Naujienos

Įdomios užsienio restoranų koncepcijos
Pasidaryk pats restoranai, mėsainių ir vynų derinimas, restoranai namuose - tai tik maža dalis įdomių ir pasiteisinusių idėjų restoranų verslui ar pietums išvykus į užsienį.


PP arba Pasidaryk Pats
Atmetus apsipirkimą ir virtuvės tvarkymą, maisto gamyba tampa smagiu žaidimu ir malonumu. Tokį malonumą savo lankytojams suteikia ne vienas restoranas pasaulyje, iš kurių keletas veikia jau kelis dešimtmečius.
Pati PP koncepcija gali turėti kelias kryptis. Vieni restoranai pasirenka paprasčiausią kelią, aprūpindami lankytojus produktais, iš kurių jie pageidauja gaminti patiekalą. Kituose restoranuose „pasidaryk pats“ derinamas su maisto gamybos pamokomis, kurias veda restorano šefas. Čia lankytojai konsultuojami, kaip paruošti vieną ar kitą patiekalą, priderinti prieskonius, padažus, pasirinkti gėrimus.

Tėkštelk blyną – „Slappy Cakes“, Oregonas, JAV

Šioje blyninėje kiekvienas staliukas turi blynų kepimo įrenginį, kurį personalas paruošia (pašildo ir ištepa aliejumi), išsirinkus vietą arba jei vietą lankytojai užsisako iš anksto. Galima susikurti savo unikalų blyną, iš meniu užsisakant „paruoštukus“: šokoladą, skrudintą šoninę, sviestą, riešutus, uogas ir kitus priedus. Lankytojai gali pasirinkti ir tešlą, iš kurios pageidauja kepti blynus: paprastą, pilno grūdo, su pasukomis, be gliuteino, veganišką.
Kadangi blyninės lankytojai patys dirba su visais patiekalo produktais, „Slappy Cakes“ propaguoja ekologiškus, vietinius, sezoninius produktus. Blyninės kieme auginami prieskoniniai augalai, uogos, daržovės, kurios tręšiamos kompostu, gautu iš virtuvėje susidarančių atliekų.
www.slappycakes.com

Slappy_Cakes_Restaurant

Kepsnių sezonas visus metus – PP steakhouse


Jungtinėse Amerikos Valstijose daugiausia yra tokių restoranų, kurie siūlo kepsnį išsikepti patiems. Restoranus, pasirinkusius šią koncepciją, galima skirtyti į du tipus: dirbančius su kepsninėmis lauke ir kiek unikalesnius, kepančius kepsnius ir kitokį maistą ant žarijų „po stogu“.
„The Grate Steak“ Virdžinijoje savo lankytojams suteikia galimybę patiems išsirinkti mėsos gabalą (jautienos nugarinės filė, Delmonico, T-bone, New York strip) iš restorano erdvėje stovinčio šaldytuvo, jo supjaustymo būdą. Garnyrui lankytojams siūloma išsikepti (taip pat patiems) česnakinę duonelę arba bulvę su lupena. Tokie restoranai – vienas iš daugelio sprendimų, kuomet itin trumpas meniu, kurį galima vadinti mono, užsitarnauja lankytojų simpatijas ir nuolatinį srautą. Gavę savo pasirinktą mėsos gabalą, lankytojai sėda prie vieno didelio bendro stalo, kurio viduryje įrengta didžiulė kepsninė, kūrenama medžio anglimis.

„Alexander’s steakhouse“, PP restoranas, įsikūręs Ilinojaus valstijoje, taip pat propaguoja lankytojų dalyvavimą kepant kepsnius. Šiame restorane kiek platesnis meniu. Be mėsos kepsnių čia galima ant grotelių čirškinti Teriyaki vištienos krūtinėles, lašišos kepsnius, kardžuvę, omarus, šonkauliukus. Garnyrui be bulvių siūlomos įvairios salotos, restorane gaminti padažai. Restoranas taip pat pasirinkęs šiek tiek daugiau darbo reikalaujančią kryptį – „šviežiai iškeptus virėjus“ restorano šefai konsultuoja ar moko, kaip iškepti tobulą kepsnį.

03_TheGrateSteak_Restaurant_DIY_Concepts_2

Atgal į akmens amžių

Tarpinis pasirinkimas tarp gamybos pačiam ir šefo paruoštų patiekalų – maisto gamyba ant įkaitusio akmens. Tai, ko gero, seniausias būdas termiškai apdoroti maistą. Akmuo turi unikalią savybę išlaikyti ir akumuliuoti šilumą. Tokį maisto gamybos įrankį propaguojantys restoranai naudoja vulkaninius akmenis, kurie kaitinami krosnyse 6-8 valandas. Juos ištraukus, akmenys dedami į specialius, karščiui atsparius molinius indus. Taip paruošti akmenys nešami lankytojams ant stalų su jų jau pasirinktais produktais/gaminiais iš meniu. Šiluma, gyvas gaminamo maisto čirškėjimas, visus receptorius įjungiantys kvapai, sultingas, ką tik pagamintas, visada šviežias maistas. Vienareikšmiškai veikianti koncepcija.
Restorane „Rokbistro“ (JAV) pasirinktas paprastesnis sprendimas – akmuo kaitinamas ant kiekviename stale įmontuotos kaitlentės.
www.rokbistro.com

rokbistro

Tegul Jums gamina vaikai


Amsterdame įsikūrusi kavinė „Kinderkookkafé“, kurios pavadinimas taip ir verčiamas – „kavinė, kurioje gamina vaikai“. Puikus sprendimas jaunoms šeimoms, nes tai vieta, kur galima susitikti su draugais, o vaikas bus aktyviai ir įdomiai užsiėmęs. Kol tėvai užkandžiauja ir ilsisi, vaikai gamina maistą, prižiūrimi profesionalių virėjų. Tobulumui ribų nėra, todėl vaikų meniu tikrai galima būtų plėsti. Dabar vaikai gali mokytis ir tuo pačiu gaminti picas, sumuštinius-veidukus, puošti pyragaičius, ruošti daržovių dėliones. Kadangi tikslinė lankytojų grupė – vaikai, restoranas labiau panašėja į žaidimų aikštelę su galybe žaislų, knygų. Žaidimų aikštelė įrengta ir lauke.
www.kinderkookkafe.nl

_kinderkook2

Jauskis, kaip namuose, nes esi.... namuose

Valgyk, gerk ir atsipalaiduok – Tu namuose. Tai įspūdingo tiek savo koncepcija, tiek jos išpildymu restorano Džakartoje (Indonezija) šūkis. „Apartamentai“ (The Apartment) – toks restorano pavadinimas. Ir iš tikrųjų, tai aukščiausio lygio, rafinuotai, bet tuo pačiu ir visiškai paprastai įrengti apartamentai, turintys viską, su kuo gali asocijuotis pavadinimas: didžiulę terasą, jaukią svetainę, biblioteką, virtuvę, vonią su jacuzzi ir, be abejo, miegamąjį.
Virtuvėje profesionalūs šefai propaguoja moderniąją Europos virtuvę. Rinkitės, ar valgysite valgomajame, ar erdvioje svetainėje, o gal užkandžių... į lovą? Miegamajame galima apsistoti po vakarėlio nakčiai ar paprasčiausiai trumpai atsipūsti dienos metu.
„Apartamentai“ – tai pirmasis kelių maisto entuziastų avantiūristų, pasivadinusių Culinary Concepts, įgyvendintas projektas. Laikini šių „namų“ gyventojai gali mėgautis maistu, keptu ant grotelių čia pat terasoje, „naminiais“ pusryčiais, teminiais vakarėliais, vegetarišku meniu ir kt.
www.culinaryconcepts.asia

bed



Back in the USSR... You don't know how lucky you are, boy...

...kažkada dainavo bitlai. Turbūt dar ir dabar ne vienas norėtų sugrįžti į tuos laikus, paragauti tos giros, to kondensuoto pieno ir tų sosyskų. „Tokių dabar nebegausi...“, galvojate mintyse, ar ne? Kavinėje-restorane-namuose „V-Meste“ gal ir negausite visiškai autentiškų sovietinių skanėstų, bet už pastangas atkurti `60-`70 metų atmosferą galima rašyti penkis su pliusu (dar atsimenate tikruosius dvejetukininkus ir penketukininkus?).
Kavinės šeimininkai siūlo pasinerti į sovietinę istoriją ir pasijusti Leningrado gyventoju (taip, taip, tuose laikuose dar nebuvo Peterburgo). „V-Meste“ „iškapstytos“ smagios sovietinių laikų detalės, kurias daugelis prisimena su nostalgija, keliančia šypseną: seni stalo žaidimai, kompiuteriniai žaidimai su „disketėmis“, ledai iš senovinių ledainių ant kojelės, „Tarchunas“, „Baikalas“ ir, žinoma, „Buratinas“, patefonas ir vinilinės plokštelės... Buto interjeras reprezentuoja eilinio tovariščiaus butą prieš perestroiką. Be virtuvės, čia įrengti tėvų ir žaidimų kambariai.
Kiekvieną dieną pateikiami „Mamos pietūs“, o meniu siūloma prisiminti gogol-mogol, pieniškas dešreles su žaliais žirneliais ir pomidorų padažu, lečo, desertines „bulvytes“, džiovintus bananus.
www.vmestecafe.com

IMG_0072_sm

Namai toli nuo namų...

Prieš ketverius metus keliems paryžiečiams kilo mintis savo bute įkurti vietą, kurioje nuolatos rastų vietos ir galėtų ilsėtis bei linksmintis platus draugų ratas. Šiandien tai madingas restoranas „Derriere“. Šių apartamentų lankytojai gali mėgautis prancūzų, italų, ispanų virtuve prie pietų stalo ar buduaruose. Bohemišką atmosferą sukuria eklektiškas interjero stilius, pilnas „naminių“ detalių ir niekučių, kaip sendaikčių turguje.

„Derriere“ daug dėmesio skiriama meniu. Daugelis produktų – vietiniai, meniu taip pat keičiamas, laikantis sezoniškumo principų. Pats valgiaraštis taip pat „su mintimi“ – restorano šeimininkai juokauja, jog čia prieš maistą valgomi žodžiai. Skaitant meniu čia ne tik išsirenkama ką valgyti, bet ir mokomasi. Prie kiekvieno patiekalo yra paaiškinimai, patiekalo atsiradimo istorija ir kita informacija.

„Derriere“, išvertus iš prancūzų kalbos, reiškia – šeimos namai/restoranas. Restoranas dirba iki paskutinio valgytojo. Sekmadieniais organizuojamas brunch‘as.
www.derriere-resto.com

deriere3


Vynas + mėsainiai


Apie naminius ir „teisingus“ mėsainius, kaip vieną karščiausių restoranų tendencijų, viso pasaulio restoranų šefai ir konsultantai šneka jau du metus. Kartais nereikia nei išskirtinių interjero sprendimų, nei egzotiškos virtuvės – užtenka pasinaudoti tuo, kas ant bangos, pridėti truputėlį kūrybiškumo ir atsakingo požiūrio į žaliavas bei darbą.
„Zinburger“ restoranas, atidarytas restoranų vystymo kompanijos „Fox restaurant concepts“ (JAV), iš pirmo žvilgsnio pasirinko itin paprastą koncepciją – greitas maistas ir alkoholis. Tačiau tik iš pirmo žvilgsnio. Greitas maistas čia – gourmet mėsainiai, kurie gaminami su brandintais sūriais, ant gyvos ugnies keptomis daržovėmis ir mėsa, šviežia ar rūkyta mozzarella, ant obels drožlių rūkyta mėsa, restorano gamintais padažais, avokadais, karamelizuotais svogūnais, miško grybais ir kitais priedais, kuriuos naudojant, mėsainį galima „susikurti“ ir pačiam.
Merlot, Shiraz, Pinot Grigio... prie kiekvieno mėsainio priderinamas vynas, kuris restorane pardavinėjamas taurėmis ir buteliais. Meniu taip pat galima rasti keletą rūšių salotų ir pieniškų kokteilių, kurie, kaip ir viskas restorane, gaminami su geru kūrybiškumo prieskoniu ir teisingu požiūriu į žaliavas.
„Fox restaurant concepts“ savo įgyvendintų projektų sąraše turi 12 skirtingų stilių restoranų, tarp kurių: „True food kitchen“, propaguojantis sezoninę virtuvę, ekologiškus, sveikus produktus ir minimalų jų terminį apdirbimą, „Culinary dropout“ – pub‘as su atvira virtuve ir požiūriu. Čia virtuvėje pamatysite ir skiauteriuotus pankus, ir hipius už baro, maišančius kokteilius... Personalas nedėvi uniformos, o visą savo neformalumą išreiškia lėkštėse ir kokteilių taurėse.
www.foxrc.com

zinburger_slide_4

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

„Didelės porcijos“, „Sočiai ir nebrangiai“, „Daug ir skaniai“ – vos prieš keletą metų tai buvo pagrindiniai reklaminiai restoranų šūkiai. Šiandien raktiniai žodžiai – „ūkininkų produktai“, „sezoninės žaliavos“, „šviežia ir skanu“.... Skaityti daugiau
Metų pradžoje pasipila viso pasaulio gastronomijos ekspertų, konsultantų, šefų spėjamos, numatomos ir jau rinką spėjusios užvaldyti maisto, gėrimų ir restoranų tendencijos. Kai kurios iš jų įsitvirtina ilgam ir tampa išties reikšmingos ir sektinos, kitos taip... Skaityti daugiau
Išėjus pro restorano duris į lauką yra tik 2 sprendimai arba 2 minutės, kuomet Jūsų svečias nuspręs, ar jis grįš pas Jus, ar užbrauks kryžiuką. Visa tai jis padaro greitai ir tiksliai, „pasižymi“ tai savo ilgalaikėje atmintyje. Jei Jūs jo lūkesčius... Skaityti daugiau
Jau išleistas ir platinamas naujas žurnalo „Restoranų verslas“ numeris. Žurnalas skirtas tiek restoranų, bei kitų maitinimo įstaigų, darbuotojams ir vadovams, tiek jų lankytojams. Naujausiame numeryje skaitykite apie: Neurogastronomiją, Etninę virtuvę, Kap... Skaityti daugiau
Nėra sudėtinga suorganizuoti šventės stalą. Tereikia suplanuoti ir suderinti meniu, apskaičiuoti, kiek reikės gėrimų, pasirūpinti tinkamais indais... Kada atiduoti šaltus, kada karštus patiekalus ... Kaip sutaupyti, bet neprarasti kokybės... Kaip susodinti... Skaityti daugiau
Iš ko Jums susideda žodis šventė? Pirmos mintys šaunančios į galvą daugeliu – stalas, vaišės, gėrimai, muzika/šokiai, vienas kitas žaidimas, torto dalinimas, išlydint svečius. Tačiau jau seniai vien gausus stalas nebesimbolizuoja gerovės ir svetingumo. Tad... Skaityti daugiau
Lietuva dar tik pradeda kulinarinio paveldo puoselėjimo epochą. Šia tema Lietuvoje išleistos kelios knygos vis labiau atskleidžia vietinės virtuvės paslaptis (R. Laužikas, N. Marcinkevičienė). Istoriniai mūsų krašto diduomenės valgyti patiekalai, tokie kaip... Skaityti daugiau
Kasmet stebime naujai atsidarančių ir užsidarančių restoranų bei kavinių „karuselę“. Taip, yra vietų Lietuvoje, kurios gyvuoja ir daugiau nei 20 metų, tačiau daug ir tokių, kurioms restoranų verslas pasibaigia vos prasidėjęs, tarsi trumpalaikis iššūkis.... Skaityti daugiau
Draugiškas aplinkai meniu, draugiški gyvūnams restoranai, o kaip su „Draugiškas vaikams meniu“? Lietuvoje tokiais meniu, deja, rūpinasi vos keletas restoranų, o juk auga naujoji klientų karta. Sveiki pasirinkimai ir padidintas dėmesys alergenams vaikų meniu –... Skaityti daugiau
Šią savaitę kulinarijos ir renginių studijoje “Čiop Čiop“ studijos vadovė ir tinklaraštininkė Urtė Mikelevičiūtė pristatė naujausias vestuvių tendencijas 2017-iems metams. Buvo išskirtos trys pagrindinės kryptys: boho, aristokratija bei minimalizmas. Skaityti daugiau
Daugeliui pažįstama situacija, kai tenka pasijausti nejaukiai, nes negali palikti arbatpinigių arba tenka ieškoti artimiausio bankomato, kad išgrynintum pinigus. Ką gi, netolimoje ateityje galima bus pamiršti šią problemą. Skaityti daugiau
Vakar „Kempinski“ viešbutyje 13 virėjų, konditerių ir someljė bei vyno žinovų komandų kūrė saldžius stebuklus ir kovojo dėl „Auksinės šakutės“ įvertinimo. Septintą kartą vykusio Vyno ir deserto čempionato nugalėtojais tapo restorano „Stebuklai“... Skaityti daugiau
Visame pasaulyje populiarėjantis veganizmas neaplenkė ir Lietuvos. Į sparčiai augančią veganų bendruomenę jau atkreipė dėmesį verslas - prekybos centruose ir specializuotose parduotuvėse atsiranda veganams skirtos lentynos, o maitinimo įstaigos į meniu įtraukia... Skaityti daugiau
Cukrus, druska ir riebalai. Ši trijulė, ko gero, dažniausiai linksniuojama dietologų, gydytojų, sveikos gyvensenos propaguotojų. Ir jei druska ar riebalai kartais dar randa "išteisinimą", cukrus - niekada. Išvengti cukraus – nauja gastronominė tendencija pasaulio... Skaityti daugiau
Jau ateinantį pirmadienį, spalio 24 d. prabanga alsuojančiame „Kempinski“ viešbutyje šurmuliuos septintasis Vyno ir desertų čempionatas. Beveik rekordinis 20-ties – virėjų, konditerių ir someljė ar vyno žinovų – komandų skaičius sieks aukščiausio... Skaityti daugiau