Naujienos

2012 metų derliaus prognozės - kuriuose regionuose buvo palankiausios sąlygos vynuogėms
Bordo, Burgundijoje šie metai nesukėlė euroforijos, tačiau Ronos, Pjemonto ir Toskanos gamintojai turi vilčių padaryti labai gerą vyną.
Prancūzija, Bordo

Dėl lietingo pavasario vynmedžiai žydėjo bei uogos noko nevienodai. Taip pat derlius nukentėjo ir dėl ypač karšto rugpjūčio. Lietingas pavasaris ir karšta vasara sudarė puikias sąlygas išplisti miltligei. Siekiant išvengti pelėsio,  Cabernet Sauvignon derlius buvo nurenkamas nelaukiant pilnos brandos. Pora savaičių prieš pat derliaus nuėmimą nusistovėjo neblogas oras, bet Cabernet Sauvignon kokybė gali smarkiai kentėti dėl nesubrendusių taninų. Tuo tarpu Merlot ar Cabernet Franc pasižymi puikiu sunokimu bei koncentracija. Metai panašūs į 2000-uosius, kai irgi buvo sunkios oro sąlygos, tačiau davė teigiamų rezultatų. 2012 m. derlius yra aukštos kokybės, tačiau jo negalima vadinti išskirtiniu dėl per daug ankstyvo lietaus.

Prancūzija, Burgundija

Šie metai pasižymėjo šaltu rudeniu su šalnomis, vėsiu lietingu birželiu, nepastovia vasara, kruša  bei vėtromis, situaciją dar apsunkino ir miltligė. Vis dėl to derlius yra aukštos kokybės, nors ir mažesnis nei įprasta. Dėl mažo derliaus vynas bus puikios koncentracijos ir intensyvumo.  Nepaisant nepalankių oro sąlygų Pinot Noir puikiai pavyko pasiekti pilną brandą iki miltligės pasirodymo. Vyndariai šių metų raudonojo vyno derliaus kokybę lygina su 2010-ųjų metų, manoma, kad vynas bus labai aukštos kokybės ir ypač tinkamas ilgam išlaikymui. Kita vertus 2012-ieji panašūs ir į 2007-uosius bei 2009-uosius, nes vyno taninai labai švelnūs. Baltieji vynai yra gaivūs, su nemažai citrusų aromatų.

Prancūzija, Ronos slėnis

Šiųmetės oro sąlygos lėmė 20-25 procentų menkesnį derlių nei įprasta dėl ypač mažų uogų. Tačiau palyginus su visa Prancūzija Ronos slėnis nukentėjo mažiausiai. Menkas derlius lėmė labai aukštą kokybę, nes mažos ir retos kekės labai gerai subrandino vynuoges, pasižyminčias puikia rūgštimi. Liūtys prieš pat derliaus nuėmimą pietinėje Ronos slėnio dalyje atsigauti Syrah vynuogėms, nukentėjusioms nuo vasarinių karščių. Grenache̓ ir ̒Murvèdre davė didelį derlių, tačiau aukštos kokybės dėl mažo  sulčių kiekio. Ekspertai šių metų derlių lygina su 2007-ųjų derliumi ir sako, kad tiek raudonas, tiek rožinis vynai yra gerai subalansuoti, vaisiški.

Italija, Toskana

Šalčiai vasario mėnesį, drėgnas oras žydėjimo laikotarpiu, karšta ir sausa vasara centrinėje Toskanoje lėmė vėlyvą vynuogių brendimą ir derliaus sumažėjimą kai kur net iki 30 procentų. Ypač  sunkūs metai buvo anksti subręstančioms vynuogėms.  Nepaisant nepalankių oro sąlygų manoma, kad Montalcino, Chianti Classico ir Montepulciano kokybė bus  labai gera ar net išskirtinė. Šių metų vasara buvo palanki vynams, gaminamiems iš Sangiovese, kurie pasižymi malonia rūgštimi, vaisių aromatais bei sodria spalva.. Kitos daug žadančios veislės yra Merlot bei Cabernet FrancBolgheri, kur molingas dirvožemis puikiai sulaiko drėgmę. Kai kurie vyndariai paskelbė, kad šių metų Chianti Classico kokybė bus daug geresnė nei 2009-ųjų metų, tačiau dar vėlu spręsti ar 2012-ieji aplenks kokybe taip pat šiltus 2011-uosius.

Italija, Pjemontas

Žiema regione buvo šalta, netrūko sniego. Vėlyvą pavasarį oras atvėso, buvo lietinga, susidarė puikios sąlygos miltligei. Laimei situaciją gelbėjo sausa vasara. Sniegas ir lietus metų pradžioje leido sukaupti pakankamai daug vandens atsargų, tad vynmedžiai per vasaros karščius nukentėjo nedaug. Vis dėl to dėl alinančių karščių žydėjimo laikotarpiu derlius ir šiame regione sumažėjo apie 20-30 procentų  palyginti su anksesnių metų vidurkiu. Rugpjūčio pabaigoje pasikeitę orai su vėsiomis naktimis buvo ypač palankūs Nebbiolo, nes leido lėtai subrandinti uogas ir suformuoti vynuogėms būdingą skonio balaną ir  malonius taninus. Taip pat 2012-ieji daug žada  ir baltiesiems vynams, pagamintiems iš Arneis ar Moscato vynuogių.



Apie 2012 metus Šampanėje skaitykite Žilio Diumandžino dienoraštyje čia.



Pagal užsienio spaudą parengė Marija Antanaitytė


Pardavimo vietos

Prenumerata

Redakcija

Autoriai ir degustuotojai

Reklamos įkainiai

Nuorodos


Grįžti atgal

Vyno žurnalo informacija

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Pristatome Jums vienintelį geriausių vynų sąrašą, kuriame rasite vyno ekspertų, Vynai.com komandos atrinktus ir sureitinguotus vynus, iki 12 Eur. Remiantis JAV ir Didžiosios Britanijos vyno žurnalų praktika, vynai buvo vertinami 100-bale skale. Pagrįstai galima... Skaityti daugiau
Kokteilių gamyboje vis daugiau technologijų ateina iš virtuvės, kurioje skrupulingai derinami skirtingi ingredientai. Ne ką mažiau svarbiais elementais tampa ir pamatiniai, gerai visiems pažįstami skoniai bei sezoniški produktai. Tokiomis įžvalgomis apie naujausias... Skaityti daugiau
Kaip ir kiekvienais metais Vynai.com portalo komanda išrinko geriausius lentynose pasirodžiusius vynus Lietuvoje 2016 metais. Vynus tradiciškai buvo vertinami dvejose kategorijose: gerų vynų (iki 12 Eur) ir proginių vynų (iki 30 Eur). Remiantis JAV ir Didžiosios... Skaityti daugiau
„Tai buvo trečias kartas mano gyvenime, kai verkiau iš džiaugsmo. Pirmieji du buvo gimus mano vaikams, o trečiasis šiandien – iškovojus geriausio Baltijos šalių someljė titulą. Tai kainavo man daugybę pastangų, o jausmas būti pripažintu geriausiu tarp... Skaityti daugiau
Sidras žinomas jau nuo senovės egiptiečių laikų. Tačiau pastaruoju metu šis gėrimas labiau asocijuojamas su susintetintų salstelėjusiu ir užgazuotu skonio gėrimu skardinėse. Iš tikrųjų natūralus ir tikras sidras visiškai skiriasi nuo pramoninio gazuoto... Skaityti daugiau
Karpis daugeliu kalbų vadinasi vienodai (carpe – pranc., carp – angl., карп – rus. ir pan.), nacionalinius jo paruošimo būdus turi kiekviena tauta: a la polonaise (lenkiškai) – šviesiame aluje su daugybe saldžių prieskonių, a la moldavienne (moldaviškai)... Skaityti daugiau
Dėmesio – šiame straipsnyje įtartinai daug kartų naudojamas žodis „kraft“. Pasak kalbininkų, tai yra „amatininkų alus“, ką pavadinčiau pačiu mistiškiausiu žodžiu šiuolaikinėje alaus rinkoje. Kai aludariai paklausia kalbininkų, kaip tuomet reikėtų... Skaityti daugiau
Gruzijos nacionalinė vyno agentūra ir Jos Ekscelencija Gruzijos ambasadorė Khatuna Salukvadze kviečia į edukacinį Gruzijos raudonojo vyno seminarą. Seminaras Balandžio 4 d. 15 val. vyks Vilniuje, Naručio viešbutyje, o balandžio 5d. 10 val. Kaune, Daugirdo viešbutyje. Skaityti daugiau
Visi tik kalba apie burbuliukų kultą ir erą. Visi tik derina šampaną ir kitus putojančius gėrimus prie ko netingi. Visi tik lanko putojančio vyno ir šampano paskaitas ir pildo šiais gėrimais savo vyno šaldytuvus. Tačiau norintiems būti dar vienu žingsneliu... Skaityti daugiau
Jau 14 metų, vynai.com portalas renka geriausius šiemet Lietuvoje pasirodžiusius naujus vynus. Šį kartą pristatome geriausius “Proginius vynus”, kurių kaina svyruoja nuo 12 iki 30 Eur. Sąraše rasite vyno vietą, balą (iš 100), pavadinimą, kilmės šalį, kainą. Skaityti daugiau
Tradiciškai, jau 14 metų iš eilės, vynai.com portalas renka geriausius tais metais Lietuvoje pasirodžiusius naujus vynus. Tam yra išskirtos dvi katgorijos – „Geri vynai“ (iki 12 Eur) bei “Proginiai vynai” (iki 30 Eur). Bendradarbiaujant su vyno platintojais,... Skaityti daugiau
Šaltą žiemos vakarą mėgstantys vyną ir maistą buvo pakviesti į „Gerard Bertrand“ vyno degustaciją. Šių metų Lietuvos vyno čempionate metų vynine tapusios vyninės atvyko pristatyti atstovė iš Prancūzijos Laura Perez-Garrigue. Vakaro metu buvo degustuojami... Skaityti daugiau
Lietuvos someljė asociacija rugsėjo pabaigoje paminėjo someljė profesijos atsiradimo Lietuvoje ir Someljė asociacijos įkūrimo dešimtmetį. Nuo 2005 metų, vadovaujant asociacijos įkūrėjams Rasai ir Arūnui Starkams, Lietuvoje atsirado per du šimtus someljė... Skaityti daugiau
Neseniai paskambino vienas aludaris, sako – turiu naują alų, padėk „išstumti“. Klausiu – su medumi? Atsako – taip, iš kur žinai? Na, po velnių, aludariai. Kur jūsų fantazija? Pasaulyje yra klasifikuojama virš 70 alaus stilių ir postilių. Vien Lietuvoje... Skaityti daugiau
„Vyno klubas“ vasaros sezoną pradeda dviejų vyno ir maisto įžymybių vizitu. Tai istorinio vyno ūkio Weingut Reichsgraf von Kesselstatt savininkė ir jau triskart išrinktoji ‚metų vyndarė‘, Annegret Reh-Gartner ir jos vyras, žymusis Vokietijos šefas, Michelin... Skaityti daugiau