Naujienos

Alus ir maistas – kaip sukurti harmoningą porą?
„Pasiūlykite, ko man atsigerti prie grill šonkauliukų, o mano damai – prie šokoladinio pyrago?“ Ką padavėjas restorane atsakytų į šį prašymą? Prieš kelerius metus būtų pakvietęs someljė arba, vadovaudamasis rekomendacijomis, pasiūlytų vieną ar kitą vyno rūšį. Tačiau laikai keičiasi, restoranų lankytojai – taip pat. Jie vis dažniau pageidauja kažko naujo ir įdomaus, kažko TOKIO, pavyzdžiui... šokoladinio pyrago su alumi.

Pristatome Jums trumpą alaus derinimo pradžiamokslį ir patikrintus derinius su skirtingų rūšių „Vilkmergės“ alumi.

Pagrindinės alaus ir maisto derinimo taisyklės

Pamirškite klaidingą įsitikinimą, jog alų tinka patiekti tik prie keptos duonos ar picos. Banalu, nebeįdomu – neveikia. Daugelio someljė nuomone, alus yra žymiai universalesnis gėrimas deriniams su maistu nei vynas. Tinkamai parinkus alaus rūšį prie patiekalo, sukursite nepaprastą kulinarinį potyrį.
Norint sukurti gerą derinį, prireiks ne tik pagrindinių derinimo taisyklių išmanymo, bet ir, atrodytų, labai paprastų, bet esminių komponentų – gero maisto ir... gero alaus. Toks yra „Vilkmergės alus“ – sodraus skonio, ale tipo nepasterizuotas alus, verdamas pagal XVIII a. tradicijas. Nors dėl išraiškingo ir sodraus skonio „Vilkmergės alų“  skanu ragauti ir vieną, jis ypač geras kompanionas ir valgio metu. Tinkamai parinktas, paryškina maisto skonį ir padeda atrasti naujus poskonius bei aromatus.

Ieškokite bendrybių
Rinkitės alų su panašiomis į patiekalą skoninėmis savybėmis, kad sukurtumėte tobulai subalansuotą porą. Paragavus patiekalo ir gurkštelėjus gėrimo turėtų jaustis skonių aidas, pratęsiantis prieš tai buvusį skonį.  Pavyzdžiui, prie ant grotelių keptos mėsos ar aromatingų grybų patiekalų dėl savo sudėtyje esančių net keturių išraiškingą skonį kuriančių salyklų idealiai tiks „Vilkmergės“ TAMSUSIS alus. Šis salstelėjęs alus sukurs harmoningą porą ir su šokoladiniais desertais!

sonkauliukaiVilkmergės TAMSUSIS ir grill šonkauliukai, marinuoti aluje, su BBQ padažu.

Kontrastų harmonija

Kontrastingos poros būdamos kartu pabrėžia geriausias savo savybes arba užmaskuoja nepageidaujamas. Pavyzdžiui, lengvas, šviesus alus gali tapti puikia atsvara aštriems, (pavyzdžiui, Azijos virtuvės) patiekalams. Tuo tarpu lengvai karstelėjęs alus, toks kaip „Vilkmergės“ ŠVIESUSIS, prislopins per didelį patiekalų riebumą. Sodrus šio alaus apynių aromatas pabrėš sočių valgių skonį.

IMG_4829_1
Vilkmergės ŠVIESUSIS  ir ant grotelių kepta skumbrė su mangų ir čili pipirų salsa
Prie šviežių ant kepsninės ar garuose paruoštų jūros gėrybių puikiai tiks salstelėjęs, gaivus „Vilkmergės“ KVIETINIS – gyvas, nefiltruotas ir nepasterizuotas, unikalaus aromato alus.

Eksperimentuokite
Išsirinkite mėgstamiausią alų ir ieškokite labiausiai tinkančių derinių. Kai kurios alaus rūšys yra itin universalios. Viena iš tokių rūšių yra „Vilkmergės“ SENOVINIS – alus, derantis prie įvairaus maisto: keptos mėsos, paukštienos ar riebesnių žuvų. „Vilkmergės“ SENOVINIS – vienintelis Lietuvoje verdamas vokiško altbier stiliaus alus, išsiskiria sodriai tamsia vario spalva ir išraiškingu kartumu, kuris harmoningai maišosi su karameliniu saldumu. Net 5 skirtingi salyklai suteikia alui subtilų vaisių aromatą, subalansuotą karstelėjimą ir riešutinį poskonį, todėl prie šio alaus idealiai tiks riešutinės masės desertai: šokoladinis riešutinis tortas ar madingieji macaroons. Tirštumas ir karamelės natos aluje puikiai derės prie keptos antienos, žąsienos, rūkytos lašišos. Klasikinis derinys – SENOVINIS alus su jautienos ir aitriųjų paprikų troškiniu „chili con carne“.
aviena
Vilkmergės SENOVINIS ir grill avienos šonkauliukai su karamelizuotu alaus padažu

Ruoškite maistą su alumi
Alus vyną dažnai gali pakeisti ne tik prie maisto, bet ir jį gaminant. Alus gali būti puikus marinatas mėsai ir jūros gėrybėms. Vyną alumi galima pakeisti ir ruošiant klasikines midijas. Tuomet prie maisto derinamas tas pats alus, kuris buvo naudojamas gamyboje.

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Skaityti komentarus (1) Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

„Didelės porcijos“, „Sočiai ir nebrangiai“, „Daug ir skaniai“ – vos prieš keletą metų tai buvo pagrindiniai reklaminiai restoranų šūkiai. Šiandien raktiniai žodžiai – „ūkininkų produktai“, „sezoninės žaliavos“, „šviežia ir skanu“.... Skaityti daugiau
Metų pradžoje pasipila viso pasaulio gastronomijos ekspertų, konsultantų, šefų spėjamos, numatomos ir jau rinką spėjusios užvaldyti maisto, gėrimų ir restoranų tendencijos. Kai kurios iš jų įsitvirtina ilgam ir tampa išties reikšmingos ir sektinos, kitos taip... Skaityti daugiau
Pristatome Jums vienintelį geriausių vynų sąrašą, kuriame rasite vyno ekspertų, Vynai.com komandos atrinktus ir sureitinguotus vynus, iki 12 Eur. Remiantis JAV ir Didžiosios Britanijos vyno žurnalų praktika, vynai buvo vertinami 100-bale skale. Pagrįstai galima... Skaityti daugiau
Išėjus pro restorano duris į lauką yra tik 2 sprendimai arba 2 minutės, kuomet Jūsų svečias nuspręs, ar jis grįš pas Jus, ar užbrauks kryžiuką. Visa tai jis padaro greitai ir tiksliai, „pasižymi“ tai savo ilgalaikėje atmintyje. Jei Jūs jo lūkesčius... Skaityti daugiau
Kokteilių gamyboje vis daugiau technologijų ateina iš virtuvės, kurioje skrupulingai derinami skirtingi ingredientai. Ne ką mažiau svarbiais elementais tampa ir pamatiniai, gerai visiems pažįstami skoniai bei sezoniški produktai. Tokiomis įžvalgomis apie naujausias... Skaityti daugiau
Kaip ir kiekvienais metais Vynai.com portalo komanda išrinko geriausius lentynose pasirodžiusius vynus Lietuvoje 2016 metais. Vynus tradiciškai buvo vertinami dvejose kategorijose: gerų vynų (iki 12 Eur) ir proginių vynų (iki 30 Eur). Remiantis JAV ir Didžiosios... Skaityti daugiau
Jau išleistas ir platinamas naujas žurnalo „Restoranų verslas“ numeris. Žurnalas skirtas tiek restoranų, bei kitų maitinimo įstaigų, darbuotojams ir vadovams, tiek jų lankytojams. Naujausiame numeryje skaitykite apie: Neurogastronomiją, Etninę virtuvę, Kap... Skaityti daugiau
Lietuva dar tik pradeda kulinarinio paveldo puoselėjimo epochą. Šia tema Lietuvoje išleistos kelios knygos vis labiau atskleidžia vietinės virtuvės paslaptis (R. Laužikas, N. Marcinkevičienė). Istoriniai mūsų krašto diduomenės valgyti patiekalai, tokie kaip... Skaityti daugiau
Kasmet stebime naujai atsidarančių ir užsidarančių restoranų bei kavinių „karuselę“. Taip, yra vietų Lietuvoje, kurios gyvuoja ir daugiau nei 20 metų, tačiau daug ir tokių, kurioms restoranų verslas pasibaigia vos prasidėjęs, tarsi trumpalaikis iššūkis.... Skaityti daugiau
„Tai buvo trečias kartas mano gyvenime, kai verkiau iš džiaugsmo. Pirmieji du buvo gimus mano vaikams, o trečiasis šiandien – iškovojus geriausio Baltijos šalių someljė titulą. Tai kainavo man daugybę pastangų, o jausmas būti pripažintu geriausiu tarp... Skaityti daugiau
Draugiškas aplinkai meniu, draugiški gyvūnams restoranai, o kaip su „Draugiškas vaikams meniu“? Lietuvoje tokiais meniu, deja, rūpinasi vos keletas restoranų, o juk auga naujoji klientų karta. Sveiki pasirinkimai ir padidintas dėmesys alergenams vaikų meniu –... Skaityti daugiau
Daugeliui pažįstama situacija, kai tenka pasijausti nejaukiai, nes negali palikti arbatpinigių arba tenka ieškoti artimiausio bankomato, kad išgrynintum pinigus. Ką gi, netolimoje ateityje galima bus pamiršti šią problemą. Skaityti daugiau
Cukrus, druska ir riebalai. Ši trijulė, ko gero, dažniausiai linksniuojama dietologų, gydytojų, sveikos gyvensenos propaguotojų. Ir jei druska ar riebalai kartais dar randa "išteisinimą", cukrus - niekada. Išvengti cukraus – nauja gastronominė tendencija pasaulio... Skaityti daugiau
"Zero waste" (be atliekų) virtuvių restoranuose judėjimas aktyviai plinta dviem kryptimis: maisto atliekų vengimas ir panaudojimas, bei pakuočių bei kitų atliekų vengimas ir perdirbimas. Ši atsakingo restoranų verslo banga labiausiai plinta įkvepiančių šefų... Skaityti daugiau
Azija ir Lotynų Amerika dar neužleidžia pirmaujančių pozicijų, bet į kulinarinių ieškojimų sceną žengia Afrika su visu savo karščiu (aštrusis harissa padažas, riešutų ir prieskonių pagardas dukkah) bei žydų virtuvė, žinoma, su beigeliais priekinėje... Skaityti daugiau