Naujienos

Ekspromtas Pamėnkalnio gatvėje (Vilnius)
Įkurti viešojo maitinimo įstaigą Pamėnkalnio gatvėje, vienoje judriausių sostinės centro arterijų, nėra lengva. Nors čia pat Gedimino prospektas, pėsčiųjų srautai ir gausybė potencialių klientų, tačiau intensyvus eismas, nuolatinės parkingo problemos, galų gale didžiulė tarpusavio konkurencija kelia daug rūpesčių restoranų bei kavinių savininkams. Galbūt todėl įstaigų pavadinimai ir jų veiklos kryptys čia keičiasi dažniau, nei kituose Vilniaus rajonuose...
Įkurti viešojo maitinimo įstaigą Pamėnkalnio gatvėje, vienoje judriausių sostinės centro arterijų, nėra lengva. Nors čia pat Gedimino prospektas, pėsčiųjų srautai ir gausybė potencialių klientų, tačiau intensyvus eismas, nuolatinės parkingo problemos, galų gale didžiulė tarpusavio konkurencija kelia daug rūpesčių restoranų bei kavinių savininkams. Galbūt todėl įstaigų pavadinimai ir jų veiklos kryptys čia keičiasi dažniau, nei kituose Vilniaus rajonuose.

Vyresnio amžiaus sostinės gyventojai puikiai prisimena legendinę „Nykštuko“ kavinę, ilgą laiką veikusią Pamėnkalnio gatvėje, 24 numeriu pažymėtame name priešais „Pergalės“ kino teatrą. Pastarojo rūmus jau seniai okupavo aktyvusis „Pramogų bankas“, tuo tarpu kavinės patalpų likimas buvo permainingas: neišlaikęs kapitalizmo pradžios sunkmečio „Nykštukas“ savo veiklą nutraukė. Išnyko voverių narveliai, margi vaikiški baldai, o spalvingos Birutės Žilytės ir Algirdo Steponavičiaus freskos buvo negailėstingai užkaltos gipso kartono plokštėmis. Tolesnis patalpų likimas buvo permainingas: nors pavyko išlaikyti viešojo maitinimo funkciją, pavadinimai ir šeimininkai keitėsi vienas po kito. Paskutinė čia veikusi įstaiga – restoranas „Kaukazo belaisvė“ – tyliai užsidarė praeito sezono pabaigoje.

Ir štai sausio pabaigoje vilniečiai buvo pakviesti į naujojo restorano atidarymą. Pavadinimas „Anisas“ daugeliui asocijuojasi su egzotišku ir aitriu anyžių skoniu, tačiau nei pats augalas, nei jo kilmės regionas nėra akcentuojami. Interjere nerasime nei Artimųjų Rytų, nei Viduržemio jūros motyvų – greičiau nuosaikų europietišką minimalizmą, papildytą spalvotais dekoro elementais. Bendras salės plotas yra 145 kv. m, joje vienu metu gali susėsti apie 40 žmonių, o reikalui esant gilumoje gali būti atskirta 15 vietų banketinė salytė. Didžiuliai vitrininiai langai, kadaise užtverti želdiniais ir dekoracijomis, dabar yra plinai atidengti; dieną pro juos plūsta gausybė natūralios šviesos, o naktį ryškiai apšviesta salė traukia praeivių žvilgsnius, kviesdama užeiti į vidų. Pirmosiomis „Aniso“ darbo savaitėmis tai ypač aktualu, kadangi yra būtina paskelbti apie save, pritraukti publiką, o išorinė restorano iškaba kol kas dar nėra padaryta. Nėra galutinai nusistovėjusi ir bendra interjero koncepcija, kurios tolesnė raida priklauso nuo galimybės atidengti jau minėtas „Nykštuko“ freskas. Aišku, kad toks ryškus spalvinis akcentas gerokai pakoreguotų ne tik interjero vaizdą, bet ir visą restorano veiklos strategiją. Pavyzdžiui, planuojamus čia rengti gyvosios muzkos vakarus gali tekti pakeisti kitokio tipo renginiais.

Kol kas nėra nusistovėjusi ir bazinio meniu sudėtis. Aišku, kad dienos metu jį sudarys kelių rūšių kompleksiniai pietūs, tačiau virtuvės pajėgumai ir personalo kvalifikacija leidžia atlikti kur kas platesnes kulinarines paieškas. Pasak „Aniso“ direktoriaus, artimiausiomis savaitėmis svečius ketinama vilioti rinktiniais įvairių pasaulio virtuvių patiekalais, iš kurių palaipsniui bus suformuotas lankytojams patrauklus meniu. Ketinama atgaivinti ir keletą firminių “Nykštuko” laikų receptų (visų pirma desertus ir saldumynus), ne tik tikintis prisikviesti daugiau vaikų savaitgaliais, bet ir apeliuojant į jų tėvų bei senelių nostalgijos jausmą. Freskų atidengimas tokiu atveju taptų tiesiog gyvybiškai svarbus...

Restorano bendrasavininkė Gitana Grabauskienė kitą „Aniso“ įvaizdžio stiprinimo galimybę mato stiprios bendraminčių komandos sutelkime. Užsienyje įgytą vadybos patirtį ji ketina panaudoti tam, kad klientai būtų ne tik maloniai aptarnaujami, bet ir pajaustų natūralią jaukumo ir nuoširdumo atmosferą, būdingą šeimyninėms įmonėms. Lankytojus čia norima sutikti kaip senus draugus, kurių kiekvienas apsilankymas kelia džiaugsmą bei malonius rūpesčius. Aišku, įgyvendinti tokią koncepciją yra nepalyginamai sunkiau, nei ją nupasakoti, bet jeigu tai pavyks, „Anisas“ įsitvirtins sostinės centre ir savo populiarumu galbūt prilygs garsiajam pirmtakui.

Daugiau apie restoraną>>

Parengė: Jonas Malinauskas
Nuotraukoje restorano firminis patiekalas - krevetės su anyžiniu padažu

2011 02 14

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Restoranas „Barcelona“ sveikina Jonus ir Janinas! Šia gražia proga turime Jums dovanų – užsisakę bet kurį patiekalą iš meniu, suteiksime Jums 20 % nuolaidą. Skaityti daugiau
Apie Klaipėdoje esantį restoraną „MOMO Grill“ sklinda legendos. Tai vienas bene labiausiai rekomenduotinų restoranų pajūryje, o gal net visoje Lietuvoje. Ir ne veltui, nes už jo pagrindinio vairo stovi talentingasis ir teisingasis virtuvės šefas Vytautas... Skaityti daugiau
Jonines švęskite „Karališkoje Senojoje Kibininėje“ su grupe „Allegretto“. Vasara- įvairių švenčių metas. Prabangi aplinka, karališkas aptarnavimas ir profesionalai dirbantys virtuvėje. Norite švęsti tokioje vietoje? Apsilankykite „Karališkoje senojoje... Skaityti daugiau
Šią vasarą, kiekvieną savaitgalį speciali programa restorane ant vandens „Bora Bora“: Džiazo vakarai, Latino vakarėliai, Šeimos popietės. Skaityti daugiau
California tapas&wine bare, kiekvieną savaitgalį pradėkite nuo vėlyvųjų pusryčių ir penkiais būdais paruoštų kiaušinių. Tegul pusryčiai tęsiasi iki pietų! Skaityti daugiau
Rugsėjo mėnesį Vilniuje vyks pirmoji Lietuvoje veganų mugė „Vegfest LT“. Beveik pusšimtis gamintojų mugės lankytojams siūlys augalinių mėsos bei pieno produktų pakaitalų, veganiškų tortų, pyragų ir kitų saldumynų, įvairių ekologiškų produktų, be... Skaityti daugiau
Jeigu planuojate pradėti rašyti tinklaraštį apie maistą ar išleisti receptų knygą, bet nesate tikri, kaip išraiškingai ir skoningai nufotografuoti savo patiekalus, Jums tikrai nebūtina galvoti apie fotostudiją ar gausybę brangios įrangos. Fotoknygų ekspertai... Skaityti daugiau
Ketvirtasis Kairėnų vasaros festivalis į pasimatymus su muzika kvies birželio-rugpjūčio mėnesiais. Šiemet festivalis pristato dar įvairesnę ir spalvingesnę programą, kurią neabejotinai įvertins geros muzikos gurmanai. Šeši vasaros koncertai lyg šilto vasaros... Skaityti daugiau
Palangos viešbutis „Vanagupė“ skelbia vasaros pradžią! Šia proga visą birželio mėnesį darbo dienomis suteikiamos specialios kainos pirčių ir baseinų kompleksų bei lauko baseinų apsilankymams. Skaityti daugiau
Daugelis šeimininkių ruošdamos žuvį ją ruošia panašiai kaip mėsos patiekalus. Dažnai pasitaiko, kad termiškai apdoroja, pavyzdžiui kepant orkaitėje, ilgiau nei valandą laiko. Kas gi lieka iš tiek laiko apdorotos žuvies? Koks žuvies apdorojimo būdas yra... Skaityti daugiau
Kai patiekalas atkeliauja į kliento lėkštę ir jau matoma galutinė recepto vizualizacija, retas restorano ar kavinės lankytojas susimąsto, koks buvo šio patiekalo kelias? O kelias prasideda nuo geriausio maistą ruošiančio specialisto, virtuvės šefo ir nuo to, kiek... Skaityti daugiau
Jau kelerius metus iš eilės tokiose metinėse gastronominių tendencijų prognozėse ypatingas dėmesys skiriamas desertams. Vis dažniau jie tampa lygiaverčiai žaidėjai su pagrindiniais meniu patiekalais, o kartais desertai praranda įprastą saldumą ir formą.... Skaityti daugiau
Jūs neleidžiate man užeiti į Jūsų restoraną, paragauti Jūsų maisto. Dažnai, net ir turėdamas pinigų, neturiu kur jų išleisti. Čia ir dabar mielai atiduočiau gražią eurų puokštę už gerą maistą, aplinką ir visa kita. Galėčiau, bet to nedarau. Ne dėl... Skaityti daugiau
„Brasserie de Verres en Vers“ kviečia sveikos ir sezoninės virtuvės gerbėjus ragauti šparagų meniu. Gegužės 9 - Birželio 12d., skubėkite atsivalgyti, kol šparagai dar švieži, nes tokie jie patys skaniausi. Skaityti daugiau
Šiandienis gyvenimo ritmas labiau nei bet kada diktuoja, jog būtina rūpintis sveika ir pilnaverte mityba. Šioje prezentacijoje akcentuosime kokybiškus, maistingus, nekaloringus produktus. Kartu tęsime kelionę po kulinarijos pasaulį ir apsilankysime vasariškoje, nuo... Skaityti daugiau