Naujienos

Ekspromtas Pamėnkalnio gatvėje (Vilnius)
Įkurti viešojo maitinimo įstaigą Pamėnkalnio gatvėje, vienoje judriausių sostinės centro arterijų, nėra lengva. Nors čia pat Gedimino prospektas, pėsčiųjų srautai ir gausybė potencialių klientų, tačiau intensyvus eismas, nuolatinės parkingo problemos, galų gale didžiulė tarpusavio konkurencija kelia daug rūpesčių restoranų bei kavinių savininkams. Galbūt todėl įstaigų pavadinimai ir jų veiklos kryptys čia keičiasi dažniau, nei kituose Vilniaus rajonuose...
Įkurti viešojo maitinimo įstaigą Pamėnkalnio gatvėje, vienoje judriausių sostinės centro arterijų, nėra lengva. Nors čia pat Gedimino prospektas, pėsčiųjų srautai ir gausybė potencialių klientų, tačiau intensyvus eismas, nuolatinės parkingo problemos, galų gale didžiulė tarpusavio konkurencija kelia daug rūpesčių restoranų bei kavinių savininkams. Galbūt todėl įstaigų pavadinimai ir jų veiklos kryptys čia keičiasi dažniau, nei kituose Vilniaus rajonuose.

Vyresnio amžiaus sostinės gyventojai puikiai prisimena legendinę „Nykštuko“ kavinę, ilgą laiką veikusią Pamėnkalnio gatvėje, 24 numeriu pažymėtame name priešais „Pergalės“ kino teatrą. Pastarojo rūmus jau seniai okupavo aktyvusis „Pramogų bankas“, tuo tarpu kavinės patalpų likimas buvo permainingas: neišlaikęs kapitalizmo pradžios sunkmečio „Nykštukas“ savo veiklą nutraukė. Išnyko voverių narveliai, margi vaikiški baldai, o spalvingos Birutės Žilytės ir Algirdo Steponavičiaus freskos buvo negailėstingai užkaltos gipso kartono plokštėmis. Tolesnis patalpų likimas buvo permainingas: nors pavyko išlaikyti viešojo maitinimo funkciją, pavadinimai ir šeimininkai keitėsi vienas po kito. Paskutinė čia veikusi įstaiga – restoranas „Kaukazo belaisvė“ – tyliai užsidarė praeito sezono pabaigoje.

Ir štai sausio pabaigoje vilniečiai buvo pakviesti į naujojo restorano atidarymą. Pavadinimas „Anisas“ daugeliui asocijuojasi su egzotišku ir aitriu anyžių skoniu, tačiau nei pats augalas, nei jo kilmės regionas nėra akcentuojami. Interjere nerasime nei Artimųjų Rytų, nei Viduržemio jūros motyvų – greičiau nuosaikų europietišką minimalizmą, papildytą spalvotais dekoro elementais. Bendras salės plotas yra 145 kv. m, joje vienu metu gali susėsti apie 40 žmonių, o reikalui esant gilumoje gali būti atskirta 15 vietų banketinė salytė. Didžiuliai vitrininiai langai, kadaise užtverti želdiniais ir dekoracijomis, dabar yra plinai atidengti; dieną pro juos plūsta gausybė natūralios šviesos, o naktį ryškiai apšviesta salė traukia praeivių žvilgsnius, kviesdama užeiti į vidų. Pirmosiomis „Aniso“ darbo savaitėmis tai ypač aktualu, kadangi yra būtina paskelbti apie save, pritraukti publiką, o išorinė restorano iškaba kol kas dar nėra padaryta. Nėra galutinai nusistovėjusi ir bendra interjero koncepcija, kurios tolesnė raida priklauso nuo galimybės atidengti jau minėtas „Nykštuko“ freskas. Aišku, kad toks ryškus spalvinis akcentas gerokai pakoreguotų ne tik interjero vaizdą, bet ir visą restorano veiklos strategiją. Pavyzdžiui, planuojamus čia rengti gyvosios muzkos vakarus gali tekti pakeisti kitokio tipo renginiais.

Kol kas nėra nusistovėjusi ir bazinio meniu sudėtis. Aišku, kad dienos metu jį sudarys kelių rūšių kompleksiniai pietūs, tačiau virtuvės pajėgumai ir personalo kvalifikacija leidžia atlikti kur kas platesnes kulinarines paieškas. Pasak „Aniso“ direktoriaus, artimiausiomis savaitėmis svečius ketinama vilioti rinktiniais įvairių pasaulio virtuvių patiekalais, iš kurių palaipsniui bus suformuotas lankytojams patrauklus meniu. Ketinama atgaivinti ir keletą firminių “Nykštuko” laikų receptų (visų pirma desertus ir saldumynus), ne tik tikintis prisikviesti daugiau vaikų savaitgaliais, bet ir apeliuojant į jų tėvų bei senelių nostalgijos jausmą. Freskų atidengimas tokiu atveju taptų tiesiog gyvybiškai svarbus...

Restorano bendrasavininkė Gitana Grabauskienė kitą „Aniso“ įvaizdžio stiprinimo galimybę mato stiprios bendraminčių komandos sutelkime. Užsienyje įgytą vadybos patirtį ji ketina panaudoti tam, kad klientai būtų ne tik maloniai aptarnaujami, bet ir pajaustų natūralią jaukumo ir nuoširdumo atmosferą, būdingą šeimyninėms įmonėms. Lankytojus čia norima sutikti kaip senus draugus, kurių kiekvienas apsilankymas kelia džiaugsmą bei malonius rūpesčius. Aišku, įgyvendinti tokią koncepciją yra nepalyginamai sunkiau, nei ją nupasakoti, bet jeigu tai pavyks, „Anisas“ įsitvirtins sostinės centre ir savo populiarumu galbūt prilygs garsiajam pirmtakui.

Daugiau apie restoraną>>

Parengė: Jonas Malinauskas
Nuotraukoje restorano firminis patiekalas - krevetės su anyžiniu padažu

2011 02 14

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Dešimtasis, kulminacinis Kairėnų vasaros festivalio koncertas įvyks rugsėjo 7 d. 19 val. VU Botanikos sode. Jame pasirodys talentingasis atlikėjas Domantas Razauskas – žmogus, kurio nerasite šmėžuojančio televizijos ekranuose, neišgirsite grojančio... Skaityti daugiau
Mažiau nei per dvi valandas Didžiojoje Britanijoje susidaro tiek atliekų, jog jomis galima būtų užpildyti Siemens areną. "Pradėk nuo savęs" - taip skelbia visos sąmoningo vartojimo ir aplinkosaugos kampanijos. Tą ir nusprendė padaryti 50-ies vietų restorano... Skaityti daugiau
Lietingą rugpjūčio vakarą vyno mėgėjai rinkosi paragauti itališko vyno ir pažaisti protų mūšio. Gurkšnodami vyną svečiai kaip temperamentingi italai daug bendravo ir azartiškai dalyvavo žaidime. Skaityti daugiau
„Vero Cafe“ kavos barai neatsilieka nuo šiandieninių tendencijų ir šalia tradicinio kokybiško kavos puodelio siūlo išsirinkti tai, kas klientui arčiausiai širdies ir gomurio. Naujos koncepcjos tikslas yra pasiūlyti ne tik kokybišką kavą, bet ir maksimaliai... Skaityti daugiau
Restoranas „Esse“ ir žurnalistai Jurga ir Paulius Jurkevičiai rugsėjo 2 d., 19 kviečia į degustacinę vakarienę. Degustaciniame meniu karaliaus aštunkojai ir sezoninis desertas. Skaityti daugiau
Nuo rugpjūčio 22 dienos visos kainos restoranuose ir kavinėse privalo būti nurodytos litais ir eurais. Beveik 400 specialistų iš Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos pradėjo tikrinti, ar prekių ir paslaugų kainos į eurus perskaičiuotos teisingai. Tuo... Skaityti daugiau
Ko iš restorano pageidauja skubantis klientas? Skaniai pavalgyti? Be abejo. Ko pageidauja iš restorano klientas – gurmė? Ne tik pavalgyti, bet ir patirti išskirtinių skonio įspūdžių. Ir dar ne viskas. Gurmė nori gastronominės informacijos. Naujo jutiminio... Skaityti daugiau
Gatvės maistas – neabejotinai viena dinamiškiausių ir progresyviausių šių dienų maitinimo sferos tendencijų. Kelionėse po svečias šalis prisiragavę paprastų, bet egzotiškų patiekalų ir netradicinių derinių, restoranų lankytojai ieško kažko TOKIO ir... Skaityti daugiau
Netrukus į Lietuvą atvyksta naująja Etta James vadinama vokalistė su grupe „Freedonia“. Labiau bendruomene nei grupe save laikantis kolektyvas sulaukė pasaulio dėmesio taip pat bendruomenės dėka: jis gavo minios finansavimą pirmajam albumui. Kai to paties... Skaityti daugiau
Pirmoji Lietuvos sostinė Kernavė – nuostabaus grožio kultūros paveldas, išskirtinė vietovė, menanti svarbius Lietuvos istorijos laikus, unikalią kultūrinę tradiciją ir civilizaciją. Skaityti daugiau
Aš tikiuosi, jog pristatyti, kas yra Aldona Gečienė, Jums, mieli restoranų verslu besidomintieji, nereikia. O jeigu reikia, tai apibūdinčiau trumpai – „gastronomijos primadona“. Šefė, kuri kūrė ir kuria kulinarinius stebuklus bei prisidėjo prie restoranų... Skaityti daugiau
LRVVK Asociacija visus profesionalus kviečia dalyvauti konkursuose: Geriausias Lietuvos virėjas 2014, Geriausias Lietuvos konditeris 2014, Talentų konkursas 2014, Jaunųjų virėjų komanda 2014, Jaunųjų talentų konkursas 2014! Konkursai vyks 2014 m. lapkričio 6-7... Skaityti daugiau
„Prosecco“ – tai bene populiariausias putojantis vynas iš Šiaurės Italijos, pagamintas iš „Glera“ vynuogių. Tai pigesnis šampano pakaitalas, kuris geriamas tiek vienas, tiek maišomas į kokteilius. Skaityti daugiau
Nedidelė jauki mūsų restorano erdvė puikiai tiks įvairias progas atšvęsti norinčioms kompanijoms – šventės metu Jums priklausys visas restoranas. Paprastai prie vieno stalo šventės rengiamos iki 20 svečių, tačiau galime pastatyti papildomą stalą aštuoniems... Skaityti daugiau
„Pasiūlykite, ko man atsigerti prie grill šonkauliukų, o mano damai – prie šokoladinio pyrago?“ Ką padavėjas restorane atsakytų į šį prašymą? Prieš kelerius metus būtų pakvietęs someljė arba, vadovaudamasis rekomendacijomis, pasiūlytų vieną ar kitą... Skaityti daugiau