Naujienos

5 mitai apie šalto spaudimo, šviežiai spaustą alyvuogių aliejų
Virtuvė: Graikų
Pastaraisiais metais kokybiško alyvuogių aliejaus paieškos tampa svarbios vis didesniam ratui, savo sveikata, grožiu ir, žinoma, skaniais virtuvės kūriniais besirūpinančių, žmonių. Variantai tokie įvairūs, kad kartais tampa sunku pasirinkti. O dar jei galvoje sukasi dažniausiai prekybininkų ir reklamos kartojami marketinginiai šūkiai....tampa sunku atsirinkti ir kas tiesa, o kas tik būdas parduoti. Svarbiausia renkantis aliejų - ragauti, pasitikėkite savo skoniu ir ilgaainiui atrasite geriausią aliejų. O kad tai padaryti būtų lengviau - sugriausime kelis mitus.

1. Kuo švelnesnis alyvuogių aliejus, tuo jis kokybiškesnis. Mitas!
Pats šviežiausias ir kokybiškiausias, ką tik išspaustas (kaip sako graikai – extra extra virgin kategorijos) aliejus kvepia ką tik nupjauta žole, yra neįprastos - skaisčiai žalios spalvos, bet yra itin aitrus ir neįgudusiam gomuriui gali pasirodyti net kartokas. Taip yra dėl alyvuogių aliejuje esančių polifenolių, kurie yra patys vertingiausi alyvuogių aliejaus komponentai. Polifenoliai  - tai natūralūs antioksidantai, kurie stabdo organizmo oksidaciją, kitaip tariant – stabdo organizmo senėjimą. Beje, kuo mažesnis yra alyvuogių aliejaus rūgštingumas, tuo daugiau jame polifenolių, todėl domėkitės koks jūsų pasirenkamo aliejaus rūgštingumas.

2. Nefiltruotas alyvuogių aliejus turi būti suvartotas per labai trumpą laiką. Mitas!
Tokia nuomonė dažnai grindžiama faktu, jog nefiltruotame alyvuogių aliejuje lieka vandens molekulių bei sutrintos alyvuogių masės likučių, dėl kurių laikui bėgant aliejus genda ar rūgsta. Iš tikrųjų alyvuogių aliejaus galiojimas (t.y. jo oksidacijos procesas) priklauso nuo pačio aliejaus kokybės, o tiksliau nuo jo kai kurių „parametrų“ – ultravioletinių spindulių absorbcijos bei peroksidų skaičiaus, na ir be abejo – aliejaus rūgštingumo. Kuo mažesni šie parametrai, tuo ilgesnis aliejaus oksidacijos laikotarpis, o tuo pačiu tuo stabilesnė jo kokybė. Tinkamomis sąlygomis laikomas, nefiltruotas alyvuogių aliejus yra puikus ir po metų, ir po pusantrų... Žinoma, turint galimybę kasmet gauti šviežio derliaus aliejų, geriausia tiesiai iš patikimo ūkio, nėra būtinybės jo laikyti ilgiau nei metus.
Tad iš kur toks mitas? Daugelis didesniųjų alyvuogių aliejaus perdirbėjų (gamintojai, kurie superka ir išpilsto aliejų į savo prekinių ženklų butelius), siekia, kad jų produkcija būtų vertinama, kaip kokybiškesnė, nei nefiltruotas, spaudyklų ar ūkininkų aliejus, todėl nuvertinamas grynas nefiltruotas aliejus. Be to – aliejaus gamintojų produkcija stovi lentynose, kur turi išlaikyti vienodą išvaizdą, o susidarančios nuosėdos greičiausiai reikštų laiką skelbti akciją, vien dėl pakitusios išvaizdos.  Čia verta būtų paminėti analogiją su natūraliomis obuolių sultimis – jei obuolių sultyse nesusidaro nuosėdos – greičiausiai tai menkavertis obuolių skonio gėrimas, o ne tikrosios sultys. Panašiai ir su kokybišku alyvuogių aliejumi.

3. Itališkas alyvuogių aliejus geriausias pasaulyje. Mitas ir Marketingas! Italijoje dalis alyvuogių aliejaus ar net nuskintų alyvuogių yra perkamos iš Graikijos ir maišomos su Italijos ūkių aliejumi, kadangi graikiškas alyvuogių aliejus yra kokybiškesnis ir, dažnai pigesnis, nei itališkas. Šiuos procesus sunku sukontroliuoti, tačiau tiek, kiek Italijoje pagaminama alyvuogių aliejaus ir eksportuojama į visą pasaulį, tiek paprasčiausiai neužderi alyvuogių derliaus. Žinoma Italijoje yra gerų alyvuogių aliejaus, už jį būkite pasiruošę pakloti padorią pinigų sumą. Kaip teigia kai kurie aliejaus žinovai – gero itališko alyvuogių aliejaus butelio (dažniausiai itališkas alyvuogių aliejus fasuojamas į 0,5 l ar net 0,25 l buteliukus) už mažiau nei 15 Eurų nenusipirksi. Palyginimui  graikiškas, tokios pat ar net geresnės kokybės, aliejus nekainuoja brangiau nei 7-10 Eurų už 1 litrą.

4. Ant alyvuogių aliejaus negalima kepti. Mitas! Alyvuogių aliejus gana gerai kepimui (nors jei jau rūpinatės sveikata, kai galite atsisakykite kepto maisto), nes jame dominuojančios omega 9 riebiosios rūgštys, kurios kaitinamos mažiau oksiduojasi. Kuo mažesnis aliejaus rūgštingumas, tuo aliejus “atsparesnis” kaitinimui. Graikai, beje, kepa ant aliejaus nuo Antikos laikų… Aišku - geriausia iš viso nekepti, nes tai blogiausias maisto apdorojimo būdas ir dažnai valgant keptą maistą labai padidinate vėžio riziką, ypač jei kepate ant rapsų, saulėgrąžų aliejų ar margarino. Vadovaukitės paprasta taisykle – nekepkite ant aliejaus aukštesnėje nei 200C laipsnių temperatūroje, o dar geriau – troškinkite, kaip tai daro graikai – 130-150C temperatūroje.

5. Alyvuogių aliejų rinkitės nedideliuose buteliukuose, o jei nusipirkote metalinėje talpoje – suvartoti turite per mėnesį. Mitas! Svarbiausia aliejaus saugojimo taisyklė – vėsiai, tamsiai, be deguonies. Jei užtikrinate šias sąlygas – kokybiškas aliejus neprastės ilgą laiką. Beveik visada, tinkamai laikant 5 litrų skardinę pirmojo šalto spaudimo nefiltruoto alyvuogių aliejaus ir atidarius ja po metų sunku atskirti tokį aliejų nuo ką tik šviežiai išspausto. Kuo didesnė aliejaus talpa – tuo mažesnis oro ir aliejaus sąlytis. Be to, kai gamyklose filtruojamas ir pilstomas aliejus jis turi sąlytį su oru, vadinasi pats paruošimo procesas blogina aliejaus savybės. Rinkitės kuo mažiau perpilinėtą, idealiu atveju – spaudykloje supilstytą aliejų

Kur gauti šviežio derliaus, nefiltruoto alyvuogių aliejaus >>

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė
KALAMATA graikiškas alyvuogių aliejus ir gėrybės

KALAMATA graikiškas alyvuogių aliejus ir gėrybės

Kalamata, Mesinias, Greece,  (5)
Šiandien, po penkių metų patirties degustuojant ir atrandant geriausius alyvuogių aliejus, turime progą pasidalinti šviežiai spaustu,...

Daugiau straipsnių šia tema:

Nedaug kas žino, tačiau lapkričio 1 d. - pasaulinė veganų diena. Šiandien žino gal ir nedaugelis, bet sekant kulinarines tendencijas - akivaizdu, kad kiekvienais metais veganišką mitybą propaguojančių, ar bent palaikančių, skaičius auga ženkliai. Jūsų... Skaityti daugiau
Ruduo idealus laikas į savo receptų sąsiuvinius įtraukti įdomius fermentavimo, arba paprasčiau tariant, raugintų produktų receptus. Dėl fermentavimo šiuo metu pamišęs visas pasaulis net restoranų šefai didžiuodamiesi pristato fementuotus produktus savo meniu.... Skaityti daugiau
Žiniasklaidoje pateikta daug prieštaringos informacijos. Kai kuriuose straipsniuose teigiama, kad maistas, paruoštas folijoje, pavojingas sveikatai. Ar tokia informacija pagrįsta? Skaityti daugiau
Pirkėjai turi žinoti, kad sveikatai palankiausi maisto produktai dažniausiai yra be ženklinimo etikečių arba vienkomponenčiai produktai t.y. susidedantys tik iš vienos sudedamosios dalies, sako maisto technologė, sveikatai palankios mitybos ir gyvenimo būdo... Skaityti daugiau
Kai kiekvienas savaitgalis Lietuvos sodybose ir paplūdimiuose prasismelkia griliaus kvapais, žodis „veganas” ir visi šios šaknies variantai skamba absurdiškai. „Tos karštos merginos ir šaltas alus” be šašlykų ir dešrelių netenka pusės malonumo. Tačiau... Skaityti daugiau
Visi žino, kad reikia valgyti reguliariai, kad pietūs yra pagrindinis valgymas, o vakarienė, tai pusė pietų porcijos. Žinoti yra viena, o kaip tai įgyvendinti visai kas kita. Mitybos specialistė Raminta Bogušienė atsako, kodėl blogus valgymo įpročius turėtume... Skaityti daugiau
Daugelis šeimininkių ruošdamos žuvį ją ruošia panašiai kaip mėsos patiekalus. Dažnai pasitaiko, kad termiškai apdoroja, pavyzdžiui kepant orkaitėje, ilgiau nei valandą laiko. Kas gi lieka iš tiek laiko apdorotos žuvies? Koks žuvies apdorojimo būdas yra... Skaityti daugiau
Turbūt nėra žmogaus, kuris neįvertintų picos kaip greito maisto ir jos tikrai nepriskirtų prie sveikos mitybos. Tačiau „Jurgis ir drakonas“ pica ypatinga, apie ją ne tik kalbama, bet ir rašoma. Gaminama pagal senuosius italų receptus, malkomis kūrenamoje... Skaityti daugiau
Per tris tūkstančius metų šviežiai spaustas ir nefiltruotas alyvuogių aliejus buvo ir tebėra esminė graikų dietos ir virtuvės dalis, užtikrinanti skanią ir sveiką mitybą bei natūralią kosmetiką. Šiandien, po penkių metų patirties degustuojant ir atrandant... Skaityti daugiau
Kokius prieskonius naudojate dažniausiai? Koks prieskonis yra kone visuose patiekalų, o paskutiniu metu vis dažniau ir desertų receptuose? Koks prieskonis stovi ant visų restoranų stalų? Vienareikšmiškai – prieskonių karaliumi ne be priežasties pramintas,... Skaityti daugiau
Pastaraisias metais gero skonio ženklu tapo maitintis sveikai ir atsakingai. Vis daugiau žmonių domisi gyvulinės kilmės produktų poveikiu žmogaus organizmui. Daugybe mokslinių tyrimų įrodyta, jog tas poveikis nėra toks malonus, kaip minėtų produktų skoniai. Bet... Skaityti daugiau
Aliejus – vienas iš tų maisto produktų, kuriuos savo virtuvėje naudojame kasdien. Nors jis dažnai kaltinamas dideliu riebalų kiekiu ir tuščiomis kalorijomis, aliejus gali turėti nemažai naudingų medžiagų. Tradiciškai perkamiausi saulėgrąžų arba rapsų... Skaityti daugiau
Vasarą, ypač kepinant karščiams, itin griežtai būtina laikytis higienos, maisto gaminimo, produktų laikymo reikalavimų. Svarbu saugotis, kad ant rankų, produktų ir paviršių nepatektų patogeninių mikroorganizmų, kurie gali sukelti sveikatos sutrikimus. Skaitykite... Skaityti daugiau
Pasak legendos Prancūzijos hercogo Rišeljė virtuvėje iš nusivylimo gimęs padažas, majonezas, šiandien vienas populiariausių pagardų ant lietuvių stalo. Prieš Velykas siūlome paeksperimentuoti. Šį kartą apie majonezo gamybą namuose. Skaityti daugiau
Visame pasaulyje jau kone savaime suprantamas, o ir Lietuvoje, tarp maisto kokybe ir virtuvės lygiu lyderiaujančių restoranų, sparčiai populiarėja atsakingas maisto žaliavų pasirinkimas - kuomet produktams ir jų kokybei keliami griežti ir aukšti reikalavimai. Viena... Skaityti daugiau