Naujienos

Įdomios restoranų koncepcijos iš užsienio I
Kiekvienais metais leidinyje "Restoranų verslas" ir Meniu.lt portale pristatomos įdomios užsienio restoranų koncepcijos. Kiekvienais sekančiais metais bent kelios iš pristatytų idėjų įgyvendinamos Lietuvoje. Kuri koncepcija įkvėps šį kartą?

Inamo – subalansuota no-lifer'iams

Ar teko girdėti šiandien populiarią sąvoką – no-life'nimas? Internetiniame jaunimo žodyne šis žodis turi tokį apibrėžimą: „Žaisti su kompu wisa para ir pns. (netureti gyvenimo)“ (kalba netaisyta – aut.past.). Azijietiškos virtuvės restorane Inamo Londone galima nolife'inti į valias. Čia beveik visi procesai ir pramogos kompiuterizuoti: maisto užsakymas vyksta be padavėjų, per interaktyvų meniu, kuris projektuojamas net ne kompiuteryje, o tiesiog ant stalo. Visi patiekalai, esantys valgiaraštyje, atvaizduojami ant stalo lėkštėje, todėl nekyla klausimų apie porcijos dydį ar serviruotę. Naudojantis šia išmania projekcija, galima susikurti sau patinkančią „staltiesę“, išsikviesti taksi, patyrinėti vietos apylinkes ar žaisti kompiuterinius žaidimus su pietų kompanionu. Prie staliukų įrengti lietimui jautrūs ekranai, kuriuose galima stebėti, kas vyksta virtuvėje, kurioje įrengta kamera, fiksuojanti veiksmą realiu metu.
http://www.inamo-restaurant.com

Image00005

Yellow Treehouse – vaikystės svajonė

Apie namelį medyje svajoja visi vaikai. O apie vakarienę medyje svajoja ir suaugusieji! Naujojoje Zelandijoje iš ekologiškų medžiagų tiesiog medyje, 10-ties metrų aukštyje įrengtas kokono formos restoranas. Į jį patekti galima įveikus 60-ties metrų tiltelį. Restoranas suprojektuotas taip, jog būtų apšviestas saulės ir pilnas gryno oro.
Namelis medyje iš pradžių buvo 2008-ųjų metų marketingo kampanijos „Yellow Pages“ (liet. „geltonieji puslapiai“) dalis. Ši kampanija atkreipė dėmesį į tai, jog kasmet vien JAV išleidžiama apie 500 milijonų telefonų ir adresų knygų – kiekvienam gyventojui tenka po dvi. Šiam tikslui iškertama 9 milijonai medžių.
Šiandien Yellow Treehouse – sėkmingas restoranas, į kurį patekti įmanoma tik iš anksto rezervavus staliuką. Ar matėte lietuvišką filmą „Aš esi Tu“, kur svajotojas architektas pasistato stiklinį namelį medyje? Puiki idėja restoranui Lietuvoje – šalyje, dar turinčioje nemažai miškų.
http://www.yellowtreehouse.co.nz

Image00008

„Superklubai“

Renkantis restoraną, kuriame valgysite, svarbu, kad jis būtų patogioje vietoje, kad jame būtų jauku, geras aptarnavimas, tačiau svarbiausia – maistas. Tuo tarpu nors maistui „superklubuose“ taip pat skiriama daug dėmesio, ne mažiau svarbiu čia tampa ir kitų pojūčių lavinimas. „Superklubas“ – tai ir restoranas, ir klubas, ir kunkuliuojantis meno, kultūrų bei performansų mišinys. Teisingiausia būtų tai vadinti socialiniu reiškiniu, kuris tampa atsaku didėjančiai masei žmonių, kurių nebetenkina vien skani vakarienė ir jauki aplinka.

Pats pavadinimas „superklubas“ skamba super intriguojančiai ir super solidžiai. Tačiau žaviausia tai, jog kalbant apie „superklubus“ nėra jokių apibrėžimų ar normų. Štai Pret a Diner (http://www.pretadiner.com ) „superklubas“ – Michelin lygio virtuvė ir maistas, meistriškai suplakti kokteiliai, menas, muzika ir žmonės – viskas sumaišyta ir persipynę, siekiant sukurti kultūrinį reiškinį ir sukelti naujus, daugialypius pojūčius valgymo kultūroje. Pret a Diner neturi adreso ir gali atsirasti bet kurioje pasaulio šalyje. Esminis tokio „superklubo“ skirtumas nuo „pop-up“ restorano (koncepcija aprašyta „Restoranų verslo“ Nr. 40) – maistas yra tik dalis performanso, kuriame susipynę įvairios meno rūšys. Vakarienės metu gali vykti madų pasirodymas, gyvos muzikos vakaras ir šokių pamokos, pasaulio virtuvių pristatymas ir keliautojų įspūdžiai, išskirtinai moterų vakarėliai ir t. t. Svarbiausia – naujos ir unikalios patirtys.

Image00002Nuotrauka: Pete Cameron Dominkovits

Per daug vargo? Galima ir kitaip! The Endless Meal (http://www.theendlessmeal.ca , Kanada) „superklubas“ siūlo išskirtinių patyrimų vakarienes 8-10-čiai žmonių. Čia maistas patiekiamas šeimyniškai, didžiulėse lėkštėse stalo viduryje, nedalinamas į porcijas. Pagrindinis tikslas – naujos pažintys ir aktyvi socializacija vakarienės metu, mat į tokias vakarienes prie vieno stalo susirenka nepažįstami žmonės.

Image00001_1

Din din (www.dindinportland.com, JAV) „superklubas“ rengia vakarėlius tris kartus per savaitę, jų metu ragaujami 23 mini patiekalai arba 6 patiekalų, suderintų su vynais, vakarienės, maistas ruošiamas iš vietinių, sezoninių žaliavų. Tokie vakarėliai dažniausiai trunka visą naktį.
Image00001_2

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Tiekėjai kelia kainas, konkurentai plečiasi, keičiasi vartotojų skonis, įpročiai, o Jūs liekate tokie patys? Dažnai ne restoranai sustoja vietoje, o jų savininkai atsiremia į fantazijos ir ryžto ribas. Jūsų restoranas pasiekė ribas. Lankytojų visada turite,... Skaityti daugiau
Etninės, istorinės lietuvių virtuvės augantį populiarumą įrodo vis daugiau naujų restoranų pristatančių tikrąją lietuvių virtuvę, neturinčia nieko bendro su kugeliu ir cepelinais. Tarp geriausių Lietuvos šefų vyksta nemažai „kulinarinių... Skaityti daugiau
Rytoj laukia ypatingų vakarienių metas. Leiskite sau leistis į nedidelį kulinarinį nuotykį ar net eksperimentą. Įsivaizduokite, jog restorano meniu pagrindiniais patiekalais tapo...desertai. Užsisakykite desertą "į priekį", arba skirkite ištisą vakarienę... Skaityti daugiau
Kvapas yra vienas svarbiausių skonio įvertinimo ir formavimo kriterijų. Kai kurių tyrimų duomenimis, tinkamas kvapas sudaro 75 proc. patiekalo sėkmės. Tačiau uoslė, kaip ir skonis, mums atrodo toks įprastas dalykas, jog net nesusimąstome, kaip vyksta pats užuodimo... Skaityti daugiau
Kovo 18-19 d. viešbučio „Radisson Blu” konferencijų centre Vilniuje vyks jau penktąjį kartą organizuojama Ann Wigmore sveikos mitybos konferencija. Pranešimus renginyje skaitys visame pasaulyje žinomi mitybos specialistai Brenda Davis, Jeffrey Smithas, Mladenas... Skaityti daugiau
„Didelės porcijos“, „Sočiai ir nebrangiai“, „Daug ir skaniai“ – vos prieš keletą metų tai buvo pagrindiniai reklaminiai restoranų šūkiai. Šiandien raktiniai žodžiai – „ūkininkų produktai“, „sezoninės žaliavos“, „šviežia ir skanu“.... Skaityti daugiau
Metų pradžoje pasipila viso pasaulio gastronomijos ekspertų, konsultantų, šefų spėjamos, numatomos ir jau rinką spėjusios užvaldyti maisto, gėrimų ir restoranų tendencijos. Kai kurios iš jų įsitvirtina ilgam ir tampa išties reikšmingos ir sektinos, kitos taip... Skaityti daugiau
Išėjus pro restorano duris į lauką yra tik 2 sprendimai arba 2 minutės, kuomet Jūsų svečias nuspręs, ar jis grįš pas Jus, ar užbrauks kryžiuką. Visa tai jis padaro greitai ir tiksliai, „pasižymi“ tai savo ilgalaikėje atmintyje. Jei Jūs jo lūkesčius... Skaityti daugiau
Jau išleistas ir platinamas naujas žurnalo „Restoranų verslas“ numeris. Žurnalas skirtas tiek restoranų, bei kitų maitinimo įstaigų, darbuotojams ir vadovams, tiek jų lankytojams. Naujausiame numeryje skaitykite apie: Neurogastronomiją, Etninę virtuvę, Kap... Skaityti daugiau
Nėra sudėtinga suorganizuoti šventės stalą. Tereikia suplanuoti ir suderinti meniu, apskaičiuoti, kiek reikės gėrimų, pasirūpinti tinkamais indais... Kada atiduoti šaltus, kada karštus patiekalus ... Kaip sutaupyti, bet neprarasti kokybės... Kaip susodinti... Skaityti daugiau
Iš ko Jums susideda žodis šventė? Pirmos mintys šaunančios į galvą daugeliu – stalas, vaišės, gėrimai, muzika/šokiai, vienas kitas žaidimas, torto dalinimas, išlydint svečius. Tačiau jau seniai vien gausus stalas nebesimbolizuoja gerovės ir svetingumo. Tad... Skaityti daugiau
Lietuva dar tik pradeda kulinarinio paveldo puoselėjimo epochą. Šia tema Lietuvoje išleistos kelios knygos vis labiau atskleidžia vietinės virtuvės paslaptis (R. Laužikas, N. Marcinkevičienė). Istoriniai mūsų krašto diduomenės valgyti patiekalai, tokie kaip... Skaityti daugiau
Kasmet stebime naujai atsidarančių ir užsidarančių restoranų bei kavinių „karuselę“. Taip, yra vietų Lietuvoje, kurios gyvuoja ir daugiau nei 20 metų, tačiau daug ir tokių, kurioms restoranų verslas pasibaigia vos prasidėjęs, tarsi trumpalaikis iššūkis.... Skaityti daugiau
Draugiškas aplinkai meniu, draugiški gyvūnams restoranai, o kaip su „Draugiškas vaikams meniu“? Lietuvoje tokiais meniu, deja, rūpinasi vos keletas restoranų, o juk auga naujoji klientų karta. Sveiki pasirinkimai ir padidintas dėmesys alergenams vaikų meniu –... Skaityti daugiau
Šią savaitę kulinarijos ir renginių studijoje “Čiop Čiop“ studijos vadovė ir tinklaraštininkė Urtė Mikelevičiūtė pristatė naujausias vestuvių tendencijas 2017-iems metams. Buvo išskirtos trys pagrindinės kryptys: boho, aristokratija bei minimalizmas. Skaityti daugiau