Naujienos

Ekspromtas Pamėnkalnio gatvėje (Vilnius)
Įkurti viešojo maitinimo įstaigą Pamėnkalnio gatvėje, vienoje judriausių sostinės centro arterijų, nėra lengva. Nors čia pat Gedimino prospektas, pėsčiųjų srautai ir gausybė potencialių klientų, tačiau intensyvus eismas, nuolatinės parkingo problemos, galų gale didžiulė tarpusavio konkurencija kelia daug rūpesčių restoranų bei kavinių savininkams. Galbūt todėl įstaigų pavadinimai ir jų veiklos kryptys čia keičiasi dažniau, nei kituose Vilniaus rajonuose...
Įkurti viešojo maitinimo įstaigą Pamėnkalnio gatvėje, vienoje judriausių sostinės centro arterijų, nėra lengva. Nors čia pat Gedimino prospektas, pėsčiųjų srautai ir gausybė potencialių klientų, tačiau intensyvus eismas, nuolatinės parkingo problemos, galų gale didžiulė tarpusavio konkurencija kelia daug rūpesčių restoranų bei kavinių savininkams. Galbūt todėl įstaigų pavadinimai ir jų veiklos kryptys čia keičiasi dažniau, nei kituose Vilniaus rajonuose.

Vyresnio amžiaus sostinės gyventojai puikiai prisimena legendinę „Nykštuko“ kavinę, ilgą laiką veikusią Pamėnkalnio gatvėje, 24 numeriu pažymėtame name priešais „Pergalės“ kino teatrą. Pastarojo rūmus jau seniai okupavo aktyvusis „Pramogų bankas“, tuo tarpu kavinės patalpų likimas buvo permainingas: neišlaikęs kapitalizmo pradžios sunkmečio „Nykštukas“ savo veiklą nutraukė. Išnyko voverių narveliai, margi vaikiški baldai, o spalvingos Birutės Žilytės ir Algirdo Steponavičiaus freskos buvo negailėstingai užkaltos gipso kartono plokštėmis. Tolesnis patalpų likimas buvo permainingas: nors pavyko išlaikyti viešojo maitinimo funkciją, pavadinimai ir šeimininkai keitėsi vienas po kito. Paskutinė čia veikusi įstaiga – restoranas „Kaukazo belaisvė“ – tyliai užsidarė praeito sezono pabaigoje.

Ir štai sausio pabaigoje vilniečiai buvo pakviesti į naujojo restorano atidarymą. Pavadinimas „Anisas“ daugeliui asocijuojasi su egzotišku ir aitriu anyžių skoniu, tačiau nei pats augalas, nei jo kilmės regionas nėra akcentuojami. Interjere nerasime nei Artimųjų Rytų, nei Viduržemio jūros motyvų – greičiau nuosaikų europietišką minimalizmą, papildytą spalvotais dekoro elementais. Bendras salės plotas yra 145 kv. m, joje vienu metu gali susėsti apie 40 žmonių, o reikalui esant gilumoje gali būti atskirta 15 vietų banketinė salytė. Didžiuliai vitrininiai langai, kadaise užtverti želdiniais ir dekoracijomis, dabar yra plinai atidengti; dieną pro juos plūsta gausybė natūralios šviesos, o naktį ryškiai apšviesta salė traukia praeivių žvilgsnius, kviesdama užeiti į vidų. Pirmosiomis „Aniso“ darbo savaitėmis tai ypač aktualu, kadangi yra būtina paskelbti apie save, pritraukti publiką, o išorinė restorano iškaba kol kas dar nėra padaryta. Nėra galutinai nusistovėjusi ir bendra interjero koncepcija, kurios tolesnė raida priklauso nuo galimybės atidengti jau minėtas „Nykštuko“ freskas. Aišku, kad toks ryškus spalvinis akcentas gerokai pakoreguotų ne tik interjero vaizdą, bet ir visą restorano veiklos strategiją. Pavyzdžiui, planuojamus čia rengti gyvosios muzkos vakarus gali tekti pakeisti kitokio tipo renginiais.

Kol kas nėra nusistovėjusi ir bazinio meniu sudėtis. Aišku, kad dienos metu jį sudarys kelių rūšių kompleksiniai pietūs, tačiau virtuvės pajėgumai ir personalo kvalifikacija leidžia atlikti kur kas platesnes kulinarines paieškas. Pasak „Aniso“ direktoriaus, artimiausiomis savaitėmis svečius ketinama vilioti rinktiniais įvairių pasaulio virtuvių patiekalais, iš kurių palaipsniui bus suformuotas lankytojams patrauklus meniu. Ketinama atgaivinti ir keletą firminių “Nykštuko” laikų receptų (visų pirma desertus ir saldumynus), ne tik tikintis prisikviesti daugiau vaikų savaitgaliais, bet ir apeliuojant į jų tėvų bei senelių nostalgijos jausmą. Freskų atidengimas tokiu atveju taptų tiesiog gyvybiškai svarbus...

Restorano bendrasavininkė Gitana Grabauskienė kitą „Aniso“ įvaizdžio stiprinimo galimybę mato stiprios bendraminčių komandos sutelkime. Užsienyje įgytą vadybos patirtį ji ketina panaudoti tam, kad klientai būtų ne tik maloniai aptarnaujami, bet ir pajaustų natūralią jaukumo ir nuoširdumo atmosferą, būdingą šeimyninėms įmonėms. Lankytojus čia norima sutikti kaip senus draugus, kurių kiekvienas apsilankymas kelia džiaugsmą bei malonius rūpesčius. Aišku, įgyvendinti tokią koncepciją yra nepalyginamai sunkiau, nei ją nupasakoti, bet jeigu tai pavyks, „Anisas“ įsitvirtins sostinės centre ir savo populiarumu galbūt prilygs garsiajam pirmtakui.

Daugiau apie restoraną>>

Parengė: Jonas Malinauskas
Nuotraukoje restorano firminis patiekalas - krevetės su anyžiniu padažu

2011 02 14

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Yra daug versijų apie tai, kas pirmieji pradėjo kultivuoti ir prisijaukino alyvmedį. Nepabijosiu būti subjektyvi, tačiau, jei norite iš tikrųjų suprasti šio medžio bei jo duodamų vaisių istoriją, reikšmę ir naudą – kviečiame į Graikiją. Šalį, kuriai... Skaityti daugiau
Meniu.lt portale, Jūsų patogumui, startuoja speciali rubrika - "Kur švęsti Šv. Kalėdas ir Naujuosius metus". Šioje, kiekvieną dieną atnaujinamoje rubrikoje, vienoje vietoje rasite visus geriausius Lietuvos restoranų, kavinių, viešbučių pasiūlymus, kur skaniai,... Skaityti daugiau
Pasitikite Naujuosius 2015-uosius metus vieninteliame žuvies restorane Palangoje – „Žuvinė“, įsikūrusiame Kalėdinių eglučių alėjoje prie jūros. Skaityti daugiau
Pasitikite Naujuosius 2015-uosius metus vieninteliame žuvies restorane Vilniuje – „Žuvinė“, įsikūrusiame pačioje senamiesčio širdyje – Rotušės aikštėje. Skaityti daugiau
Restorano „Žuvinė“ virtuvės kolektyvas kviečia tradicinės dvylikos patiekalų vakarienės rūpesčius patikėti jiems ir su visa šeima Kalėdų išvakares sutikti didingoje Vilniaus rotušėje ragaujant 12 patiekalų, Kūčių vakarienę arba užsisakyti... Skaityti daugiau
Vakaro metu Jums garantuojame nepakartojamą šventinę nuotaiką. Kurią Jums sukurs žavingos saksofono melodijos ir retro stiliaus dainos, kurios Jus kvies į šokių aikštelę. Skaityti daugiau
... darbe, miške, namuose, draugų vakarėlyje, parke, ant suoliuko...Ar pagalvojote, kad restorano patiekalus galima sutalpinti tarp dviejų duonos riekelių? O į deserto indelį sudėti ir vaikystės prisiminimais kvepiantį varškės tortą, ir klasikinį „Juodąjį... Skaityti daugiau
Itališkos virtuvės restorano „Portofino“ kulinarai padės paruošti vaišes Jūsų šventiniam Kūčių, Kalėdų ir Naujųjų Metų stalui! O Naujųjų metų šventiniame vakare restorane "Portofino" skambės Andriaus Balachovičiaus grupės koncertas - jazz manouche... Skaityti daugiau
Tai vienintelė tokia metuose - Naujųjų naktis. Padarykite ją ypatinga ir Naujuosius sutikite bare "Skybar", kuris buvo išrinktas geriausiu panoraminiu baru Europoje. Skaityti daugiau
LRVVK Asociacijos organizuojamame konkurse „Geriausias Lietuvos virėjas 2014” nugalėtojo titulą antrą kartą apgynė virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas. I-os vietos laimėjotui atiteko pagrindinis prizas - Big Green Egg kepsninė! Skaityti daugiau
Linksmai ir jaukiai sutinkame Naujuosius metus įvairių pasaulio tautų tradicijomis. Skaityti daugiau
Karališkoje prabangoje, žvaigždžių apsuptyje sutikite 2015 metus. Bremeno muzikantai, parodijos teatras, gražiausio kostiumo rinkimai, fejerverkai ir dar daug linksmybių, paskutinio metų vakaro šventėje. Skaityti daugiau
20 metų veiklos Lietuvos rinkoje – ilgas laikotarpis, tad tie restoranai, kurie gali pasidžiaugti tokiu amžiumi, praėjo ir sudėtinguosius, ir madinguosius laikotarpius. Galima sakyti, kad toks restoranas pasiekė brandos amžių. Ilgametė stabilaus darbo patirtis... Skaityti daugiau
Per tris tūkstančius metų šviežiai spaustas ir nefiltruotas alyvuogių aliejus buvo ir tebėra esminė graikų dietos ir virtuvės dalis, užtikrinanti skanią ir sveiką mitybą bei natūralią kosmetiką. Šiandien, po penkių metų patirties degustuojant ir atrandant... Skaityti daugiau
Kviečiame švęsti Šv. Kalėdas ir Naujuosius metus viešbutyje „Radisson Blu Royal Astorija“ ir mėgautis karališkais švenčių įspūdžiais. Mūsų komanda parengė Jums, Jūsų šeimai, draugams ir kolegoms nuostabių pasiūlymų. Tarp kurių ir karšto vyno su... Skaityti daugiau