Naujienos

Ekspromtas Pamėnkalnio gatvėje (Vilnius)
Įkurti viešojo maitinimo įstaigą Pamėnkalnio gatvėje, vienoje judriausių sostinės centro arterijų, nėra lengva. Nors čia pat Gedimino prospektas, pėsčiųjų srautai ir gausybė potencialių klientų, tačiau intensyvus eismas, nuolatinės parkingo problemos, galų gale didžiulė tarpusavio konkurencija kelia daug rūpesčių restoranų bei kavinių savininkams. Galbūt todėl įstaigų pavadinimai ir jų veiklos kryptys čia keičiasi dažniau, nei kituose Vilniaus rajonuose...
Įkurti viešojo maitinimo įstaigą Pamėnkalnio gatvėje, vienoje judriausių sostinės centro arterijų, nėra lengva. Nors čia pat Gedimino prospektas, pėsčiųjų srautai ir gausybė potencialių klientų, tačiau intensyvus eismas, nuolatinės parkingo problemos, galų gale didžiulė tarpusavio konkurencija kelia daug rūpesčių restoranų bei kavinių savininkams. Galbūt todėl įstaigų pavadinimai ir jų veiklos kryptys čia keičiasi dažniau, nei kituose Vilniaus rajonuose.

Vyresnio amžiaus sostinės gyventojai puikiai prisimena legendinę „Nykštuko“ kavinę, ilgą laiką veikusią Pamėnkalnio gatvėje, 24 numeriu pažymėtame name priešais „Pergalės“ kino teatrą. Pastarojo rūmus jau seniai okupavo aktyvusis „Pramogų bankas“, tuo tarpu kavinės patalpų likimas buvo permainingas: neišlaikęs kapitalizmo pradžios sunkmečio „Nykštukas“ savo veiklą nutraukė. Išnyko voverių narveliai, margi vaikiški baldai, o spalvingos Birutės Žilytės ir Algirdo Steponavičiaus freskos buvo negailėstingai užkaltos gipso kartono plokštėmis. Tolesnis patalpų likimas buvo permainingas: nors pavyko išlaikyti viešojo maitinimo funkciją, pavadinimai ir šeimininkai keitėsi vienas po kito. Paskutinė čia veikusi įstaiga – restoranas „Kaukazo belaisvė“ – tyliai užsidarė praeito sezono pabaigoje.

Ir štai sausio pabaigoje vilniečiai buvo pakviesti į naujojo restorano atidarymą. Pavadinimas „Anisas“ daugeliui asocijuojasi su egzotišku ir aitriu anyžių skoniu, tačiau nei pats augalas, nei jo kilmės regionas nėra akcentuojami. Interjere nerasime nei Artimųjų Rytų, nei Viduržemio jūros motyvų – greičiau nuosaikų europietišką minimalizmą, papildytą spalvotais dekoro elementais. Bendras salės plotas yra 145 kv. m, joje vienu metu gali susėsti apie 40 žmonių, o reikalui esant gilumoje gali būti atskirta 15 vietų banketinė salytė. Didžiuliai vitrininiai langai, kadaise užtverti želdiniais ir dekoracijomis, dabar yra plinai atidengti; dieną pro juos plūsta gausybė natūralios šviesos, o naktį ryškiai apšviesta salė traukia praeivių žvilgsnius, kviesdama užeiti į vidų. Pirmosiomis „Aniso“ darbo savaitėmis tai ypač aktualu, kadangi yra būtina paskelbti apie save, pritraukti publiką, o išorinė restorano iškaba kol kas dar nėra padaryta. Nėra galutinai nusistovėjusi ir bendra interjero koncepcija, kurios tolesnė raida priklauso nuo galimybės atidengti jau minėtas „Nykštuko“ freskas. Aišku, kad toks ryškus spalvinis akcentas gerokai pakoreguotų ne tik interjero vaizdą, bet ir visą restorano veiklos strategiją. Pavyzdžiui, planuojamus čia rengti gyvosios muzkos vakarus gali tekti pakeisti kitokio tipo renginiais.

Kol kas nėra nusistovėjusi ir bazinio meniu sudėtis. Aišku, kad dienos metu jį sudarys kelių rūšių kompleksiniai pietūs, tačiau virtuvės pajėgumai ir personalo kvalifikacija leidžia atlikti kur kas platesnes kulinarines paieškas. Pasak „Aniso“ direktoriaus, artimiausiomis savaitėmis svečius ketinama vilioti rinktiniais įvairių pasaulio virtuvių patiekalais, iš kurių palaipsniui bus suformuotas lankytojams patrauklus meniu. Ketinama atgaivinti ir keletą firminių “Nykštuko” laikų receptų (visų pirma desertus ir saldumynus), ne tik tikintis prisikviesti daugiau vaikų savaitgaliais, bet ir apeliuojant į jų tėvų bei senelių nostalgijos jausmą. Freskų atidengimas tokiu atveju taptų tiesiog gyvybiškai svarbus...

Restorano bendrasavininkė Gitana Grabauskienė kitą „Aniso“ įvaizdžio stiprinimo galimybę mato stiprios bendraminčių komandos sutelkime. Užsienyje įgytą vadybos patirtį ji ketina panaudoti tam, kad klientai būtų ne tik maloniai aptarnaujami, bet ir pajaustų natūralią jaukumo ir nuoširdumo atmosferą, būdingą šeimyninėms įmonėms. Lankytojus čia norima sutikti kaip senus draugus, kurių kiekvienas apsilankymas kelia džiaugsmą bei malonius rūpesčius. Aišku, įgyvendinti tokią koncepciją yra nepalyginamai sunkiau, nei ją nupasakoti, bet jeigu tai pavyks, „Anisas“ įsitvirtins sostinės centre ir savo populiarumu galbūt prilygs garsiajam pirmtakui.

Daugiau apie restoraną>>

Parengė: Jonas Malinauskas
Nuotraukoje restorano firminis patiekalas - krevetės su anyžiniu padažu

2011 02 14

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Yra šampano, kurį vieną gerti nelengva – aukštą šio gėrimo kokybę nusako didžiausios išraiškos ne patys maloniausi skonio ir lytėjimo pojūčiai: galinga rūgštis, visiškas cukraus nebuvimas, džiovinantis minerališkumas ir nemenka aromatų koncentracija.... Skaityti daugiau
Dažna vietnamiečio diena prasideda nuo ankstyvo ryto, kai dar saulei nepatekėjus traukiama į turgų. Vietnamiečiams ypač svarbu šviežumas, todėl dauguma būsimų produktų dar juda. Įvairiausios žuvys, varlės, unguriai, sraigės, jūros gėrybės, dar... Skaityti daugiau
Visame pasaulyje jau kone savaime suprantamas, o ir Lietuvoje, tarp maisto kokybe ir virtuvės lygiu lyderiaujančių restoranų, sparčiai populiarėja atsakingas maisto žaliavų pasirinkimas - kuomet produktams ir jų kokybei keliami griežti ir aukšti reikalavimai. Viena... Skaityti daugiau
Pamažu šylant orams ir artėjant šventoms Velykoms, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVKA) nariai – profesionalūs virtuvių šefai kartu su „HoReCa“ sektoriaus atstovais pajūryje vykusiame renginyje dalinosi šiuolaikinės... Skaityti daugiau
Koks oras už lango šiandien ar bus rytoj? Dažnas klausimas, kurį užduodame sau ar nugirstame kitų pokalbiuose. Juk gyvename čia, Lietuvoje, kur sezoniškumas aiškiai apčiuopiamas ir jaučiamas. Kur metų laikų ritmas paliečia mus visus, bei kurio pėdsakus aptinkame... Skaityti daugiau
Korėja lietuviams yra paslaptinga valstybė – tiek politiniu, tiek kultūriniu aspektu. O korėjiečių virtuvė yra žinoma dėl skonio, išskirtinio patiekalų pateikimo ir kuriamos jaukios aplinkos. Didžiausia intriga yra gero maisto mėgėjams – Vilniuje, atidarytame... Skaityti daugiau
Kovo 19 dieną Brasserie de Verres en Vers kartu su daugiau nei 1300 restoranų, visuose 5-iuose žemynuose, dalyvaus "Good France" dienoje ir siūlys specialų Prancūzišką meniu sukurtą švęsti prancūziška kultūrą ir maistą. Skaityti daugiau
Kovo 24-ąją dieną maloniai kviečiame Jus į prancūziškų vynų „Domaine Chanson Pere & Fils“ degustaciją ir vakarienę restorane „Telegrafas“, kurią ves šios vyninės generalinis direktorius p. Dominique Beau. Degistacijos metu Jūs taip pat mėgausitės... Skaityti daugiau
Lietuvoje, kaip, deja, ir visame pasaulyje, viešojo maitinimo įstaiga gali vadinti save restoranu, nors ir neturi nei vieno patiekalo, kuris virtuvėje būtų gaminamas nuo pradžios iki galo, iš šviežių produktų. Prancūzijoje ir Italijoje (pavyzdžiai pateikiami... Skaityti daugiau
„Ar žinote, kuo senasis mersedesas yra ypatingas? Senasis mersedesas buvo gaminamas 20-čiai metų, pagamintas ir surinktas išskirtinai Vokietijoje. Tai buvo ir vis dar yra vienas patikimiausių automobilių, kadangi vokiečiai (beje, kaip ir japonai) yra vieni... Skaityti daugiau
Kada paskutinį kartą savo vakarienei skyrėte bent dvi valandas laiko? Ispanas Ricardo jums tikriausiai atsakytų, jog vakar. Prancūzė Natalli prisimena, jog antradienį smagiai paplepėjo su draugėmis, ragaudama šviežiai paruoštą octopus, trečiadienį vakarojo su... Skaityti daugiau
Vilos "Dubgiris" virtuvės šefas paruošė specialų meniu, kuriame rasite ypatingų žvėrienos patiekalų, tokių kaip: "Harira" sriuba, troškinta šernienos mentis, stirniena su krevetėmis... Skaityti daugiau
Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija kviečia į prezentaciją „Netradicinės idėjos pavasario valgiaraščiui“, kuri vyks 2015 m. kovo 15 d. 12 val. viešbučio „Amberton Klaipėda“ restorane, Naujojo Sodo g. 1, Klaipėdoje.... Skaityti daugiau
Kiekvieną mėnesį vienas geriausių sostinės restoranų Imperial, lepina savo lankytojus išskirtinių patyrimų gastronominėmis savaitėmis. Gastronominės savaitės keičiasi kas mėnesį, tad ragausite tik tai, kas geriausia: kovą - foie gras, balandį -... Skaityti daugiau
Vasario 27 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ įvyko didžiausia šalyje specializuota profesionalaus valymo ir higienos paroda. Ji buvo skirta viešbučių, restoranų, parduotuvių, maisto pramonės ir valymo paslaugas teikiančių įmonių atstovams.... Skaityti daugiau