Naujienos

Darius Songaila pasidalino mėgiamu elnienos ruošimo receptu – patiekalą bus galima paragauti restorane
Žvėrienos restorano „Barboros svetainė“ meniu papildytas dar vienu išskirtiniu patiekalu – jo receptu, su virtuvės šefu Aleksandru Lukaševič, pasidalino Kauno „Žalgirio“ treneris Darius Songaila. Amerikoje medžiokle susidomėjęs, karjerą baigęs, garsus Lietuvos krepšininkas su šypsena sako pats mokąs ruošti žvėrieną ir paukštieną bei žinąs tokių maisto gamybos paslapčių, kurios medžiotojų šeimose perduodamos iš kartos į kartą.

Sostinės Katedros prieigose esančiame bičiulio restorane apsilankęs D. Songaila užsuko ir į virtuvę, kur kasdien ruošiami patiekalai iš elnienos – liežuvis, tartaras, karpačio, sriuba, salotos ar didkepsniai.

„Buvo įdomu išgirsti, kaip elnieną ruošia Aleksandras. Juolab, kai iš žvėrienos jis gamina tiek skirtingų patiekalų“, – sakė D. Songaila.

Jei gali rinktis, pirmenybę profesionalus sportininkas teikia iš plonai pjaustytos nugarinės pagamintam elnienos karpačio, pagardintam kapotomis mėtomis, druska, pipirais, balzamiko sirupu ir alyvuogių aliejumi. Jo mėgstamų valgių sąraše yra ir elnienos didkepsnis.

„Aleksandras mėgsta klasikinę virtuvę ir mėsą ruošia su kadagio uogomis bei rozmarinu. Aš elnieną gardinu kiek kitaip. Jam papasakojau tai, ką sužinojau gyvendamas Amerikoje iš draugo, kurio šeima turi gilias medžioklės tradicijas“, – pasakojo D. Songaila.

Anot jo, žvėriena, kaip ir daugelis mėsos rūšių, mėgsta „masažą“. Jos taip pat svarbu per ilgai nelaikyti ant liepsnos – gardžiausiai paruoštas yra vidutiniškai iškeptas didkepsnis.

D.Songailai įspūdį paliko „Barboros svetainės“ šefų komandos ruošiamas padažas prie elnienos. Tam, kad juo būtų galima mėgautis, prireikia maždaug keturių parų darbo – tiek laiko gardėsis yra ruošiamas be pertraukos. Pagrindinės padažo sudedamosios dalys – elnio kaulų nuoviras, daržovės ir tamsus alus.

„Lietuvoje auginama elniena – ekologiška mėsa. Ji – minkšta ir sultinga, tinkama daugelio šalių virtuvių patiekalams ruošti. Ji, kaip sudedamoji dalis randama ir kinų receptuose“, – žiniomis, gautomis iš pažįstamų bei A. Lukaševič, dalinosi D. Songaila.

Gyvendamas už Atlanto krepšinio profesionalas išgirdo, kas padeda kiek sušvelninti aštrų žvėrienos kvapą – tiems, kas nėra prie jo pratęs, bet nori pasimėgauti liesu gurmanišku maistu, patariama per naktį elnieną pamirkyti piene.

Žvejyba nuo vaikystės domėjęsis ir su tėčiu į ją dažnai išsiruošdavęs D. Songaila medžioti pradėjo 1998 – ais išvykęs krepšinį žaisti į JAV. Ten jis išsilaikė visus tam reikiamus leidimus, kuriuos vėliau Lietuvoje teko gauti iš naujo.

D.Songaila pastebi, kad Amerikoje yra dideli valstybinės žemės plotai, todėl norint medžioti, tam tereikia turėti dokumentus – nei kur vyksti, nei kada niekam pranešti nereikia.

Sportininkas yra medžiojęs ir Europoje, ir Afrikoje. 2005 – ais viešint pastarajame žemyne į namus jis parsiuntė didžiausią savo trofėją – antilopę Kudu. D. Songaila pasakoja dalyvavęs šernų, fazanų, elnių, zebrų, briedžių, putpelių, stirnų, antilopių ir net meškų medžioklėje.

„Jei tik proga pasitaiko, medžioklės nepraleidžiu. Namuose turiu įvairių trofėjų. Na, bet to dažnai daryti negaliu, nes pagrindinės, geriausios datos, kuomet galima medžioti, sutampa su krepšinio sezonu“, – pasakojo pašnekovas.

Kaunoaleja.lt informacija

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė
Barboros Svetainė

Barboros Svetainė

B. Radvilaitės 3, VILNIUS  (5)
Naujai duris atvėręs žvėrienos restoranas „Barboros svetainė" - įsikūręs vienoje iš puikiausių Vilniaus vietų – priešais...

Daugiau straipsnių šia tema:

Pasiruoškite skaityti saldžiai. Apie tai, kas sustabdo tą akimirką žavingą ir pasaldina kasdienybę. Desertams neabejingi visų rasių, visų lyčių, visų religijų bei visų politinių pažiūrių atstovai. Tačiau neretai desertai vis dar vertinami tik, kaip ne itin... Skaityti daugiau
Dažnai manoma, kad padavėjo funkcija – priėmus užsakymą nunešti ir parnešti lėkštes. Tačiau puikų rezultatą kuria visa restorano komanda. Visi komandos “ingredientai” turi būti kokybiški, sumaniai parinkti ir harmoningai veikti kartu. Daugelį vidutiniškų... Skaityti daugiau
Savaitgalį sostinėje išrinktas geriausias 2016-ųjų Lietuvos virėjas – juo tapo Jevgenij Volkov, šiais metais debiutavęs nacionalinėje šefų rinktinėje ir kartu su ja Lietuvai parvežęs bronzos medalį iš Pasaulio kulinarijos olimpiados „IKA/Culinary... Skaityti daugiau
Išvardinkite tris talentingiausius, profesionaliausius ir daugumos vadinamus geriausiais šių dienų Lietuvos šefus. Na, gal ne visiems, bet didžiajai daugumai į galvą ateis trys pavardės – Martynas Praškevičius, Vytautas Samavičius ir…? Tikėtina, jog Liutauras... Skaityti daugiau
Birželio 29 dieną, trečiadienį, 18.00 val. restorano „The Gallery“ terasoje žiniasklaidai ir visuomenei pirmą kartą buvo pristatyta Nacionalinė šefų rinktinė atstovausianti Lietuvai pasaulio kulinarijos olimpiadoje „IKA/Culinary Olympics“ Erfurte,... Skaityti daugiau
Apie Klaipėdoje esantį restoraną „MOMO Grill“ sklinda legendos. Tai vienas bene labiausiai rekomenduotinų restoranų pajūryje, o gal net visoje Lietuvoje. Ir ne veltui, nes už jo pagrindinio vairo stovi talentingasis ir teisingasis virtuvės šefas Vytautas... Skaityti daugiau
Savaitgalį Vilniuje išrinktas „Geriausias Lietuvos jaunasis virėjas 2016“. Šis titulas atiteko sostinėje įsikūrusiame restorane „Time“ dirbančiam Ignui Višinskui. Jam vos dviem vertinimo taškais nusileido ir antrąją vietą Lietuvos jaunųjų virėjų... Skaityti daugiau
2012 metais žurnale „Restoranų verslas“ startavo rubrika „Lietuvos geriausieji“. Tais pačiais metais atsidarė restoranas „Stebuklai“. Galbūt dėl savo ambicingo pavadinimo, galbūt dėl įneštų naujų gastronominių vėjų į Lietuvą, o gal ir dėl... Skaityti daugiau
Pasaulio kulinarijos čempionate „Culinary World Cup“ Liuksemburge 2014 m. lapkričio 22-23 d. individualų rungtyje - kulinarinis ART (4 skirtingi vieno kąsnio užkandžiai 6 asmenims ir vienas šventinis meniu) Lietuvos virtuvės meistrės iškovojo medalius: auksą -... Skaityti daugiau
Aš tikiuosi, jog pristatyti, kas yra Aldona Gečienė, Jums, mieli restoranų verslu besidomintieji, nereikia. O jeigu reikia, tai apibūdinčiau trumpai – „gastronomijos primadona“. Šefė, kuri kūrė ir kuria kulinarinius stebuklus bei prisidėjo prie restoranų... Skaityti daugiau
Dažniausiai galvojama, jog didžiuliams kulinariniams laimėjimams reikia prabangios įrangos, stilingos aprangos ir prabangios serviruotės. Daugkartinės grilio čempionatų nugalėtojų komanda, „Kadagio uogos“ teigia jog tai tik mitas. „Kadagio uogos“ pergales... Skaityti daugiau
„Jeigu reikėtų pasirinkti paskutinės vakarienės meniu, ką valgytumėte?“ – tokio klausimo vasario 20 dieną teiravosi vaikinas iš auditorijos, kuri į Kauno kolegiją susirinko pasiklausyti garsaus JAV virtuvės meistro M. Laiskonis paskaitos. Pasisemti patirties... Skaityti daugiau
Trejus metus iš eilės geriausio restorano titulas, laikytas daniško restorano „Noma“ įkūrėjo Rene Redzepi rankose, šiemet perduotas ispanų broliams Roca. Pagal „The World's 50 best Restaurant awards“ rinkimus, geriausiu 2013-ųjų restoranu buvo pripažintas... Skaityti daugiau
Justas Ščiukas (kapitonas), Justinas Gečys (antrasis šefas), pagalbininkai – Aurimas Zakšauskas ir Klaidas Paškevičius pristato save kaip muškietininkus, kuriuos vienija aistra maistui bei pralietas prakaitas, pažymėtas iešmais. Tapę 2012-ųjų metų Lietuvos... Skaityti daugiau
Lietuvos restoranų ir kavinių kulinarijos istorija vystėsi kartu su šiuo šefu. Jis įkūrė ir šiandien veikiančias kelias gerai žinomas profesines asociacijas, sukūrė per 5000 patiekalų receptūrų įvairiuose restoranuose visoje Lietuvoje ir užsienyje, atidarė... Skaityti daugiau