Naujienos

Ekspromtas Pamėnkalnio gatvėje (Vilnius)
Įkurti viešojo maitinimo įstaigą Pamėnkalnio gatvėje, vienoje judriausių sostinės centro arterijų, nėra lengva. Nors čia pat Gedimino prospektas, pėsčiųjų srautai ir gausybė potencialių klientų, tačiau intensyvus eismas, nuolatinės parkingo problemos, galų gale didžiulė tarpusavio konkurencija kelia daug rūpesčių restoranų bei kavinių savininkams. Galbūt todėl įstaigų pavadinimai ir jų veiklos kryptys čia keičiasi dažniau, nei kituose Vilniaus rajonuose...
Įkurti viešojo maitinimo įstaigą Pamėnkalnio gatvėje, vienoje judriausių sostinės centro arterijų, nėra lengva. Nors čia pat Gedimino prospektas, pėsčiųjų srautai ir gausybė potencialių klientų, tačiau intensyvus eismas, nuolatinės parkingo problemos, galų gale didžiulė tarpusavio konkurencija kelia daug rūpesčių restoranų bei kavinių savininkams. Galbūt todėl įstaigų pavadinimai ir jų veiklos kryptys čia keičiasi dažniau, nei kituose Vilniaus rajonuose.

Vyresnio amžiaus sostinės gyventojai puikiai prisimena legendinę „Nykštuko“ kavinę, ilgą laiką veikusią Pamėnkalnio gatvėje, 24 numeriu pažymėtame name priešais „Pergalės“ kino teatrą. Pastarojo rūmus jau seniai okupavo aktyvusis „Pramogų bankas“, tuo tarpu kavinės patalpų likimas buvo permainingas: neišlaikęs kapitalizmo pradžios sunkmečio „Nykštukas“ savo veiklą nutraukė. Išnyko voverių narveliai, margi vaikiški baldai, o spalvingos Birutės Žilytės ir Algirdo Steponavičiaus freskos buvo negailėstingai užkaltos gipso kartono plokštėmis. Tolesnis patalpų likimas buvo permainingas: nors pavyko išlaikyti viešojo maitinimo funkciją, pavadinimai ir šeimininkai keitėsi vienas po kito. Paskutinė čia veikusi įstaiga – restoranas „Kaukazo belaisvė“ – tyliai užsidarė praeito sezono pabaigoje.

Ir štai sausio pabaigoje vilniečiai buvo pakviesti į naujojo restorano atidarymą. Pavadinimas „Anisas“ daugeliui asocijuojasi su egzotišku ir aitriu anyžių skoniu, tačiau nei pats augalas, nei jo kilmės regionas nėra akcentuojami. Interjere nerasime nei Artimųjų Rytų, nei Viduržemio jūros motyvų – greičiau nuosaikų europietišką minimalizmą, papildytą spalvotais dekoro elementais. Bendras salės plotas yra 145 kv. m, joje vienu metu gali susėsti apie 40 žmonių, o reikalui esant gilumoje gali būti atskirta 15 vietų banketinė salytė. Didžiuliai vitrininiai langai, kadaise užtverti želdiniais ir dekoracijomis, dabar yra plinai atidengti; dieną pro juos plūsta gausybė natūralios šviesos, o naktį ryškiai apšviesta salė traukia praeivių žvilgsnius, kviesdama užeiti į vidų. Pirmosiomis „Aniso“ darbo savaitėmis tai ypač aktualu, kadangi yra būtina paskelbti apie save, pritraukti publiką, o išorinė restorano iškaba kol kas dar nėra padaryta. Nėra galutinai nusistovėjusi ir bendra interjero koncepcija, kurios tolesnė raida priklauso nuo galimybės atidengti jau minėtas „Nykštuko“ freskas. Aišku, kad toks ryškus spalvinis akcentas gerokai pakoreguotų ne tik interjero vaizdą, bet ir visą restorano veiklos strategiją. Pavyzdžiui, planuojamus čia rengti gyvosios muzkos vakarus gali tekti pakeisti kitokio tipo renginiais.

Kol kas nėra nusistovėjusi ir bazinio meniu sudėtis. Aišku, kad dienos metu jį sudarys kelių rūšių kompleksiniai pietūs, tačiau virtuvės pajėgumai ir personalo kvalifikacija leidžia atlikti kur kas platesnes kulinarines paieškas. Pasak „Aniso“ direktoriaus, artimiausiomis savaitėmis svečius ketinama vilioti rinktiniais įvairių pasaulio virtuvių patiekalais, iš kurių palaipsniui bus suformuotas lankytojams patrauklus meniu. Ketinama atgaivinti ir keletą firminių “Nykštuko” laikų receptų (visų pirma desertus ir saldumynus), ne tik tikintis prisikviesti daugiau vaikų savaitgaliais, bet ir apeliuojant į jų tėvų bei senelių nostalgijos jausmą. Freskų atidengimas tokiu atveju taptų tiesiog gyvybiškai svarbus...

Restorano bendrasavininkė Gitana Grabauskienė kitą „Aniso“ įvaizdžio stiprinimo galimybę mato stiprios bendraminčių komandos sutelkime. Užsienyje įgytą vadybos patirtį ji ketina panaudoti tam, kad klientai būtų ne tik maloniai aptarnaujami, bet ir pajaustų natūralią jaukumo ir nuoširdumo atmosferą, būdingą šeimyninėms įmonėms. Lankytojus čia norima sutikti kaip senus draugus, kurių kiekvienas apsilankymas kelia džiaugsmą bei malonius rūpesčius. Aišku, įgyvendinti tokią koncepciją yra nepalyginamai sunkiau, nei ją nupasakoti, bet jeigu tai pavyks, „Anisas“ įsitvirtins sostinės centre ir savo populiarumu galbūt prilygs garsiajam pirmtakui.

Daugiau apie restoraną>>

Parengė: Jonas Malinauskas
Nuotraukoje restorano firminis patiekalas - krevetės su anyžiniu padažu

2011 02 14

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Dzūkijos širdyje, žymaus Nemunaičio kaimo kaimynystėje, yra tai, kas vilioja atvykti ne tik vietinius gyventojus, bet ir vilniečius, kauniečius ir net šiauliečius tai - pramogų parkas „Tarzanija“, kartu su naujutėlaičiu restoranu bei viešbučiu ir pobūviu... Skaityti daugiau
Jau vasario 2 - 8 dienomis restorane "Imperial" prasideda marmurinės jautienos gastronomijos savaitė. Staliukų rezervacija labai rekomenduojama. Skaityti daugiau
„Kempinski Hotel Cathedral Square“ viešbutis tapo vienu iš dvidešimt penkių geriausių Europos viešbučių. Didžiausias pasaulyje kelionių puslapis „TripAdvisor“ jį išrinko „Top 25 Hotels - Europe“ ir „Top 25 Luxury Hotels - Europe“ viešbučių... Skaityti daugiau
Pasiūlą formuoja paklausa, o mados vyrauja net ir maisto versle. Šiandien madinga maitintis sveikai, žinoti iš kur atkeliauja maistas, kaip jis užaugintas. Vis reiklesniais tampantiems restorano lankytojams, restoranai visame pasaulyje, kaip tik moka prisitaiko prie... Skaityti daugiau
Romantiškas vakaras prasidės karališku "Kir Royal" kokteiliu ir garsiausiais afrodiziakais - austrėmis. Pratęsimui - specialus keturių patiekalų meniu, kuris sujaudins kiekvieno gurmano gomurį, gyva muzika padės romantikai įsisiūbuoti! Skaityti daugiau
Vynuogių augintojas ir vyno ekspertas Ramūnas Pilvelis dalinasi tikro, vynuogių vyno receptu: "Vyną pradėjau gaminti universiteto pirmame kurse. Pradžioje iš būtinybės, vėliau dėl to, kad patiko pats procesas. Kai vaisiniai vynai atsibodo, užsimaniau pasigaminti... Skaityti daugiau
X Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos (LBKA) sezonas prasideda! Asociacija kviečia net į du renginius: tradicinį Žiemos žuvies barbekiu turnyrą Palangoje, kuris vyks vasario 14 d. ir Žiemos barbekiu varžytuves Trakuose vasario 16 d. Skaityti daugiau
Belmonto pramogų ir poilsio centre gali būti rengiami uždari pietūs, vakarienės, verslo susitikimai, konferencijos, pažymimos kitos svarbios progos. Ir tikrai niekas neprieštaraus, kad Belmontas  – pati tinkamiausia vieta vestuvių puotai. Šis rojaus kampelis... Skaityti daugiau
Darbo dienomis nuo 12 iki 15 val. kviečiame paskanauti gardžių dienos pietų restorane „Paukščių take“ besimėgaujant nuostabia Vilniaus miesto panorama. Skaityti daugiau
Dažnai organiško maisto porcijos yra mažesnės, tačiau jų maistinė vertė – žymiai didesnė, o skonis neprilygstamas. Kuo mažesnį atstumą maisto produktai yra keliavę, tuo mažiau jie bus apdoroti ir, tikėtina, žymiai ryškesnio ir geresnio skonio. Šiuo... Skaityti daugiau
„Gera Muzika Gyvai“ yra nuo 2006 m. veikianti ne pelno siekianti organizacija, kuri savo šiltais koncertais Lietuvos gyventojus pažindina su world muzikos stiliumi – šiuolaikine muzika, apjungiančia tradicijas, dabartinio žmogaus jausmus ir pomėgius. Šį pavasarį... Skaityti daugiau
Sausio 30 dieną Vila "Dubgiris" lankytojai kviečiami į linksmą gyvos muzikos vakarą su grupe „Liuks“. Vakaro svečiai laukiami nuo 19 val. Augusto Petkaus gyvai atliekamos saksofono melodijos skambės vakarienės metu. Skaityti daugiau
Virtuvės šefė Anna nesenai keliavusi po Meksiką pasiruošusi dalintis savo kulinariniais įspūdžiais iš spalvingosios šalies! Meksikos virtuvė abejingų nepalieka niekada! Kaip ir kiekvieną trečiadienį Čiop Čiop atveria duris visiems be išimties! Skaityti daugiau
Kaunas – krepšinio miestas. Niekam nereikia aiškinti, ką reiškia žodis „legionierius“. Tai sporto žvaigždė iš užsienio, užsivilkusi vietinės komandos marškinėlius. Tačiau legionieriai kovoja ne tik krepšinio aikštelėje, bet ir virtuvėje. Netikite?... Skaityti daugiau
Naujajame, žiemos įkvėptame, meniu - restorane rūkytos elnienos dešrelės su uogų čatniu, topinambų sriuba, anties "confit", keptos "Foie-Gras", naminis pyragas "Panettone". Tai tik dalis įspūdingo naujojo meniu, prie kurio patiekalų taip pat kruopščiai priderinti... Skaityti daugiau