Naujienos

Ekspromtas Pamėnkalnio gatvėje (Vilnius)
Įkurti viešojo maitinimo įstaigą Pamėnkalnio gatvėje, vienoje judriausių sostinės centro arterijų, nėra lengva. Nors čia pat Gedimino prospektas, pėsčiųjų srautai ir gausybė potencialių klientų, tačiau intensyvus eismas, nuolatinės parkingo problemos, galų gale didžiulė tarpusavio konkurencija kelia daug rūpesčių restoranų bei kavinių savininkams. Galbūt todėl įstaigų pavadinimai ir jų veiklos kryptys čia keičiasi dažniau, nei kituose Vilniaus rajonuose...
Įkurti viešojo maitinimo įstaigą Pamėnkalnio gatvėje, vienoje judriausių sostinės centro arterijų, nėra lengva. Nors čia pat Gedimino prospektas, pėsčiųjų srautai ir gausybė potencialių klientų, tačiau intensyvus eismas, nuolatinės parkingo problemos, galų gale didžiulė tarpusavio konkurencija kelia daug rūpesčių restoranų bei kavinių savininkams. Galbūt todėl įstaigų pavadinimai ir jų veiklos kryptys čia keičiasi dažniau, nei kituose Vilniaus rajonuose.

Vyresnio amžiaus sostinės gyventojai puikiai prisimena legendinę „Nykštuko“ kavinę, ilgą laiką veikusią Pamėnkalnio gatvėje, 24 numeriu pažymėtame name priešais „Pergalės“ kino teatrą. Pastarojo rūmus jau seniai okupavo aktyvusis „Pramogų bankas“, tuo tarpu kavinės patalpų likimas buvo permainingas: neišlaikęs kapitalizmo pradžios sunkmečio „Nykštukas“ savo veiklą nutraukė. Išnyko voverių narveliai, margi vaikiški baldai, o spalvingos Birutės Žilytės ir Algirdo Steponavičiaus freskos buvo negailėstingai užkaltos gipso kartono plokštėmis. Tolesnis patalpų likimas buvo permainingas: nors pavyko išlaikyti viešojo maitinimo funkciją, pavadinimai ir šeimininkai keitėsi vienas po kito. Paskutinė čia veikusi įstaiga – restoranas „Kaukazo belaisvė“ – tyliai užsidarė praeito sezono pabaigoje.

Ir štai sausio pabaigoje vilniečiai buvo pakviesti į naujojo restorano atidarymą. Pavadinimas „Anisas“ daugeliui asocijuojasi su egzotišku ir aitriu anyžių skoniu, tačiau nei pats augalas, nei jo kilmės regionas nėra akcentuojami. Interjere nerasime nei Artimųjų Rytų, nei Viduržemio jūros motyvų – greičiau nuosaikų europietišką minimalizmą, papildytą spalvotais dekoro elementais. Bendras salės plotas yra 145 kv. m, joje vienu metu gali susėsti apie 40 žmonių, o reikalui esant gilumoje gali būti atskirta 15 vietų banketinė salytė. Didžiuliai vitrininiai langai, kadaise užtverti želdiniais ir dekoracijomis, dabar yra plinai atidengti; dieną pro juos plūsta gausybė natūralios šviesos, o naktį ryškiai apšviesta salė traukia praeivių žvilgsnius, kviesdama užeiti į vidų. Pirmosiomis „Aniso“ darbo savaitėmis tai ypač aktualu, kadangi yra būtina paskelbti apie save, pritraukti publiką, o išorinė restorano iškaba kol kas dar nėra padaryta. Nėra galutinai nusistovėjusi ir bendra interjero koncepcija, kurios tolesnė raida priklauso nuo galimybės atidengti jau minėtas „Nykštuko“ freskas. Aišku, kad toks ryškus spalvinis akcentas gerokai pakoreguotų ne tik interjero vaizdą, bet ir visą restorano veiklos strategiją. Pavyzdžiui, planuojamus čia rengti gyvosios muzkos vakarus gali tekti pakeisti kitokio tipo renginiais.

Kol kas nėra nusistovėjusi ir bazinio meniu sudėtis. Aišku, kad dienos metu jį sudarys kelių rūšių kompleksiniai pietūs, tačiau virtuvės pajėgumai ir personalo kvalifikacija leidžia atlikti kur kas platesnes kulinarines paieškas. Pasak „Aniso“ direktoriaus, artimiausiomis savaitėmis svečius ketinama vilioti rinktiniais įvairių pasaulio virtuvių patiekalais, iš kurių palaipsniui bus suformuotas lankytojams patrauklus meniu. Ketinama atgaivinti ir keletą firminių “Nykštuko” laikų receptų (visų pirma desertus ir saldumynus), ne tik tikintis prisikviesti daugiau vaikų savaitgaliais, bet ir apeliuojant į jų tėvų bei senelių nostalgijos jausmą. Freskų atidengimas tokiu atveju taptų tiesiog gyvybiškai svarbus...

Restorano bendrasavininkė Gitana Grabauskienė kitą „Aniso“ įvaizdžio stiprinimo galimybę mato stiprios bendraminčių komandos sutelkime. Užsienyje įgytą vadybos patirtį ji ketina panaudoti tam, kad klientai būtų ne tik maloniai aptarnaujami, bet ir pajaustų natūralią jaukumo ir nuoširdumo atmosferą, būdingą šeimyninėms įmonėms. Lankytojus čia norima sutikti kaip senus draugus, kurių kiekvienas apsilankymas kelia džiaugsmą bei malonius rūpesčius. Aišku, įgyvendinti tokią koncepciją yra nepalyginamai sunkiau, nei ją nupasakoti, bet jeigu tai pavyks, „Anisas“ įsitvirtins sostinės centre ir savo populiarumu galbūt prilygs garsiajam pirmtakui.

Daugiau apie restoraną>>

Parengė: Jonas Malinauskas
Nuotraukoje restorano firminis patiekalas - krevetės su anyžiniu padažu

2011 02 14

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Svetingumo kompleksas MONTE PACIS, spalio 16 d., Boso dienos proga pristatė naują restorano bosą ir šefą - Ernestą Viršilą. Šį profesionalą iš Londono į Lietuvą prikalbinome grįžti iš pasaulinės gastronomijos žvaigždės Peter Gordon (fusion virtuvės... Skaityti daugiau
Spalio 20–26 dienomis „Vyno klubas“ organizuoja Sakės kultūros savaitę, kurios metu „Vyno klube“ vyks pažintinės sakės degustacijos bei sakės ir austrių derinimo vakarai, o geriausi Lietuvos restoranai siūlys paragauti specialiai paruoštų patiekalų su... Skaityti daugiau
Kai restorane atneša patiekalą, patyręs virtuvės šefas ar gurmanas jo ragauti nepuola. Visų pirma lėkštę paglosto žvilgsnis, paskui – nosis ir tik paskiausiai - liežuvis. Tuo įsitikinusi Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos... Skaityti daugiau
Naujas žurnalo „Geras skonis“ numeris – spalvingas tarsi rudens lapai, šiugždantys tarp saulės blyksnių. Tai laikas, kai norisi išgerti puodelį karšto šokolado, kvepiančio cinamonu. Suruošti sekmadienio pietums tirštos avokadų sriubos, gardintos migdoliniais... Skaityti daugiau
Neseniai atsidariusio restorano meniu įkvepia ilgam ir geram pasisėdėjimui, kur pagrindinis vakaro tikslas – geras maistas, ruoštas ant žarijų. Taip, yra ir visos kitos sudedamosios dalys: švarus ir jaukus interjeras, kur vietą ir jaukumo „lygį“ gali pasirinkti... Skaityti daugiau
Kiekvieną Pirmadienį-Penktadienį „Radisson Blu Royal Astorija“ vestibiulyje nuo 14.00 iki 17.00 val. kviečiame mėgautis neprilygstamu popietės arbatos ritualu. Skaityti daugiau
Jei šiandien pietums valgėte marinuotą mėsos kepsnį su daržovėmis ir dar užgėrėte taure vyno, pietavote kaip tikri LDK didikai. Istoriniai šaltiniai rodo, kad mūsų dabartinis racionas beveik nesiskiria nuo to, ką pietums rinkdavosi 18-19 a. šalies bajorai ar sau... Skaityti daugiau
Dvigubai didesnis studijos plotas, 5 žemynų virtuves atstovaujančių 10-ies virtuvės šefų komanda ir moderniausia šalyje virtuvės įranga – taip auksinio rudens sezoną pasitiko oficialų atidarymą surengusi didžiausia Lietuvoje kulinarinė studija ČIOP ČIOP. Skaityti daugiau
Kuriant „Kempinski Hotel Cathedral Square“ restorano „Telegrafas“ naująjį meniu, vyriausiajam šefui Javier Lopez buvo labai svarbu kruopščiai iš vietinių ūkininkų atrinkti produktus ir meistriškai parinkti patiekalų ingredientus, o gaminant... Skaityti daugiau
Atšalus orams ir ilgėjant tamsiems vakarams, Vila „Dubgiris" kviečia trumpam sustoti. Leiskite sau atsipalaiduoti ir pasimėgauti jėgų suteikiančiais SPA ir pirčių komplekso teikiamais malonumais. Paslaptimi ir jaukia, šilta ramybe dvelkianti aplinka, rami,... Skaityti daugiau
Atidarymo proga Karaliaus Mindaugo pr.49, Akropolyje, Kaune, visiems "Kinų rožės" nuolaidų kortelės turėtojams rugsėjo 19, 20 ir 21 d. taikoma 25 proc nuolaida visiems patiekalams iš valgiaraščio. Skaityti daugiau
Kaip ir kasmet, Prancūzų virtuvės restoranas „Brasserie de Verres en Vers“, įsikūręs Vilniaus senamiesčio širdyje, viešbutyje „Radisson Blu Royal Astorija“, kviečia Jus į vėlyvus priešpiečius (angl. „Brunch“). Brunch'as - kiekvieną sekmadienį nuo... Skaityti daugiau
Aukščiausiame Lietuvos pastate, televizijos bokšte, įsikūręs restoranas "Paukščių takas" lepina ne tik unikaliais vaizdais ir svaigiu aukščio pojūčiu, bet ir puikia virtuve. Užsukite paskanauti specialaus šefo dienos pasiūlymo, įvertinkite patiekalus... Skaityti daugiau
Kavinių ir restoranų tinklo maisto kokybės vadovas Algirdas Furmanavičius, užsiimantis ir maisto gurmanams skirtų renginių koncepcijų kūrimu bei įgyvendinimu, rugsėjo pabaigoje Kauno muzikiniame teatre organizuoja gurmanišką „Maisto teatrą“. Tai bus... Skaityti daugiau
Tautų mugės metu, Vilniuje Lietuvos barbekiu kepėjų asociacija (LBKA) baigė 9-ąjį sezoną, surengdama atvirą grilio mėgėjų čempionatą. Jame lankėsi Pasaulinės barbekiu kepėjų asociacijos (WBQA – angl. World Barbecue Association) prezidentas Patrikas... Skaityti daugiau