pamatyti kuriamoje interneto svetainėje www.giardino.italiano.lt

- O jei firma pageidauja ant torto išvysti savo logotipą?

L.L.: Pagaminti tokį logotipą reikalingas specialus konditerinis spausdintuvas. Rodos, jį Lietuvoje turi tik viena įmonė. Mes tokius darbus atliekame Maskvoje. Užrašo ar simbolikos maketą nusiunčiame internetu, o valgomasis sluoksnis su logotipu iš Maskvos pristatomas mums.

- Ar jums svarbus atgalinis ryšys su užsakovais?

D.B.: Porą dienų po rimto užsakymo būna kupinos įtampos, kol užsakovai paskambina ir pasako, kad viskas buvo gerai. O jei dar priduria, jog tortas buvo nepakartojamas, ir gailisi, jog neužsakė didesnio, - pasijuntu it ant sparnų. Kiekvieną kartą tortą užsakovams atiduodu su jauduliu ir dėl kiekvieno išgyvenu kaip dėl savo vaiko.

Ramunė Žukauskienė
Martyno Ambrazo nuotr. 
 „Laisvalaikio“ informacija:
http://laisvalaikis.meniu.lt