Naujienos

Ekspromtas Pamėnkalnio gatvėje (Vilnius)
Įkurti viešojo maitinimo įstaigą Pamėnkalnio gatvėje, vienoje judriausių sostinės centro arterijų, nėra lengva. Nors čia pat Gedimino prospektas, pėsčiųjų srautai ir gausybė potencialių klientų, tačiau intensyvus eismas, nuolatinės parkingo problemos, galų gale didžiulė tarpusavio konkurencija kelia daug rūpesčių restoranų bei kavinių savininkams. Galbūt todėl įstaigų pavadinimai ir jų veiklos kryptys čia keičiasi dažniau, nei kituose Vilniaus rajonuose...
Įkurti viešojo maitinimo įstaigą Pamėnkalnio gatvėje, vienoje judriausių sostinės centro arterijų, nėra lengva. Nors čia pat Gedimino prospektas, pėsčiųjų srautai ir gausybė potencialių klientų, tačiau intensyvus eismas, nuolatinės parkingo problemos, galų gale didžiulė tarpusavio konkurencija kelia daug rūpesčių restoranų bei kavinių savininkams. Galbūt todėl įstaigų pavadinimai ir jų veiklos kryptys čia keičiasi dažniau, nei kituose Vilniaus rajonuose.

Vyresnio amžiaus sostinės gyventojai puikiai prisimena legendinę „Nykštuko“ kavinę, ilgą laiką veikusią Pamėnkalnio gatvėje, 24 numeriu pažymėtame name priešais „Pergalės“ kino teatrą. Pastarojo rūmus jau seniai okupavo aktyvusis „Pramogų bankas“, tuo tarpu kavinės patalpų likimas buvo permainingas: neišlaikęs kapitalizmo pradžios sunkmečio „Nykštukas“ savo veiklą nutraukė. Išnyko voverių narveliai, margi vaikiški baldai, o spalvingos Birutės Žilytės ir Algirdo Steponavičiaus freskos buvo negailėstingai užkaltos gipso kartono plokštėmis. Tolesnis patalpų likimas buvo permainingas: nors pavyko išlaikyti viešojo maitinimo funkciją, pavadinimai ir šeimininkai keitėsi vienas po kito. Paskutinė čia veikusi įstaiga – restoranas „Kaukazo belaisvė“ – tyliai užsidarė praeito sezono pabaigoje.

Ir štai sausio pabaigoje vilniečiai buvo pakviesti į naujojo restorano atidarymą. Pavadinimas „Anisas“ daugeliui asocijuojasi su egzotišku ir aitriu anyžių skoniu, tačiau nei pats augalas, nei jo kilmės regionas nėra akcentuojami. Interjere nerasime nei Artimųjų Rytų, nei Viduržemio jūros motyvų – greičiau nuosaikų europietišką minimalizmą, papildytą spalvotais dekoro elementais. Bendras salės plotas yra 145 kv. m, joje vienu metu gali susėsti apie 40 žmonių, o reikalui esant gilumoje gali būti atskirta 15 vietų banketinė salytė. Didžiuliai vitrininiai langai, kadaise užtverti želdiniais ir dekoracijomis, dabar yra plinai atidengti; dieną pro juos plūsta gausybė natūralios šviesos, o naktį ryškiai apšviesta salė traukia praeivių žvilgsnius, kviesdama užeiti į vidų. Pirmosiomis „Aniso“ darbo savaitėmis tai ypač aktualu, kadangi yra būtina paskelbti apie save, pritraukti publiką, o išorinė restorano iškaba kol kas dar nėra padaryta. Nėra galutinai nusistovėjusi ir bendra interjero koncepcija, kurios tolesnė raida priklauso nuo galimybės atidengti jau minėtas „Nykštuko“ freskas. Aišku, kad toks ryškus spalvinis akcentas gerokai pakoreguotų ne tik interjero vaizdą, bet ir visą restorano veiklos strategiją. Pavyzdžiui, planuojamus čia rengti gyvosios muzkos vakarus gali tekti pakeisti kitokio tipo renginiais.

Kol kas nėra nusistovėjusi ir bazinio meniu sudėtis. Aišku, kad dienos metu jį sudarys kelių rūšių kompleksiniai pietūs, tačiau virtuvės pajėgumai ir personalo kvalifikacija leidžia atlikti kur kas platesnes kulinarines paieškas. Pasak „Aniso“ direktoriaus, artimiausiomis savaitėmis svečius ketinama vilioti rinktiniais įvairių pasaulio virtuvių patiekalais, iš kurių palaipsniui bus suformuotas lankytojams patrauklus meniu. Ketinama atgaivinti ir keletą firminių “Nykštuko” laikų receptų (visų pirma desertus ir saldumynus), ne tik tikintis prisikviesti daugiau vaikų savaitgaliais, bet ir apeliuojant į jų tėvų bei senelių nostalgijos jausmą. Freskų atidengimas tokiu atveju taptų tiesiog gyvybiškai svarbus...

Restorano bendrasavininkė Gitana Grabauskienė kitą „Aniso“ įvaizdžio stiprinimo galimybę mato stiprios bendraminčių komandos sutelkime. Užsienyje įgytą vadybos patirtį ji ketina panaudoti tam, kad klientai būtų ne tik maloniai aptarnaujami, bet ir pajaustų natūralią jaukumo ir nuoširdumo atmosferą, būdingą šeimyninėms įmonėms. Lankytojus čia norima sutikti kaip senus draugus, kurių kiekvienas apsilankymas kelia džiaugsmą bei malonius rūpesčius. Aišku, įgyvendinti tokią koncepciją yra nepalyginamai sunkiau, nei ją nupasakoti, bet jeigu tai pavyks, „Anisas“ įsitvirtins sostinės centre ir savo populiarumu galbūt prilygs garsiajam pirmtakui.

Daugiau apie restoraną>>

Parengė: Jonas Malinauskas
Nuotraukoje restorano firminis patiekalas - krevetės su anyžiniu padažu

2011 02 14

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Š. m. gegužės 5 d. viešbutyje „Kempinski Hotel Cathedral Square“ Vilniuje vyks 2014 m. Bodegas Protos Grand Prix atvirasis Lietuvos someljė čempionatas. Lietuvos someljė asociacija, devintąjį kartą organizuojanti geriausio šalies vyno profesionalo rinkimus,... Skaityti daugiau
Meniu.lt vėl skelbia konkursą! Daugiausiai naujai atsidariusių restoranų ir kavinių žinančius Meniu.lt skaitytojus apdovanosime nemokama vakariene Vilniuje, Kaune ar Klaipėdoje. Skaityti daugiau
Balandžio 30 d. restorane "Esse" vyks: Pecorino sūrių geografinė degustacija, jūros gėrybių vakarienė ir itališkų vynų degustacija. Skaityti daugiau
Padovanokite mamai sekmadienio priešpiečius! Švęskite Motinos dieną restorane "Verres en Vers"! Laukiame Jūsų gegužės 4 d., sekmadienį nuo 12.30 val. Skaityti daugiau
GastroNord yra didžiausia Šiaurės Europos prekybos mugė, orientuota į viešbučių, restoranų, maitinimo paslaugų, maitinimo ir greito maisto verslus. Be abejo - tai yra ir svarbiausia pramonės, orientuotos į HoReCa sektorių, paroda bei susitikimų vieta. Skaityti daugiau
Svajonių maistas svajonių vietoje. Prancūziška svogūnienė kalnuose, sepijos ir dešra su apelsinais, šviežios krevetės ir ant griliaus keptos žuvys, tiesiog paplūdimyje. Grilio sezonas atidarytas! Kaip ir su kuo gaminti, kad ant žarijų būtų įmanoma gaminti ką... Skaityti daugiau
Balandžio mėnesį ant italų stalo puikuojasi viena gražiausių pasaulyje daržovių – artišokas. Bet ne jo estetika labiausiai domina sveikos virtuvės išradėjus. Kai pasaulis kraustosi iš proto dėl ekologiškų produktų, o dietologai nepaliauja kalbėti apie... Skaityti daugiau
„Kavos bankas“ tęsia kolekcinės kavos kūrimo tradiciją ir pavasario proga sukūrė bei išleido nedidelį šventinės kavos „Pavasario lauktuvės“ tiražą. Įdomu tai, kad pakuotei pavadinimą bei tekstą sukūrė „Kavos banko“ gerbėjai. Tai unikali dovana... Skaityti daugiau
Tradiciniu tapęs renginys, į bendrą ratą suburiantis aktyviausius namų aludarius. Skaityti daugiau
Kauno senamiesčio gyventojus ir laikinosios sostinės užsienio svečius nuo šiol džiugins pačioje Kauno širdyje – Rotušės aikštėje duris atvėręs naujas sertifikuotų senųjų lietuviškų valgių ir gėrimų restoranas „FORTO DVARAS“. Skaityti daugiau
Pavasarį restoranas „AULA“ pasitinka su nauju valgiaraščiu, kuriame tęsiamos senos, nuo 1997 metų susiformavusios restorano tradicijos – išskirtinis dėmesys produktų kokybei ir šviežumui – bei siūlomi nauji maisto produktų deriniai ir jų pateikimo formos. Skaityti daugiau
Atsisakykite tradicinių ir bereikalingų žemės darbų, nešvaistykite daugiau energijos, negu gaunate naudos ir pereikite prie populiarėjančio ekologinio ūkininkavimo būdo! Skaityti daugiau
Palangoje, viešbutyje „Pajūrio Gabija“, LRVVKA meistrai pirmą kartą šiais metais pristatė 2014-ųjų kulinarijos naujoves. Iš visos Lietuvos į renginį susirinko bemaž 100 restoranų virtuvių šefų, entuziastingų virėjų, turinčių ambicijų ir siekiančių... Skaityti daugiau
Šiuo metu tradiciniais ir išskirtiniais gaminiais, kurie gali būti specialiai ženklinami, Europos Komisija yra pripažinusi šešis Lietuvoje gaminamus produktus: Daujėnų naminę duoną, žemaitišką kastinį, Stakliškių midų, lietuvišką varškės sūrį, Seinų... Skaityti daugiau
Veikiančiame vienuolyne Pažaislyje įsikūręs svetingumo kompleksas „Monte Pacis“ inicijuoja ilgalaikį nekomercinį renginių ciklą: „Gyvų istorijų ciklas Pažaislyje - Hortus Conclusus“. Pirmąją ciklo paskaitą „Kristupas Zigmantas ir Izabelė Pacai:... Skaityti daugiau