Naujienos

Ekspromtas Pamėnkalnio gatvėje (Vilnius)
Įkurti viešojo maitinimo įstaigą Pamėnkalnio gatvėje, vienoje judriausių sostinės centro arterijų, nėra lengva. Nors čia pat Gedimino prospektas, pėsčiųjų srautai ir gausybė potencialių klientų, tačiau intensyvus eismas, nuolatinės parkingo problemos, galų gale didžiulė tarpusavio konkurencija kelia daug rūpesčių restoranų bei kavinių savininkams. Galbūt todėl įstaigų pavadinimai ir jų veiklos kryptys čia keičiasi dažniau, nei kituose Vilniaus rajonuose...
Įkurti viešojo maitinimo įstaigą Pamėnkalnio gatvėje, vienoje judriausių sostinės centro arterijų, nėra lengva. Nors čia pat Gedimino prospektas, pėsčiųjų srautai ir gausybė potencialių klientų, tačiau intensyvus eismas, nuolatinės parkingo problemos, galų gale didžiulė tarpusavio konkurencija kelia daug rūpesčių restoranų bei kavinių savininkams. Galbūt todėl įstaigų pavadinimai ir jų veiklos kryptys čia keičiasi dažniau, nei kituose Vilniaus rajonuose.

Vyresnio amžiaus sostinės gyventojai puikiai prisimena legendinę „Nykštuko“ kavinę, ilgą laiką veikusią Pamėnkalnio gatvėje, 24 numeriu pažymėtame name priešais „Pergalės“ kino teatrą. Pastarojo rūmus jau seniai okupavo aktyvusis „Pramogų bankas“, tuo tarpu kavinės patalpų likimas buvo permainingas: neišlaikęs kapitalizmo pradžios sunkmečio „Nykštukas“ savo veiklą nutraukė. Išnyko voverių narveliai, margi vaikiški baldai, o spalvingos Birutės Žilytės ir Algirdo Steponavičiaus freskos buvo negailėstingai užkaltos gipso kartono plokštėmis. Tolesnis patalpų likimas buvo permainingas: nors pavyko išlaikyti viešojo maitinimo funkciją, pavadinimai ir šeimininkai keitėsi vienas po kito. Paskutinė čia veikusi įstaiga – restoranas „Kaukazo belaisvė“ – tyliai užsidarė praeito sezono pabaigoje.

Ir štai sausio pabaigoje vilniečiai buvo pakviesti į naujojo restorano atidarymą. Pavadinimas „Anisas“ daugeliui asocijuojasi su egzotišku ir aitriu anyžių skoniu, tačiau nei pats augalas, nei jo kilmės regionas nėra akcentuojami. Interjere nerasime nei Artimųjų Rytų, nei Viduržemio jūros motyvų – greičiau nuosaikų europietišką minimalizmą, papildytą spalvotais dekoro elementais. Bendras salės plotas yra 145 kv. m, joje vienu metu gali susėsti apie 40 žmonių, o reikalui esant gilumoje gali būti atskirta 15 vietų banketinė salytė. Didžiuliai vitrininiai langai, kadaise užtverti želdiniais ir dekoracijomis, dabar yra plinai atidengti; dieną pro juos plūsta gausybė natūralios šviesos, o naktį ryškiai apšviesta salė traukia praeivių žvilgsnius, kviesdama užeiti į vidų. Pirmosiomis „Aniso“ darbo savaitėmis tai ypač aktualu, kadangi yra būtina paskelbti apie save, pritraukti publiką, o išorinė restorano iškaba kol kas dar nėra padaryta. Nėra galutinai nusistovėjusi ir bendra interjero koncepcija, kurios tolesnė raida priklauso nuo galimybės atidengti jau minėtas „Nykštuko“ freskas. Aišku, kad toks ryškus spalvinis akcentas gerokai pakoreguotų ne tik interjero vaizdą, bet ir visą restorano veiklos strategiją. Pavyzdžiui, planuojamus čia rengti gyvosios muzkos vakarus gali tekti pakeisti kitokio tipo renginiais.

Kol kas nėra nusistovėjusi ir bazinio meniu sudėtis. Aišku, kad dienos metu jį sudarys kelių rūšių kompleksiniai pietūs, tačiau virtuvės pajėgumai ir personalo kvalifikacija leidžia atlikti kur kas platesnes kulinarines paieškas. Pasak „Aniso“ direktoriaus, artimiausiomis savaitėmis svečius ketinama vilioti rinktiniais įvairių pasaulio virtuvių patiekalais, iš kurių palaipsniui bus suformuotas lankytojams patrauklus meniu. Ketinama atgaivinti ir keletą firminių “Nykštuko” laikų receptų (visų pirma desertus ir saldumynus), ne tik tikintis prisikviesti daugiau vaikų savaitgaliais, bet ir apeliuojant į jų tėvų bei senelių nostalgijos jausmą. Freskų atidengimas tokiu atveju taptų tiesiog gyvybiškai svarbus...

Restorano bendrasavininkė Gitana Grabauskienė kitą „Aniso“ įvaizdžio stiprinimo galimybę mato stiprios bendraminčių komandos sutelkime. Užsienyje įgytą vadybos patirtį ji ketina panaudoti tam, kad klientai būtų ne tik maloniai aptarnaujami, bet ir pajaustų natūralią jaukumo ir nuoširdumo atmosferą, būdingą šeimyninėms įmonėms. Lankytojus čia norima sutikti kaip senus draugus, kurių kiekvienas apsilankymas kelia džiaugsmą bei malonius rūpesčius. Aišku, įgyvendinti tokią koncepciją yra nepalyginamai sunkiau, nei ją nupasakoti, bet jeigu tai pavyks, „Anisas“ įsitvirtins sostinės centre ir savo populiarumu galbūt prilygs garsiajam pirmtakui.

Daugiau apie restoraną>>

Parengė: Jonas Malinauskas
Nuotraukoje restorano firminis patiekalas - krevetės su anyžiniu padažu

2011 02 14

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Restorano „Telegrafas“ komanda maloniai kviečia į ypatingą vynų vakarienę, kurios metu ragausite legendinius Australijos vynus – „Penfolds“. Vyriausiojo restorano šefo Javier Lopez paruošta speciali vakarienė bus puikiai priderinta prie penkių renginio metu... Skaityti daugiau
Elegancija prieš vartotojiškumą - Paskaita apie madą, stilių ir eleganciją. „Baltos ir juodos“ kolekcijų pristatymas. Dizainerė LORETA ANDRIUKAITIENĖ pasidalins unikalia kūrybine idėja, kaip iš vieno drabužio modelio - SUKNELĖS - dekoruojant stilingais... Skaityti daugiau
Daugelis šeimininkių ruošdamos žuvį ją ruošia panašiai kaip mėsos patiekalus. Dažnai pasitaiko, kad termiškai apdoroja, pavyzdžiui kepant orkaitėje, ilgiau nei valandą laiko. Kas gi lieka iš tiek laiko apdorotos žuvies? Koks žuvies apdorojimo būdas yra... Skaityti daugiau
Kai patiekalas atkeliauja į kliento lėkštę ir jau matoma galutinė recepto vizualizacija, retas restorano ar kavinės lankytojas susimąsto, koks buvo šio patiekalo kelias? O kelias prasideda nuo geriausio maistą ruošiančio specialisto, virtuvės šefo ir nuo to, kiek... Skaityti daugiau
Kaip ir kiekvienais metais, tradiciškai kviečiame ragauti šviežių šparagų patiekalų! Nuostabiai gardūs jauni ūgliai džiugins Jus iki pat liepos pradžios! O šiais metais, pirmą derlių siūlome Jums tiesiai iš mūsų restorano ekologinio ūkio! Skaityti daugiau
Jau kelerius metus iš eilės tokiose metinėse gastronominių tendencijų prognozėse ypatingas dėmesys skiriamas desertams. Vis dažniau jie tampa lygiaverčiai žaidėjai su pagrindiniais meniu patiekalais, o kartais desertai praranda įprastą saldumą ir formą.... Skaityti daugiau
Jūs neleidžiate man užeiti į Jūsų restoraną, paragauti Jūsų maisto. Dažnai, net ir turėdamas pinigų, neturiu kur jų išleisti. Čia ir dabar mielai atiduočiau gražią eurų puokštę už gerą maistą, aplinką ir visa kita. Galėčiau, bet to nedarau. Ne dėl... Skaityti daugiau
„Brasserie de Verres en Vers“ kviečia sveikos ir sezoninės virtuvės gerbėjus ragauti šparagų meniu. Gegužės 9 - Birželio 12d., skubėkite atsivalgyti, kol šparagai dar švieži, nes tokie jie patys skaniausi. Skaityti daugiau
Šiandienis gyvenimo ritmas labiau nei bet kada diktuoja, jog būtina rūpintis sveika ir pilnaverte mityba. Šioje prezentacijoje akcentuosime kokybiškus, maistingus, nekaloringus produktus. Kartu tęsime kelionę po kulinarijos pasaulį ir apsilankysime vasariškoje, nuo... Skaityti daugiau
Gardžiomis istorijomis apipinta spurginė „Donut Lab“ kas rytą pildo gastronomines vilniečių ir miesto svečių fantazijas. Unikalūs Lietuvoje ne tik savo verslo koncepcija, bet ir kasdienėje veikloje taikančiomis novatoriškomis sistemomis! Skaityti daugiau
„Tesla pub“ jau spėjo pagarsėti kaip viena geriausių vietų paragauti glazūruotų BBQ šonkauliukų. Nors meniu ir neilgas, tačiau gerai „sukaltas" ir jame yra viskas, ko reikia geram pasisėdėjimui su draugais. Skaityti daugiau
Turbūt nėra žmogaus, kuris neįvertintų picos kaip greito maisto ir jos tikrai nepriskirtų prie sveikos mitybos. Tačiau „Jurgis ir drakonas“ pica ypatinga, apie ją ne tik kalbama, bet ir rašoma. Gaminama pagal senuosius italų receptus, malkomis kūrenamoje... Skaityti daugiau
Gruzinų virtuvė pasaulyje garsėja savo gausumu, ryškiais skoniais, o patys gruzinai – legendiniu vaišingumu. Tuo tarpu gruziniškos virtuvės ambasadorius Vilniuje, restoranas „Tbilisi“, garsėja itin plačiu tradicinių gruzinų patiekalų asortimentu ir savo... Skaityti daugiau
Suskaičiuokime visus mūsų šalies restoranus, kavines, barus, valgyklas, padauginkime šį skaičių iš vieneto ir gausime skaičių įstaigų, kuriose vienaip ar kitaip yra ruošiama kava. Štai čia ir prasideda mūsų žaidimas. Straipsnyje kavos ekspertas Saulius... Skaityti daugiau