Naujienos

Airiai – bulvių mėgėjai
Virtuvė: Airių
Bulvės Airijoje yra vienas pagrindinių maisto produktų. Jų maistinė vertė šalyje buvo žinoma žymiai anksčiau nei kitose Europos šalyse.

Bulvės Airijoje yra vienas pagrindinių maisto produktų. Jų maistinė vertė šalyje buvo žinoma žymiai anksčiau nei kitose Europos šalyse. Manoma, kad seras Walter Raleigh, buvęs piratas, o vėliau – karalienės Elžbietos I kariuomenės admirolas, bulves iš Amerikos į Airiją atvežė 1585 metais. Jos iš esmės pakeitė airių maitinimosi įpročius.

Airijoje bulvės paplito dėl įvairių priežasčių. Iš vienos pusės, drėgnas, vėsus klimatas bulves apsaugojo nuo įvairių infekcijų, iš kitos pusės, bulvės gana gerai auga bet kokioje žemėje ir gali duoti didelį derlių, užimdamos mažą žemės plotą.

Ne tik senovėje, bet ir praėjusiame amžiuje airiai suvartodavo rekordinį bulvių skaičių. Statistiniai duomenys rodo, kad praėjusiame amžiuje statistinis Airijos gyventojas per dieną suvartodavo 6,5 svarus (tris kilogramus) bulvių. Šiandien tai yra įspūdingi skaičiai, tačiau tuo metu Airijoje trūko maisto produktų, todėl minėtas bulvių kiekis suteikdavo žmonėms būtiną dienos energijos kiekį.

Nuo XVII amžiaus statistinės airių šeimos kasdienis maistas buvo pienas ir bulvės, ir tik kartais kumpis, žuvis ir kiaušiniai. Dėl tokios sveikos mitybos populiacija Airijoje 1780-1840 m. padvigubėjo ir išaugo iki 8 milijonų. Tuo tarpu 1845 metais, dėl bulvių amaro ir vienas po kito sekusių blogų derliaus metų, sukėlusių šalyje badą ir padidinusių migracijos į kitas šalis srautą, populiacija iš esmės per pusę sumažėjo.

Bulvės Airijoje ir šiandien yra pagrindinis maisto produktas. Airiai jas valgo bent kartą per dieną kaip priedą prie mėsos, žuvies ar kitų produktų. Daržovė auginama kukliuose žemės plotuose, juosiamuose drėkinimo kanalų. Namų šeimininkės itin kruopščiai renkasi bulves, yra labai reiklios jų kokybei. Įvairiems bulvių patiekalams šalyje teikiama pirmenybė. Bulvės neretai verdamos ir su lupenomis, kurios yra nulupamos su šakute ir peiliu tik patiekus į stalą. Toks bulvių patiekimas ypatingai stebina Airijoje besisvečiuojančius anglus.


Parengta pagal „Culinaria European Specialties“

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Šiuo metu tradiciniais ir išskirtiniais gaminiais, kurie gali būti specialiai ženklinami, Europos Komisija yra pripažinusi šešis Lietuvoje gaminamus produktus: Daujėnų naminę duoną, žemaitišką kastinį, Stakliškių midų, lietuvišką varškės sūrį, Seinų... Skaityti daugiau
Dr. Rimvydo Laužiko knyga „Istorinė Lietuvos virtuvė. Maistas ir gėrimai Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje“ (Briedis, 2014) yra bene pirmasis bandymas sistemiškai rašyti apie istorinę Lietuvos virtuvę. Siekta suderinti istoriją ir kulinariją, t. y.... Skaityti daugiau
Norėdami pažinti šiuolaikinės Graikijos virtuvę, jos skonio profilį, maisto gaminimo techniką, valgymo kultūrą, neišvengiamai savo žvilgsnį atgręšime į senąją Eladą, jos mitus bei tikras, nesumeluotas istorijas, tautos genialumą, sąmojį ir neišvegiamai... Skaityti daugiau
Armėnija garsėja, kaip viena seniausių pasaulio civilizacijų, kurioje gausu gamtinių išteklių. Nuo seno šalis vadinama vienu seniausių vynuogynų bei vyndarių lobynu. Biblijoje sakoma, kad „Nojus nužengė nuo Ararato kalno ir pasodino pirmąją vynuogių šakelę... Skaityti daugiau
Grįžusi iš beveik mėnesio trukmės kelionės mašina po Ukrainą ir Krymą, per ukrainietiškos virtuvės vakarą, kurį organizavau artimiausiems draugams, norėdama pasidalinti įspūdžiais, buvau kategoriška – niekada daugiau! Mažų mažiausiai traukė ten... Skaityti daugiau
Keliaudami paprastai neišvengiame ir pažinties su lankomų šalių virtuve, tradiciniais patiekalais, sužinome, kas būdinga tai vietovei. Tačiau yra ir tokių vietovių, kurias pasaulyje garsina tam tikri produktai. Tad kur jų ieškoti? Skaityti daugiau
Itališki desertai sparčiai randa kelią į lietuvių skrandžius ir širdis. Dar ne taip seniai italų virtuvė mūsų šalies gyventojams siejosi tik su picomis ir makaronais, tačiau dabar jau ne vienas mūsų žino, kad tai – tik maža dalelė to, ką mums gali... Skaityti daugiau
Svečius iš užsienio nedvejodami vaišiname didžkukuliais. Ar neklystame Lietuvos kulinarines tradicijas siedami su bulviniais patiekalais ir rūkytais mėsos gaminiais? Apie kulinarinį paveldą ir jo komunikavimą - Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto docentas,... Skaityti daugiau
Rugsėjo pabaigoje, kai vėstančios naktys pamažu pradeda spalvinti medžius, o išsikvėpusios saulės atokaitoje karo prisirpę vynuogių kekės, Vengrijos vyndariams prasideda pats darbymetis – derliaus nuėmimo metas. Tiek plačiuose stambių vynuogių augintojų... Skaityti daugiau
Pietų Korėja – kupina kontrastų, bet tuo pačiu ir labai svetinga šalis. Korėjiečiai labiausiai vertina tai, kas gaminta Korėjoje, tiek šnekant apie gėrimus ir maistą , tiek ir apie darbą . Korėjiečiai gana stipriai įsikibę savo tradicijų ir sunkiai perima... Skaityti daugiau
Japonų virtuvė mums tokia pat paslaptinga ir egzotiška, kaip ir pati Japonija. Japonų kulinarai laikosi principo – „Ne sukurk nauja, o atrask ir atskleisk“. Skaityti daugiau
Ritualiniai korėjiečių valgiai mums yra paslaptis, kadangi Lietuvoje dominuoja kinų virtuvė, kuri nustelbia kitas rytų virtuves. Tačiau korejiečių tradicijos ir ritualai tokie pat stiprūs, kaip japonų ar kinų... Skaityti daugiau
Visi žino, kad indų virtuvė neįsivaizduojama be prieskonių, žalumynų, įvairių pagardų, kurie gaminamą patiekalą ne tik praturtina, bet dar labiau pabrėžia jo gerąsias skonio savybes. Skaityti daugiau
Daugelyje šaltinių Gruzijos virtuvė skiriama į dvi dalis – vakarų ir rytų. Viena šio skirstymo priežasčių yra skirtingas didelės šalies klimatas. Skaityti daugiau
Pirmiausia tai tzadziki – skirtinguose Graikijos regionuose skirtingai ruošiamas pikantiškas patiekalas, kartais – padažas, kartais – sriuba, iš jogurto, šviežių arba raugintų agurkų ir trintos Lietuvoje neauginamos svogūninės daržovės bei žolelių. Skaityti daugiau