Naujienos

Įdomios restoranų koncepcijos
Vieno patiekalo restoranai, mokėk už valandas, "pasidaryk pats" restoranai - įdomūs ir pasiteisinę sprendimai.

Vieno patiekalo restoranai – Mono

Tokių restoranų meniu galima rasti vieną vienintelį patiekalą, tačiau šefų ir (dažniausiai) lankytojų teigimu, tas vienintelis patiekalas būna „atidirbtas“ iki tobulumo. Ši koncepcija nėra vienetinė. Pasaulyje nemažai tokių restoranų – žemiau populiariausi, kuriuose ne visada rasite laisvą vietą:

-    ,,Cha Ca La Vong“ (Vietnamas). Cha ca reiškia ,,ant ugnies kepta žuvis“, todėl labai aišku, ką ragausite šiame restorane. Visada tik ant žarijų kepta žuvis ir visada tik 9 doleriai. Restoranui vadovauja jau ketvirta karta, o naudojami tik proproprosenelių receptai.
-    ,,Lawry’s the Prime Rib“ (JAV) – jei esate jautienos šonkauliukų mėgėjai. 4 dydžių porcijos, bulvės, špinatai ir pupelės arba Yorkshire pudingas garnyrui. Kaina –  apie 30 dolerių.
-    ,,Kyushu Jyangara Ramen Akihabara“ (Japonija) – mono restoranas, tapęs tinklu. Restoranuose galima išsirinkti kelias populiariųjų japoniškų makaronų variacijas su įvairiausiais ingredientais patiekalo amen.
-    ,,Chez rotisseur“ (Marokas). Kiekvieną vakarą Djemaa el-Fna aikštėje įsikuria šimtai maisto stelažų savo meniu siūlančių viską nuo sriubos iki deserto – tai viena mėgstamiausių turistų vietų. Bet juk mes su Jumis žinome, kad skaniausia ir įdomiausia ten, kur valgo vietiniai. O marokiečiai, paėjėję keletą metrų nuo pagrindinės miesto aikštės, mono „restorane“ mėgaujasi mėgstamiausiu berberų patiekalu krosnyje – kepta ėriuko galva.
-    ,,Le Relais de Venise arba L’Entrecote de Paris“ (Prancūzija) – 46-erius metus veikiantis restoranas, kasdien gaminantis tą patį patiekalą: salotas su žemės riešutais, jautienos steiką ir keptas bulves su ypatinguoju padažu, dėl kurio, sakoma, prie restorano, pietų metu, visuomet driekiasi eilės.

Restoranų vadovai sutartinai teigia, kad vienas geras pasirinkimas yra geriau nei dešimt prastų.

Mokėk už valandas


Maskvoje atidaryta unikali kavinė „Butterfly“, kurioje moki ne už tai, ką užsisakai, bet už tai, kiek laiko joje praleidai. 1,5 rublių (13 ct.) per minutę,  90 rublių (8 Lt) už valandą.

Kavinėje įrengtas nedidelis susitikimų kambarys, patalpa su minkštais baldais, galima naudotis stalo žaidimais, visada rasti naujausią spaudą ir nemokamai prisijungsi prie interneto. Tokia kavinė puiki išeitis freelancer‘iams be nuosavo biuro ar verslo susitikimams. Kavinėje veikia ir baras, kuriame nėra alkoholio bet galima rasti nemažai rūšių arbatos, kavos, įvairių desertų. Įdomiausia, kad į šią kavinę galima atsinešti ir savo gėrimus bei maistą.

Kas dieną po naują šefą


„Un Jour, Un Chef” (liet. „Viena diena, vienas šefas“) – tai Paryžiaus restoranas, kuriame kiekvieną vakarą dirba vis skirtingi, jauni ir kūrybingi virtuvės meistrai. Kiekvieną vakarą restorano šeimininkai leidžia naudotis visa turima restorano įranga bei produktais, o „vieno vakaro šefas“ turi visiška meniu koncepcijos, patiekalų paruošimo ir pateikimo būdų laisvę. Jei to vakaro šefas nepakankamai patyręs, kad „suktųsi“ virtuvėje vienas, jis gauna padėjėjų.

Tokia koncepcija ypač patogi restoranui. Jauniesiems virtuvės talentams – tai savęs realizacija ir šansas pabūti vyriausiuoju virėju, o restorano vadovams – nemokamas darbuotojas. Tuo tarpu lankytojai kasdien gauna „vakarienę siurprizą“ už protingą kainą.

„Atviras“ restoranas

Olandijoje esantis „Instructables“ restoranas vadina save pirmuoju visiškai atviru restoranu pasaulyje. „Lankydamiesi restoranuose mokate už paruoštą patiekalą, bet nežinote, už ką tiksliai. Jei patinka baldai, galbūt galite nusipirkti tokius ar panašius. Mūsų restorane Jūs gaunate instrukcijas, kaip pasidaryti patiems patiekalus, kuriuos pas mus valgėte ir kaip susikonstruoti baldus, ant kurių pas mus sėdėjote“, – pasakoja restorano šeimininkai.

Visos „instrukcijos“ yra talpinamos puslapyje http://www.instructablesrestaurant.com , o įdomiausia, kad bet kas ten gali talpinti savo receptus ir idėjas ir stebėti, kaip jos virsta realybe restorane.

Pusryčiams šviesos?

Šviesos terapija, medikų teigimu, sukelia biocheminius pokyčius smegenyse, taip pakeldama nuotaiką, stiprindama imuninę sistemą, atpalaiduoja. Šia informacija pasinaudojo švedai, Stokholme atidarę „Iglo ljuscafe“ – šviesos terapijos kavinę. Baltos sienos, balti baldai, visas aptarnaujantis personalas ir lankytojai apsivilkę baltai (pastariesiems balti apsiaustai duodami vos įėjus į restoraną). Jokios muzikos, jokių mobiliųjų telefonų – tik šviesa ir geras maistas. Šiuo metu kavinė ieško naujų patalpų.

Grįžti atgal

SPVG_zenklai

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Kovo 18-19 d. viešbučio „Radisson Blu” konferencijų centre Vilniuje vyks jau penktąjį kartą organizuojama Ann Wigmore sveikos mitybos konferencija. Pranešimus renginyje skaitys visame pasaulyje žinomi mitybos specialistai Brenda Davis, Jeffrey Smithas, Mladenas... Skaityti daugiau
„Didelės porcijos“, „Sočiai ir nebrangiai“, „Daug ir skaniai“ – vos prieš keletą metų tai buvo pagrindiniai reklaminiai restoranų šūkiai. Šiandien raktiniai žodžiai – „ūkininkų produktai“, „sezoninės žaliavos“, „šviežia ir skanu“.... Skaityti daugiau
Metų pradžoje pasipila viso pasaulio gastronomijos ekspertų, konsultantų, šefų spėjamos, numatomos ir jau rinką spėjusios užvaldyti maisto, gėrimų ir restoranų tendencijos. Kai kurios iš jų įsitvirtina ilgam ir tampa išties reikšmingos ir sektinos, kitos taip... Skaityti daugiau
Išėjus pro restorano duris į lauką yra tik 2 sprendimai arba 2 minutės, kuomet Jūsų svečias nuspręs, ar jis grįš pas Jus, ar užbrauks kryžiuką. Visa tai jis padaro greitai ir tiksliai, „pasižymi“ tai savo ilgalaikėje atmintyje. Jei Jūs jo lūkesčius... Skaityti daugiau
Jau išleistas ir platinamas naujas žurnalo „Restoranų verslas“ numeris. Žurnalas skirtas tiek restoranų, bei kitų maitinimo įstaigų, darbuotojams ir vadovams, tiek jų lankytojams. Naujausiame numeryje skaitykite apie: Neurogastronomiją, Etninę virtuvę, Kap... Skaityti daugiau
Nėra sudėtinga suorganizuoti šventės stalą. Tereikia suplanuoti ir suderinti meniu, apskaičiuoti, kiek reikės gėrimų, pasirūpinti tinkamais indais... Kada atiduoti šaltus, kada karštus patiekalus ... Kaip sutaupyti, bet neprarasti kokybės... Kaip susodinti... Skaityti daugiau
Iš ko Jums susideda žodis šventė? Pirmos mintys šaunančios į galvą daugeliu – stalas, vaišės, gėrimai, muzika/šokiai, vienas kitas žaidimas, torto dalinimas, išlydint svečius. Tačiau jau seniai vien gausus stalas nebesimbolizuoja gerovės ir svetingumo. Tad... Skaityti daugiau
Lietuva dar tik pradeda kulinarinio paveldo puoselėjimo epochą. Šia tema Lietuvoje išleistos kelios knygos vis labiau atskleidžia vietinės virtuvės paslaptis (R. Laužikas, N. Marcinkevičienė). Istoriniai mūsų krašto diduomenės valgyti patiekalai, tokie kaip... Skaityti daugiau
Kasmet stebime naujai atsidarančių ir užsidarančių restoranų bei kavinių „karuselę“. Taip, yra vietų Lietuvoje, kurios gyvuoja ir daugiau nei 20 metų, tačiau daug ir tokių, kurioms restoranų verslas pasibaigia vos prasidėjęs, tarsi trumpalaikis iššūkis.... Skaityti daugiau
Draugiškas aplinkai meniu, draugiški gyvūnams restoranai, o kaip su „Draugiškas vaikams meniu“? Lietuvoje tokiais meniu, deja, rūpinasi vos keletas restoranų, o juk auga naujoji klientų karta. Sveiki pasirinkimai ir padidintas dėmesys alergenams vaikų meniu –... Skaityti daugiau
Šią savaitę kulinarijos ir renginių studijoje “Čiop Čiop“ studijos vadovė ir tinklaraštininkė Urtė Mikelevičiūtė pristatė naujausias vestuvių tendencijas 2017-iems metams. Buvo išskirtos trys pagrindinės kryptys: boho, aristokratija bei minimalizmas. Skaityti daugiau
Daugeliui pažįstama situacija, kai tenka pasijausti nejaukiai, nes negali palikti arbatpinigių arba tenka ieškoti artimiausio bankomato, kad išgrynintum pinigus. Ką gi, netolimoje ateityje galima bus pamiršti šią problemą. Skaityti daugiau
Vakar „Kempinski“ viešbutyje 13 virėjų, konditerių ir someljė bei vyno žinovų komandų kūrė saldžius stebuklus ir kovojo dėl „Auksinės šakutės“ įvertinimo. Septintą kartą vykusio Vyno ir deserto čempionato nugalėtojais tapo restorano „Stebuklai“... Skaityti daugiau
Visame pasaulyje populiarėjantis veganizmas neaplenkė ir Lietuvos. Į sparčiai augančią veganų bendruomenę jau atkreipė dėmesį verslas - prekybos centruose ir specializuotose parduotuvėse atsiranda veganams skirtos lentynos, o maitinimo įstaigos į meniu įtraukia... Skaityti daugiau
Cukrus, druska ir riebalai. Ši trijulė, ko gero, dažniausiai linksniuojama dietologų, gydytojų, sveikos gyvensenos propaguotojų. Ir jei druska ar riebalai kartais dar randa "išteisinimą", cukrus - niekada. Išvengti cukraus – nauja gastronominė tendencija pasaulio... Skaityti daugiau