Naujienos

Ančiuviai – vertingosios žuvelės
Gairės: gurmanams
Daugeliui atrodo, jog žodis „ančiuviai“ neturi nieko bendro su žuvimis, jis labiau siejasi su antimis... Dėl skonio taip pat nesiginčijama – vieniems patinka, kitiems – ne.

Daugeliui atrodo, jog žodis „ančiuviai“ neturi nieko bendro su žuvimis, jis labiau siejasi su antimis... Dėl skonio taip pat nesiginčijama – vieniems patinka, kitiems – ne. O štai kai kurios būsimos mamos ančiuviais mėgaujasi kaip delikatesu. Ančiuviais maitinasi ne tik žmonės, bet ir grobuoniškos žuvys, pavyzdžiui, rykliai, otai, jūrų ešeriai. Šiomis žuvelėmis savo maisto racioną papildo ir jūrų bei kitų vandenų paukščiai, tokie kaip pelikanai, žuvėdros.

Ančiuviai priklauso silkiažuvių grupei, skirstomai į 16 genčių (amazoniniai šprotai, trisos, bokonai, paprastieji ančiuviai...) bei 142 rūšis. Tai nedidelės, cilindro formos, 10-23 cm ilgio ir 10-15 g svorio žuvys. Ančiuviai gyvena beveik visuose pasaulio vandenyse, toleruoja įvairios temperatūros ir druskingumo vandenis. Šios žuvelės puikiai veisiasi Viduržemio jūroje, tad jų daug sužvejojama Italijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje, Graikijoje, Turkijoje, Bulgarijoje. Paprastai ančiuviai yra sūdomi ar konservuojami, tačiau tinka ir pagardinti vieną kitą patiekalą, ypač picas ar padažus, patiekiamus prie karštų žuvų.

Ančiuvių užkandėlė su kietai virtais kiaušiniais
Reikės: duonos, 1-3 virtų kiaušinių, 20-50 g sviesto, ančiuvių.
Iš duonos riekės išpjaukite apvalias riekeles. Plonai aptepkite jas sviestu ir uždėkite kiaušinio griežinėlį, ant viršaus – po gabalėlį ančiuvių. Pabarstykite pjaustytais petražolių lapeliais.

Šprotų ir bulvių troškinys
Reikės: 100 g ančiuvių padaže; 2 valgomųjų šaukštų aštraus ančiuvių padažo, 6 virtų bulvių, 2 svogūnų, 2 kiaušinių, 200 ml pieno.
Svogūnus nulupkite ir susmulkinkite. Pusę svogūnų sudėkite ant riebalais ištepto kepimo indo dugno, užpilkite 1 valgomąjį šaukštą ančiuvių padažo, sudėkite supjaustytas bulves ir smulkintus ančiuvius. Sudėkite likusius svogūnus. Išplakite kiaušinius su pienu ir likusiu valgomuoju šaukštu ančiuvių padažo. Supilkite mišinį į kepimo indą bei kepkite 220 C temperatūroje apie 20 minučių. Skanaus!

Parengė Jolanta Bagurskienė
Šaltinis: Wikipedia enciklopedija
Nuotraukos: 1 – koncervuoti ančiuviai (yumsugar.com); 2 – džiovinti ančiuviai (img.alibaba.com); 3 – „Hamsi tava“ – kepinti ančiuviai, Turkijos šiaurės rytų dalyje itin populiarus patiekalas (sinanbeykonagi.com)

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Skaityti komentarus (3) Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Svajonių maistas svajonių vietoje. Prancūziška svogūnienė kalnuose, sepijos ir dešra su apelsinais, šviežios krevetės ir ant griliaus keptos žuvys, tiesiog paplūdimyje. Grilio sezonas atidarytas! Kaip ir su kuo gaminti, kad ant žarijų būtų įmanoma gaminti ką... Skaityti daugiau
„Kavos bankas“ tęsia kolekcinės kavos kūrimo tradiciją ir pavasario proga sukūrė bei išleido nedidelį šventinės kavos „Pavasario lauktuvės“ tiražą. Įdomu tai, kad pakuotei pavadinimą bei tekstą sukūrė „Kavos banko“ gerbėjai. Tai unikali dovana... Skaityti daugiau
„Kavos bankas“ pristato Jums naujieną - kavos rinkinį „8 kelionės su kava“. Skaityti daugiau
Naujiena Lietuvoje - ESPRESSO LITUANO - jau galima užsisakyti internetu, o nuo penktadienio ją rasite ir Kauno „Akropolyje" esančioje „Kavos karietoje". Skaityti daugiau
Aliejaus degustacijų studija. Bene Didžiausia Lietuvoje Panettone ekspozicija. Vaikų piešinių konkursas. Skaityti daugiau
Mes ją vadiname Aukščiausios Prabos Kavos diena! Kviečiame dalyvauti smagiame žaidime ir pasitikrinti savo kavos žinias! Skaityti daugiau
Vilniuje, „Ibrahim“ pasaže (Kalvarijų g. 24 A) įsikūręs ne tik užuolaidų salonas. Mėgstančių išskirtinumą virtuvėje čia laukia rytietiškų produktų parduotuvė: nuo prieskonių iki saldumynų... Skaityti daugiau
Dažnai net už Lietuvos ribų ieškoma tikrai gerų Viduržemio jūros regiono produktų. O štai krautuvėlė „La Pasta d'Oro“, įsikūrusi restorane-viešbutyje „Dvaras“, siūlo kruopščiai atrinktą kokybiškų ir natūralių itališkų produktų asortimentą.... Skaityti daugiau
Prekybos centrų lentynas pagaliau pasiekė BUGA’s padažai. Daugelio metų receptūrų kūrimo ir tobulinimo rezultatas – unikalūs Lietuvoje ir pasaulyje aitriųjų paprikų su bruknėmis ir kriaušėmis bei aitriųjų paprikų su spanguolėmis padažai. Skaityti daugiau
„Vyno klubo“ degustacijų salėje susirinkusių entuziastų kompanijoje gimė dar vienas vyno ir muzikos derėjimo būdas – per sutampančia kokybę, sudėtingumą ir stilistiką. Derinį pažymėjome = ženklu. Pasirodė, kad „Rioja Alta Vina Alberti Reserva“ su... Skaityti daugiau
Oras pripildytas svajingos ir magiškos šviesos..., taip ir norisi švęsti vasarą – saulės perpildytas dienas ir žvaigždėtas naktis. Skaityti daugiau
Birželio 14-ąją minimos tarptautinės tinklaraštininkų dienos proga lietuviškų kulinarinių tinklaraščių autoriai eksperimentavo su moderniais lietuviškais patiekalais. Į šiemet „Electrolux maisto ir dizaino laboratorijoje“ vykusį renginį susirinko... Skaityti daugiau
Švęskite Meksikos dienas! Pasikvieskite draugų, pasigaminkite skanių naminių tortilijų ir tada pasivaišinkite tobula meksikietiška kava! Šią savaitę visai Meksikos kavai „Kavos bankas“ taiko 30% nuolaidą! Skaityti daugiau
Brazilijoje gegužės pabaigoje prasideda kavos uogų derliaus nuėmimas. Ta proga „Kavos bankas“ siūlo net 30 proc. nuolaidą braziliškai kavai. Skaityti daugiau
Unikalių produktų pažintinė – degustacinė vakarienė. Šiltas pokalbis bei naujausios naujienos iš Italijos Su Knygos „Italija“ autoriais, itališkos virtuvės žinovais Jurga Jurkevičiene ir Pauliumi Jurkevičiumi. Skaityti daugiau