Ispaniško vyno naujienos pristatytos žaidžiant protų mūšį

2014-08-13
Ispaniško vyno naujienos pristatytos žaidžiant protų mūšį

Vakarą pradėjome ragaudami „Bodegas Altanza LEALTANZA Blanco DOC Rioja“ (2013 m.). Tai puikiai vertinamas Sauvignon Blanc, jis netgi buvo tituluotas geriausiu baltuoju vynu iš La Riochos regiono.
„Bodegas Altanza“ savo pavadinime užkodavo ryžtą likti lojaliems garsiausio Ispanijos regiono vyndarystės tradicijoms. Vos 1998 m. įkurtas vyno ūkis didžiuojasi šiuolaikinės technikos galimybėmis savo rūsyje, bet aukščiausios kokybės vyną gamina ąžuolinėse fermentacijos talpose, kaip buvo daroma kadaise... Tuo įsitikinti buvo galima degustuojant „Bodegas Altanza LEALTANZA Reserva DOC Rioja“ (2008 m.). Prancūziško ąžuolo įtaka akivaizdi – vaisių skonį lydi prieskonių natos, jaučiami kavos, kakavos aromatai.

Ispaniško vyno naujienos šį kartą buvo pristatytos neįprastai. Keturios vyno mėgėjų komandos ne tik degustavo vyną, bet dar ir rungėsi protų mūšyje ispaniško vyno bei gastronomijos tema. Renginį vedė vyno žinovė Jurga Karinauskaitė iš kompanijos „Vynas ir draugai“. Atsakymus į kai kuriuos klausimus sufleravo degustuojamas vynas ir „California tapas & wine“ patiekiamos užkandėlės – atsakinėjant į klausimą, kuo skiriasi jamon serrano nuo jamon iberico, čia pat buvo galima jų paragauti!
Labiausiai intriguojanti užduotis – akloji degustacija. Komandų atstovai aklai degustavo baltąjį bei raudonąjį vyną ir bandė atspėti, kurie iš vakaro metu jau ragautų vynų yra jų taurėse. Vienam vyno mėgėjui pavyko teisingai įvardyti netgi abu vynus!
Per protų mūšio pertraukėles susirinkusieji išbandė baltąjį „Bodegas San Valero PARTICULAR Chardonnay Barrica Cariñena DO“ (2013 m.) bei raudonąjį „Bodegas San Valero PARTICULAR Cariñena DO“ (2012 m.) vyną.

Vakaro kulminacija – įspūdingas šimtamečių vynuogynų derliaus „Bodegas San Valero PARTICULAR Garnacha VINAS CENTENARIAS Cariñena DO“ (2010 m.) vynas. Tai Karinjenos regione įsikūrusio ūkio „Bodegas San Valero“ pasididžiavimas... Labai ribotas mažyčių uogų derlius skinamas rankomis, vynas gaminamas sutelkiant visą dėmesį į jo kokybę. Šis ūkis taip pat gamina vadinamąjį akmenų vyną. Pavadinimas kilęs dėl išskirtinai akmenuoto vynuogyno, kuris ir užaugina derlių šiam vynui. Rezultatas – išraiškingas, sultingas, malonus vynas.

Šį ir kitus „Vyno vakarus“ rengia Baltijos gėrimų pramonės aljansas (ABBI). Tai viena iš ilgalaikių vynų projekto „ES vynai Baltijos šalyse“ priemonių. Tokio pobūdžio ir masto projektas, iš dalies finansuojamas Europos Sąjungos, Baltijos šalyse yra pirmas, juo siekiama geriau supažindinti vartotojus su Europos šalių vynais, turinčiais saugomos kilmės, geografinės bei vynuogių veislių nuorodas, vyno vartojimu, suteikti žinių, skatinti atsakingą vartojimą.
zenklai

eu_flag

Pasiūlyk restoraną