Naujienos

Ekspromtas Pamėnkalnio gatvėje (Vilnius)
Įkurti viešojo maitinimo įstaigą Pamėnkalnio gatvėje, vienoje judriausių sostinės centro arterijų, nėra lengva. Nors čia pat Gedimino prospektas, pėsčiųjų srautai ir gausybė potencialių klientų, tačiau intensyvus eismas, nuolatinės parkingo problemos, galų gale didžiulė tarpusavio konkurencija kelia daug rūpesčių restoranų bei kavinių savininkams. Galbūt todėl įstaigų pavadinimai ir jų veiklos kryptys čia keičiasi dažniau, nei kituose Vilniaus rajonuose...
Įkurti viešojo maitinimo įstaigą Pamėnkalnio gatvėje, vienoje judriausių sostinės centro arterijų, nėra lengva. Nors čia pat Gedimino prospektas, pėsčiųjų srautai ir gausybė potencialių klientų, tačiau intensyvus eismas, nuolatinės parkingo problemos, galų gale didžiulė tarpusavio konkurencija kelia daug rūpesčių restoranų bei kavinių savininkams. Galbūt todėl įstaigų pavadinimai ir jų veiklos kryptys čia keičiasi dažniau, nei kituose Vilniaus rajonuose.

Vyresnio amžiaus sostinės gyventojai puikiai prisimena legendinę „Nykštuko“ kavinę, ilgą laiką veikusią Pamėnkalnio gatvėje, 24 numeriu pažymėtame name priešais „Pergalės“ kino teatrą. Pastarojo rūmus jau seniai okupavo aktyvusis „Pramogų bankas“, tuo tarpu kavinės patalpų likimas buvo permainingas: neišlaikęs kapitalizmo pradžios sunkmečio „Nykštukas“ savo veiklą nutraukė. Išnyko voverių narveliai, margi vaikiški baldai, o spalvingos Birutės Žilytės ir Algirdo Steponavičiaus freskos buvo negailėstingai užkaltos gipso kartono plokštėmis. Tolesnis patalpų likimas buvo permainingas: nors pavyko išlaikyti viešojo maitinimo funkciją, pavadinimai ir šeimininkai keitėsi vienas po kito. Paskutinė čia veikusi įstaiga – restoranas „Kaukazo belaisvė“ – tyliai užsidarė praeito sezono pabaigoje.

Ir štai sausio pabaigoje vilniečiai buvo pakviesti į naujojo restorano atidarymą. Pavadinimas „Anisas“ daugeliui asocijuojasi su egzotišku ir aitriu anyžių skoniu, tačiau nei pats augalas, nei jo kilmės regionas nėra akcentuojami. Interjere nerasime nei Artimųjų Rytų, nei Viduržemio jūros motyvų – greičiau nuosaikų europietišką minimalizmą, papildytą spalvotais dekoro elementais. Bendras salės plotas yra 145 kv. m, joje vienu metu gali susėsti apie 40 žmonių, o reikalui esant gilumoje gali būti atskirta 15 vietų banketinė salytė. Didžiuliai vitrininiai langai, kadaise užtverti želdiniais ir dekoracijomis, dabar yra plinai atidengti; dieną pro juos plūsta gausybė natūralios šviesos, o naktį ryškiai apšviesta salė traukia praeivių žvilgsnius, kviesdama užeiti į vidų. Pirmosiomis „Aniso“ darbo savaitėmis tai ypač aktualu, kadangi yra būtina paskelbti apie save, pritraukti publiką, o išorinė restorano iškaba kol kas dar nėra padaryta. Nėra galutinai nusistovėjusi ir bendra interjero koncepcija, kurios tolesnė raida priklauso nuo galimybės atidengti jau minėtas „Nykštuko“ freskas. Aišku, kad toks ryškus spalvinis akcentas gerokai pakoreguotų ne tik interjero vaizdą, bet ir visą restorano veiklos strategiją. Pavyzdžiui, planuojamus čia rengti gyvosios muzkos vakarus gali tekti pakeisti kitokio tipo renginiais.

Kol kas nėra nusistovėjusi ir bazinio meniu sudėtis. Aišku, kad dienos metu jį sudarys kelių rūšių kompleksiniai pietūs, tačiau virtuvės pajėgumai ir personalo kvalifikacija leidžia atlikti kur kas platesnes kulinarines paieškas. Pasak „Aniso“ direktoriaus, artimiausiomis savaitėmis svečius ketinama vilioti rinktiniais įvairių pasaulio virtuvių patiekalais, iš kurių palaipsniui bus suformuotas lankytojams patrauklus meniu. Ketinama atgaivinti ir keletą firminių “Nykštuko” laikų receptų (visų pirma desertus ir saldumynus), ne tik tikintis prisikviesti daugiau vaikų savaitgaliais, bet ir apeliuojant į jų tėvų bei senelių nostalgijos jausmą. Freskų atidengimas tokiu atveju taptų tiesiog gyvybiškai svarbus...

Restorano bendrasavininkė Gitana Grabauskienė kitą „Aniso“ įvaizdžio stiprinimo galimybę mato stiprios bendraminčių komandos sutelkime. Užsienyje įgytą vadybos patirtį ji ketina panaudoti tam, kad klientai būtų ne tik maloniai aptarnaujami, bet ir pajaustų natūralią jaukumo ir nuoširdumo atmosferą, būdingą šeimyninėms įmonėms. Lankytojus čia norima sutikti kaip senus draugus, kurių kiekvienas apsilankymas kelia džiaugsmą bei malonius rūpesčius. Aišku, įgyvendinti tokią koncepciją yra nepalyginamai sunkiau, nei ją nupasakoti, bet jeigu tai pavyks, „Anisas“ įsitvirtins sostinės centre ir savo populiarumu galbūt prilygs garsiajam pirmtakui.

Daugiau apie restoraną>>

Parengė: Jonas Malinauskas
Nuotraukoje restorano firminis patiekalas - krevetės su anyžiniu padažu

2011 02 14

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

"Esse"restorane galite ne tik skaniai ir sveikai pavalgyti, bet ir įsigyti biodinaminio ūkio putpelių kiaušinius. Restorano ūkis gavo Demeter sertifikatą. Demeter - tai pasaulinės ekologinės biodinaminės žemdirbystės asociacijos ženklas. Biodinamika - „bios“... Skaityti daugiau
Planuojate praleisti savaitgalį prie jūros? Viešbutis "Vanagupė" kviečia Jus į kokteilių vakarėlį prie lauko baseino. Skaityti daugiau
Kur rengti vestuvių pobūvį – dažnas galvosūkis poroms. Renkantis pobūvio vietą – restoraną – bene svarbiausi kriterijai yra erdvė ir maistas. Tačiau prieš leidžiantis į šias paieškas jau turite būti apsisprendę dėl vestuvių stiliaus, trukmės, svečių... Skaityti daugiau
Nedidelė jauki mūsų restorano erdvė puikiai tiks įvairias progas atšvęsti norinčioms kompanijoms – šventės metu Jums priklausys visas restoranas. Paprastai prie vieno stalo šventės rengiamos iki 20 svečių, tačiau galime pastatyti papildomą stalą aštuoniems... Skaityti daugiau
Miško grybų sezonas įsibėgėja, tad tradiciškai kviečiame Jus ragauti gardžių šio sezono patiekalų! Skaityti daugiau
Pavilnio regioniniame parke, šalia miesto centro, duris atvėrė naujas, prabanga ir svetingumu alsuojantis restoranas „Batoras“. Tai du, klasikinės architektūros, dviejų aukštų pastatai, kuriuose tiek išorėje, tiek viduje vyrauja šviesios pastelinės spalvos,... Skaityti daugiau
„Ar savo restorane samdyti profesionalų someljė? Ar pats sugebėsiu sudaryti nepriekaištingą vyno kortą? Į ką reikėtų atkreipti dėmesį, sudarinėjant vyno meniu?“ – su tokiais klausimais susiduria bene kiekvienas restorano savininkas ar vadovas. Skaitykite... Skaityti daugiau
Viešbučio virtuvės šefas kviečia ragauti ant žarijų keptų patiekalų! Grilio vakarai savaitgaliais - liepos 15, 16, 23, 29 ir 30 dienomis. O maloniam poilsiui viešbutyje "Vanagupė" liepos mėnesį suteikiamos specialios kainos apgyvendinimui. Skaityti daugiau
Restorane Batoras - naujas, sezoninių produktų ir gurmaniškų skonų įkvėptas meniu. Restorano šefas kviečia visus išragauti naujienas ir visiems patiekalams iš naujo meniu dovanoja 20% nuolaidą. Atraskite naujus mėgstamiausius skonius. Skaityti daugiau
Barbekiu ruošimui naudojama mediena skiriasi priklausomai nuo geografinės vietos, tradicijų bei kitų veiksnių. Amerikoje, kuri tradiciškai laikoma BBQ tėvyne, populiariausia algarobo (mesquite) ir karijos (hickory) mediena, Europoje vyrauja ąžuolas, alksnis, obelis ir... Skaityti daugiau
Birželio 29 dieną, trečiadienį, 18.00 val. restorano „The Gallery“ terasoje žiniasklaidai ir visuomenei pirmą kartą buvo pristatyta Nacionalinė šefų rinktinė atstovausianti Lietuvai pasaulio kulinarijos olimpiadoje „IKA/Culinary Olympics“ Erfurte,... Skaityti daugiau
Šviežios žuvies patiekalų restoranėlis, įsikūręs Juodkrantėje ant marių kranto, yra šeimyninis žvejų šeimos verslas, sėkmingai veikiantis ir lankytojų pamėgtas jau daugiau nei dešimtmetį. Pakalbinti šeimininkai dalinosi veiklos subtilybėmis. Skaityti daugiau
Ketvirtasis Kairėnų vasaros festivalis į pasimatymus su muzika kvies\čia birželio-rugpjūčio mėnesiais. Šiemet festivalis pristato dar įvairesnę ir spalvingesnę programą, kurią neabejotinai įvertins geros muzikos gurmanai. Šeši vasaros koncertai lyg šilto... Skaityti daugiau
Apie Klaipėdoje esantį restoraną „MOMO Grill“ sklinda legendos. Tai vienas bene labiausiai rekomenduotinų restoranų pajūryje, o gal net visoje Lietuvoje. Ir ne veltui, nes už jo pagrindinio vairo stovi talentingasis ir teisingasis virtuvės šefas Vytautas... Skaityti daugiau
Jonines švęskite „Karališkoje Senojoje Kibininėje“ su grupe „Allegretto“. Vasara- įvairių švenčių metas. Prabangi aplinka, karališkas aptarnavimas ir profesionalai dirbantys virtuvėje. Norite švęsti tokioje vietoje? Apsilankykite „Karališkoje senojoje... Skaityti daugiau