Naujienos

Ispaniško vyno naujienos pristatytos žaidžiant protų mūšį
Vienas iš gražiausių vasaros aperityvų – taurė Sauvignon Blanc! Gaivi šio vyno jėga kelia žvalią nuotaiką net po kaitriausios dienos. O budrumo ir energijos tikrai reikėjo! Vyno mėgėjų komandos vėstantį liepos vakarą susirinko patikrinti savo žinių apie Ispanijos vyną.

Vakarą pradėjome ragaudami „Bodegas Altanza LEALTANZA Blanco DOC Rioja“ (2013 m.). Tai puikiai vertinamas Sauvignon Blanc, jis netgi buvo tituluotas geriausiu baltuoju vynu iš La Riochos regiono.
„Bodegas Altanza“ savo pavadinime užkodavo ryžtą likti lojaliems garsiausio Ispanijos regiono vyndarystės tradicijoms. Vos 1998 m. įkurtas vyno ūkis didžiuojasi šiuolaikinės technikos galimybėmis savo rūsyje, bet aukščiausios kokybės vyną gamina ąžuolinėse fermentacijos talpose, kaip buvo daroma kadaise... Tuo įsitikinti buvo galima degustuojant „Bodegas Altanza LEALTANZA Reserva DOC Rioja“ (2008 m.). Prancūziško ąžuolo įtaka akivaizdi – vaisių skonį lydi prieskonių natos, jaučiami kavos, kakavos aromatai.

Ispaniško vyno naujienos šį kartą buvo pristatytos neįprastai. Keturios vyno mėgėjų komandos ne tik degustavo vyną, bet dar ir rungėsi protų mūšyje ispaniško vyno bei gastronomijos tema. Renginį vedė vyno žinovė Jurga Karinauskaitė iš kompanijos „Vynas ir draugai“. Atsakymus į kai kuriuos klausimus sufleravo degustuojamas vynas ir „California tapas & wine“ patiekiamos užkandėlės – atsakinėjant į klausimą, kuo skiriasi jamon serrano nuo jamon iberico, čia pat buvo galima jų paragauti!
Labiausiai intriguojanti užduotis – akloji degustacija. Komandų atstovai aklai degustavo baltąjį bei raudonąjį vyną ir bandė atspėti, kurie iš vakaro metu jau ragautų vynų yra jų taurėse. Vienam vyno mėgėjui pavyko teisingai įvardyti netgi abu vynus!
Per protų mūšio pertraukėles susirinkusieji išbandė baltąjį „Bodegas San Valero PARTICULAR Chardonnay Barrica Cariñena DO“ (2013 m.) bei raudonąjį „Bodegas San Valero PARTICULAR Cariñena DO“ (2012 m.) vyną.

Vakaro kulminacija – įspūdingas šimtamečių vynuogynų derliaus „Bodegas San Valero PARTICULAR Garnacha VINAS CENTENARIAS Cariñena DO“ (2010 m.) vynas. Tai Karinjenos regione įsikūrusio ūkio „Bodegas San Valero“ pasididžiavimas... Labai ribotas mažyčių uogų derlius skinamas rankomis, vynas gaminamas sutelkiant visą dėmesį į jo kokybę. Šis ūkis taip pat gamina vadinamąjį akmenų vyną. Pavadinimas kilęs dėl išskirtinai akmenuoto vynuogyno, kuris ir užaugina derlių šiam vynui. Rezultatas – išraiškingas, sultingas, malonus vynas.

Šį ir kitus „Vyno vakarus“ rengia Baltijos gėrimų pramonės aljansas (ABBI). Tai viena iš ilgalaikių vynų projekto „ES vynai Baltijos šalyse“ priemonių. Tokio pobūdžio ir masto projektas, iš dalies finansuojamas Europos Sąjungos, Baltijos šalyse yra pirmas, juo siekiama geriau supažindinti vartotojus su Europos šalių vynais, turinčiais saugomos kilmės, geografinės bei vynuogių veislių nuorodas, vyno vartojimu, suteikti žinių, skatinti atsakingą vartojimą.
zenklai

eu_flag

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Pristatome Jums vienintelį geriausių vynų sąrašą, kuriame rasite vyno ekspertų, Vynai.com komandos atrinktus ir sureitinguotus vynus, iki 12 Eur. Remiantis JAV ir Didžiosios Britanijos vyno žurnalų praktika, vynai buvo vertinami 100-bale skale. Pagrįstai galima... Skaityti daugiau
Kokteilių gamyboje vis daugiau technologijų ateina iš virtuvės, kurioje skrupulingai derinami skirtingi ingredientai. Ne ką mažiau svarbiais elementais tampa ir pamatiniai, gerai visiems pažįstami skoniai bei sezoniški produktai. Tokiomis įžvalgomis apie naujausias... Skaityti daugiau
Kaip ir kiekvienais metais Vynai.com portalo komanda išrinko geriausius lentynose pasirodžiusius vynus Lietuvoje 2016 metais. Vynus tradiciškai buvo vertinami dvejose kategorijose: gerų vynų (iki 12 Eur) ir proginių vynų (iki 30 Eur). Remiantis JAV ir Didžiosios... Skaityti daugiau
„Tai buvo trečias kartas mano gyvenime, kai verkiau iš džiaugsmo. Pirmieji du buvo gimus mano vaikams, o trečiasis šiandien – iškovojus geriausio Baltijos šalių someljė titulą. Tai kainavo man daugybę pastangų, o jausmas būti pripažintu geriausiu tarp... Skaityti daugiau
Sidras žinomas jau nuo senovės egiptiečių laikų. Tačiau pastaruoju metu šis gėrimas labiau asocijuojamas su susintetintų salstelėjusiu ir užgazuotu skonio gėrimu skardinėse. Iš tikrųjų natūralus ir tikras sidras visiškai skiriasi nuo pramoninio gazuoto... Skaityti daugiau
Karpis daugeliu kalbų vadinasi vienodai (carpe – pranc., carp – angl., карп – rus. ir pan.), nacionalinius jo paruošimo būdus turi kiekviena tauta: a la polonaise (lenkiškai) – šviesiame aluje su daugybe saldžių prieskonių, a la moldavienne (moldaviškai)... Skaityti daugiau
Dėmesio – šiame straipsnyje įtartinai daug kartų naudojamas žodis „kraft“. Pasak kalbininkų, tai yra „amatininkų alus“, ką pavadinčiau pačiu mistiškiausiu žodžiu šiuolaikinėje alaus rinkoje. Kai aludariai paklausia kalbininkų, kaip tuomet reikėtų... Skaityti daugiau
Gruzijos nacionalinė vyno agentūra ir Jos Ekscelencija Gruzijos ambasadorė Khatuna Salukvadze kviečia į edukacinį Gruzijos raudonojo vyno seminarą. Seminaras Balandžio 4 d. 15 val. vyks Vilniuje, Naručio viešbutyje, o balandžio 5d. 10 val. Kaune, Daugirdo viešbutyje. Skaityti daugiau
Visi tik kalba apie burbuliukų kultą ir erą. Visi tik derina šampaną ir kitus putojančius gėrimus prie ko netingi. Visi tik lanko putojančio vyno ir šampano paskaitas ir pildo šiais gėrimais savo vyno šaldytuvus. Tačiau norintiems būti dar vienu žingsneliu... Skaityti daugiau
Jau 14 metų, vynai.com portalas renka geriausius šiemet Lietuvoje pasirodžiusius naujus vynus. Šį kartą pristatome geriausius “Proginius vynus”, kurių kaina svyruoja nuo 12 iki 30 Eur. Sąraše rasite vyno vietą, balą (iš 100), pavadinimą, kilmės šalį, kainą. Skaityti daugiau
Tradiciškai, jau 14 metų iš eilės, vynai.com portalas renka geriausius tais metais Lietuvoje pasirodžiusius naujus vynus. Tam yra išskirtos dvi katgorijos – „Geri vynai“ (iki 12 Eur) bei “Proginiai vynai” (iki 30 Eur). Bendradarbiaujant su vyno platintojais,... Skaityti daugiau
Šaltą žiemos vakarą mėgstantys vyną ir maistą buvo pakviesti į „Gerard Bertrand“ vyno degustaciją. Šių metų Lietuvos vyno čempionate metų vynine tapusios vyninės atvyko pristatyti atstovė iš Prancūzijos Laura Perez-Garrigue. Vakaro metu buvo degustuojami... Skaityti daugiau
Lietuvos someljė asociacija rugsėjo pabaigoje paminėjo someljė profesijos atsiradimo Lietuvoje ir Someljė asociacijos įkūrimo dešimtmetį. Nuo 2005 metų, vadovaujant asociacijos įkūrėjams Rasai ir Arūnui Starkams, Lietuvoje atsirado per du šimtus someljė... Skaityti daugiau
Neseniai paskambino vienas aludaris, sako – turiu naują alų, padėk „išstumti“. Klausiu – su medumi? Atsako – taip, iš kur žinai? Na, po velnių, aludariai. Kur jūsų fantazija? Pasaulyje yra klasifikuojama virš 70 alaus stilių ir postilių. Vien Lietuvoje... Skaityti daugiau
„Vyno klubas“ vasaros sezoną pradeda dviejų vyno ir maisto įžymybių vizitu. Tai istorinio vyno ūkio Weingut Reichsgraf von Kesselstatt savininkė ir jau triskart išrinktoji ‚metų vyndarė‘, Annegret Reh-Gartner ir jos vyras, žymusis Vokietijos šefas, Michelin... Skaityti daugiau