Naujienos

Ekspromtas Pamėnkalnio gatvėje (Vilnius)
Įkurti viešojo maitinimo įstaigą Pamėnkalnio gatvėje, vienoje judriausių sostinės centro arterijų, nėra lengva. Nors čia pat Gedimino prospektas, pėsčiųjų srautai ir gausybė potencialių klientų, tačiau intensyvus eismas, nuolatinės parkingo problemos, galų gale didžiulė tarpusavio konkurencija kelia daug rūpesčių restoranų bei kavinių savininkams. Galbūt todėl įstaigų pavadinimai ir jų veiklos kryptys čia keičiasi dažniau, nei kituose Vilniaus rajonuose...
Įkurti viešojo maitinimo įstaigą Pamėnkalnio gatvėje, vienoje judriausių sostinės centro arterijų, nėra lengva. Nors čia pat Gedimino prospektas, pėsčiųjų srautai ir gausybė potencialių klientų, tačiau intensyvus eismas, nuolatinės parkingo problemos, galų gale didžiulė tarpusavio konkurencija kelia daug rūpesčių restoranų bei kavinių savininkams. Galbūt todėl įstaigų pavadinimai ir jų veiklos kryptys čia keičiasi dažniau, nei kituose Vilniaus rajonuose.

Vyresnio amžiaus sostinės gyventojai puikiai prisimena legendinę „Nykštuko“ kavinę, ilgą laiką veikusią Pamėnkalnio gatvėje, 24 numeriu pažymėtame name priešais „Pergalės“ kino teatrą. Pastarojo rūmus jau seniai okupavo aktyvusis „Pramogų bankas“, tuo tarpu kavinės patalpų likimas buvo permainingas: neišlaikęs kapitalizmo pradžios sunkmečio „Nykštukas“ savo veiklą nutraukė. Išnyko voverių narveliai, margi vaikiški baldai, o spalvingos Birutės Žilytės ir Algirdo Steponavičiaus freskos buvo negailėstingai užkaltos gipso kartono plokštėmis. Tolesnis patalpų likimas buvo permainingas: nors pavyko išlaikyti viešojo maitinimo funkciją, pavadinimai ir šeimininkai keitėsi vienas po kito. Paskutinė čia veikusi įstaiga – restoranas „Kaukazo belaisvė“ – tyliai užsidarė praeito sezono pabaigoje.

Ir štai sausio pabaigoje vilniečiai buvo pakviesti į naujojo restorano atidarymą. Pavadinimas „Anisas“ daugeliui asocijuojasi su egzotišku ir aitriu anyžių skoniu, tačiau nei pats augalas, nei jo kilmės regionas nėra akcentuojami. Interjere nerasime nei Artimųjų Rytų, nei Viduržemio jūros motyvų – greičiau nuosaikų europietišką minimalizmą, papildytą spalvotais dekoro elementais. Bendras salės plotas yra 145 kv. m, joje vienu metu gali susėsti apie 40 žmonių, o reikalui esant gilumoje gali būti atskirta 15 vietų banketinė salytė. Didžiuliai vitrininiai langai, kadaise užtverti želdiniais ir dekoracijomis, dabar yra plinai atidengti; dieną pro juos plūsta gausybė natūralios šviesos, o naktį ryškiai apšviesta salė traukia praeivių žvilgsnius, kviesdama užeiti į vidų. Pirmosiomis „Aniso“ darbo savaitėmis tai ypač aktualu, kadangi yra būtina paskelbti apie save, pritraukti publiką, o išorinė restorano iškaba kol kas dar nėra padaryta. Nėra galutinai nusistovėjusi ir bendra interjero koncepcija, kurios tolesnė raida priklauso nuo galimybės atidengti jau minėtas „Nykštuko“ freskas. Aišku, kad toks ryškus spalvinis akcentas gerokai pakoreguotų ne tik interjero vaizdą, bet ir visą restorano veiklos strategiją. Pavyzdžiui, planuojamus čia rengti gyvosios muzkos vakarus gali tekti pakeisti kitokio tipo renginiais.

Kol kas nėra nusistovėjusi ir bazinio meniu sudėtis. Aišku, kad dienos metu jį sudarys kelių rūšių kompleksiniai pietūs, tačiau virtuvės pajėgumai ir personalo kvalifikacija leidžia atlikti kur kas platesnes kulinarines paieškas. Pasak „Aniso“ direktoriaus, artimiausiomis savaitėmis svečius ketinama vilioti rinktiniais įvairių pasaulio virtuvių patiekalais, iš kurių palaipsniui bus suformuotas lankytojams patrauklus meniu. Ketinama atgaivinti ir keletą firminių “Nykštuko” laikų receptų (visų pirma desertus ir saldumynus), ne tik tikintis prisikviesti daugiau vaikų savaitgaliais, bet ir apeliuojant į jų tėvų bei senelių nostalgijos jausmą. Freskų atidengimas tokiu atveju taptų tiesiog gyvybiškai svarbus...

Restorano bendrasavininkė Gitana Grabauskienė kitą „Aniso“ įvaizdžio stiprinimo galimybę mato stiprios bendraminčių komandos sutelkime. Užsienyje įgytą vadybos patirtį ji ketina panaudoti tam, kad klientai būtų ne tik maloniai aptarnaujami, bet ir pajaustų natūralią jaukumo ir nuoširdumo atmosferą, būdingą šeimyninėms įmonėms. Lankytojus čia norima sutikti kaip senus draugus, kurių kiekvienas apsilankymas kelia džiaugsmą bei malonius rūpesčius. Aišku, įgyvendinti tokią koncepciją yra nepalyginamai sunkiau, nei ją nupasakoti, bet jeigu tai pavyks, „Anisas“ įsitvirtins sostinės centre ir savo populiarumu galbūt prilygs garsiajam pirmtakui.

Daugiau apie restoraną>>

Parengė: Jonas Malinauskas
Nuotraukoje restorano firminis patiekalas - krevetės su anyžiniu padažu

2011 02 14

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Ketvirtadienio vakarą sostinės Vilniaus gatvėje duris atvėrė baras-restoranas „WallStreet Avenue“. Iškilmingo vakaro metu linksminosi būriai įžymybių, o neilgai trukus susirinkusieji įvertino naująją pasilinksminimų vietą mieste. Skaityti daugiau
Sostinėje, Gedimino prospekte įsikūręs restoranas "Esse" savaitgalį švenčia 8 metų gimtadienį! Užsukite pasveikinti ir visą savaitgalį gaukite 20 % nuolaida visai sąskaitai! Skaityti daugiau
Tegul pirmosios metų akimirkos prasideda prie Baltijos jūros! Skaityti daugiau
Ar prisimenate kultinį serialą „Draugai“, kur pagrindiniai herojai kasdien susėsdavo savo mėgstamoje kavinėje, kur jauki atmosfera – beveik, kaip namuose? Būtent tokia vieta yra Kaune įsikūręs restoranas-klubas „Migdolas“. Tai gerų draugų ir geros... Skaityti daugiau
Yra laikas ieškoti gurmaniškų atradimų ir yra laikas tiesiog skaniai ir sočiai pavalgyti. Tiesa, dažniausiai tas laikas būna suskaičiuotas minučių tikslumu, todėl Ukmergėje įsikūrusios dvi užeigos „Kolegos“ žada dienos pietus patiekti per 4 minutes. O... Skaityti daugiau
Savaitgalį, Vilniuje, geriausi Lietuvos virtuvės šefai pristatė artėjančioms didžiosioms metų šventėms skirto meniu pasiūlymus, patiekalų idėjas. Patyrę virtuvės meistrai, tarp kurių – ne kartą geriausiu Lietuvos virėju pripažintas Deivydas Praspaliauskas,... Skaityti daugiau
Vertinantys aukšto lygio gurmanišką virtuvę, Palangą ilgą laiką vertino, kaip keistą nesusipratimą, kur gera ilsėtis, bet jei nori tikrai skaniai pavalgyti, pasirinkti nelabai turi iš ko. Ką gi, Palanga, po truputį keičiasi į gerą, atsidaro nauji restoranai,... Skaityti daugiau
Jau šį sekmadienį – gruodžio 4d. Vilnius Grand Resort organizuoja Kalėdinius labdaringus vėlyvuosius pusryčius. Pajamos surinktos už bilietus bei aukciono metu bus skirtos paramos ir labdaros fondui „Mamų unija“. Renginio metu koncertuos Egidijus Sipavičius bei... Skaityti daugiau
Čia Tavęs laukia nepakartojama atmosfera, puikus aptarnavimas, pasakiškai skanus maistas ir gera nuotaika. Vakaro metu Jums gros profesionalus saksofonistas. Skaityti daugiau
Nuo šiandien iki pat kūčių vakaro, restorane "Batoras" - speciali, šefo paruošta penkių patiekalų Advento vakarienė. Prie kiekvieno patiekalo priderinti someljė rekomenduojami vynai. Skaityti daugiau
Jau devintus metus vilniečiai ir miesto svečiai renka sostinės svetingiausius – viešbutį, restoraną, kavinę, muzikinį klubą, barą, muziejų, galeriją, krautuvėlę, gidą, turizmo agentūrą bei svetingiausius sostinės įstaigų darbuotojus. Šiandien Vilniaus... Skaityti daugiau
Vakaro metu mėgausitės gurmaniška vakariene lietuviška tematika. Vakarienės metu virtuvės komanda pristatys šiuolaikinę lietuvišką modernią virtuvę – vakaro metu ragausite patiekalus, kurie remiasi senosiomis kulinarijos tradicijomis, bet yra pritaikyti... Skaityti daugiau
Sparčiai populiarėjant sveikam gyvenimo būdui, vienas iš „must“ aplankyti Kauno taškų – “Fruti Juice&Smoothie” sulčių baras! Tai šviežiai spaustos sultys, trinti, žalieji, riešutų pieno kokteiliai, desertai, detoksikacijos programos. Sultys spaudžiamos... Skaityti daugiau
Naujųjų metų, 7 patiekalų, vakarienė, pro langą stebint naujametinę Katedros aikštę ir mėgaujantis šventine vakariene ir gyva muzika Skaityti daugiau
Meksikietiškos virtuvės mylėtojų, entuziastų ir žinovų įkurtas "No forks" labiausiai žinomas dėl savo buritų, taikosi prie vietinio klimato ir į meniu įtraukia autentišką meksikietišką vištienos sriubą 'chicken fajita'. O kad po gerų pietų būtų... Skaityti daugiau