Naujienos

Ekspromtas Pamėnkalnio gatvėje (Vilnius)
Įkurti viešojo maitinimo įstaigą Pamėnkalnio gatvėje, vienoje judriausių sostinės centro arterijų, nėra lengva. Nors čia pat Gedimino prospektas, pėsčiųjų srautai ir gausybė potencialių klientų, tačiau intensyvus eismas, nuolatinės parkingo problemos, galų gale didžiulė tarpusavio konkurencija kelia daug rūpesčių restoranų bei kavinių savininkams. Galbūt todėl įstaigų pavadinimai ir jų veiklos kryptys čia keičiasi dažniau, nei kituose Vilniaus rajonuose...
Įkurti viešojo maitinimo įstaigą Pamėnkalnio gatvėje, vienoje judriausių sostinės centro arterijų, nėra lengva. Nors čia pat Gedimino prospektas, pėsčiųjų srautai ir gausybė potencialių klientų, tačiau intensyvus eismas, nuolatinės parkingo problemos, galų gale didžiulė tarpusavio konkurencija kelia daug rūpesčių restoranų bei kavinių savininkams. Galbūt todėl įstaigų pavadinimai ir jų veiklos kryptys čia keičiasi dažniau, nei kituose Vilniaus rajonuose.

Vyresnio amžiaus sostinės gyventojai puikiai prisimena legendinę „Nykštuko“ kavinę, ilgą laiką veikusią Pamėnkalnio gatvėje, 24 numeriu pažymėtame name priešais „Pergalės“ kino teatrą. Pastarojo rūmus jau seniai okupavo aktyvusis „Pramogų bankas“, tuo tarpu kavinės patalpų likimas buvo permainingas: neišlaikęs kapitalizmo pradžios sunkmečio „Nykštukas“ savo veiklą nutraukė. Išnyko voverių narveliai, margi vaikiški baldai, o spalvingos Birutės Žilytės ir Algirdo Steponavičiaus freskos buvo negailėstingai užkaltos gipso kartono plokštėmis. Tolesnis patalpų likimas buvo permainingas: nors pavyko išlaikyti viešojo maitinimo funkciją, pavadinimai ir šeimininkai keitėsi vienas po kito. Paskutinė čia veikusi įstaiga – restoranas „Kaukazo belaisvė“ – tyliai užsidarė praeito sezono pabaigoje.

Ir štai sausio pabaigoje vilniečiai buvo pakviesti į naujojo restorano atidarymą. Pavadinimas „Anisas“ daugeliui asocijuojasi su egzotišku ir aitriu anyžių skoniu, tačiau nei pats augalas, nei jo kilmės regionas nėra akcentuojami. Interjere nerasime nei Artimųjų Rytų, nei Viduržemio jūros motyvų – greičiau nuosaikų europietišką minimalizmą, papildytą spalvotais dekoro elementais. Bendras salės plotas yra 145 kv. m, joje vienu metu gali susėsti apie 40 žmonių, o reikalui esant gilumoje gali būti atskirta 15 vietų banketinė salytė. Didžiuliai vitrininiai langai, kadaise užtverti želdiniais ir dekoracijomis, dabar yra plinai atidengti; dieną pro juos plūsta gausybė natūralios šviesos, o naktį ryškiai apšviesta salė traukia praeivių žvilgsnius, kviesdama užeiti į vidų. Pirmosiomis „Aniso“ darbo savaitėmis tai ypač aktualu, kadangi yra būtina paskelbti apie save, pritraukti publiką, o išorinė restorano iškaba kol kas dar nėra padaryta. Nėra galutinai nusistovėjusi ir bendra interjero koncepcija, kurios tolesnė raida priklauso nuo galimybės atidengti jau minėtas „Nykštuko“ freskas. Aišku, kad toks ryškus spalvinis akcentas gerokai pakoreguotų ne tik interjero vaizdą, bet ir visą restorano veiklos strategiją. Pavyzdžiui, planuojamus čia rengti gyvosios muzkos vakarus gali tekti pakeisti kitokio tipo renginiais.

Kol kas nėra nusistovėjusi ir bazinio meniu sudėtis. Aišku, kad dienos metu jį sudarys kelių rūšių kompleksiniai pietūs, tačiau virtuvės pajėgumai ir personalo kvalifikacija leidžia atlikti kur kas platesnes kulinarines paieškas. Pasak „Aniso“ direktoriaus, artimiausiomis savaitėmis svečius ketinama vilioti rinktiniais įvairių pasaulio virtuvių patiekalais, iš kurių palaipsniui bus suformuotas lankytojams patrauklus meniu. Ketinama atgaivinti ir keletą firminių “Nykštuko” laikų receptų (visų pirma desertus ir saldumynus), ne tik tikintis prisikviesti daugiau vaikų savaitgaliais, bet ir apeliuojant į jų tėvų bei senelių nostalgijos jausmą. Freskų atidengimas tokiu atveju taptų tiesiog gyvybiškai svarbus...

Restorano bendrasavininkė Gitana Grabauskienė kitą „Aniso“ įvaizdžio stiprinimo galimybę mato stiprios bendraminčių komandos sutelkime. Užsienyje įgytą vadybos patirtį ji ketina panaudoti tam, kad klientai būtų ne tik maloniai aptarnaujami, bet ir pajaustų natūralią jaukumo ir nuoširdumo atmosferą, būdingą šeimyninėms įmonėms. Lankytojus čia norima sutikti kaip senus draugus, kurių kiekvienas apsilankymas kelia džiaugsmą bei malonius rūpesčius. Aišku, įgyvendinti tokią koncepciją yra nepalyginamai sunkiau, nei ją nupasakoti, bet jeigu tai pavyks, „Anisas“ įsitvirtins sostinės centre ir savo populiarumu galbūt prilygs garsiajam pirmtakui.

Daugiau apie restoraną>>

Parengė: Jonas Malinauskas
Nuotraukoje restorano firminis patiekalas - krevetės su anyžiniu padažu

2011 02 14

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Per tris tūkstančius metų šviežiai spaustas ir nefiltruotas alyvuogių aliejus buvo ir tebėra esminė graikų dietos ir virtuvės dalis, užtikrinanti skanią ir sveiką mitybą bei natūralią kosmetiką. Šiandien, po penkių metų patirties degustuojant ir atrandant... Skaityti daugiau
Meniu.lt portale, Jūsų patogumui, startuoja speciali rubrika - "Kur švęsti Šv. Kalėdas ir Naujuosius metus". Šioje, kiekvieną dieną atnaujinamoje rubrikoje, vienoje vietoje rasite visus geriausius Lietuvos restoranų, kavinių, viešbučių pasiūlymus, kur skaniai,... Skaityti daugiau
Kviečiame švęsti Šv. Kalėdas ir Naujuosius metus viešbutyje „Radisson Blu Royal Astorija“ ir mėgautis karališkais švenčių įspūdžiais. Mūsų komanda parengė Jums, Jūsų šeimai, draugams ir kolegoms nuostabių pasiūlymų. Tarp kurių ir karšto vyno su... Skaityti daugiau
Švęskite ir mėgaukitės šių metų palydėtuvėmis su rafinuota penkių patiekalų gala vakariene, unikaliai stilingoje atmosferoje, viešbučio "Vanagupė" restorane ir būkite pamaloninti mūsų virtuvės meistrų kūriniais. Naujųjų Metų išvakarės prasidės taure... Skaityti daugiau
„EDO Grill“ jums siūlo: naujametinę vakaro programą nuo 21.00 iki 04.00 valandos ryto. Vakaro metu Jūsų lauks gyva muzika, įvairūs žaidimai, siurprizai ir prizai. 2015 metus pasitiksime su fejerverkais ir šampanu. Skaityti daugiau
"Papa Jazz" restorane - klube, geros nuotaikos užtaisas garantuotas visą vakarą! Įėjimo kaina 30 Lt (8,69 Eur) ir Jums nebereikės rūpintis dėl jokių programos subtilybių Skaityti daugiau
Kadangi 2015 - ieji yra medinės Ožkos metai, o medis yra susijęs su žalia spalva, tai ir 2015-ųjų metų spalva – žalia. Žaliosios medinės Ožkos metus rekomenduojama sutikti artimų draugų ir šeimos narių kompanijoje. Geriausia švęsti užmiestyje, kuo arčiau... Skaityti daugiau
Pastaraisiais metais kokybiško alyvuogių aliejaus paieškos tampa svarbios vis didesniam ratui, savo sveikata, grožiu ir, žinoma, skaniais virtuvės kūriniais besirūpinančių, žmonių. Variantai tokie įvairūs, kad kartais tampa sunku pasirinkti. O dar jei galvoje... Skaityti daugiau
Lapkričio pabaigoje šamaniškai svaiginančios ir vaizdingos muzikos kerus Vilniuje bei Kaune skleis „Altai Khangai“ trio iš Mongolijos. Šis trio pasižymi savo gebėjimu klausytojui perteikti tradicinę Vakarų Mongolijos muziką. Beribis muzikantų užsidegimas,... Skaityti daugiau
Itališkų delikatesų žinovai "Buon Giorno" paruošė ypatingas dovanų dėžutes, kuriose sukomplektavo geriausius itališkus produktus, pradedant vynu, kava ir gurmaniškais makaronais, baigiant žymiuoju kalėdiniu pyragu "Panettone" ar sūrio kremu su trumais. Skaityti daugiau
Viešbutis BEST WESTERN Santaka yra dviejų Kauno miesto rajonų – Senamiesčio ir Centro – sandūroje. Restoranas „Europa“ – šiuolaikiškas, europietiško stiliaus restoranas. Yra dvi atskiros salės, žiemos sodas, šalia sauna ir baseinas. Skaityti daugiau
Restoranas „TORES BRAVORAS“ – ypatinga vieta Jūsų šventei. Čia organizuojami banketai, furšetai, išvežamieji pobūviai, konferencijos, verslo pietūs, švenčiamos įvairios šventės - vestuvės, mergvakariai, bernvakariai, gimtadieniai, išleistuvės,... Skaityti daugiau
Vos prieš dvejus metus vienos žymiausių pasaulyje restoranų konsultantų grupės „Baum & Whiteman“ prognozėse karaliavo dėmesys pasaulio virtuvėms ir ne itin brangiam, sočiam maistui. Pripažinkite – neprašauta pro šalį. Turbūt reikalai tikrai gerėja, o tarp... Skaityti daugiau
Jau išleistas ir platinamas naujas žurnalo „Restoranų verslas“ numeris. Žurnalas skirtas tiek restoranų ir kitų maitinimo įstaigų darbuotojams bei vadovams, tiek jų lankytojams. Naujausiame numeryje skaitykite: apie karščiausias restoranų verslo tendencijas,... Skaityti daugiau
Nedidelėje restorano erdvėje pavyksta sukurti jaukią ir šiltą atmosferą. Jei visi nori susėsti prie stalo – restoranas talpina iki 25 žmonių, jei tai furšetinio tipo renginys - iki 30 žmonių. Skaityti daugiau