Naujienos

Ekspromtas Pamėnkalnio gatvėje (Vilnius)
Įkurti viešojo maitinimo įstaigą Pamėnkalnio gatvėje, vienoje judriausių sostinės centro arterijų, nėra lengva. Nors čia pat Gedimino prospektas, pėsčiųjų srautai ir gausybė potencialių klientų, tačiau intensyvus eismas, nuolatinės parkingo problemos, galų gale didžiulė tarpusavio konkurencija kelia daug rūpesčių restoranų bei kavinių savininkams. Galbūt todėl įstaigų pavadinimai ir jų veiklos kryptys čia keičiasi dažniau, nei kituose Vilniaus rajonuose...
Įkurti viešojo maitinimo įstaigą Pamėnkalnio gatvėje, vienoje judriausių sostinės centro arterijų, nėra lengva. Nors čia pat Gedimino prospektas, pėsčiųjų srautai ir gausybė potencialių klientų, tačiau intensyvus eismas, nuolatinės parkingo problemos, galų gale didžiulė tarpusavio konkurencija kelia daug rūpesčių restoranų bei kavinių savininkams. Galbūt todėl įstaigų pavadinimai ir jų veiklos kryptys čia keičiasi dažniau, nei kituose Vilniaus rajonuose.

Vyresnio amžiaus sostinės gyventojai puikiai prisimena legendinę „Nykštuko“ kavinę, ilgą laiką veikusią Pamėnkalnio gatvėje, 24 numeriu pažymėtame name priešais „Pergalės“ kino teatrą. Pastarojo rūmus jau seniai okupavo aktyvusis „Pramogų bankas“, tuo tarpu kavinės patalpų likimas buvo permainingas: neišlaikęs kapitalizmo pradžios sunkmečio „Nykštukas“ savo veiklą nutraukė. Išnyko voverių narveliai, margi vaikiški baldai, o spalvingos Birutės Žilytės ir Algirdo Steponavičiaus freskos buvo negailėstingai užkaltos gipso kartono plokštėmis. Tolesnis patalpų likimas buvo permainingas: nors pavyko išlaikyti viešojo maitinimo funkciją, pavadinimai ir šeimininkai keitėsi vienas po kito. Paskutinė čia veikusi įstaiga – restoranas „Kaukazo belaisvė“ – tyliai užsidarė praeito sezono pabaigoje.

Ir štai sausio pabaigoje vilniečiai buvo pakviesti į naujojo restorano atidarymą. Pavadinimas „Anisas“ daugeliui asocijuojasi su egzotišku ir aitriu anyžių skoniu, tačiau nei pats augalas, nei jo kilmės regionas nėra akcentuojami. Interjere nerasime nei Artimųjų Rytų, nei Viduržemio jūros motyvų – greičiau nuosaikų europietišką minimalizmą, papildytą spalvotais dekoro elementais. Bendras salės plotas yra 145 kv. m, joje vienu metu gali susėsti apie 40 žmonių, o reikalui esant gilumoje gali būti atskirta 15 vietų banketinė salytė. Didžiuliai vitrininiai langai, kadaise užtverti želdiniais ir dekoracijomis, dabar yra plinai atidengti; dieną pro juos plūsta gausybė natūralios šviesos, o naktį ryškiai apšviesta salė traukia praeivių žvilgsnius, kviesdama užeiti į vidų. Pirmosiomis „Aniso“ darbo savaitėmis tai ypač aktualu, kadangi yra būtina paskelbti apie save, pritraukti publiką, o išorinė restorano iškaba kol kas dar nėra padaryta. Nėra galutinai nusistovėjusi ir bendra interjero koncepcija, kurios tolesnė raida priklauso nuo galimybės atidengti jau minėtas „Nykštuko“ freskas. Aišku, kad toks ryškus spalvinis akcentas gerokai pakoreguotų ne tik interjero vaizdą, bet ir visą restorano veiklos strategiją. Pavyzdžiui, planuojamus čia rengti gyvosios muzkos vakarus gali tekti pakeisti kitokio tipo renginiais.

Kol kas nėra nusistovėjusi ir bazinio meniu sudėtis. Aišku, kad dienos metu jį sudarys kelių rūšių kompleksiniai pietūs, tačiau virtuvės pajėgumai ir personalo kvalifikacija leidžia atlikti kur kas platesnes kulinarines paieškas. Pasak „Aniso“ direktoriaus, artimiausiomis savaitėmis svečius ketinama vilioti rinktiniais įvairių pasaulio virtuvių patiekalais, iš kurių palaipsniui bus suformuotas lankytojams patrauklus meniu. Ketinama atgaivinti ir keletą firminių “Nykštuko” laikų receptų (visų pirma desertus ir saldumynus), ne tik tikintis prisikviesti daugiau vaikų savaitgaliais, bet ir apeliuojant į jų tėvų bei senelių nostalgijos jausmą. Freskų atidengimas tokiu atveju taptų tiesiog gyvybiškai svarbus...

Restorano bendrasavininkė Gitana Grabauskienė kitą „Aniso“ įvaizdžio stiprinimo galimybę mato stiprios bendraminčių komandos sutelkime. Užsienyje įgytą vadybos patirtį ji ketina panaudoti tam, kad klientai būtų ne tik maloniai aptarnaujami, bet ir pajaustų natūralią jaukumo ir nuoširdumo atmosferą, būdingą šeimyninėms įmonėms. Lankytojus čia norima sutikti kaip senus draugus, kurių kiekvienas apsilankymas kelia džiaugsmą bei malonius rūpesčius. Aišku, įgyvendinti tokią koncepciją yra nepalyginamai sunkiau, nei ją nupasakoti, bet jeigu tai pavyks, „Anisas“ įsitvirtins sostinės centre ir savo populiarumu galbūt prilygs garsiajam pirmtakui.

Daugiau apie restoraną>>

Parengė: Jonas Malinauskas
Nuotraukoje restorano firminis patiekalas - krevetės su anyžiniu padažu

2011 02 14

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Tęsiant lietuviškos modernios virtuvės populiarinimą, praėjusią savaitę, LRVVKA nariai gamino patiekalus iš vietinių lietuviškų produktų ir pasiūlė naujoviškas produktų derinimo ir patiekalų gaminimo galimybes. LRVVKA nariai svečius vaišino elegantiškais... Skaityti daugiau
Geras restoranas, kaip geras spektaklis – iš žiūrovo reikalauja ir laiko, ir nusiteikimo, tačiau dovanoja nekasdienišką nuotaiką. Tokia yra restoranų kultūra. Vykstant kasmetinei Baltijos maisto ir gėrimų mugei BAF ir svetingumo verslui skirtai parodai... Skaityti daugiau
Profesionaliausi Lietuvos šefai kuria mums šventę ir kviečia visus, kurie mėgsta ne tik skaniai pavalgyti, bet ir nori pasidžiaugti išradingais patiekalais, ragauti naujus skonius ir poskonius, kurie domisi pasauline gastronomijos mada ir nori matyti Lietuvos virtuvės... Skaityti daugiau
"Ramada Hotel & Suites Vilnius" tęsia gražią tradiciją ir kviečia visus virėjus dalyvauti antrąjame "Austrių gliaudymo čempionate" 2014. Renginys įvyks rugsėjo 24d., 18.00val. "Ramada Hotel & Suites Vilnius" viešbučio kiemelyje, Subačiaus g. 2, Vilnius. Skaityti daugiau
Spalio mėn. Lietuvoje koncertuos ryški bliuzo žvaigždė Eric Bibb iš JAV. Šį atlikėją publika be galo myli už scenoje kuriamas gražiausias emocijas, o kritikai vieningai sutaria, kad Eric Bibb muzika – unikalus ir praturtinantis patyrimas. Atlikėjas daugybę... Skaityti daugiau
Jau pasirodė DIDŽIOJI LIETUVIŲ VALGIŲ KNYGA. Restoranas Salvete su džiaugsmu dalinasi joje net 8 savo firminių patiekalų receptais. Čia rasite ėrienos kepenėlių pašteto su apynių padažu ir duonos skrebučiais, ėrienos nugarinės kepsnio ir kitus receptus.... Skaityti daugiau
Globalizacijos laikais, kai pasiekti kitą pasaulio kraštą užtrunka keletą valandų skrydžio lėktuvu, nenuostabu, kad skirtingų šalių kultūros persipina, viena kitą papildydamos iki šiol jai nebūdingais dalykais. Ne išimtis – ir egzotiška Azijos virtuvė,... Skaityti daugiau
Rugsėjo 12 d. 20 val. džiazo klube RANDEVU (kavinė „Kafenhauz“) įvyks naujojo sezono atidarymas. Koncertuos svečias iš Olandijos bandžos virtuozas ir vokalistas Hans Wolters, savo gerbėjų pramintas „Kulkosvaidžiu“. Muzikinis meniu: Amerikan folk, gospel,... Skaityti daugiau
Restoranas esantis nepaprastai gražioje vietoje „Miesto sodas“ garsėja, ne vien savo esama vieta, bet ir nepaprastai skaniais patiekalais bei jų pasirinkimo gausumu, tačiau mūsų šefų išradingumui nėra ribų. Todėl kviečiame Jus pasimėgauti mūsų restorano... Skaityti daugiau
Kaune įsikūrusi tikro itališko maisto krautuvėlė padeda lankytojams, kaip patys sako, skanauti gyvenimą jau penkis metus. Per tą laiką nepamirštas ir Vilnius, kuriame atidaryta "Buon Giorno taverna". "Ieškantiems išskirtinumo", "Smagu nustebinti" ir "Jaukus... Skaityti daugiau
Vasara, kad ir kaip nenorėtume, slysta iš mūsų glėbio. Pasitikime rudenį džiaugdamiesi šiltais saulės spinduliais ir paskutinį kartą šiais metais mėgaudamiesi virtuvės šefo paruošta degustacine, malkomis kūrenamo lauko grilio, vakariene rugsėjo 13 d. Skaityti daugiau
Kviečiame į LRVVKA prezentaciją „AUKSINIO RUDENS GĖRYBĖS“, kuri vyks 2014 m. rugsėjo 14 d. 11 val. kavinėje „Linda“, Gedimino g. 31B, Radviliškyje. Rudens sezono metu kviečiame naujai atrasti gausias šio sezono gėrybes, kurios ne tik itin maistingos, bet... Skaityti daugiau
Vis greitėjantis gyvenimo tempas daugumai neleidžia maitintis tinkamai, dažnai net nepastebime ką ir kiek valgome, tad nereikia tikėtis, kad kūnas ilgai tai toleruos. Tačiau niekada nevėlu sustoti, apsidairyti ir pasirūpinti savimi. Organizmo valymo programa... Skaityti daugiau
Dvylikos Europos Sąjungos šalių ekspertai pastaruosius ketverius metus suvieniję jėgas vykdė projektą „Salux“, kurio tikslas – paskatinti maisto pramonės atstovus gaminti sveikatai palankesnius produktus. Italijos, Suomijos, Lietuvos, Bulgarijos, Vokietijos,... Skaityti daugiau
Perkant 2 įpakavimus „DUNLIN“ servetėlių DOVANOJAME 1 įpakavimą „TETE a TETE“ staltiesių. Skaityti daugiau