Naujienos

Atidarome naują restoraną – pradžiamokslis
Atidarant naują restoraną, visų pirma, reikėtų pradėti nuo koncepcijos. Užduokite sau paprastus, bet esminius klausimus: kokie mes būsime? Ką pasiūlysime klientui? Kas bus mūsų „arkliukas“? Kaip pateiksime patiekalą? Vizualizuokite busimo restorano erdves, interjerą. Ką reikia žinoti ir kam pasiruošti atidarant naują restoraną ar kavinę pataria viešojo maitinimo įstaigų konsultantas Vaidas Kavaliauskas.
Formalioji pusė ir jos kaina

Jei jau apsisprendėte atidaryti restoraną ar kavinę, turėsite pasirinkti, kokios rūšies įmonę ketinate steigti. Nuo to priklauso steigimo procedūros, kainos. Paprasčiausia ir pigiausia yra steigti individualią (personalinę) įmonę (IĮ), tačiau kurdami IĮ rizikuojate savo turtu. Kurdami uždarąją akcinę bendrovę, privalėsite turėti bent minimalų įstatinį kapitalą – 10000 Lt. Individualias įmones bei uždarąsias akcines bendroves registruoja vietos savivaldos registro tarnybos.

Įrengiant bet kokią viešojo maitinimo įstaigą, Jūs privalėsite nusipirkti kasos aparatą ir užregistruoti jį mokesčių inspekcijoje. Vidutinė aparato kaina – 1200 Lt. Jeigu orientuositės į protingesnius programinius įrengimus su visa apskaita, sandėlio likučiais, kalkuliacijomis, klientų srautais ir t. t. –  ribų kainoje nėra.

Restoranas privalo turėti mokesčių inspekcijoje registruotą kasos knygą, RVSVT arba GHP žurnalus (priklausomai nuo vidinio įmonės įsakymo) pastarasis GHP atsirado ne taip seniai ir yra supaprastintos formos. Taip pat kiekvieno patiekalo kalkuliacines korteles, metrologų patikrintus šaldytuvų termometrus. Ventiliacinės sistemos, garso tyrimus, darbo vietų apšvietimo tyrimus bei vietinio kavinės vandentiekio vandens biologinius tyrimus (skamba baisiai, bet viskas įgyvendinama).

Jeigu kuriatės visiškai naujose patalpose, priešgaisrinei tarnybai būtina priduoti priešgaisrinės signalizacijos planus/schemas.

Teisiniai reikalavimai

Teisiniai reikalavimai, palyginti su buvusiais prieš 15 metų, yra nesunkiai įgyvendinami. Visų pirma, restorano erdvės turi atitikti miesto veterinarijos tarnybos reikalavimus (reglamentus galite rasti www.vmvt.lt arba gauti visą informaciją telefonu 8 5 240 4361).

Kuomet gaunamas veterinarijos leidimas numatytose erdvėse kurti viešojo maitinimo įstaigą, su minėtu leidimu teks eiti į savivaldybę, užpildyti keliais anketas dėl alkoholio ir/ar tabako leidimų, jeigu Jūsų veikla su tuo susijusi. Jeigu šių leidimų nereikia, tuomet Jums reikės gauti tik iškabos – pavadinimo leidimus. Jie turi atitikti miesto įvaizdžio reglamentą. Tas pats liečia ir lauko kavinių terasas, kurios taip pat turi atitikti miesto įvaizdžio reikalavimus.

Alkoholio licenzija kainuoja 1300 Lt, tabako – 500 Lt. Svarbu – gyvenamuosiuose patalpose alkoholio licenzija išduodama tik iki 24-os valandos. Savivaldybės ekonomikos skyrius licenzijas privalo išduoti per 30 darbo dienų. Bet praktikoje viskas vyksta greičiau.  Jeigu visi Jūsų dokumentai atitinka reikalavimus ir išsamiai sukomplektuoti – gausite 2 savaičių laikotarpyje.  

Atidarydami restoraną, susidursite su Lietuvos autorių teisių gynimo agentūra „LATGA“ ir Lietuvos gretutinių teisių asociacija „AGATA“, kuriems privalėsite mokėti mokesčius, jei norėsite transliuoti muziką. Tiesa, yra ir kitokių sprendimų, kaip nelikti tyloje ir išvengti nemažų mokesčių. Restoranas gali nenaudoti kolektyvinio teisių administravimo organizacijų atstovaujamų kūrinių, o rinktis neregistruotų „LATGA“ ir „AGATA“ organizacijose autorių muziką, visiškai teisėtai išvengdamas mokesčių.

Didžiosios dalies rūpesčių, susijusių su teisiniais leidimais, ventiliacijos, priešgaisrinės sistemos ir kitais techniniais klausimais atidarant restoraną išvengsite, jei atidarinėsite jį prieš tai viešojo maitinimo paskirtimi veikusiose patalpose arba prekybos centre.

Svarbiausia atidarant restoraną

Mano manymu, yra 3 svarbūs faktoriai pradedant viešojo maitinimo ar paslaugų verslą. Tai vieta, vieta ir dar kartą vieta. Didelė dalis šio verslo sėkmės priklauso nuo strategiškai geros vietos, kurioje didžiausi potencialių lankytojų srautai. Kitas variantas, tai vietos, į kurias Jūsų tėvai jaunystėje eidavo suvalgyti „Kijevo“ kotleto ar pakeliui būtinai sustodavo paragauti koldūnų, o gal „įkalti“ firminės giros, o po to vesdavosi ir Jus.

Jei neturite ar negalite sau leisti tokios vietos – privalote būti kitokie, netradiciški, kad pas Jus važiuotų iš visų miesto galų, pavyzdžiui, dėl Jūsų nerealios žuvies ir ypatingo aptarnavimo.

Teko būti ne vienoje šalyje, kur dėl kažkokio patiekalo ar įmantraus pateikimo žmonės važiuoja didelius atstumus. Pavyzdžiui, Floridoje yra krabų restoranėlis, kuriame krabai patiekiami paprastame kibire su mediniu plaktuku (praskelti šarvą) ir valgomi ant „šviežių“ (tos dienos) laikraščių, arba restoranas Lugane, kurio kieme auga magnolija ir tiesiai nuo jos yra skabomi žiedai bei kepami įkaitintame aliejuje.

Klientų srautai, kaip ir bet kokia srovė, turi savo vagą. Daugeliui atrodo, kad senamiestyje ar centre yra geras biznis, bet tendencijos rodo, kad ir miegamųjų rajonų kavinės puikiai gyvena. Klausimas, ko Jūs norite? Jeigu neturite nuosavų patalpų centre ar senamiestyje, mokėsite didelę nuomą ir greičiausiai būsite brangesnis nei vidutinis restoranas. Kita vertus, atidarę maitinimo įstaigą miegamajame rajone orientuositės į vakarinius valgytojus bei alaus gėrėjus ir, ko gero, būsite pigesni. Abiem atvejais svarbu pajamos ir kaifas nuo įgyvendinto projekto. Jei pastebėjote, tiek senamiestyje, tiek centre, pagrindinėse miesto gatvėse yra ir klestinčių kavinių, ir mirštančių, nors jos viena šalia kitos. Manau, viskas priklauso nuo šeimininkų gudrybių, geros virtuvės, malonaus aptarnavimo ir nuo bendros erdvių „auros“.

Įsikūrę kažkurioje miesto vietoje, Jūs nežinosite klientų srautų ir pačioje pradžioje optimizuoti užsakymus bus sunku. Dažniausiai klientų srautai ir užsakymai iš tiekėjų nusistovi 6 mėn. laikotarpyje (be ypatingai intensyvios reklamos). Tokiu atveju, geriau turėti daugiau nei kažko pritrūkti. Smagu, jeigu turite papildomas sandėliavimo erdves, šaldytuvus, šaldiklius bei lėšų juos užpildyti – dabar Lietuvos tiekėjai yra pakankamai sukalbami dėl apmokėjimo atidėjimo, tai priklauso nuo Jūsų derybinių sugebėjimų.

Visiškai kitokios taisyklės atidarant restoraną prekybos centre, kur žmonių srautus Jums beveik tiksliai pasakys centro administracija, nes jie atlieka gana išsamius tyrimus.

Visi prekybos centrai (PC) vykdo centralizuotą marketingą ir įvairias reklamines akcijas, taip pritraukdami klientus visiems centro nuomininkams, aišku, ne už dyką. Pliusai – Jums garantuoti vartotojų srautai, stovėjimo aikštelės ir dažnai dalis investicijos į Jūsų būsimo restorano erdves, t. y. grindys, lubos, komunikacijos ir t. t. Daug kas verslo susitikimus ar šiaip papietavimus renkasi prekybos centruose, nes čia visada rasite kur nemokamai pasistatyti automobilį, o tai svarbu.

Minusai – Jūs nesavarankiški. Dažnai PC administracija nuomininkams diktuoja savo sąlygas, t. y. darbo laiką, marketingines išlaidas, prisitaikymą prie vietinių renginių (norite to ar ne) ir kitus reikalavimus. Atidarant restoraną mieste, Jūs patys sau šeimininkai, tik patarčiau ieškoti erdvių be nuolatos gyvenančių kaimynų, nes ankščiau ar vėliau atsiras nesutarimų.

Svarbiausia restorane

Be abejo – meniu. Nepradėsite viešojo maitinimo veiklos be apgalvoto meniu, nes nuo jo praktiškai priklauso viskas: virėjai, tiekėjai ir net interjero bei dizaino detalės. Meniu siūlyčiau ypatingai neišplėsti, geriau jį dažniau „atnaujinti“. Yra restoranų, kurie meniu keičia kas dieną, t. y. jie neprognozuojami kaip ir jų meniu – tai irgi „veža“. Be abejo, jau kūrimosi pradžioje turėtumėte pagalvoti ir apie pagrindinį virėją, kuris atitiktų Jūsų restorano koncepcinius reikalavimus ir tiesiogiai dalyvautų meniu kūrime (jeigu tai ne „frančizė“). Beje, dažnas patyręs virėjas gali Jums pasiūlyti ir visą eilę maisto produktų tiekėjų.

Nebūtina vaikytis madų, jei esi išskirtinis

Jeigu savo restoraną taikysite prie einamo meto bangos, būkite atsargūs, viena kita detalė ne taip valgiaraštyje (virtuvėje) ar interjere ir Jūs jau ne ant bangos, juolab, kad viskas gana sparčiai keičiasi, kol atsidarysite, bus jau kitos bangos. Kažkada ant bangos buvo picerijos, po to kinų virtuvė, dabar sushi ir vyninės. Taigi, labai sunku pasakyti, kur ir į ką orientuotis. Pasikliaukite savo fantazija, o jeigu jos nėra –  kopijuokite įdomius, sėkmingus užsienio modelius. Būkite saviti ir originalūs, nes visada imponuoja netradiciniai požiūriai.

P. S

Ieškokite geros, su teigiama „aura“ vietos, įsijunkite visą savo fantaziją, būkite kitokie, įdomesni ir kaifuokit nuo savo veiklos! Turėtų sektis... Taip pat atsiminkite, kad restoranas – tai gyvenimo būdas. Pradėję dirbti restorane patys, Jūs turėsite tapti minimalios teisės, rinkos, kainodaros, apskaitos, valgių, vynų ir dar daugelio sričių žinovais. Tame labai daug romantikos. O aš... savo restorano nekurčiau, nes noriu gyventi namie. Nors niekada nežinai, kas bus rytoj.


Grįžti atgal

SPVG_zenklai

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Skaityti komentarus (3) Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Palangoje, viešbutyje „Pajūrio Gabija“, LRVVKA meistrai pirmą kartą šiais metais pristatė 2014-ųjų kulinarijos naujoves. Iš visos Lietuvos į renginį susirinko bemaž 100 restoranų virtuvių šefų, entuziastingų virėjų, turinčių ambicijų ir siekiančių... Skaityti daugiau
Dažniau alkoholiniai gėrimai vartojami laisvalaikio ar pasilinksminimų metu ir tai vertinti galima įvairiai, tačiau etilo alkoholio perdozavimas kenkia sveikatai, o pats pirmas to požymis yra apsinuodijimas, kurį mėgstama vadinti „pagiriomis“. Ypač sunkios... Skaityti daugiau
Kviečiame į LRVVKA prezentaciją “VASAROS SEZONO NAUJIENOS“, kuri vyks 2014 m. balandžio 6 d. 11 val. viešbučio „Pajūrio Gabija“ restorane, Vytauto g. 40 / Dariaus ir Girėno g. 2, Palangoje. Vasaros sezoną pasitinkant Lietuvos ir Latvijos virtuvės meistrai... Skaityti daugiau
Leidinys „Restoranų verslas“ jau tapo viešojo maitinimo sektoriaus pradedančiųjų vadovėliu, o senbuviams - pagrindinis aktualios bei naudingos informacijos reikalingos kasdieniniame darbe, šaltinis. Artimiausio numerio ašis – NETRADICINIAI SPRENDIMAI, HoReCa... Skaityti daugiau
Gyventojų skaičius vis auga. Ir ekonomika, ypač besivystančiose rinkose, auga labai greitai. Pajamos didėja, todėl esant didžiulei paklausai didėja ir vartotojų išlaidos. Skaityti daugiau
Plati paramos programa su nauju renginiu „Komponentai“, kongresu „Tausokime maistą“, „Innovationparc“ įpakavimo medžiagos ir metalo pakuočių prekybos ir verslo centras. Skaityti daugiau
Savaitgalį Vilniuje praūžė Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos LRVVKA rengiamas čempionatas Jaunasis Lietuvos virėjas 2014”. Dėl šio titulo varžėsi 8 jaunieji Lietuvos restoranų virtuvių virėjai, kurie turėjo pagaminti du... Skaityti daugiau
Trejus metus iš eilės geriausio restorano titulas, laikytas daniško restorano „Noma“ įkūrėjo Rene Redzepi rankose, šiemet perduotas ispanų broliams Roca. Pagal „The World's 50 best Restaurant awards“ rinkimus, geriausiu 2013-ųjų restoranu buvo pripažintas... Skaityti daugiau
Kaip pasakė vienas žinomas maitinimo įstaigų apžvalgininkas, „lietuvis dėl 1-2 lt pigesnių dienos pietų važiuos į kitą miesto galą, bet po pietų būtinai pasiims kavos išsinešimui už 7-8 lt.“ Tokie jau mes, „seno kirpimo“ savininkai – svarbiausia... Skaityti daugiau
"Bocuse d‘Or" – pasaulyje labiausiai prestižinis kulinarinis čempionatas, kurį 1987 metais pradėjo garsus virėjas Paul Bocuse. Čempionatas dažnai vadinamas „Pasaulio šefo Taure“. Šefai iš 20 Europos šalių stoja į ringus ir konkuruoja tarpusavyje. Norėdami... Skaityti daugiau
Valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos (toliau - VTD) apibendrino 2013 metų devynių mėnesių apgyvendinimo rezultatus: sulaukta beveik 1 mln. (967,5 tūkst.) užsienio turistų arba 7,1 proc. daugiau nei per tą patį laikotarpį pernai. Atsižvelgę į... Skaityti daugiau
Vaikystėje suformuoti mitybos įpročiai išlieka visam gyvenimui, todėl labai svarbu, kad vaikai būtų maitinami racionaliu, subalansuotu ir sveiku maistu. Tačiau šiuo metu tokio lygio maitinimą mūsų moksleiviams gali pasiūlyti vos viena kita mokykla ar gimnazija.... Skaityti daugiau
Lapkričio 10 d. 12 val. Vilniuje Halina Višnevskaja ir Honorata Lyndo dalinsis savo žiniomis, gamins patiekalus su sūriais, siūlys naujas idėjas ir galimybes vis labiau populiarėjančiame sūrių panaudojime ir vartojime. Skaityti daugiau
Įmonė UAB „Ipek trade“ savo veiklą pradėjo 2010 m., kaip pakuočių ir vienkartinių indų platintoja. Ambicinga, naujovių nuolat ieškanti komanda jau po metų papildė savo siūlomų produktų asortimentą bei įsivedė įdomesnius, tačiau populiariuosius... Skaityti daugiau
Lietuvos virėjai, kurkite, gaminkite, stebinkite, aukite ir tobulėkite! LRVVKA kviečia dalyvauti visus jaunuosius virėjus čempionate „Jaunasis Lietuvos virėjas“! Atrankinis čempionato turas tęsis iki 2013 12 31. Finalo dalyviai bus paskelbti 2014 01 10. Lietuvos... Skaityti daugiau