Naujienos

Ekspromtas Pamėnkalnio gatvėje (Vilnius)
Įkurti viešojo maitinimo įstaigą Pamėnkalnio gatvėje, vienoje judriausių sostinės centro arterijų, nėra lengva. Nors čia pat Gedimino prospektas, pėsčiųjų srautai ir gausybė potencialių klientų, tačiau intensyvus eismas, nuolatinės parkingo problemos, galų gale didžiulė tarpusavio konkurencija kelia daug rūpesčių restoranų bei kavinių savininkams. Galbūt todėl įstaigų pavadinimai ir jų veiklos kryptys čia keičiasi dažniau, nei kituose Vilniaus rajonuose...
Įkurti viešojo maitinimo įstaigą Pamėnkalnio gatvėje, vienoje judriausių sostinės centro arterijų, nėra lengva. Nors čia pat Gedimino prospektas, pėsčiųjų srautai ir gausybė potencialių klientų, tačiau intensyvus eismas, nuolatinės parkingo problemos, galų gale didžiulė tarpusavio konkurencija kelia daug rūpesčių restoranų bei kavinių savininkams. Galbūt todėl įstaigų pavadinimai ir jų veiklos kryptys čia keičiasi dažniau, nei kituose Vilniaus rajonuose.

Vyresnio amžiaus sostinės gyventojai puikiai prisimena legendinę „Nykštuko“ kavinę, ilgą laiką veikusią Pamėnkalnio gatvėje, 24 numeriu pažymėtame name priešais „Pergalės“ kino teatrą. Pastarojo rūmus jau seniai okupavo aktyvusis „Pramogų bankas“, tuo tarpu kavinės patalpų likimas buvo permainingas: neišlaikęs kapitalizmo pradžios sunkmečio „Nykštukas“ savo veiklą nutraukė. Išnyko voverių narveliai, margi vaikiški baldai, o spalvingos Birutės Žilytės ir Algirdo Steponavičiaus freskos buvo negailėstingai užkaltos gipso kartono plokštėmis. Tolesnis patalpų likimas buvo permainingas: nors pavyko išlaikyti viešojo maitinimo funkciją, pavadinimai ir šeimininkai keitėsi vienas po kito. Paskutinė čia veikusi įstaiga – restoranas „Kaukazo belaisvė“ – tyliai užsidarė praeito sezono pabaigoje.

Ir štai sausio pabaigoje vilniečiai buvo pakviesti į naujojo restorano atidarymą. Pavadinimas „Anisas“ daugeliui asocijuojasi su egzotišku ir aitriu anyžių skoniu, tačiau nei pats augalas, nei jo kilmės regionas nėra akcentuojami. Interjere nerasime nei Artimųjų Rytų, nei Viduržemio jūros motyvų – greičiau nuosaikų europietišką minimalizmą, papildytą spalvotais dekoro elementais. Bendras salės plotas yra 145 kv. m, joje vienu metu gali susėsti apie 40 žmonių, o reikalui esant gilumoje gali būti atskirta 15 vietų banketinė salytė. Didžiuliai vitrininiai langai, kadaise užtverti želdiniais ir dekoracijomis, dabar yra plinai atidengti; dieną pro juos plūsta gausybė natūralios šviesos, o naktį ryškiai apšviesta salė traukia praeivių žvilgsnius, kviesdama užeiti į vidų. Pirmosiomis „Aniso“ darbo savaitėmis tai ypač aktualu, kadangi yra būtina paskelbti apie save, pritraukti publiką, o išorinė restorano iškaba kol kas dar nėra padaryta. Nėra galutinai nusistovėjusi ir bendra interjero koncepcija, kurios tolesnė raida priklauso nuo galimybės atidengti jau minėtas „Nykštuko“ freskas. Aišku, kad toks ryškus spalvinis akcentas gerokai pakoreguotų ne tik interjero vaizdą, bet ir visą restorano veiklos strategiją. Pavyzdžiui, planuojamus čia rengti gyvosios muzkos vakarus gali tekti pakeisti kitokio tipo renginiais.

Kol kas nėra nusistovėjusi ir bazinio meniu sudėtis. Aišku, kad dienos metu jį sudarys kelių rūšių kompleksiniai pietūs, tačiau virtuvės pajėgumai ir personalo kvalifikacija leidžia atlikti kur kas platesnes kulinarines paieškas. Pasak „Aniso“ direktoriaus, artimiausiomis savaitėmis svečius ketinama vilioti rinktiniais įvairių pasaulio virtuvių patiekalais, iš kurių palaipsniui bus suformuotas lankytojams patrauklus meniu. Ketinama atgaivinti ir keletą firminių “Nykštuko” laikų receptų (visų pirma desertus ir saldumynus), ne tik tikintis prisikviesti daugiau vaikų savaitgaliais, bet ir apeliuojant į jų tėvų bei senelių nostalgijos jausmą. Freskų atidengimas tokiu atveju taptų tiesiog gyvybiškai svarbus...

Restorano bendrasavininkė Gitana Grabauskienė kitą „Aniso“ įvaizdžio stiprinimo galimybę mato stiprios bendraminčių komandos sutelkime. Užsienyje įgytą vadybos patirtį ji ketina panaudoti tam, kad klientai būtų ne tik maloniai aptarnaujami, bet ir pajaustų natūralią jaukumo ir nuoširdumo atmosferą, būdingą šeimyninėms įmonėms. Lankytojus čia norima sutikti kaip senus draugus, kurių kiekvienas apsilankymas kelia džiaugsmą bei malonius rūpesčius. Aišku, įgyvendinti tokią koncepciją yra nepalyginamai sunkiau, nei ją nupasakoti, bet jeigu tai pavyks, „Anisas“ įsitvirtins sostinės centre ir savo populiarumu galbūt prilygs garsiajam pirmtakui.

Daugiau apie restoraną>>

Parengė: Jonas Malinauskas
Nuotraukoje restorano firminis patiekalas - krevetės su anyžiniu padažu

2011 02 14

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Nepriklausomo vyno kultūros portalo Vynai.com filosofija yra atrasti gerą ir džiuginantį gėrimą, nereklamuoti nevertų dėmesio ir nekokybiškų produktų, priminti apie saiką ir atsakomybę vartojant vyną. Žemiau rasite geriausių proginių vynų trisdešimtuką nuo... Skaityti daugiau
Meniu.lt portale, Jūsų patogumui, speciali rubrika - "Kur švęsti Šv. Kalėdas ir Naujuosius metus". Šioje, kiekvieną dieną atnaujinamoje rubrikoje, vienoje vietoje rasite visus geriausius Lietuvos restoranų, kavinių, viešbučių pasiūlymus, kur skaniai, jaukiai ir... Skaityti daugiau
2014 metai palieka sceną, o vynai.com portalas 13 metų iš eilės vyno mylėtojams paruošia geriausių Lietuvoje parduodamų vynų iki 40 Lt („Geri vynai“) ir 41-100 Lt („Proginiai vynai“) varžytuves. Per  šiuos metus ragavome šimtus vynų, ieškodami,... Skaityti daugiau
Kadangi 2015 metai pagal kiniečius zodiaką bus ožio/avino metai, mes jiems pasiruošiame iš peties. Specialiai užauginome veršiuką bei ėriukus mūsų sodyboje, prisimarinavome daržovių ir visų kitų gėrybių. Didžioji dalis patiekalų bus gaminami tik iš mūsų... Skaityti daugiau
Norite ypatingai atšvęsti Naujuosius metus? Gruodžio 31 d. kviečiame jaukiai pasitikti 2015-uosius žaliosios medinės ožkos metus dangiškame TV bokšto restorane „Paukščių takas“. Mėgausitės ypatingu naujametiniu meniu, malonia saksofono muzika, gera kompanija... Skaityti daugiau
Trakų Kompleksą, paslaugas teikiantį patraukliomis kainomis, sudaro: 90 vietų konferencijų salė, profesionali šviežio maisto virtuvė, kurioje galime pagaminti tiek įprastus, tiek išskirtinius patiekalus, panoraminė dengta terasa, aqua erdvė - pirtis, priešpirčio... Skaityti daugiau
Žinoma kulinarinė knyga. Tačiau tai ne pasiūlymas „avantgard“ ar „extravagant“ stiliaus kulinarijai, ar jūsų lentynos kolekcijos papildymui (kaip dabar madinga - gražus viršelis ir „žymus“ autorius)... Pripažinkite, kad šiandien, kai kulinarines knygas... Skaityti daugiau
Visame pasaulyje Kalėdas švenčiame kitaip. Tačiau džiaugsmas ir šiluma, kurį jos atneša į kiekvienus namus, — štai, ką visi turime bendro. Šilčiausios šventinės dovanos, kuriomis gali su kuo nors dalytis – tai lyg ritualas, lyg bendrumo, artumo simbolis.... Skaityti daugiau
„Kempinski“ restorane „Telegrafas“ rūpinasi visų švenčių ypatingu maistu ir atmosfera. Kūčių vakarą čia galima bus skanauti vyriausiojo šefo Javier Lopez sukurtą vakarienę, pirmąją Kalėdų dieną - šventiniai pietūs, visą šventinį laikotarpį -... Skaityti daugiau
Čia atvykus apima įspūdis, kad esi gamtos apsuptyje, jautiesi privačiai, o įėjęs į pobūvių salę arba miegamuosius užuodi natūralų medžio kvapą. Ir pagalvoji, kada paskutinį kartą užuodžiau medžio kvapą? Pas senelius kaime? Su šypsena atsimeni... Skaityti daugiau
Kalėdinių vakarų metu galėsite pasimėgauti restorano Gourmet meniu arba specialiai Jums bus sukurtas individualus meniu, atsižvelgiant į Jūsų skonį ir pageidavimus. Stebuklingą Naujųjų metų naktį: saksofono bei pianino virtuozai Gintaras Remeikis ir Leonidas... Skaityti daugiau
Jei dar neapsisprendėte, kur sutikti Naujuosius metus - rinkitės kavinę "Agotos gryčia". Čia Jūsų lauks ne tik šventinė vakarienė, bet ir daug linksmybių, siurprizų, šokiai iki ryto ir, žinoma, Kalėdų senelis. Viena seniausių ir geriausiai vertinamų... Skaityti daugiau
Vilnius Grand Resort kviečia sutikti Naujuosius skambant rinktiniams populiariojo roko ir šokių muzikos kūriniams. Pagrindinė šios programos atlikėja – nepakartojamoji Šorena Janiašvili. Kartu su scenos profesionalų komanda Šorena nepalieka abejingo nei vieno... Skaityti daugiau
Kviečiame šiuos Naujuosius metus sutikti prabangiai Palangos pajūryje. Įspūdinga paskutiniąją 2014 metų naktį viešbučio restoranas taps filmavimo aikštele. Vakaro metu tik Jums – pasaulinio masto žvaigždės, virtuvės meistrų šedevrai ir ypatingos staigmenos! Skaityti daugiau
Kalėdos – tas nuostabus metas, kuomet stebuklinga nuotaika ir gerumu dalinamės su artimaisiais ir draugais... Vila „Dubgiris“ kolektyvas sveikina visus savo svečius su šia nuostabia švente ir kviečia gruodžio 25 dieną praleisti vakarą drauge! Vakarienės metu... Skaityti daugiau